Felsinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Felsinenongeologiassakäytetty termi, joka viittaasilikaattimineraaleihin,magmaanjakiviin,joissa esiintyy paljon kevyitä alkuaineita, kutenpiitä,happea,alumiinia,natriumiajakaliumia.Termi on kahden englannin sanojenfeldspar"maasälpä"jasilica"piidioksidi"yhdistelmä.Felsiset mineraalit ovat väriltään tavanomaisesti vaaleita, ja niiden ominaispaino on vähemmän kuin 3. Tavallisimpia felsisiä mineraaleja ovatkvartsi,muskoviitti,ortoklaasija runsaasti natriumia sisältävätplagioklaasit.Yleisin felsinen kivi ongraniitti.

Felsisten kivien luokittelu

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Ollakseen felsistä kiven tulee sisältää yli 75 % felsisiä mineraaleja: kvartsia, ortoklaasia ja plagioklaasia. Kiviä, joista yli 90 % on felsisiä mineraaleja, voidaan kutsualeukokraateiksi,joka tarkoittaa” vaalean värinen”.

Felsiittion petrologiassa kenttätermi erittäin hienojyväisille taiafaniittisille,vaaleille vulkaanisille kiville, jotka voidaan tarkemman tutkimuksen jälkeen luokitella uudelleen.

Toisinaan felsinen vulkaaninen kivi voi sisältäämafistenmineraalienhajarakeita(eli fenokrystejä), tavallisestisarvivälkettä,pyrokseeniätaimaasälpää,ja ne tarvittaessa nimetään niiden hajaraemineraalien mukaan, esimerkiksi” sarvivälkettä sisältävä felsiitti”.

Felsinen kivi saa kemiallisen nimensä Le MaitrenTAS-diagramminmukaan. Se pätee kuitenkin vain magmakiviin. Jos kivi on analysoitu felsiseksi, mutta onmetamorfinen,eikä sillä ole selkeää vulkaanistaprotoliittia,voi olla riittävää kutsua sitäfelsiseksi liuskeeksi.Joskus leikkausraottunutta graniittia on luulturyoliitiksi.

Faneriittisiafelsisiä kiviä luokitellessa tulee käyttääQAPF-diagrammiaja nimetä graniittien nimikkeistön mukaan. Usein mafinen mineraali sisällytetään nimeen, esimerkiksi sarvivälkettä sisältävä graniitti, pyrokseeni tonaliitti taiaugiittimegakrystinen montsoniitti, koska termi” graniitti” käsittää maasälpää ja kvartsia sisältävän aineksen.

Kiven rakenne siis määrittää felsisen kiven nimen.

Lähikuva graniitistaYosemiten kansallispuistosta.
Ryoliittinäyte.
  • Le Maitre, L.E., ed. 2002.Igneous Rocks: A Classification and Glossary of Terms2nd edition, Cambridge.