Volkswagen Golf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagen Golf
Valmistustiedot
Valmistusmaa lukuisia
Valmistaja Volkswagen
Konserni Volkswagen Group
Valmistusvuodet 1974–
Korimalli 2-ovinen cabriolet
3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
5-ovinen farmari
Luokka C-segmentti
Edeltäjä Volkswagen Kupla
Rakenne etumoottori
Iskutilavuus 1 093–3 189 cm³
Teho 27–238 kW
Huippunopeus 148–250 km/h
Vetotapa etuveto
neliveto

Volkswagen Golf on Volkswagenin vuodesta 1974 lähtien valmistama keskikokoluokan automalli, joka esiteltiin Volkswagen Kuplan seuraajaksi. Vuoteen 2012 mennessä Golfia oli valmistettu yli 29 miljoonaa kappaletta[1] ja se on maailman toiseksi eniten valmistettu auto, vain Toyota Corollaa on valmistettu enemmän[2]tarvitaan parempi lähde. Euroopassa Golf oli eniten myyty automalli vuosina 2008 ja 2009.[3]

Uusi malli oli konsernille erittäin tärkeä, sillä Kupla oli 1970-luvulle tultaessa pahasti vanhentunut ja yhtiön taloudellinen tilanne oli vaikea. Golf poikkesi Kuplasta huomattavasti, sillä siinä on etuveto ja eteen sijoitettu nestejäähdytteinen rivimoottori, kun taas Kuplassa oli takaveto ja taakse sijoitettu ilmajäähdytteinen bokserimoottori.

Golfin neliovinen sedan-malli on Volkswagenin käytännön mukaisesti nimetty omaksi mallikseen. Nimi on vaihdellut Euroopan markkinoilla vuosien myötä oltuaan aluksi Jetta (1979–1992), sitten Vento (1992–1997), Bora (1998–2005) ja taas uudestaan Jetta vuodesta 2005 lähtien. Yhdysvaltain markkinoilla Golfin sedan-malli on aina tunnettu nimellä Jetta.

Nimi Golf viittaa brittiläisen yläluokan harrastuksiin, kuten myös saman valmistajan mallit Polo ja Derby.

Yhdysvaltain ja Kanadan markkinoilla Golf tunnettiin ensimmäisen mallisukupolven ajan vuosina 1974–1984 nimellä Rabbit, ja nimi otettiin taas käyttöön viidennessä sukupolvessa vuosiksi 2006–2009, mutta siitä luovuttiin jälleen seuraavassa. Rabbit-mallien perässä on ollut jänistä esittävä logo.

