MS-DOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MS-DOS
Kehittäjä Microsoft
Tuoteperhe MS-DOS
Toiminnallinen tila Ei tuettu
Viimeisin vakaa versio 6.22 (15. kesäkuuta 1994)
Ytimentyyppi Monoliittinen kernel
Työpöytäohjelmisto Komentorivi
Lisenssi Kaupallinen

MS-DOS(MicrosoftDiskOperatingSystem) onMicrosoftinvuonna 1981 julkaisema, tekstipohjaisellakomentoliittymällävarustettukäyttöjärjestelmä.Se oli ensimmäinen laajalti levinnyt käyttöjärjestelmäIBM PC -yhteensopivilletietokoneille. Viimeisin itsenäinen versio, 6.22, julkaistiin vuonna 1994, minkä jälkeen MS-DOS on sisältynytWindows-järjestelmäpaketteihin.Windows95,98jaMeperustuivat MS-DOS:iin, vaikka tämä onkin enimmäkseen käyttäjältä piilotettu.

Windows NT:n mukana on ollut vuodesta 1993 lähtienNTVDM-komponentti 16-bittisienMS-DOS-ohjelmien suorittamiseen.[1]NTVDM on rajattu 32-bittisilleIA-32-suorittimille ja se ei ole enää tuettux86-64taiARM-suorittimilla.[1]

IBM tilasi Microsoftilta käyttöjärjestelmän, jonka Microsoft osti valmiinaSeattle Computer Products-yhtiöltä (SCP) IBM-kaupan solmimisen jälkeen. SCP:llä oliCP/M:äämuistuttava käyttöjärjestelmäQDOS.[2][3]Microsoft lisensoi käyttöjärjestelmän IBM:lle, joka myi sitäIBM PC:n kanssa nimelläPC-DOS.[3]Microsoftilla oli oikeus myydä käyttöjärjestelmää erikseen nimellä MS-DOS.[3]

MS-DOSinkomentotulkkicommandtoimi myös pääasiallisenakäyttöliittymänäkäyttäjälle.

MS-DOSiin ei koskaan toteutettumoniajoa,vaikka Microsoft suunnitteli pitkään sellaista koodinimillä286-DOS,MS-DOS 3taiMS-DOS 4.[4]Järjestysnumeroltaan vastaavat, perinteistä muistinhallintaa käyttävät versiot julkaistiin vuorollaan, koskaOS/2astui näyttämölle.Intelin80386-prosessorinmuistinhallintayksikönmyötä tätä rajoitetta pystyttiin kuitenkin kiertämään.[lähde? ]

MS-DOS kopioi ideoita muista käyttöjärjestelmistä. Versio 2.0 sisälsiUnixistaomaksutut alihakemistot, putket ja tulostuksen uudelleenohjauksen omintakeisin toteutuksin. Versio 5.0 paransi muistinhallintaa, jolloin osa kooltaan kasvaneesta MS-DOSista voitiin siirtää80286- ja80386-koneissa muille muistialueille kuluttamasta DOSin kallisarvoista 640kilotavunperusmuistia.

Versiossa 6.0 tuli mukaan defrag-levyneheytysohjelma ja DoubleSpace-levynpakkaus, joka korvattiin Microsoftin ja Stac Technologiesin välisen patenttioikeudenkäynnin jälkeen versiossa 6.22 DriveSpace-nimisellä ohjelmalla. Kesäkuussa 1994 julkaistu MS-DOS 6.22 oli myös viimeinen erikseen myytävä MS-DOS, versio 7.0 oli saatavissa ainoastaan Windows 95 -ikkunoinnin mukana. Microsoftin vakuutteluista huolimatta Windows 95:ssä MS-DOS käynnistyi automaattisesti taustalla. Käyttöjärjestelmässä olivat uutuutena mukana tuki pitkille tiedostonimille ja "CD..." - ja "CD...." -komennot.

MS-DOS peri monetCP/M:nohjelmista, jotka sovitettiin uudelle käyttöjärjestelmälle. Jo CP/M:ssa toiminutWordStaroli ensimmäisiä suosittuja tekstinkäsittelyohjelmia. Se antoi myöhemmin tilaaWordPerfectille,joka säilyi loppuun asti DOS-ympäristön suosituimpana tekstinkäsittelyohjelmana. Sen kilpailijana – lähinnä Suomessa – oli kotimainenTeko.

