Keidassuo
Keidassuoelikohosuotaikermikeidas[1]onsuoyhdistymätyyppi,jossa suon keskusta on sen reunaosia (laiteita) ja ympäröivää kivennäismaata korkeammalla. Suomessa keidassoita on pääasiassaEtelä-SuomessajaPohjanmaanrannikolla.
Keidassuon tyypit ja suon rakenne
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Keidassuot jaetaan pinnanmuotojensa perusteella eri tyyppeihin.Laakiokeitaidenkeskiosa on tasainen ja reunaluisu jyrkempi kuinkilpikeitailla,jotka ovat enemmän kuperia.Viettokeitaatovat yhteen suuntaan kaltevia. Keidassuon keskusta voi olla pari kolmekin metriä laiteita korkeammalla, viettokeitaissa suon ylälaita on korkein kohta.
Keidassuon märkiä painanteita nimitetäänkuljuiksija niihin saattaa muodostua pieniälampia.Rämemättäät elikermiterottavat kuljut toisistaan. Kermit ja kuljut esiintyvät kohtisuoraan veden virtaussuuntaa vastaan. Kilpikeitaissa ne ovat siksi yleensä konsentrisesti eli suon korkeimman kohdan ympärillä. Eksentrisessä eli maastonmyötäisessä keidassuossa ne taas ovat yhdensuuntaisia.Allikkoon kohosuolla oleva avovetinen vesiallas, kooltaan muutamasta metristä aina sataan metriin.
Suotyypeiltäänkeidassuon keskusta eli tasanne on pääasiassanevaa.Keskustaa ympäröi reunaluisu, joka on kuivahkoarämettä.Keidassuon laiteilla on yleensä reheviä rämeitä jakorpia.
Keidassuon keskusta saa vettä ja ravinteita vainsateesta,mutta laiteet myös kivennäismaalta. Keidassuo on siksi olemukseltaanombrotrofinen.Viljavammat suotyypit, esimerkiksiletotja korvet, ovat taasminerotrofisiaeli saavat vetensä suota ympäröiviltä alueilta.
Kasvit ja eläimet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Keidassuon ombrotrofisuus näkyy paljon elektrolyyttejä tarvitsevien kasvien vähäisyytenä, vaatimattomampia lajeja on sen sijaan runsaasti. Niihin kuuluvat muun muassa erilaiset varvut, jotkinsarat,suopursusekärahkasammal.Keidassoiden mättäillä saattaa kasvaajäkälää.Kermeillä voi kasvaa puita ja muuta rämekasvillisuutta, kuljuissa on rahkasammalta ja usein myös saroja. Ns. ruoppakuljuissa ei ole kasvillisuutta, vaan niitä peittää lahonnut rahkaturve eli ruoppa.
Keidassuonpesimälinnustoon tavallisesti niukka, korkeintaan 150 paria neliökilometrillä, kun se kangasmailla on alimmillaankin noin 200 paria. Tavallisimmat lajit ovatniittykirvinen,keltavästäräkki,kiuru,metsäkirvinen,liro,töyhtöhyyppä,kapustarintajakurki.
Tyypillisiä mutta harvalukuisia ovat muun muassaisolepinkäinen,riekkojatavi.Joillakin soilla pesivät yhdyskunnissalokit.Petolinnuista keidassuolla voi tavatakalasääsken,kuten myössuopöllön,joka on sopeutunut pesimään avosoilla. Suurista nisäkkäistä suolla viihtyyhirvi,pienemmistä nisäkkäistä siellä tavataankettuja,supikoiriasekä myyriä, kutenmetsämyyrä,peltomyyräjavesimyyrä.Runsaslajisimpia keidassuolla ovat kuitenkin monet erilaisethyönteiset,hämähäkeistä muurahaisiin ja perhosiin.
Esimerkkejä keidassoista
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]Edustavia keidassoita on muun muassaKauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistossaEtelä-Pohjanmaalla,Torronsuon kansallispuistossaKanta-Hämeessä,Valkmusan kansallispuistossaKymenlaaksossajaKurjenrahkan kansallispuistossaVarsinais-Suomessa.Muita esimerkkejä keidassoista tai keidassoita sisältävistä suoyhdistymistä ovat muiden muassaSiikanevaRuovedelläPirkanmaalla,LinnaistensuoLahdessajaNastolassaPäijät-HämeessäsekäEksyssuoLoimaallajaHuhmassuojaReksuoSomerollaVarsinais-Suomessa.
Lähteet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- Lahti, Kimmo & Rönkä, Antti:Biologia: Ympäristöekologia.Helsinki: WSOY oppimateriaalit, 2006.ISBN 951-0-29702-X
Viitteet
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- ↑Maaperägeologinen sanasto(Arkistoitu– Internet Archive) Geologian tutkimuskeskus
Kirjallisuutta
[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]- Ojala, P. (kuvat), Kallinainen, P., Koponen, S., Ruuhijärvi, R. (tekstit) 1986. Elämää keidassuolla. Julkaisija: Weilin+Göös, Helsinki. 120 s.ISBN 951-35-3702-1.
- Miettinen M., Huhta V., Mikkola K., Häyrinen U., Kuronen I., Rapeli M. 1978. Suoaapinen. Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto, ss. 30-36.