  • Golf I / Typ 17 (1974–1983, cabriolet 1993 saakka)
  • Golf II / Typ 19E (1983–1992)
  • Golf III / Typ 1H (1991–1997, cabriolet 2002 saakka)
  • Golf IV / Typ 1J (1997–2003, farmari 2006 saakka)
  • Golf V / Typ 1K (2003–2009)
  • Golf VI / Typ 1K (2008–2012, cabriolet 2016 saakka)
  • Golf VII (2012–2020)
  • Golf VIII (2019–)
  • Golf Variant on Golfin farmariversio. Se on ollut mallistossa kolmannesta sukupolvesta lähtien. Golfin IV -sukupolven Variantin valmistus lopetettiin vuonna 2006, eikä sille esitelty seuraajaa. Se vaikutti Volkswagenin myyntiin Suomessa, sillä Golf Variant oli silloin rekisteröintitilastojen mukaan yksi Suomen myydyimpiä henkilöautomalleja. Yhtymän aikoinaan tekemän linjauksen mukaan sisarmerkit olisivat jatkossa tarjonneet farmarimallin omissa valikoimissaan eikä Golfin V-sukupolveen olisi esitelty farmaria lainkaan. Markkinoiden paineessa yhtymä joutui sittemmin pyörtämään päätöksensä. V-sukupolveen perustuva uusi Variant esiteltiin maaliskuussa 2007. Suomessa se tuli myyntiin saman vuoden kesällä. Golfin VI-sukupolven myötä farmarimalli siirtyi siihen vuonna 2010. Merkittävimmät erot edelliseen sukupolveen ovat uusittu kojelauta ja keulan ilme. Sukupolvien III ja IV farmarit valmistettiin Saksassa Wolfsburgin tehtaalla, VII sukupolven farmarit Zwickaun tehtaalla. V-sukupolven ja sen faceliftmallin farmarit valmistettiin Meksikossa Pueblan tehtaalla.
  • Golf Cabriolet on Golfin kangaskattoinen avoautoversio, joka esiteltiin ensimmäistä kertaa vuonna 1979. Tämä ensimmäisen sukupolven malliversio säilyi tuotannossa vuoteen 1993 asti, eli yli vuoden kolmannen sukupolven hatchbackin esittelyn jälkeen. Vuonna 1993 se korvautui kolmanteen sukupolveen pohjautuvalla mallilla, joka pysyi tuotannossa vuoteen 2002 saakka. Vuonna 1998 se koki kasvojenkohotuksen, jossa ulkonäköä muokattiin vastaamaan hieman aiemmin markkinoille tullutta neljännen sukupolven Golfia. Tämän jälkeen valmistaja korvasi Cabrioletin uudella Volkswagen Eos -mallilla, joka oli kovakattoinen ja perustui viidennen sukupolven Golfiin. Kuudennen sukupolven Golfista esiteltiin cabriolet-malli vuonna 2011, ja sitä valmistettiin Eosin rinnalla vuoteen 2016 saakka. Eosin tuotanto päättyi vuotta aikaisemmin vuonna 2015.
  • Golf Plus on joulukuussa 2004 esitelty Golfin viidenteen sukupolveen perustuva tila-auto. Sen huomattavin ero perusmalliin on 9,5 senttiä korkeampi kori. Muotoilu poikkeaa hieman perumallista, esimerkiksi keulan ilmeessä on eroja ja takana rekisterikilpi on sijoitettu korkealle takaluukkuun puskurin sijasta. Sisätiloissa erityistä on pituussuunnassa siirrettävä takaistuin, jolloin tavaratilaa saa laajennettua takamatkustajien jalkatilojen kustannuksella.
  • Cross Golf on Golf Plussaan perustuva ulkonäöltään pienen katumaasturin kaltainen, mutta ainoastaan etuvetoisena saatava malli. Sen ulkoisina tuntomerkkeinä ovat perusversioita korkeampi maavara, puskurit ja kattokaiteet. Varsinaisia maasto-ominaisuuksia nelivedon, lukkojen tai alennusvaihteiden muodossa ei ole. Volkswagen on esitellyt vastaavan version myös muista malleista, kuten Polosta ja Touranista.
  • Golf Sportsvan korvasi Golf Plussan vuonna 2014. Se perustuu samaan MQB-perusrakenteeseen kuin seitsemännen sukupolven Golf. Mallin valmistus lopetettiin vuonna 2020.

Golf I (1974–1983)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Volkswagen Golf I
Pääartikkeli: Volkswagen Golf I

Golfin ensimmäisen sukupolven tuotanto alkoi vuonna 1974. Yhdysvaltain ja Kanadan markkinoilla käytettiin nimeä Rabbit, Etelä-Amerikassa nimeä Caribe. Muotonsa auto sai ItalDesignin studiossa, Giorgetto Giugiaron suunnittelemana. Vuonna 1978 aloitettiin sikäläisittäin Rabbitin valmistus Yhdysvaltain New Stantonissa. Tehdasta kutsuttiin Westmorelandiksi, koska se sijaitsi kyseisessä piirikunnassa Pennsylvaniassa. Tehtaan sijoituksella haettiin kustannussäästöjä, mutta tehdasta johtamaan valittu entinen Chevrolet-mies James McLernon pyrki muokkaamaan Rabbitia pehmentämällä alustaa ja säästämään materiaalien laadun kustannuksella. Yhdysvaltain Volkswagen-puritaanit ja etenkin yhtymän johto Saksassa olivat pettyneitä tuloksiin. Vuonna 1983 palattiin alkuperäisille linjoille alustassa ja laadussa. Tuotanto jatkui vuoteen 1984.

