Varhaiskristillisyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Hengen vuodatus apostoleille,helluntai-ikoni, Novgorodin koulu.

Varhaiskristillisyystarkoittaa kristillisiä kirkkoja ja yhteisöjä ennensen sallimista vuonna 315.

Kristinusko sai alkunsaJeesus NasaretilaisensaarnaamistoiminnastaRooman valtakunnanmiehittämässä Juudean provinssissa n. 30–33 jaa.AlkuseurakuntaperustettiinJerusalemiin.Kristinusko levisi Jerusalemin ulkopuolelle ja nopeasti kaupungista toiseen. Varhaiset kristityt olivat pitkään pääosin kaupunkilaisia.[1]

Kristinuskon synty ja muotoutuminen

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Alkuseurakunta

Kristinuskon leviäminen käynnistyi pian Jeesuksenristiinnaulitsemisenjälkeen noin vuonna30.Kristinusko alkoi muotoutua heti Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen, kun hänen seuralaisensa noudattivat hänen opetustaan ja julistivat hänen ylösnousemustaan. Julistaminen alkoiApostolien tekojenmukaan ensimmäisenähelluntaina,jolloin he saivatPyhän Hengenkasteen, joka antoi heille kyvyn ja rohkeuden julistaa evankeliumia,puhua kielilläja parantaa sairaita.

Kristinusko syntyi, kunJeesuksenopetuslapset kokivatGalileassailmestyksiä, joiden perusteella he vakuuttuivat Jeesuksen kuolleista heräämisestä ja ylösnousemuksesta.Alkuseurakunnankeskuspaikka oliJerusalem,mutta samantapainen yhteisö lienee toiminut myös Galileassa. Alkuseurakunta piti itseään osanajuutalaisuutta.Sen hengellisyydessä painottuilopun aikojenodotus ja siksi keskittyminen pelkästään hengellisiin asioihin. Yhteisö koki Jerusalemissa voimakkaan ilmestyksen, jota kristillisessä traditiossa kutsutaanPyhän Hengenvuodatukseksi ja joka onApostolien teoissasijoitettu juutalaistenhelluntaijuhlanyhteyteen. Tämän ilmestyksen yhteydessä ja sen jälkeen alkuseurakuntaan liittyi kreikkaa puhuvia juutalaisia paluumuuttajia, joiden ensimmäinen johtaja oliStefanos.[2]Näiden jaarameankielistenvälille syntyi teologisia erimielisyyksiä. Vainoamisen takia kreikankielisethellenistikristitytsiirtyivätSyyriaanja alkoivat julistaa uskoaan pakanoille eli muille kuin juutalaisille.[3]

Ensimmäisiä kristinuskon sisäisiä konflikteja oli pakanakysymys; tulisiko pakanoiden noudattaa juutalaisten lakia? Paavali eiJerusalemin seurakunnantapaan vaatinut kristinuskoon kääntyneiden pakanoidenympärileikkaustaja juutalaisten puhtaussääntöjen noudattamista. Tästä asiasta hän väitteli kiivaastiPietarinjaJaakobinkanssa. Sopuun päästiin 40-luvun loppupuolella pidetyssäJerusalemin apostolikokouksessa,jonka tulos oli, ettei pakanoiden tarvitsisi noudattaa kuin muutamaa juutalaisten säädöstä.[4].Kokouksessa sovittiin myös apostolien työnjaosta. Pietari toimidiasporassaasuvien juutalaisten, Jaakob Jerusalemin juutalaiskristittyjen ja Paavali pakanoiden keskuudessa.

Varhaisesta kristillisyydestä käytetään usein nimitystä "varhaiset juutalaiskristityt". Jeesus, hänen kaksitoista opetuslastaan, myöhemmin valitut seurakunnanvanhimmat sekä periaatteessa kaikki Jeesuksen varhaiset seuraajat olivat juutalaisia tai juutalaisia proselyyttejä. Kaikki 3 000 Apostolien tekojen mainitsemaa helluntaita seurannutta käännynnäistä olivat myös juutalaisia kuten kaikki kristinuskoon kääntyneet aina siihen saakka, kun Pietari kastoi roomalaisen upseerin,Corneliuksen[5],jota pidetään perinteisesti ensimmäisenä pakanakäännynnäisenä.