Lotus 1-2-3-taulukkolaskentaohjelmaoliIBM PC:nläpimurtosovellus.[5] 1-2-3 sisälsi graafisten kuvaajien tuottomahdollisuuden. 1-2-3:n suuri suosio 1980-luvun puolivälissä oli merkittävä tekijä IBM PC:n leviämisessä yritysmaailmaan.

DOS-ohjelmat ohjelmoitiin alussa, kuten aiemminkin, lähinnäassemblyllä,mutta kehittyneet kääntäjät yleistyivät myöhemmin.Turbo PascaljaQuickBASIColivat suosittuja. C-kääntäjiä DOSille olivat ainakin Microsoftin QuickQ, TurboC ja Watcom. DJ Delorie siirsi myöhemminGCC:nDOSille nimelläDJGPP.DJGPP vaati kuitenkin 386-suorittimen. MS-DOSin itsensä mukana tuli MicrosoftinGW-BASIC-niminen rivinumero-BASIC (PC-DOSissa BASICA), versiosta 5.0 lähtien QuickBasicia muistuttavaQBasic.

Suuri osatietokonepeleistäjulkaistiin MS-DOSille aina 1990-luvun puoliväliin asti. Pelit kutenCivilization,Dune II,Command & Conquer,DoomjaQuakejulkaistiin DOSille. DOSissä pystyi myös hyödyntämään3D-grafiikkaatukevianäytönohjaimia,kuten3dfx:n Voodoo Graphicsia.

IBM PC -yhteensopiville tehdytdemottehtiin myös yksinomaan DOS-ympäristöön aina 1990-luvun loppuun asti. DOSille tehtiin myös lukuisiatracker-ohjelmiamusiikin säveltämistä varten. Niiden käyttöön tarvittiin erillinenäänikortti,jota ilman ääniominaisuudet olivat olemattomat.

Internetin käyttöön tarkoitettuja ohjelmia DOSille ei ole juuri tehty, vaikka esimerkiksiSun Microsystemskehitti yrityskäyttöön jopa PC/NFS-asiakasohjelman jaTCP/IP-pinon.[6] Käytännössä internetiä käytettiin soittamalla modeemilla japääteohjelmallasoittosarjaan, josta voi käyttää Unix-koneenshelliasähköpostin käsittelyyn,keskusteluryhmien(Usenet Newsien) lukemiseen ja verkon selaamiseen tekstipohjaisella selaimella kutenLynx.DOS-aikana yleisin ohjelmien ja muiden tiedostojen hankkimiskeino olivatBBS:tja erilaiset arkistot, kuten Simtel taiFunetinFTP-palvelu.

MS-DOSin muistinhallinta

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

MS-DOS kehitettiinIBM PC-koneelle, joka käyttiIntel 8088-suoritinta. Ensimmäiset mallit sisälsivät 16 tai 64 kBRAM-muistiaja suoritin pystyi osoittamaan korkeintaan megatavun. IBM PC:n arkkitehtuuri suunniteltiin kuitenkin siten, että 640 kB:n kohdalta alkoivat oheislaitteiden muistialueet, joten varsinaista muistia voi lisätä vain 640 kilotavuun asti ja loput 384 kB muistiavaruudesta oli varattu oheislaitteille. Esimerkiksi alue A000016–AFFFF16oli varattu EGA- tai VGA-näyttökortin muistille.[7]

8086 käytti segmentoitua muistia, jossa muistia käsiteltiin 64 kilotavun lohkoissa:lähiosoitinsisälsioffsetinjakauko-osoitinsisälsi sisälsi segmentin sekä offsetin.[8]

Kuuluisa 640 kB:n muistinrajoitus muodostui pian ongelmaksi ja jo 1984 kehitettiin paljon muistia vaativia taulukkolaskenta- ja tietokantaohjelmia varten EMS-määrittely (Expanded Memory Specification). Määrittelyn mukaan rakennettiinISA-väylään liitettäviä lisäkortteja, joiden muisti näkyi oheislaitteille varatulla muistialueella. Tätä muistia voitiin käsitellä sivuittain ja osa kortilla olevasta muistista voitiin ottaa kerrallaan "näkyväksi". Hyvin harvat ohjelmat hyödynsivät kuitenkaan tätä muistia. Käytännössä liian monien laiteajurien lataaminen kulutti perusmuistia, jolloin sen liiallinen käyttö esti joidenkin ohjelmien toiminnan. Etenkin jotkin pelit saattoivat vaatia yli 600 kB vapaata perusmuistia.[7]

