Affiniteetti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kemiallisen reaktion nopeuden suuretta.Ligandi-artikkeli käsittelee reseptorisitoutumisen affiniteettia.

Affiniteettionkemiassasuure, joka ilmaisee, kuinka herkästikemiallinen reaktiotapahtuu. Affiniteetti on todettavissa kuvaajalla, jossaGibbsin vapaaenergiaon piirretty reaktiomäärän funktiona. Affiniteetti on Gibbsin vapaaenergianosittaisderivaatanvastaluku reaktiomäärän suhteen, kun reaktio-olosuhteinalämpötila(T) japaine(P) pidetään vakioina.

Reaktion tasapainotila

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Tarkasteltaessa yksinkertaisinta mahdollista reaktiota kuten kaasun kahden eriisomeerinvälistä isomeroitumista, on reaktio seuraava:

(1)

Kyseessä onalkeisreaktioja sen kertaluku on 1. Reaktioyhtälön mukaanmoolia lähtöainettamuuntuumooliksi tuotettavakiolämpötilassa ja -paineessa. Yleisesti reaktionGibbsin vapaaenergianmuutos voidaan antaa ainesosien kemiallisten potentiaalien avulla:.[a]Tämä voidaan ilmaista myösreaktiomääränavulla (T ja P vakiot) yhtälön (1) tapauksessa seuraavasti:

Reaktion Gibbsin vapaaenergian ja reaktiomäärän välinen riippuvuus.
(2)

Oheisesta kuvasta on todettavissa, että kunreaktioyhtälön mukaisesti reaktioseos koostuu vain lähtöaineesta ja toisaalta kun,on lähtöaine muuntunut täysin lopputuotteeksi. Reaktio etenee kunnes reaktion vapaaenergia saavuttaa pienimmän arvonsa, jolloin sen osittaisderivaatta reaktiomäärän suhteen on nolla. Tällöin lähtöaineen ja tuotteen kemialliset potentiaalit ovat yhtä suuret. Jos yhtälön (1) isomeroitumisreaktion ainesosat käyttäytyvät ideaalisesti, niin reaktion tapahtuminen on ilmaistavissa reaktion ainesosien kemiallisten potentiaalien ja osapaineiden avulla (ks.aktiivisuus):[1]

(3)

Tässäon reaktion standardinen Gibbsin vapaaenergian muutos kun 1 mooli lähtöainetta muuntuu tuotteeksi standardiolosuhteissa. Yhtälön (3) vasen puoli ilmaisee vapaaenergian muutosta siinä reaktion etenemisen tilassa, jonka olosuhde määräytyy osapaineidenjatoimesta. Yhtälön (3) vasemman puolen negatiivinen arvo on reaktionaffiniteettija sen positiivista arvoa merkitään yleisesti:nä, reaktion vapaaenergiana. Se vastaa siis sitä vapaaenergian muutosta kun 1 mooli ainetta reagoi reaktioyhtälön mukaisesti tarkalleen määritellyissä olosuhteissa.

Tasapainotilassa(tp),joten yhtälöstä (3) saadaan:

(4)
(5)

Tässäon reaktionpainetasapainovakio.Yhtälö (5) ilmaisee kemiallisen reaktiontasapainotilanaseman reaktion lähtöaineiden ja tuotteiden standardisten vapaaenergioiden, jotka ovat kokeellisesti määritettäviä suureita, avulla. Tarkasteltaessa yhtälöä (5) kvalitatiivisesti, viittaa esimerkiksi:n negatiivisuus tuotteen lähtöainetta suurempaan määrään reaktiontasapainotilassa.Esimerkiksi kunon,jolloin reaktion tasapainotilassa on lähes pelkästään tuotteita.

  1. Määritelmän mukaan kemiallinen potentiaali,jossa.- Kun yhtälössä (3),on reaktio vapaaehtoinen (spontaani). Tällöin tapahtuu vapaaehtoinen kulkeutuminen korkean kemiallisen potentiaalin alueelta matalan kemiallisen potentiaalin alueelle ja ainevuo (isomeroituminen) jatkuu kunnes koko reaktioseoksen kemiallinen potentiaali on homogeenisesti yhtä suuri. Samankaltainen tilanne on esim. virtapiirin varausvuon sähköstaattisessa potentiaalissa.selvennä
  1. E. Brian Smith, Basic Chemical Thermodynamics, 4. painos, (1990), Clarendon Press Oxford, s. 51,ISBN 0-19-855565-2