Tuohon aikaan kristinusko oli jakaantunut hellenistisiin ja ei-hellenistisiin juutalaiskristittyihin, elikoinee-kreikkaa(Ap.t. 6) jaarameaa(Ap.t. 1:19) puhuviin kristittyihin. Corneliuksen kääntymisestä ja mukaan hyväksymisestä lähtien mukaan tuli kolmas ryhmä, pakanakristityt. Pakanat hyväksyttiin mukaan, koskaJesajanennustuksen mukaan kaikki kansat tulisivat kääntymään Herran puoleen[6].

Uusi testamentti ei itse puhu "pakanakristityistä" tai "juutalaiskristityistä". Sen sijaan esimerkiksi apostoliPaavalikirjoitti niistä, jotka olivatympärileikattujaja halusivat erottua ympärileikkaamattomista: "Silloin ei ole enääkreikkalaistaeikä juutalaista, ei ympärileikattua eikä ympärileikkaamatonta, ei barbaaria,skyyttalaista,orjaaeikä vapaata, vaan Kristus on kaikki, hän on kaikissa "[7].

Yleensä ajatellaan, että "ympärileikattu" ja "ympärileikkaamaton" viittaavat juutalaisiin ja kreikkalaisiin, jotka olivat yleisimmät ryhmät, mutta tämä on liian yksinkertaistettua, sillä ensimmäisen vuosisadanJuudeanprovinssissa oli myös juutalaisia, jotka eivät enää ympärileikkauttaneet itseään, sekä kreikkalaisia (proselyytit) ja muita kutenegyptiläisiä,etiopialaisiajaarabeja,jotka ympärileikkauttivat itsensä.

Ajanlaskun alun ensimmäisellä vuosisadalla kristinuskoa levittivät erityisesti korkeasti koulutettu juutalainenPaavali– aiemmin Saul Tarsolainen – ja muutapostolit.Raamatun mukaan Jeesuksen seuraajia kutsuttiin ensimmäisen kerran kristityiksiAntiokiankaupungissa, johon he olivat paenneet ja asettuneet asumaan varhaistenPalestiinassatapahtuneiden vainojen jälkeen.

Aluksi kristinusko juurtui pääasiallisesti köyhien ja sorrettujen keskuuteen.[8]Ensimmäisen vuosisadan varhaiskristillisiä seurakuntia kutsutaan yhteisnimitykselläalkukirkkotaivarhaiskirkko.[9]

Varhaisen kristinuskon pääsuuntaukset

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Kristinuskon levinneisyys noin vuonna 100.

Ensimmäisinä vuosisatoina kristinuskossa oli valtavasti julistajia, joilla oli erilaisia näkemyksiä Jeesuksen opetuksista ja uskon sisällöstä. Tästä seurasi kilpailutilanne, jonka tärkeimmät osanottajat olivatjuutalais-,gnostilais-ja hellenistikristityt.

Juutalaiskristittyjäoli sekä Palestiinan alueella ettädiasporassa.He jatkoivat Jerusalemin seurakunnan perinnettä ja noudattivat juutalaisten säädöksiä. Tämä suuntaus oli aluksi vahva, mutta kaatui lopulta siihen, että sen oli yhtä vaikeaa saada kannattajia pakanoista kuin saada juutalaisten hyväksyntä.

Omaperäistä ja nykyisin epäkristillisenä pidettyä uskontulkintaa edustignostilaiskristillisyys.Gnostilaisessa teologiassa ihmisen päämäärä on vapautua ruumiin ja aineellisen maailman kahleista pyhän tiedon, elignosiksenavulla. Jeesus ei ollut heille syntien sovittaja, vaan jumalallisen tiedon tuoja. He uskoivat, että Jeesuksen on Jumala luonut ensitöikseen ja siksi häntä kutsuttiin "luomakunnan esikoiseksi", ei siis syntynyt Jumalasta. Gnostilaiskristityt jatkoivat Jeesuksen tuoman opetuksen noudattamista mutta joutuivat vainon kohteiksi ja tuhoutuivat.

Menestyksekkäin kristinuskon pääsuuntaus olihellenistikristillisyys,josta voidaan katsoa nykyisen kristikunnan periytyneen. Menestyksen avain oli matala kynnys kääntymiseen, sillä se ei juurikaan edellyttänyt juutalaisten säädösten noudattamista vaan kaikki aikaisemmat palvontamuodot saivat vain "kristillisen nimityksen".

Erkaantuminen juutalaisuudesta

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Paavali maalauksessa 300-luvulta. Paavali on kuvattu filosofina kirjakääröjen kanssa.

