Valkoturska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkoturska
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen[1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: EläinkuntaAnimalia
Pääjakso: SelkäjänteisetChordata
Alajakso: SelkärankaisetVertebrata
Yläluokka: LuukalatOsteichthyes
Luokka: ViuhkaeväisetActinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: TurskakalatGadiformes
Heimo: TurskatGadidae
Suku: Merlangius
Laji: merlangus
Kaksiosainen nimi

Merlangius merlangus
(Linnaeus,1758)

Katso myös

Valkoturska Wikispeciesissä
Valkoturska Commonsissa

Valkoturska(Merlangius merlangus) on Euroopan rannikkovesissä eläväturskakala.

Valkoturska on yleensä 30−40 cm:n pituinen, korkeintaan 70 cm, ja voi kasvaa kolmikiloiseksi. Mustanmeren valkoturskat ovat pienempiä, alle 20 cm. Väritys on vaihteleva; päältä kala on kellanruskea, vihertävän tai sinertävän sävyinen, kyljet ovat vaaleammat, kellanharmaat, vatsa taas puhtaan valkoinen tai hopeanvärinen.

Valkoturska on rannikkovesien kala, joka elää alle 200 m:n syvyydessä lähes koko Euroopan rannikolla. Levinneisyys ulottuu Pohjois-NorjastaVälimerellejaMustallemerelle,ja kattaa myösIslanninja Färsaarten rannikot ja ulottuuItämerenlänsiosaan.

Valkoturska tulee sukukypsäksi 2−3 vuoden iässä. Kutu ajoittuu pitkälle jaksolle tammi-heinäkuussa. Naaraalla voi olla satojatuhansia mätimunia, mutta se laskee ne pieninä muutaman munan ryhminä ulappaveteen. Myös kuoriutuvat poikaset elävät pelagisina rannan läheisissä, 20−30 m:n syvyisissä vesissä, yleensämeduusoidenlähituntumassa ja niiden lonkeroiden suojassa. Vanhemmat yksilöt hakeutuvat syvempään veteen ja elävät pohjan tuntumassa. Valkoturskan ravintoa ovat pienet kalat, äyriäiset, kotilot, mustekalat ja monisukasmadot.

Kalastus ja käyttö

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Valkoturska on erityisen runsasPohjanmerelläja etenkin siellä taloudellisesti tärkeätroolikalastuksenkohde. Sitä pyydetään myöspitkälläsiimalla.Kokonaissaaliit ovat olleet laskussa. Huippusaaliit 1970-luvulla olivat 200 000 vuositonnin luokkaa, mutta nykyisin enää 40 000 tonnia. Englanti ja Ranska ovat suurimmat kalastajat.

  1. Nedreaas, K., Florin, A., Cook, R., Fernandes, P. & Lorance, P.:Merlangius merlangusIUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3.2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 21.1.2015.(englanniksi)