Iconclass

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iconclasson järjestelmätaideteosten(varsinkin länsimaisen, klassisen ja kristityn tradition piirissä)luokittelemiseksiaiheentaiikonografianmukaan. Järjestelmän keksi ja suunnitteli Henry van der Waal vuonna 1944 ollessaankeskitysleirillä.Sen saattoi loppuun ja toimitti L.D. Couprie ja R.H. Fuchs. Järjestelmän on julkaissut ja sitä pitää yllä Hollannin kuninkaallinen taide- ja tiedeakatemia Amsterdamissa.

Iconclass on olemassa julkaistuina manuaaleina: (seitsemän volyymiä 1974-1981),bibliografiana(seitsemän volyymiä 1973-1983) ja aakkosjärjestyksessä olevana luettelona. Se on hierarkkisesti järjestetty kokoelma objekteja, henkilöitä, tapahtumia ja abstrakteja ajatuksia, jotka voivat ollakuvanaiheita. Sitä käyttävät taidehistorioitsijat, tutkijat ja kuraattorit kuvatakseen, luokitellakseen ja tarkastellakseen kuvien aiheita erimedioissa,kutenmaalauksissa,piirustuksissajavalokuvissa.[1]

Iconclassia voivat käyttää lukuisetinstituutioteri puolilla maailmaakokoelmiensakuvaamiseksi ja luokittelemiseksi standardisoidusti. Käyttäjinä voi ollataidehistorioitsijoitataimuseoissakävijöitä, jotka käyttävät Iconclassia etsiäkseen ja saadakseen kuvia näistä kokoelmista. Iconclassia käytetään myös tutkimusvälineenä kokonaisten näkymien merkitysten tai erilaisten kuvassa olevien elementtien tunnistamiseksi.

Iconclass on saatavana painettuna editiona taiCD-romina(eri kielillä). Lisäksi siihen voi saadaverkkoselaimenselvennä.[2]

  1. Paul Duro & Michael Greenhalgh:Essential Art History,s. 154. Bloomsbury, 1992.(englanniksi)
  2. Iconclass(> About Iconclass > What is Iconclass?) Iconclass, RKD.Arkistoitu22.4.2009. Viitattu 7.5.2009.(englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]