Juutalaisten keskuudessa syntyneen kristinuskon erkaantuminen juutalaisuudesta perustui ennen kaikkeajuutalaisesta etnisyydestäirtaantumiseen. Juutalaisuus oli juutalaiseen etniseen ryhmään sidoksissa oleva uskonto, kun taas kristillisen yhteisön jäsenten kansallisuudella ei ollut merkitystä, ja lopulta ei-juutalaisten kristittyjen määrä ohitti juutalaistaustaisten kristittyjen määrän.[10]

PaavalinKirje galatalaisilleon tarmokas kirjoitus niitä vastaan, jotka halusivat pakottaa pakanoita elämään juutalaisten tapojen mukaan[11]. Paavali kirjoitti, että jos pakanat vaaditaan omaksumaan nämä tavat ja heidät ympärileikataan, silloin Kristuksesta ei ole kenellekään enää mitään hyötyä[12]sillä hän oli kuollut turhan takia, jos vanhurskaus voidaan saavuttaa yhtä hyvin tekojen kautta[13].

Paavali esittää tässä ja muissakin kirjeissään, että tämä opetus ei ole ristiriidassa kahdentoista apostolin opetusten kanssa. Sen sijaan opetus oli uskottu hänelle tarkoitettuna niille, joita ei ollut ympärileikattu, aivan niin kuin Pietari oli lähetetty niiden pariin, jotka oli ympärileikattu[14].

Tukena sille, että Paavali ei toiminut yksin,Jerusalemin kokouspäätti, ettei uusilta käännynnäisiltä vaadita ympärileikkausta, mutta heitä neuvottiin "karttamaan sellaista, minkä epäjumalanpalvelus on saastuttanut, sekä haureutta, verta ja lihaa, josta verta ei ole laskettu"[15].Nämäkin käskyt perustuivat kuitenkin yhtä lailla Mooseksen lakiin. Jotkut ovat tulkinneet, että pakanoita ei käsketty noudattamaan näitä säädöksiä siksi, että laki olisi sitonut heitä, vaan siksi, etteivät he herättäisi pahennusta niiden lakia noudattavien juutalaisten keskuudessa, joiden kanssa he elivät.

Paavali oli kuitenkin vähän väliä ristiriidoissa juutalaiskristittyjen kanssa.Toisessa korinttilaiskirjeessä(2 Kor. 11:5, 12:11) hän kutsui vastustajiaan "mainioiksi apostoleiksi" (υπερ λιαν αποστολων,hyper lian apostolôn). Hän kertoo Galatalaiskirjeessä, kuinka hän nuhteli Pietaria siitä, että tämä vaati Kristuksen seuraajien noudattavan juutalaisuuden ruokasäädöksiä. Paavali katsoi kuitenkin eettisten säädösten olevan velvoittavia, vaikka kulttuuriset säädökset eivät olleetkaan sitä. Hän katsoi lain suodattuvan Kristuksen läpi sen sijaan että se toteutuisi tiukoissa säädöksissä, jotka Jumala antoi silloin kun juutalaiset erotettiin muista kansoista.

Leviäminen Rooman valtakunnassa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Kristinuskon levinneisyys vuonna 325 jaa.

Rooman valtakunnassavallinnut suhteellinen rauha, hyvät meri- ja maatiet mahdollistivat kristinuskon nopean leviämisen valtakunnan alueella seuraavan kolmen vuosisadan aikana. Mutta miksi kristinusko sivuutti kaikki muut itämaiset uskonnot, joita myöhäinen Rooma oli täynnä? Historian valossa kolme ilmeisintäkenen mukaan?kristinuskon menestystekijää olivat seuraavat:

  1. Kristittyjen korkea moraali;he toimivat ajan parhaiden ihanteiden mukaisesti ja heidän perhe- ja sukupuolielämänsä oli siveellistä. Rooman valtakunnan moraalinen kriisi, jonka luomaa tyhjyyttä täyttämään kristinuskolla oli sosiaalinen tilaus ja korkean moraalin sekä askeettisuuden takia etulyöntiasema pakanakultteihin nähden.
  2. Kristinuskon radikaali peräänantamattomuus keisarikultin edessä,mikä sai sille kannattajia niin orjien, sotilaitten kuin ylimystönkin parissa.
  3. Radikaali yhteisöllisyys ja keskinäinen rakkaus,kun kristityt kokoontuivat salaa vainoilta katakombeissa ja odottivat Kristuksen toista tulemista. Erityisesti kristittyjen lähimmäisenrakkaus sai monen kääntymään kristinuskoon. Esimerkiksi tautiepidemoiden riehuessa roomalaiset pakenivat jättäen sairastuneet oman onnensa varaan kristittyjen jäädessä hoitamaan sairaita.

