Kiiking

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiikingiä harjoitteleva mies.

Kiikingon urheilulaji, jonka on kehittänytvirolainenAdo Kosk noin vuonna 1996.

Vironkielessäkiiktarkoittaakeinua.Kiiking-keinun aisat on valmistettuteräksestäniin, että keinuja voi heilahtaa keinun akselin ympäri. Keinuja on jaloista kiinni keinun laudassa. Keinumisen aloittamiseksi keinuja ottaa vauhtia kyykistyen ja nousten keinussa, ja taitava keinuja heilauttaa itsensä ympäri.

Ado Kosk havaitsi, että keinuminen akselin ympäri on sitä vaikeampaa, mitä pitemmät keinun aisat ovat. Hän suunnitteli ja patentoi teleskooppiaisat, joita voi pidentää, jos haluaa tehdä keinumisesta vaikeampaa. Voittaja on se, joka keinuu ympäri pisimmillä aisoilla.

Vuonna 2015 keinuiyhdysvaltalainenMatt DartGeorgiastaennätyksellisellä 5,31 metrin keinulla, mutta ennätyksen rikkoi Jon Kasprisin uudella 5,66 metrin keinulla. Vuonna 2012 tekiaucklandilainenMaxwell White Uuden-Seelannin ennätykseksi 4,83 metriä.[1]Viron ennätyksen 7,03 metriä on tehnyt vuonna 2012 Ants Tamme, joka rikkoi edellisen, Andrus Aasamäen, ennätyksen 7,02 metriä vuodelta 2004, ja hän pääsi silläGuinnessin ennätyslistalle.[2]Voimassaoleva Guinnessin ennätys on 7,38 m, ja sen saavutti virolainen Sven Saarpere 25.8.2018[3].

Kiiking-keinu muistuttaa perinteistäkyläkeinua(aisakeinu, juhannuskeinu).[4]

  1. http://lamiaestonia.it/en/kiiking(Arkistoitu– Internet Archive)
  2. Estonian records1997–2012
  3. Longest successful 360° kiiking swing (male)Guinness World Records.Viitattu 28.8.2022.(englanniksi)
  4. Kiiking,Toursim.hanko.fi

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli:en:Kiiking