AAC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee äänen pakkausmenetelmää. Lyhenne AAC voi tarkoittaa myöspuhetta tukevaa ja korvaavaa kommunikaatiota

AACon lyhenne sanastaAdvanced Audio Coding(” kehittynyt äänen koodaus” ). Se käyttäähäviöllistä tiedonpakkaustaja on tarkoitettu tietokoneiden äänitiedostoille. AAC suunniteltiin korvaamaanMP3-tiedostot; se tarjoaa samalla bittinopeudella muun muassa paremman äänenlaadun kuin MP3.lähde?

AAC onstandardoituosanaMPEG-4-standardiaISO/IEC 14496-3. Tämä standardi sisältää aikaisemmanMPEG-2:nAAC-standardin.

Huhtikuussa 2003Applesai yleisen huomion kohdistumaan AAC:hen ilmoittamalla, että seniPod-jaiTunes-tuotteettulevat tukemaan AAC-muotoisia kappaleita (tiedoston pääte:.M4A) ja että kuluttajat voisivat ladata musiikkia tässä muodossaInternetinkautta.

MyösNokianmatkapuhelimissa on tuki AAC-standardiin. Ensimmäisissä Nokian malleissa tuki rajoittui MPEG-2 pohjaiseen AAC-standardiin ja vuoden 2005 jälkeen tuki kattoi myös MPEG-4 pohjaisen AAC-standardin. Uudemmat Nokian mallit (esimerkiksi N91) tukevat myös tiedostomuotoja AAC+ sekä eAAC+. Nokian lisäksi myös moni muu matkapuhelinvalmistaja on enenevissä määrin ryhtynyt tukemaan AAC-formaattia. Etenkin yhdysvaltalainenMotorolasekä eteläkorealainenSamsungovat lisänneet AAC-tuella varustettujen puhelimiensa määrää huomattavasti viime vuosina.

AAC-formaattiin liittyy useitapatentteja.Patenttien lisensointi on keskitetty Via Licensing -yhtiöön.[1]Pakkaus- ja purkuohjelmat vaativat lisenssin ja näiden tekijöiden on maksettava rojaltimaksuja.[2]

AAC-patenttisalkkuun sisältyy patentteja seuraavilta tahoilta:[3]

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Tämätietotekniikkaanliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.