Seurakunnasta, jonka Paavali oli perustanut Korinttiin, tuli Rooman kristillisen yhdyskunnan äiti. Kristinusko levisi Rooman valtakunnassa aluksi varsinkinorjienkeskuudessa.Kasteenkautta orja astui samaan yhteyteen ja veljeyteen Kristuksen kanssa kuin vapaakin mies, ja hänen sielunsa oli samanarvoinen kuin hallitsijankin. Rikkaat ja ylhäiset sen sijaan vieroksuivat pitkään kristinuskoa. Heille käsky "rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi" ei ollut houkutteleva.[8]

Koskien kristinuskon historian ensimmäistä kolmea vuosisataa, historiankirjoitus on riippuvainen uskonnollisista jaapologeettisistakirjoituksista. Ajalta ei ole olemassa varsinaisia aikakirjoja. 300-luvulla alkuseurakunta voidaan katsoa jollakin tavalla järjestäytyneeksi kirkoksi. Tutkijoiden arvioiden mukaan kristittyjä oli 300-luvun alussa runsaat kuusi miljoonaa Rooman 60 miljoonasta asukkaasta. Sen aikaisen kirkon kuva on melko selkeä: kirkolliset virat, kirkon hallinto, jumalanpalvelus ja kristillinen juhlakalenteri vakiintuivat. Historioitsijat ovat eri mieltä siitä, missä määrin tämä kuva voidaan sijoittaa varhaisempiin vuosisatoihin, erityisesti koskien kirkon organisaatiota kutenpiispojenvirkoja, hierarkiassa jossa kukin piispa oli kaupunkinsa seurakunnan yksinvaltias, Rooman piispan vaatiessa erityisasemaapaavina,kaikkien kirkkojen johtajana, sekä liturgiaan liittyviäsakramentteja.Todisteiden mukaan viitteitä tällaiseen on ollut toisella vuosisadalla.

Vainottu kristinusko

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Kerrotaan, että kristittyjen vainojen aikoina kristitty tavattuaan toisen henkilön piirsi maahan kaaren ja jos toinen henkilö oli myös kristinuskoinen, hän piirsi omansa ja näin muodostuiIktykseneli kalan kuva. Kreikan kielen sanaiktyson myös lyhenne varhaisesta uskontunnustuksesta "Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Pelastaja".

Kahdensadanviidenkymmenen vuoden ajan kirkko olimarttyyrienkirkko.Kristittyjä vainottiin,koska he kieltäytyivät palvomastaRooman keisariaja valtakunnan jumalia jumalina. Epäluuloa lisäsi se, etteiehtoollinenollut ulkopuolisille avoin, mikä herätti huhujaihmisuhreistaja irstaista menoista sekä pelkoa ja halveksuntaa kristinuskoa kohtaan.[16]

Vainojaoli erityisestiNeron,Domitianuksen,Maximinus Thraxin,Deciuksen,Valerianuksen,DiocletianuksenjaGaleriuksen aikana.Keisari Nero julisti kristityt vuonna 64 syntipukeiksiRooman paloon,jonka takia hän poltatti valtavat määrät kristittyjä. Decius määräsi ensimmäiset viralliset vainot vuonna250.

Vuonna313Konstantinus IjaLiciniusjulistivatMilanon ediktissäkristinuskon hyväksytyksi uskonnoksi, ja kristinuskon asema muuttui merkittävästi.Theodosius Suurenaikana (378–395) kristinuskosta tuli Rooman valtakunnan ainoa sallittu uskonto. Idässä kirkko siirtyi vainoista suoraan keisarillisen vallan alle (ns.caesaropapismi), jo Konstantinuksen mutta erityisestiJustinianuksensäädösten seurauksena. Tämä muodostuiortodoksiselle kirkolleongelmaksi. Lännessä kirkko pysyi itsenäisenä, koska keisari oli heikko ja paavin valta puolestaan hyvin vakiintunut.

