Holmgang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Egill SkallagrímssonjaBerg-Önundrosallistuvat kaksintaisteluun,Johannes Flintoenmaalaus.

Holmgangeli "saaressa käynti" (ruots.holmgång) oliviikinkienkaksintaistelu.Se oli yhteisön tunnustama tapa ratkaista riidat. Tiedot holmgangista ovat peräisinsaagoista.[1]Holmgangin kaksintaistelu käytiin joko oikealla saarella tai jollakin rajatulla paikalla. Esikristillisenä aikana holmgangia pidettiin eräänlaisenajumaltuomiona,mutta siitä luovuttiin kristinuskon aikana. Saagoissa holmgang oli suosittu aihe.[2]

Haasteesta ei ollut helppo kieltäytyä, sillä silloin miehisyyden olisi katsottu menneen. Taistelusta saattoi kuitenkin henkilökohtaisesti välttyä, jos sai jonkun muun taistelemaan omasta puolestaan. Osapuolet löivätaseillaantoisiaan vuorotellen; usein haastettu löi ensin, ja sitten oli haastajan vuoro. Saattoi myös olla sellainen sääntö, ettäkilpiäsai käyttää kolme. Iskut saattoivat hajottaa kilven. Usein tapana oli taistella tarkoin määrätyllä alueella, kuten eläimentaljalla.Joskus mentiin pienelle saarelle, josta vain voittajan oli tarkoitus palata. Jos joku pakeni taistelualueelta, hänet leimattiin pelkuriksi.

Usein voittaja sai hävinneen omaisuutta tai jopa kaiken omaisuuden. Saagojen perusteella holmgang alettiin nähdä ongelmaksi, kunberserkitalkoivat käyttää sitä ryöväyksen välineenä. He haastoivat ihmisiä, ja veivät sitten voittajan oikeudella heidän maansa, omaisuutensa tai naisensa. Lähinnä tämän vuoksi holmgangit saagojen mukaan kiellettiin Islannissa vuonna1006jaNorjassavuonna1014.

Kaksintaisteluperinnettäon ollut monissa muissakin kulttuureissa, kenties myösSuomessa.Kalevalassakuvataan tunnettuaPohjolanisännän jaLemminkäisenkaksintaistelua, jossa siinäkin lyödään miekalla vuorotellen.Matti Kurjenja Pohto-nimisen vihollisen kerrotaan menneen saarelle kaksintaisteluun. Pohto ei kuitenkaan noudattanut sääntöjä, vaan löi ennenaikaisesti Matti Kurjen käden irti. Matti Kurki tappoi toisella kädellään Pohdon.

  1. Viikingit tappoivat kunnian tähden4.7.2017. Historianet.fi. Viitattu 29.11.2019.
  2. HolmgangStore norske leksikon.Viitattu 27.3.2022.(norjaksi)