Kitiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kitiini.

Kitiini(kreikaksikhiton= vaippa) onselluloosanjatärkkelyksenkanssa luonnossa runsaana esiintyväeloperäinenmateriaali. Kemiallisesti kitiini onN-asetyyliglukosamiiniyksiköistäkoostuvapolysakkaridi[1].Se on muuten kuin selluloosa, paitsi että yhdenhydroksyylintilalla on asetyyliamiini, jonka avulla kitiinimolekyyli voi muodostaavetysidoksia,jotka vahvistavat materiaalia;kevlaron juuri samasta syystä vahvaa.

Kitiini esiintyy luonnossa kolmessa eripolymorfisessamuodossa: α-, β- ja γ-muodossa. Näillä muodoilla on erilaisia, vaihtelevia ominaisuuksia. Polymeeriketjun järjestys erottaa nämä kolme polymorfista muotoa toisistaan. Tärkeimmät α-kitiinin lähteet ovatravutjakatkaravut,β-kitiinillämustekalatja γ-kitiinilläloligot,jotka ovat mustekalojen sukulaislajeja.[2]

Kitiiniä muodostuu kunniveljalkaiset,kuten ravut, rakentavat kuoripanssariaan tai kunhyönteiset,joiden koko rakenne on kiinnittynyt kuoreen, saavat lopullisen muotonsametamorfoosinviimeisenä vaiheena.Sienten,levienjahiivojensoluseinämätsisältävät myös kitiiniä.

Teollisesti kitiiniä eristetään esimerkiksiäyriäistenkuorista poistamalla siitä muu kuoriaines esimerkiksikalkki,valkuaisaineetja väriaineet kemikaalikäsittelyjen avulla.

Kun kitiiniä deasetyloidaan emäksellä, saadaankitosaania,joka liukenee happamaan vesiliuokseen.

Kitiininkemiallinen kaavaon (C8H13O5N)njaCAS-numero1398-61-4.

  1. abTirri, R.; Lehtonen, J.; Lemmetyinen, R.; Pihakaski, S. & Portin, P.:” kitiini”,Biologian sanakirja,s. 334. Uudistetun laitoksen 3. painos. Otava, 2006.ISBN 951-1-17618-8.
  2. Henna Siltavirta: Kitosaani ja sen käyttö lääketieteellisissä sovellutuksissa, Oulun yliopisto, Pro gradu tutkielma, Kemian tutkinto-ohjelma, 2017(pdf)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]