Arvi Tynys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Risto Ryti ja korpraali Arvi Tynys (oikealla)Mäkiluodon linnakkeellaTynyksen veistämän muistomerkin paljastamisen yhteydessä syyskuussa 1941.

Arvi Tynys(2. syyskuuta1902Viuhkola,Luumäki29. lokakuuta1959New York,Yhdysvallat) oli suomalainenkuvanveistäjä.Hän työskenteli kuvanveistäjänä Suomessa ja useissa muissa maissa. Tynys teki useita hautamuistomerkkejä ja sankaripatsaita, joita on Suomessa, Yhdysvalloissa ja Haitissa. Hän veisti pronssiin, graniittiin ja puuhun. Tynys oli ennen kaikkea kuvanveistäjä, mutta Tuotantoon kuuluu myös pienveistoksia,akvarellejajaöljyvärimaalauksia.Tynys yhdisti eri tyylilajeja ja persoonallista ilmaisutapaa. Häntä arvostettiin taiteilijana niin Suomessa kuin muun muassa Haitilla.

Tynys oli 13-lapsisen perheen nuorin. Hän kävi nelivuotisen kansakoulun juuri toimintansa aloittaneessa Viuhkolan kansakoulussa. Tynys pääsiSuomen taideyhdistyksen piirustuskouluun23-vuotiaana, opiskeli siellä vuosina 1925–1929 ja valmistui Ateneumin kuvanveistoluokalta. Tynysdebytoivuoden 1926Suomen taiteen vuosinäyttelyssäGösta Stenmaninsalongissa Helsingissä.

Valmistuttuaan Tynys teki opintomatkatItaliaan,Ranskaan,Itävaltaan,UnkariinjaRuotsiin.Hänen tuotantoonsa vaikuttivat varsinkinRoomanmuistomerkit. Tynyksen teoksia on ollut esilläSuomen Taiteilijain näyttelyissä1920- ja 1930-luvuilla,Helsingin Taidehallinavajaisnäyttelyssä 1928,Suomen Kuvanveistäjäliitonjuhlanäyttelyssä 1930 ja 1940, Viipurin taidemuseon vihkiäisnäyttelyssä 1930,Tampereen taidemuseonavajaisnäyttelyssä 1931, 1. Nationale Finnische Kunstausstellung in Deutschland -näyttelyssä Berliinissä, Düsseldorfissa ja Hampurissa, sekä Helsingin Taidehallissa 1935, Mostra d'arte finlandese del XIX e del XX secolo -näyttelyssä Milanossa 1937, Helsingin Taiteilija-Aseveljet näyttelyssä Helsingissä 1940 jaHämeenlinnan taidemuseon30-vuotisjuhlanäyttelyssä 1982.[1]

Vuoden 1918 muistomerkkionVilppulan taistelujenmuistopatsas vuodelta 1938. Hän toteutti yhdessä yhdessä arkkitehtiViljo RevellinkanssaSankarimuistomerkinTampereen Kalevankankaalle (1946).

Sotien jälkeen taide-elämä oli lamassa, mikä merkitsi myös Tynykselle työn puutetta. Tynys muutti Ruotsiin. Eräs hänen vanha Yhdysvaltoihin muuttanut ystävänsä lähetti hänelle kirjeen, jossa kertoi työn odottavan häntä siellä. Tynys muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1946. Hän matkusti työn mukana ympäri Yhdysvaltoja New YorkistaTyynenmerenjaMeksikonlahdenrannoille sekäVäli-Amerikkaan,Haitiin.Haitissa valmistauduttiin tasavallan 200-vuotisjuhliin, ja Tynys valittiin suunnittelemaan ja veistämään uudelle alueelle presidentin palatsin piha. Koko alueen suuret työt valmistuivat kahdessa vuodessa, vuosina 1949–1950. Haitissa Tynystä kutsuttiinkin Haitin kansalliskuvanveistäjäksi.

Yhdysvalloissa Tynyksen tyyli muuttuiabstraktimpaan,enemmän tila- ja viivavaikutukseen perustuvaan suuntaan. Viime vuosinaan hän pitäytyi lähinnä suomalaiseen puuhun, jota hän piti aiheensa ja väriensä puolesta kuvanveistäjän parhaana materiaalina. Suomessa ei vielä tuolloin ymmärretty Tynyksen Yhdysvalloissa omaksumaa uutta tyyliä.

Tynys tekiHankoonvuonna 1958 paljastetunabstraktinveistoksenYlös valoon.Teos on suihkulähteellä varustetussa heijastusaltaassa, joka sijaitseeViljo Revellinsuunnitteleman, vuonna 1955 valmistuneenKudeneule-yhtiön tehdasrakennuksen pihalla. Tynyksen muita myöhäistuotannon töitä Suomessa ovat muun muassaRajamäen kirkonoviseinällä olevat raamattuaiheiset punagraniittisetreliefitVuorisaarnajaJeesus siunaa lapsia.

Tynyksen viimeinen muistomerkki oli Kankaan hautausmaalle vuonna 1959 pystytetty karjalaisten sankarivainajien muistopatsasSiunaava enkeli.Patsaan suunnitteli ja valmisti osittain Tynys, mutta työn saattoi loppuun taiteilijaHeikki Nieminen.Patsas kuvaa lentoon lähtevää enkeliä. Arvi Tynys kuoli New Yorkissa vuonna 1959. Tynyksen kuoltua hänen taidettaan oli esilläLuumäellä.[2]

Julkiset teokset

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Kuvia julkisista teoksista

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  1. Tynys, Arvi, EkspografiaSuomen kuvataiteen bibliografia.Valtion taidemuseo. Viitattu 14.9.2013.
  2. Arvi TynysTynyksen sukuseura. Viitattu 18.4.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]