Luettelo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luetteloon eräs keino järjestääinformaatiotasisältäviä symboleita, abstrakteja kohteita, peräkkäin, yleensä jonkin ilmaistun kriteerin mukaan. Sen sijaan konkreettisia kohteita, kuten ihmisiä tai esineitä ei voida järjestää luetteloksi, vaan niitä järjestettäessä muodostuu esimerkiksijonotaipino.Luetteloita käytetään järjestäytyneissä yhteiskunnissa esimerkiksi hallinnossa, uskonnoissa, elinkeinoelämässä ja opetuksen apuvälineinä. Esimerkiksi perimätietoa välittävä luettelo voi olla olemassa pelkästään suullisena. Luetteloiden käyttö ei siis rajoitu pelkästään kirjallisiin kulttuureihin.

EnglannissaVilhelm Valloittajanmääräyksestä koottuDomesday book-maakirja vuodelta 1086 on tunnettu esimerkki vanhasta hallinnolliseen käyttöön tarkoitetusta luettelosta.[1]

Roomalaiskatolinen kirkkojulkaisi kiellettyjen kirjojen luettelonsaIndex Librorum Prohibitoruminensimmäisen laitoksen vuonna 1557.[2]

Puhelinluettelosisältää tietoja puhelinnumeroista ja niiden haltijoista, tavallisesti haltijoiden nimen mukaisessa järjestyksessä.

Laajoja kirjaluetteloita kutsutaanbibliografioiksi.Tunnettu suomalainen kirjaluettelo onFredrik Wilhelm PippinginyhdessäMatti Pohdonkanssa kokoamaLuettelo suomeksi präntätyistä kirjoista(1856-1857).[3]Nykyisin vastaavaa tehtävää täyttää Suomen kansallisbibliografiaFennica-tietokanta.

Ensimmäisen laatijansaLudwig von Köchelinmukaan nimettyKöchelin luettelosisältää tietojaWolfgang Amadeus Mozartinteoksista.

Luettelo voidaan laatia myöskortistontaitietokannanmuotoon, jos sen sisältöä on tarpeen laajentaa tai muuttaa eli päivittää usein.

Kirjastoissa ja muissa tietohuolto-organisaatioissa tapahtuvaa aineistoluetteloiden ja muiden bibliografisten tietokantojen kartuttamista järjestettävien kohteidenmetatiedoillanimitetäänluetteloinniksi.

Luetteloiden tekeminen, kerääminen ja tutkiminen voivat ollaharrastuskin.[4]

Ohjelmoinnissaluettelo elilinkitetty listaon erästietorakenne.lähde?Merkintäkielissäon omat rakenteensa luetteloiden esittämiseksi ja muotoilemiseksi.

  • Wallechinsky, David, Wallace, Irwin & Wallace, Amy:Listojen kirja.Helsinki: Otava, 1979.ISBN 951-1-05488-0(suomeksi)
  • Zetterberg, Seppo (toim.):Maailmanhistorian Pikkujättiläinen,s. 278-279. WSOY, 1988.ISBN 951-0-15101-7
  1. The Domesday Book Online - Frequently Asked Questions,Seppo Zetterberg (toim.):Maailmanhistorian Pikkujättiläinen,s. 278-279. WSOY, 1988.ISBN 951-0-15101-7
  2. Wallechinsky ym. 1979, 214
  3. Teoksen nimi on kokonaisuudessaan: "Luettelo suomeksi präntätyistä kirjoista, kuin myös muutamista muista teoksista, joissa löytyy jokin kirjoitus suomen kielellä, tahi joku johdatus sitä tuntemaan" (Sitari, Kaija: Kotimaisen kaukopalvelun käsikirja (1995, verkkoversio 1997, päivitetty 2001)(Arkistoitu– Internet Archive))
  4. Wallechinsky ym. 1979, 13-14
Tämäyhteiskuntaanliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.