Ensimmäiset marttyyrit

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Useat varhaiskristillisyyden johtohahmot kuolivat marttyyreinä uskonsa puolesta. Tältä ajalta on sanonta "marttyyrien veri on kirkon siemen". Tunnetuimpia marttyyreitä olivat muun muassaPyhä Stefanos,protomarttyyri (ensimmäinen marttyyri),Jaakob vanhempi,Pyhä Paavali,Pyhä Pietari,Ignatios Antiokialainen,apostoli Pietarin oppilas ja Antiokian ensimmäinen piispa hänen jälkeensä, sekäPolykarpos,Smyrnan piispa ja evankelista Johanneksen opetuslapsi.

Ensimmäiset apologeetat

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset kristityt eivät yleisesti ottaen olleet erityisen korkeasti koulutettuja oppineita, vaan tavallisia ihmisiä – Jeesuskin oli koulutukseltaan puuseppä. Vähitellen kristinuskoon kääntyi myös oppineita keski- ja yläluokan edustajia jafilosofeja,joista tuli kristinuskon apologeettoja.

Apologeetataloittivat kristinuskonteologisenpuolustamisen pakanoiden ja ei-kristittyjen filosofien syytöksiä vastaan. Usein väittelyt käytiin kirjoitusten muodossa ja kiistakirjoittelu oppineiden kesken pakotti apologeetat muotoilemaan kristilliset opit eksaktiin muotoon. Silloin huomattiin, että apologeetoillakin oli ristiriitaisia käsityksiä kristillisestä opista. Myöhemmin oppia määriteltiinkonsiileissa,joissa kristillisen opin sisältö määriteltiin. Oppia muotoiltaessa eivät aina sanat riittäneet, vaan joskus erilaisia oppikäsityksiä vaihdettiin nyrkeinkin ja keisarin sotilaat joutuivat keihäineen puuttumaan pelin kulkuun. Hävinneet osapuolet yleensä tuomittiin harhaoppisiksi.

Varhaisia apologeettoja olivat muun muassaJustinos Marttyyri,käännynnäinen kreikkalaisesta filosofiasta,Irenaeus,Lyonsin piispa, joka luokitteli harhaoppeja niitä vastustaakseen, sekäKlemens I,Rooman neljäs piispa (paavi).

Varhaiset kristinuskon määrittelemät harhaopit

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisiä ongelmia alkukirkolle oli se, kuinka voidaan välttää kiusaus tulkita uskoa pakanallisilla termeillä. Riidat oikeasta kristillisestä opista alkoivat varhain. Kristittyjen keskinäinen yhteys oli ensimmäisinä vuosisatoina löyhää, ja erilaisten opillisten riitojen seurauksena kirkon reunat hajoilivat ensimmäisellä vuosituhannella. Osa skismoista saatiin parannettua, osa on olemassa tänäkin päivänä. Kristinuskon laillistamisen jälkeen kirkko organisoitui ja järjestikirkolliskokouksiaasioiden selvittämiseksi. Koko kirkkoa edustaneita kokouksia kutsuttiinekumeenisiksi kirkolliskokouksiksi.Kirkolliskokoukset tuomitsivat joitakin varhaiskristillisiä ryhmiäharhaoppisina.

Yksi haarauma kristinuskosta olignostilaisuus.Muita olivat juutalaiskristillisetebioniititjanatsareenit.Lisäksi oli erilaisia kirkon sisäisiä lahkoja, kutenmarkionilaisuus,monarkianismi,montanolaisuusjaalogit.Myöhemmin kirkosta erosi tai erotettiin erilaisia ryhmiä ja paikalliskirkkoja, esimerkiksiareiolaiset,apollinarialaiset,nestoriolaiset,monofysiititjamonoteliitit.

Pääartikkeli:Gnostilaisuus

Gnostilaisuutena tunnettu uskonnollis-filosofinen liike kehittyi suunnilleen samaan aikaan kuin kristinusko. Monet gnostilaiset olivat samalla myös kristittyjä ja opettivat kristinuskon ja gnostilaisten ajatusten synteesiä. Tämän vuoksi on hankala sanoa, syntyikö gnostilaisuus alun perin erillisenä uskontona, joka omaksui myöhemmin kristinuskon aineksia, vai syntyikö se haarautumana kristinuskosta. Gnostilaisuuden merkittävimpiä suuntauksia olivatsetiläinen gnostilaisuusjavalentinolainen kristillisyys.

