WC

Wikipediasta
(Ohjattu sivultaWC-istuin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen pieni vessa.

WC(engl.water closet,suom.vesiklosetti) elivessataivesivessaonkäymälä,jossaihmiseneritteet huuhdotaan veden avullaviemäriverkostoon.Varusteisiin kuuluu vedellä huuhdeltava WC-istuin, puhekielessä WC-pönttö tai WC-pytty.

WC:n varusteluun kuuluu yleensä myöslavuaari,jossa kädet pestään hygieniasyistäsaippuallaWC:ssä käynnin jälkeen. Julkisissa WC:issä kädet kuivataan kertakäyttöisillä kuivauspyyhkeillä, liikkuvaa kangasta käyttävällä pyyheautomaatilla taikäsienkuivaimella.

Etenkin kodeissa lavuaarin hanaan on usein yhdistetty pienikäsisuihkuWC-istuimella tehtävää alapesua varten.Japanissa WC:tovat kehittyneet äärimmäiselle tasolle. Siellä vessoissa on monia eri mukavuuksia.

Japanilaistyylinen käymälä, jonka viemäriaukon päälle kyykistytään. Kynnyksen vieressä olevat tossut ovat käymälän käyttäjää varten.

Varhaisin tunnettu kaupunki, jossa on ollut viemäri ja hyödynnetty ulosteiden siirtoa veden avulla on kuulunutinduskulttuuriin(2600–1800 eaa.). Myös roomalaisilla oli käytössä viemärijärjestelmä, jonka pääuoma oliCloaca Maxima.Keskiajallalinnoissa oli tunnettuna käytäntönä rakentaa vessat niin, että ulosteet putosivat vallihautaan tai muuhun vesistöön, kutenOlavinlinnassa.[1][2]

Erilaisia vettä hyödyntäviä vessaratkaisuja on ollut pitkään. Vanhin dokumentoitu huuhdeltava vessa on sirJohn HaringtoninElisabet I:lle vuonna 1598 rakentama.Hajulukollisenvessan patentoi ensimmäisenäAlexander Cummingvuonna 1775. Näissä oli vielä erikseen pohjaventtiili ulosteelle ja joutsenkaulan muotoista hajulukkoputkea käytettiin vain virtsalle ja siemenveden pitämiseksi maljan pohjalla.Joseph Bramahpatentoi tästä parannetun version 1778 ja alkoi valmistaa näitä vessoja Lontoossa. Vessat yleistyivät ensin hitaasti, mutta sen jälkeen, kunLontoon maailmannäyttelyssä1851 näitä vessoja oli esillä saaden suuren suosion, niistä tuli muoti-ilmiö. Vuonna 1855 Lontoossa oli jo noin 200 000 vesivessaa. Viemäröinti tehtiin suoraan Thames-jokeen tai sen haaroihin.Koleraepidemiatolivat olleet jo aikaisemmin ongelmana Lontoossa, mutta laajenevan viemäriverkoston veden suolistobakteerit pääsivät entistä helpommin kaivoveteen, jota käyttivät köyhimmät ihmiset. Koleran ja kaivoveden yhteyden osoitti lääkäriJohn Snowtilastollisella menetelmällä vuonna 1854. Kesän 1858suuren löyhkänjälkeen Lontoon kaupunki päätti rakentaa koko viemäriverkoston uusiksi ja tehtävän saiJoseph Bazalgette.Hän rakensi noin 2000 km runkoviemäröintiä, jota pitkin jätevedet valuivat pidemmälle Thames-joessa. Tämä lopetti koleraepidemiat. 1800-luvun lopulla viemäriverkosto sisältyi moderniin kaupunkirakenteeseen, jonka edistäjänä tunnetaan parhaiten Pariisia kehittänytGeorges-Eugène Haussmann.[1][2]

Brisbanenkaupungintalon miesten WC-tilat. Kuvan oikeassa laidassa onpisoaareja.