Intel 80286-suorittimen kehittyneempi muistinhallinta mahdollisti XMS-muistin (Extended Memory Specification) käytön.[7]80286 pystyi hyödyntämään 16 MB muistia ja monet 286-tietokoneet toimitettiin 1 MB tai 2 MB muistilla, jota päästiin käyttämään 286-suorittimen suojatussa tilassa (Protected mode). Sitä käytettäessä ei tosin pystynyt käyttämään DOSin palveluja, ja hyvin harvat ohjelmat hyödynsivät 286:n kehittyneitä ominaisuuksia. Muistia voi kuitenkin hyödyntää esimerkiksi levyvälimuistina SMARTDRV-ohjaimen avulla taiRAM-levynä.XMS-muistin käytön mahdollisti HIMEM.SYS-laiteohjain, joka tuli käyttöön MS-DOS 5.0:ssä. Myös Windows 3 pystyi hyödyntämään ylimääräistä muistia.

286-suorittimessa oli myös eräs suunnitteluominaisuus, jonka avulla A20-osoitelinjaa käsittelemällä 286-suoritin pystyi käyttämään reaalitilassa 64 kB muistia 1 MB rajan yläpuolelta osoitteesta FFFF016lähtien. Tästä muistialueesta käytettiin nimeä HMA (High Memory Area). MS-DOS-versiosta 5.0 lähtien osan käyttöjärjestelmästä pystyi siirtämään CONFIG.SYS-tiedoston asetuksella DOS=HIGH tälle alueelle, jolloin perusmuistia jäi vapaaksi.[7]

386-suorittimessa oli edeltäviä malleja kehittyneempimuistinhallintayksikkö(MMU), joka mahdollistisivutuksen.Ns. Expanded Memory Managerin avulla DOS voi käyttää XMS-muistia simuloimaan EMS-muistia 386:n Virtual 8086 -tilassa. Tekniikkaa hyödynsi ensimmäisenä Compaq DOS 3.31:n mukana tullut CEMM vuonna 1987. Microsoftin vastaava laiteohjain EMM386.EXE toimitettiin Windows/386:n ja MS-DOS 4.01:n mukana. EMM386 voi myös siirtää osan XMS-muistista tyhjiin kohtiin alueelle 640 kB – 1 MB (ns. Upper Memory Area), jolloin laiteohjaimia voi ladata tälle alueelle CONFIG.SYSissä LOADHIGH-komennolla perusmuistin vapauttamiseksi.

MS-DOSin VBR lataa muistiin ensin kolme sektoriaIO.SYS-tiedostosta, joka tämän jälkeen käynnistyy ja lataa loput itsestään muistiin ja sen jälkeenMSDOS.SYS-tiedoston, joka lukeeCONFIG.SYS-asetustiedoston ja sen jälkeen lataa ja käynnistääCOMMAND.COM-komentotulkin, tai muun määritellyn. COMMAND.COM suorittaa juurihakemistostaAUTOEXEC.BAT-komentojonon.

MicrosoftMS-DOS 6.22 myyntilaatikko.

MS-DOS:stä julkaistiin seuraavat versiot:

