Kuvaaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaajaa.Valokuvaajastaon oma artikkeli. Kuvaaja voi olla myösfunktion kuvaaja.
Hiro Narita toimi kuvaajana elokuvissaKulti, kutistin kakarat(1989)jaThe Rocketeer(1991)

Kuvaajataielokuvaaja(engl.cinematographer,director of photography) onelokuvatuotannoissaohjaajanläheisin työtoveri, joka suunnittelee yhdessä tämän kanssa elokuvankuvauksenja pienemmissä produktioissa myös käyttääkameraaitse.

Kuvaajan apuna toimii ammattilaisten joukko, johon kuuluvatkamera-assistentti,skarppaaja,valaisija,valomiesjagrippi.Kameraoperaattorion suomalaisessa käytännössä harvinaisuus, mutta esimerkiksiYhdysvalloissavallitseva käytäntö.

Hollywood-tuotannoissa kuvaaja valvoo kaikkea kameraan ja valaistukseen liittyvää. Hän vastaa kohtauksen valaisusta ja, ohjaajan kanssa, kuvien rakentamisesta. Kuvaaja ei suurtuotannoissa yleensä itse käytä eli operoi kameraa – se on kameraoperaattorin tehtävä.

Toisinaan ohjaaja ja kuvaaja tekevät yhdessä useita elokuvia. EsimerkiksiSteven Spielberginkanssa työskentelee useinJanusz Kamiński,Bernardo Bertoluccinvakiokuvaaja onVittorio StorarojaAki Kaurismäenkuvaaja onTimo Salminen.

Muita tunnettuja kuvaajia ovat esimerkiksiDarius Khondji,Christopher Doyle,Gregg Toland,Sven Nykvist,Conrad L. Hall,Roger Deakins,Jordan Cronenweth,Vilmos Zsigmond,Haskell Wexler,Néstor Almendros,Freddie Francis,Michael Chapman,Sławomir Idziak,Freddie Young,John Seale,David WatkinjaEmmanuel Lubezki.

Elokuvien alku- ja lopputeksteissä kuvaajan nimen kohdalla esiintyy usein jokin lyhenne, kuten A.S.C. tai B.S.C. Se viittaa kuvaajien yhdistykseen. A.S.C. onAmerican Society of Cinematographersja B.S.C. onBritish Society of Cinematographers.Suomessa toimiiF.S.C. – Suomen Elokuvaajien Yhdistys.Näihin yhdistyksiin ei voi suoraan liittyä, vaan ne kutsuvat jäsenikseen sellaisia ansioituneita kuvaajia, joita vanhemmat jäsenet pitävät jäsenyyden arvoisina[1][2][3].The American Society of Cinematographers julkaiseeAmerican Cinematographer-lehteä,[4]joka kertoo elokuvanteosta.

Elokuvaajien palkintoja ovat muun muassaparhaan kuvauksen Jussi-palkinto,parhaan kuvauksen Oscar-palkintojaCamerimage-palkinto.

Suomessa elokuvaajaksi voi opiskella Taideteollisessa korkeakoulussa, Elokuvataiteen ja lavastustaiteenlaitoksella, elokuvauksen koulutusohjelmassa. Koulussa pystyy suorittamaan sekä taiteen kandidaatin että taiteen maisterin tutkinnot.[5]

Digitaaliset elokuvakamerat ovat korvanneet filmikamerat.

Tunnettuja elokuvaajia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]