Vedellä huuhdottavan WC-pöntön säiliön vesi valuu kytkintä käytettäessä nopeasti pönttöön ja huuhtoo sen tyhjäksiviemäriin,minkä jälkeen säiliö täyttyy uudelleen vedellä. Nykyiset WC-istuimet kuluttavat vain noin 4–6 litraa vettä yhdellä huuhtelulla, kun taas aiemmat WC:t saattoivat kuluttaa jopa yhdeksän litraa.[3]Joissakin nykyaikaisissa pöntöissä on painike, jolla voi valita, huuhdotaanko pöntöstävirtsavaiuloste.Tämä toiminto säästäävettä.Vesi muodostaahygieeniseneristeen,hajulukon,huonetilan ja viemäriverkoston välille. Vessan vetäminen on historian kuluessa kehittynyt ja monenlaisia tapoja on käytetty:

  • Kun säiliö oli ylhäällä, oli säiliössä kiinni tanko, johon oli kiinnitetty naru, jonka päässä oli yleensä porsliinista tehty kädensija. Narusta nykäistäessä tangon pää liikkui alaspäin, mikä sai tulpan nousemaan ja veden valumaan rännistä WC-altaaseen.
  • Joissakin vessanpöntöissä oli ovenkahvaa muistuttava vipu, jota väännettiin alas. Tämä sai saman toimenpiteen alkamaan.
  • Nykyaikaisemmissa vessanpöntöissä on nuppi, jota nykäistäessä tapahtuu sama toimenpide.
  • Osassa vessänpönttöjä on painike, josta voidaan valita 6 tai 3 litran huuhtelu.

Monissa julkisissa tiloissa on erilliset WC:t miehille ja naisille. Tosin myös unisex-vessat ovat yleistyneet viime vuosina.[4]Miesten WC-tiloissa on yleensä tavallisten käymälöiden ohella myöspisoaareja,jotka soveltuvat ainoastaan seisaaltaan virtsaamiseen. Julkisissa tiloissa on usein myösesteetön WC(inva-WC), joka toimii monesti myös lastenhoitohuoneena. Esteettömät WC:t ovat tavallista tilavampia, ja pöntön sivuilla on käsituet. Joissakin esteettömissä WC:issä, eritoten sairaalassa sijaitsevissa, saattaa olla myös hätäkutsujärjestelmä.

Lentokoneiden WC:thyödyntävät tyypillisestialipainettajatyhjiötekniikkaa.Tällöin minimoidaan käymälän veden kulutus ja samalla pienennetään lentokoneen vesilastin massaa. Nykyisin myösjunienWC:ttoimivat yleensä alipaineella, mutta vanhemmissa junissa jätökset saatetaan laskea yhä suoraan raiteille.

  1. abKortelainen, Kari: Tyhjän päällä.Tekniikan historia 6/2016,Marraskuu 2016, s. 21-27. Talentum Media Oy.
  2. abBryson, Bill:Sisään! Lyhyt historia lähes kaikesta kotona,s. 391-408. Suomentanut Laura Beck ja Tarja Kontro. WSOY, 2011.ISBN 978-951-0-36967-8.
  3. kylpyhuone.com
  4. ”Turvallinen vessa on ihmisoikeus” – vasta sukupuolineutraali vessa vei muunsukupuolisen Piisun vessa-ahdistuksenKotiliesi.12.10.2023. Sanna Puhto. Viitattu 3.7.2024.
  • Furrer, Daniel:Vessakirja: Pikkulan kulttuurihistoriaa.(Wasserthron und Donnerbalken: Eine kleine Kulturgeschicte des stillen Örtchens, 2004.) Suomentanut Veikko Ahola. Jyväskylä: Atena, 2006.ISBN 951-796-444-7.
  • Juuti, Petri S. & Wallenius, Katri J.:Kaivot ja käymälät – Brief History of Wells and Toilets.KehräMedia, 2005.ISBN 951-44-6251-3.Teoksen verkkoversio.