Gnostilaisuus erosi kristinuskosta muun muassa siinä, että kun valtavirran kristillisyydessä evankeliumi tulkittiin kirjaimellisesti, gnostilaiset tulkitsivat sen vertauskuvallisesti. Gnostilaisuuden kristinuskosta poikkeavia oppeja olivat ajatus salatusta, pelastavasta tiedosta elignosiksesta,tietämättömästä luojajumalasta elidemiurgista,sekä ihmisen jumalallisesta alkuperästä, joka on kahlittu ihmisruumiiseen.

Pääartikkeli:Areiolaisuus

Areiolaisuus olikristinuskonmunkkiAreioksen300-luvulla perustama oppisuuntausantiikinaikana. Areiolaiset eivät uskoneetJumalankolminaisuuteensiten, kuin katolinen kirkko. Areiolaisten mukaan Kristus on Jumalan ensimmäinen luomus, eikä "Isästä iankaikkisuudessa syntynyt".Nikean ensimmäisessä kirkolliskokouksessavuonna325Areioksen oppi hylättiin ja selitettiin Kristuksen olevan syntyneen, ei luodun, ja Isän kanssa samaa olemusta.

Nestoriolaisuus

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Nestoriolaisuus

Nestoriolaisuus oli 400-luvullaKonstantinopolinarkkipiispaNestorioksenmukaan nimetty oppi, jonka mukaanKristusoli oikeaihminen,muttei tosiJumala– hän oli syntyään ihminen, muttaJumalaoli asettunut asumaan häneen. Opin mukaan myöskäänNeitsyt Mariaei ollut jumalansynnyttäjä vaan vain Jeesuksen inhimillisen persoonan äiti. Oppi tuomittiin harhaopiksiEfeson konsiilissavuonna431,ja oikeaksi vahvistettiin käsitys, jonka mukaan Jeesus oli samanaikaisesti kokonaan Jumala ja kokonaan ihminen.

Alkukirkon ihannekuva

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Alkukirkosta on olemassa hyvin useita laajallekin levinneitä väärinkäsityksiä, jotka eivät kestä tieteellistä tarkastelua. Ihannekuvissa kirkko on esimerkiksi alun perin ollut yhtenäinen yhteisö, jossa kaikki kristityt harjoittivat kirkollista yhteyttä keskenään ja jakautunut kristikunta on verrattain uusi asia. Ihannekuvan mukainen kirkollinen ykseys voidaan nähdä velvoittavana esikuvana, johon pitää pyrkiä takaisin.[17]

  • Aejmelaeus, Lars:Kristinuskon synty,s. 88–100. Helsinki: Kirjapaja, 2007.
  • Mikael Sundkvist:Varhaiset kristityt.Kauniainen: Perussanoma, 2011.ISBN 978-951-888-570-5.
  • Walsh, Michael:Kristinuskon syntyhistoria.Lontoo: Weilin+Göös, 1988.ISBN 951-35-4256-4.
  1. Mikael Sundkvist:Varhaiset kristityt,s. 45. Sarja: Tätä on kristinusko. Kauniainen: Perussanoma, 2011.ISBN 978-951-888-570-5.
  2. Seitsemän avustajaa valitaanApostolien teot 6: 1–7.Raamattu Uskonkirjat. Viitattu 29.10.2018.
  3. Aejmelaeus, Lars:Kristinuskon synty,s. 88–100. Helsinki: Kirjapaja, 2007.
  4. Ap.t. 15:7–21
  5. Ap.t. 10
  6. Jes. 56:6–8
  7. Kol 3:11
  8. abGrimberg, Carl:Kansojen historia. Osa 6. Rooma,s. 210-214. WSOY, 1980.ISBN 951-0-09734-9.
  9. AlkukirkkoSuomen ev.lut. kirkko.Arkistoitu13.12.2019. Viitattu 13.12.2019.
  10. Zvi Y. Gitelman (toim.):Religion or Ethnicity? Jewish Identities in Evolution,s. 32–33. Rutgers University Press, 2009.
  11. Gal. 2:14
  12. Gal. 5:2
  13. Gal. 2:21
  14. Gal. 2:7–9
  15. Ap.t. 15:20
  16. Airi Airola:” 4. Vainotusta valtakunnanuskonnoksi”,Kirkon tie,s. 16. Airofilmi Ay, 2002.ISBN 951-98792-2-6.
  17. Hardt, Tom G. A.:KIRKOLLINEN YHTEYS VANHASSA KIRKOSSALuentoja.1996. Concordia.Arkistoitu15.8.2006. Viitattu 11.3.2009.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli:en:Early Christianity