Yleinen pappeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PappeusSuomen evankelis-
luterilaisessa kirkossa
Pappeus
Yleinen pappeus
Erityinen pappeus
Papinvirat
Seurakuntapastori
Kappalainen
Kirkkoherra
Lääninrovasti
Tuomiorovasti
Piispa
Arkkipiispa

Yleinenpappeuson kristillinen oppi, joka tarkoittaa sitä, että kaikilla kristillisen kirkon jäsenillä tai uskovilla on oikeus lukea Raamattua ja harjoittaa uskontoaan itsenäisesti. Se perustuu lukuisiinRaamatunkohtiinUudessa testamentissa.Yksi merkittävä esimerkki onEnsimmäinen Pietarin kirje2:9:

Mutta te olette valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan, joka teidät on pimeydestä kutsunut ihmeelliseen valoonsa.

Yleisen pappeuden nähdään liittyvän ennen kaikkea oikeuteenrukoillaJumalaa. Lukuisat kristilliset kirkot (mm.katolinen kirkko,ortodoksinen kirkkojaluterilaisuus) kuitenkin opettavat, että yleisen pappeuden lisäksi on ns.erityinen pappeus,ja että tietyt kirkolliset toimitukset (sakramentit) kuuluvat ainoastaan tehtävään erityisesti vihityille henkilöille,papeille.Luterilaisessa kirkossa erityiselle pappeudelle kuuluu erityisesti "sana ja sakramentit", eli tehtävä opettaa Jumalan sanaa julkisesti ja toimittaa sakramentit,kastejaehtoollinen.

Näkemys erityisen ja yleisen pappeuden erosta liittyy yleensä myös näkemykseen siitä, että tavallisen uskovan eli maallikon ja papin välillä on laadullinen ero. Pappi on saanut pappisvihkimyksessä erityisen hengellisen merkin, jonka vuoksi hän voi toimittaa pyhiä sakramentteja. Uskovat, joilla ei vihkimystä ole, eivät puolestaan voi toimittaa esimerkiksi ehtoollista. Tällaista kantaa edustavat ainakin katolisuus ja ortodoksisuus; luterilaisuus ei ota kantaa maallikoidenkykyyntoimittaa sakramentteja, mutta katsoo, että vain papeilla onoikeustoimittaa näitä riittejä. Tosin on huomioitava, että katolisuudessakin hätäkaste on pätevä myös maallikon tai jopa ei-kristityn toimittamana.

Radikaali yleinen pappeus

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Jotkutselvennäprotestanttiset kirkot ovat radikalisoineet näkemyksen yleisestä pappeudesta. Radikaalissa näkemyksessä yleinen pappeus tarkoittaa myös erityisen pappeuden kieltämistä, jolloin katsotaan, että jokaisella uskovalla on paitsi kyky, myös oikeus opettaa Jumalan sanaa julkisesti ja toimittaa kasteita ja ehtoollisia.


Tämäkristinuskoonliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.