Vuonna 1976 sai alkunsa kuuluisa Golf GTI, joka loi pieniin perheautoihin perustuvan, mutta tehokkailla moottoreilla varustettujen autojen luokan. Yhdysvalloissa tämä malli oli saatavilla vasta vuonna 1983, jolloin sitä ryhdyttiin valmistamaan Westmorelandissa. GTI:n menestyksen myötä monet valmistajat ryhtyivät seuraamaan Volkswagenin esimerkkiä ja loivat vastaavia malleja. Moottorina oli 1,6-litrainen 81 kW (110 hv) tehoinen polttoaineen ruiskutuksella varustettu bensiinimoottori. Ensimmäinen sukupolvi koki pienen kasvojenkohotuksen vuonna 1980, jolloin sen takavalojen umpiot uudelleenmuotoiltiin lähemmäksi alkuperäisiä suunnitelmia, auto sai uudet puskurit ja Yhdysvaltain markkinoilla neliskulmaiset ajovaloumpiot, uuden kojelaudan ja mittariston. Golf I:n avomallia valmistettiin vuosina 1979–1993, eli koko sen ajan kun toinen sukupolvi oli tuotannossa ja vielä yli vuoden sen jälkeen, kun kolmas sukupolvi oli esitelty.

Golf II (1983–1992)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Volkswagen Golf II
Volkswagen Golf II

Toisen sukupolven Golf esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa 1983, brittimarkkinoilla vasta seuraavana vuonna. Yhdysvaltain markkinoille se esiteltiin vuoden 1985 mallina, jonka yhteydessä sikäläinen nimi Rabbit korvattiin Golfilla. Alkuperäisenä ideana oli ollut luoda jänistä kuvaavalla nimellä ja logolla tietynlaista positiivista mielikuvaa, mutta silloinen yhtiön puheenjohtaja Carl Hahn vaati mallinimien yhdenmukaistamista maailmanlaajuisesti. Nimi Golf pyrki luomaan teutoonista mielikuvaa uudelleen muotoilulle mallille.

Golf III (1991–1997)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Volkswagen Golf III
Volkswagen Golf III

Kolmannen sukupolven Golf esiteltiin marraskuussa 1991, Yhdysvaltain markkinoilla vasta keväällä 1993. Yhtiön sisäinen koodi mallille oli Typ 1H. Yhdysvaltain markkinoille tarkoitettujen autojen tuotanto Meksikon Pueblassa viivästyi tehtaan laatuongelmien vuoksi. Golfin kolmas sukupolvi valittiin vuonna 1992 vuoden autoksi Euroopassa. Ensimmäistä kertaa kolmi- ja viisiovisten versioiden rinnalla oli saatavilla myös farmarimalli Variant. Kolmas sukupolvi sai useita lähinnä vain varusteiltaan poikkeavia erikoismalleja, kuten Pink Floyd Edition (1994), Rolling Stones Edition (1995) ja Bon Jovi Edition (1996). Näitä myytiin myös Suomessa. Taustalla oli Volkswagenin kyseisten yhtyeiden Euroopan kiertueiden sponsorointi.

Golf IV (1997–2003)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Volkswagen Golf IV
Pääartikkeli: Volkswagen Golf IV

Neljäs sukupolvi esiteltiin vuonna 1997. Valmistaja käytti siitä koodia Typ 1J. Samaa A4-pohjalevyä käytettiin myös useissa muissa Volkswagen-konsernin autoissa.

