Kognitivismi
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliintarkistettavissa olevialähteitä ja merkitsemällä neohjeenmukaan. |
Osa artikkelisarjaa |
Psykologia |
---|
Lisää aiheesta |
Kognitivismion teoria ja tutkimussuuntapsykologiassajakognitiotieteessä,sekäoppimisteoriaja metodologia kasvatustieteissä.
Kognitivistisen teorian mukaan mielen toiminta voidaan kuvata ja selittää kvantitatiivisilla ja tieteellisillä menetelmillä. Klassisen kognitivismin (symbolinen paradigma, klassinenkomputationalismi) teorian mukaan mieli voidaan kuvata symbolirakenteilla operoivanatiedonkäsittelynä.Kognitiotieteissä kognitivistinen tutkimus soveltaa tätä taustateoriaa käyttäen mielen toiminnan tutkimukseen matemaattista ja laskennallista mallintamista kokeellisen psykologian tutkimusmenetelmiä.Generatiivinen kielitiedeon alkujaan myös kognitivistinen aatesuuntaus.
Kognitiivinen psykologiaon psykologian haara, joka rakentuu historiallisesti kognitivismin varaan.Kognitiotiedeon puolestaan teoreettisempi ja filosofisempi tieteenala, joka tutkii yleisesti kognitiota ja tietoilmiöitä.Generatiivinen kielitiedekuvaa kielen mekanismeja tiedonkäsittelyjärjestelmänä.
Kognitivismista tuli psykologian valtavirtaa 1900-luvun loppupuolella sen syrjäyttäessäbehaviorisminkokeellisen psykologian taustaideologiana. Kognitivismi ei niinkään hylkää behaviorismia kokonaisuudessaan, vaan oikeastaan laajentaa behavioristista psykologiaa hyväksymällä sisäisten mielentilojen olemassaolon, mutta tavallaan "määrittelee ne uudelleen" symbolirakenteina (subjektiivisten tajunnantilojen sijaan).
Kognitivismin suosio johtui pitkälle behavioralismia vastaan 1950-luvulla yhä enenevästi kasautuneesta kritiikistä, kutenNoam Chomskynargumenteista. Hänen mukaansa kieltä on mahdotonta oppia puhtaasti ehdollistamalla, joten sen oppimiseen vaaditaan myötäsyntyisiä kykyjä.