Kallisthenes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kallisthenes Olynthoslainen(m.kreik.Καλλισθένης;n.360-328 eaa.) oliantiikin kreikkalainenhistorioitsija.Hän oliAristoteleenveljenpoika. Tämän suosituksesta Kallisthenes osallistuiAleksanteri SuurenAasiansotaretkelle historioitsijana.

Kallisthenes arvosteli sitä, että Aleksanteri omaksui itämaiset tavat, herjaten tätä erityisesti orjamaisista palvontamenoista. Koska hän näin loukkasi kuningasta, häntä alettiin syyttää salaliitosta ja hänet heitettiin vankilaan, jossa hän kuoli joko kidutukseen tai tautiin.Diogenes Laertioskertoo, että häntä pidettiin rautaisessa häkissä, jossa häntä kuljeteltiin paikasta toiseen. Lopulta hänet syötettiin leijonille.[1]

Välikohtaus kiristi myös Aleksanterin ja Aristoteleen välejä. Hänen ystävänsäTheofrastosomisti hänen onnettomalle lopulleen erityisen tutkielman nimeltäKallistheneseliMelankoliasta.He olivat ystävystyneet Kallistheneen vieraillessaAteenassa.

Kallisthenes kirjoitti selonteon Aleksanterin retkistä, Kreikan historianAntalkidaanrauhasta (387 eaa.)Fokiansotaan (357 eaa.), Fokian sodan historian, sekä muutamia muita teoksia, jotka ovat kaikki hävinneet. Yhdessä Aristoteleen kanssa hän kokosiPython kisojenvoittajien luettelonPython kisojen voitot(Pythionikai).[2]

Aleksanterin romanttisesta elämästä kirjoitettu romaanintapainen elämäkerta, Aleksanterista keskiajalla liikkeellä olleiden legendojen päälähde, sai alkunsaPtolemaiostenvallan aikana, mutta nykyisessä muodossaan se kuuluu 200-luvulla eläneelle pseudo-Kallistheneelle. Julius Valerius Alexander Polemiuksen (300-luvunalku) latinankielisissä käännöksissä sen kirjoittajaksi mainitaan henkilö nimeltä Aisopos (tunnetuinAisopostosin eli yli 200 vuotta ennen Aleksanteri Suurta); kirjoittajaksi on mainittu myös Aristoteles,kyynikotAntisthenesjaOnesikritos,sekäArrianos.Tästä elämäkerrasta tunnetaan myössyyrian-,armenian- jaslaavinkielisetversiot, neljänkreikankielisen(kaksi proosamuotoista ja kaksi runomuotoista) lisäksi.

  1. Diogenes Laertios:Merkittävien filosofien elämät ja opitV.4-5.
  2. Barnes, Jonathan:Aristotle: A Very Short Introduction,s. 11-12. Oxford University Press, 2001.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]