Neljännen sukupolven myötä Volkswagen halusi nostaa Golfin laatuvaikutelmaa, ja siihen tulikin saataville lisävarusteina ensimmäistä kertaa mallin historiassa esimerkiksi xenon-ajovalot ja tuulilasinpyyhinten sadetunnistin. Perusmallit olivat kuitenkin edelleen niukasti varusteltuja.

Neljännestä sukupolvesta esiteltiin nelivetoinen R32-malli 3,2-litraisella VR6-moottorilla, jota valmistettiin ainoastaan 5 000 kappaletta. Se oli ensimmäinen sarjavalmisteinen auto, jossa oli kaksoiskytkinvaihteisto. Myöhemmin samaa voimansiirtoratkaisua on käytetty laajalti Volkswagen-konsernin eri automalleissa.

Golf V (2003–2009)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Volkswagen Golf V
Pääartikkeli: Volkswagen Golf V

Vuonna 2003 esiteltiin Golfin viides sukupolvi. Pohjois-Amerikassa malli tuli markkinoille vuonna 2006 Rabbit-nimisenä.

Golf VI (2008–2012)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Volkswagen Golf VI
Pääartikkeli: Volkswagen Golf VI

Golfin kuudes sukupolvi esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä lokakuussa 2008. Auto tuli myyntiin heti sen jälkeen kaikkialla Euroopassa. Pohjois-Amerikan markkinoilla auto tuli myyntiin vuonna 2010 Golf-nimisenä, kun Rabbit-mallinimestä oli jälleen luovuttu. Golfin kuuden sukupolvi perustuu samaan pohjalevyyn kuin edeltävä viides sukupolvi ja säilyi siitä syystä mitoiltaan lähes ennallaan. Tämän perusteella autoa ei kaikissa yhteyksissä pidetä täysin uutena sukupolvena. Viidennen sukupolven Variant- ja Plus-mallit päivittyivät hieman myöhemmin vastaamaan ulkonäöltään kuudetta sukupolvea. Niiden koripeltien muotoilu ei käytännössä muuttunut, ainoastaan keula sai uuden ilmeen.

Golf VII (2012–2020)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Volkswagen Golf VII
Pääartikkeli: Volkswagen Golf VII

Golfin seitsemäs sukupolvi esiteltiin syksyllä 2012 Pariisin autonäyttelyssä.[4] Siinä hyödynnettiin ensimmäisten mallien joukossa Volkswagen-konsernin uutta modulaarista MQB-pohjalevyrakennetta. Farmarimalli Variantin valmistus alkoi jälleen Euroopassa Zwickaun tehtaalla.

Golf VIII (2019–)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Volkswagen Golf VIII
Pääartikkeli: Volkswagen Golf VIII

Kahdeksannen sukupolven Volkswagen Golf julkistettiin lokakuussa 2019 Wolfsburgissa. Tämän sukupolven myötä Golfia valmistetaan jatkossa ainoastaan viisiovisena hatchbackinä sekä farmarimallisena Golf Variantina. Merkittävin ero edelliseen sukupolveen verrattuna on auton muuttuminen entistä digitaalisemmaksi.[5]

  1. Uusi VW Golf tulee loppuvuodesta Tuulilasi. 5.9.2012. Arkistoitu 7.9.2012. Viitattu 22.3.2023.
  2. Toyota haluaa vahvistua Euroopassa Helsingin Sanomat. 14.5.2005. Viitattu 22.3.2023. (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Volkswagen Golf oli viime vuonna Euroopan myydyin automalli Helsingin Sanomat. 18.1.2010. Arkistoitu 21.1.2010. Viitattu 22.3.2023.
  4. Autosalon Paris 2012: Messestar ist der VW Golf Auto, Motor und Sport. 17.1.2012. Viitattu 29.5.2012.
  5. Volkswagen Golf on kuollut, eläköön uusi kahdeksannen sukupolven Golf! Tekniikan Maailma. 24.10.2019. Viitattu 7.10.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]