Kivisaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivisaari
Follenweiderin huvila Kivisaarella.
Tämä artikkeli Tämä artikkeli käsittelee saarta Pietarissa. Muita merkityksiätäsmennyssivulla.

Kivisaari[1](ven.Ка́менный о́стров,Kamennyi ostrov) on saariNevansuiston pohjoisosassaPietarinkaupungin alueella. Se sijaitseeSuurenjaPienen Nevkanvälissä, lännessä sen erottaaMistulansaarestaKrestovkajoki. Saaren pinta-ala on 10,6 neliökilometriä.

1700-luvun alussaPietari Ilahjoitti Kivisaaren kansleri Golovkinille. 1700-luvun puolivälissä kansleri Bestužev-Rjumin rakensi saarelle kartanon ja puistoalueen.Katariina II:n aikana alue siirtyi hänen pojalleen, tulevalle keisarillePaavali I:lle, jota varten vuosina 1776–1781 rakennettiin arkkitehtiJuri FelteninjohdollaklassistinenKivisaaren palatsi.Venäjän laivaston Tšesman taistelussa saaman voiton kunniaksi pystytettiin vuosina 1776–1778 uusgoottilainenJohannes Kastajankirkko.

1800-luvulla Kivisaari oli keisarillisen hovin ja aateliston kesänvietto- ja huvittelupaikka. 1820-luvulla saaren länsiosaan rakennettiin puinen Kivisaaren teatteri ja Pienen Nevkan rannalle Dolgorukovin huvila, joka myöhemmin toimi Oldenburgin prinssinresidenssinä.1900-luvun alussa saarelle pystytettiin liikemiesten ja sivistyneistönjugendtyylisiähuviloita ja vuosina 1911–1913 uusklassismia edustava palatsimainen Polovtsovin huvila.

Vuosina 1920–1989 Kivisaaren virallisena nimenä oliOstrov trudjaštšihsja(ven.Остров трудящихся),” Työtätekevien saari”. Työläisten virkistysalueesta se muuttui kuitenkin pian puoluejohdon kesänviettopaikaksi. 2000-luvulla saarenelitistinenluonne on entisestään korostunut. Puistoalueelle nousee uusrikkaiden yksityistaloja, ilmavoimien parantolana toimineeseen Kivisaaren palatsiin rakennetaan kaupunginhallituksen vastaanottotiloja.

Kivisaarella ollut Venäjän presidentin residenssi muutettiin kaupungin vierastaloksi sen jälkeen kun uudeksi residenssiksi päätetynKonstantinovin palatsinkunnostyöt valmistuivat.[2]

Lähinmetroasemaon Suuren Nevkan pohjoispuolella sijaitsevaTšornaja retška.

  1. EKI kohanimeandmebaasieki.ee.Viitattu 3.12.2015.(viroksi)
  2. René Nyberg:Patriarkkoja ja oligarkkeja,s. 212. Siltala, 2019.ISBN 978-952-234-569-1

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]