Kersantti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kersantti(vanh. ransk.sergent,lat.servienspalveleva, palvelija, myöh. lat. erityisesti kuninkaan palvelija taivasalli;lyhennekers.[1]) on aliupseerin arvo armeijassa.[2]

Kersanttitunnettiin jo 1200-luvulla merkityksessäsotilaspalvelija.Myöhäiskeskiajallakersantti saattoi olla hyvin korkea arvo. Sana vakiintui 1500-luvun ensimmäisellä puoliskolla tarkoittamaan aliupseeria.[2]

Kersantti Suomessa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kersantti onSuomen puolustusvoimissakäytössä olevaaliupseerinsotilasarvo.

Suomalaisen kersantin arvomerkissä on kolme kapeaa kaluunakulmaa. Kersantti on niin sanottu perussotilasarvo, josta on johdettu alempialikersanttija ylempiylikersantti.Upseerikokelasrinnastetaan kersanttiin, mutta on käytännön syistä varusmieskersanttia vanhempi.[3]

Suomessa kersantit kuuluvat kahteen pääryhmään. Varusmieskersantit ovat ryhmänjohtajia, jotka on ylennetty tavanomaista vaativamman tehtävänsä tai erityisen hyvän palveluksen tai johtamistaitojen perusteella kersanteiksi. Tyypillinen tehtävä on joukkueen varajohtaja. Palkattuun henkilökuntaan kuuluvat kersantit ovat vakituisia tai määräaikaisessa virassa palvelevia sopimussotilaita tai aliupseereita. Nämä palvelevat yleensä kouluttajina (sopimussotilaat) tai erikoistehtävissä (aliupseerit), esimerkiksi varuskunnan vartiostossa.

Reservissä kersantiksi voidaan ylentää vähintään kymmenen päivää kertausharjoituksissa palvellut alikersantti. Kersantti on korkein sotilasarvo, johon miehistöön kuuluva pystyy ylenemään suorittamatta aliupseerikoulua. Mikäli reserviläinen ylennetään alikersantista kersantiksi ilman aliupseerikoulua, täytyy ylennysperusteiden olla hyvin painavat. Lisäksi reservin kertausharjoituksissa henkilön on täytynyt saada koulutus vaativaan aliupseeritehtävään.

Kersantti muissa maissa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Saksa on länsimaiden joukossa poikkeus, sillä sen armeijassa ei käytetä ranskansergeant-sanaan palautuvaa arvonimeä, vaan kersanttia vastaava arvo onStabsunteroffizier.

Kersantin arvon englanninkielinen vastine on käytössä myös englanninkielisten maiden poliisivoimissa, mutta se ei tarkoita kersanttia, vaanylikonstaapelia.

Kuvitteellisia kersantteja

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  • Kersantti Ärjylä,Masi-sarjakuvassa. Stereotyyppinen kuvaus yhdysvaltalaisestavääpelistä(arvomerkki on E-7,Sergeant First Class). Arvon todellinen merkitys ja sen käännös kuvaavat hyvin sotilasarvon kääntämiseen liittyviä vaikeuksia.
  • Kersantti Karoliina,Popedankappaleessa”Kersantti Karoliina”.
  • Malkki, Marjomaa; Raitasalo, Karasjärvi, Sipilä:Sodan historia,s. 233. Helsinki: Otava, 2008.ISBN 978-951-1-21885-2.
  1. Lyhenneluettelo07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus.Arkistoitu12.10.2013. Viitattu 29.3.2013.
  2. abMalkki ym.
  3. Upseerikokelaitten työnkuvana on johtaa joukkueita, kersanttien johtaessa ryhmiä tai toimiessa joukkueen varajohtajana.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]