  • PC DOS 1.0 - elokuu 1981 – alkuperäinen julkaisu IBM-PC:lle
  • PC DOS 1.1 - toukokuu 1982 – tuki 320 kB:n kaksipuolisellelevykkeelle
  • MS-DOS 1.25 - toukokuu 1982 – ensimmäinen julkaisu kloonikoneille
  • MS-DOS 2.0 - maaliskuu 1983 – sisälsi alihakemistot, kahvapohjaiset tiedosto-operaatiot, komennon syötteen/tulosteen ohjauksen ja putket. Lisäsi tuen kiintolevyille ja 320 kB:n levykkeille sekä EXE-muotoisille ohjelmatiedostoille.
  • PC DOS 2.1 - lokakuu 1983 – tukiIBM PCjr:lle
  • MS-DOS 2.11 - maaliskuu 1984 – tuki käyttöliittymän ja päiväyksienlokalisoinnille
  • MS-DOS 2.25 - lokakuu 1985 – parempi tukikanji-merkeille ja korealaisille merkistöille
  • MS-DOS 3.0 - elokuu 1984 – lisäsi tuenIBM PC/AT:lle: 1,2 MB:n levykkeet ja korkeintaan 32 MB:n kiintolevyosiot, yksi ensiöosio ja yksi looginen asema laajennetulla osiolla
  • MS-DOS 3.1 - marraskuu 1984 – tuki Microsoftin lähiverkkotekniikoille
  • MS-DOS 3.2 - tammikuu 1986 – tuki 3,5-tuumaisille 720 kB:n levykkeille
  • PC DOS 3.3 - huhtikuu 1987 – tukiIBM PS/2:lle: 1,44 MB:n levykkeet, lisätty koodisivutuki (kansainväliset merkistöt)
  • MS-DOS 3.3 - elokuu 1987 – tuki useammalle kuin yhdelle loogiselle asemalle
  • MS-DOS 4.0 - kesäkuu 1988 – pohjautui IBM:n lähdekoodiin Microsoftin koodin sijaan
  • PC DOS 4.0 - heinäkuu 1988 – mukanaDOS Shellja tuki yli 32 MB:n kiintolevyille
  • MS-DOS 4.01 - joulukuu 1988 – korjauksia aiemman version merkittäviinohjelmointivirheisiin
  • MS-DOS 5.0 - kesäkuu 1991 – muistinhallintaohjelma, koko ruudulla toimiva tekstinmuokkain,QBasic-ohjelmointikieli, käytönaikainen ohje. DOS Shell saa tehtävänhallinnan. Mukana myös Rupp Technologylta lisensoitua tiedostonsiirtotekniikkaa.
  • MS-DOS 6.0 - maaliskuu 1993 – lisätty DoubleSpace-levynpakkaus, levyn eheytys ja muita ominaisuuksia
  • MS-DOS 6.2 - marraskuu 1993 – korjauksia ohjelmointivirheisiin
  • MS-DOS 6.21 - helmikuu 1994 – poistettu DoubleSpace-levynpakkaus Stac Electronicsin haastettua Microsoftin oikeuteen
  • PC DOS 6.3 - huhtikuu 1994
  • MS-DOS 6.22 - kesäkuu 1994 – viimeinen virallinen, erikseen myytävä versio. DoubleSpace korvattu Microsoftin omalla, mutta sen kanssa yhteensopivalla DriveSpace-ohjelmistolla
  • PC DOS 7.0 - huhtikuu, 1995 – mukana Stacker DriveSpacen asemesta
  • MS-DOS 7.0 - elokuu 1995 – toimitettiin Windows 95:n mukana. Mukana looginen levynosoitus (LBA) ja tuki pitkille tiedostonimille
  • MS-DOS 7.1 - elokuu 1996 – toimitettiin Windows 95B:n ja Windows 98:n mukana. Lisätty tuki FAT32-tiedostojärjestelmälle
  • MS-DOS 8.0 - syyskuu 2000 – toimitettu Windows Me:n mukana. Viimeinen versio MS-DOS:ista. SYS-komento (jolla saattoi luoda käynnistyslevyn joko levykkeestä/optisesta tietovälineestä tai kiintolevystä) ja mahdollisuus käynnistää tietokone komentorivitilaan poistuivat.

Microsoft on julkaissut MS-DOS:in versioiden 1.25, 2.0 sekä 4.0 lähdekoodin.[9][10]

Muita MS-DOS-yhteensopivia käyttöjärjestelmiä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  1. abNTVDM and 16-bit app supportlearn.microsoft.17.11.2021. Viitattu 24.10.2022.(englanniksi)
  2. Tony Smith:Microsoft's MS-DOS is 30 today27.7.2011. The Register. Viitattu 23.6.2019.(englanniksi)
  3. abcJimmy Maher:The complete history of the IBM PC, part two: The DOS empire strikes31.7.2017. Ars Technica. Viitattu 23.6.2019.(englanniksi)
  4. OldOS.org, haettu 20.6.2008(Arkistoitu– Internet Archive) "In a project starting as early as 1983, Microsoft began work on MS-DOS 3, a multitasking version of DOS (it was known as DOS 3 as the Real Mode DOS 2 was currently shipping). When the 'real' mode DOS 3 shipped, the project changed name to DOS 4. By 1987, in the text, 'Exploiting MS-DOS', the project was the subject of heavy speculation, with one possible name being banded around was 286-DOS, with Microsoft promising full, pre-emptive multi-tasking and full network support, and have Xenix support. However, by this time, IBM and Microsoft had already signed their Joint Development Agreement; the infant steps in OS/2's birth were taken. OS/2 version 1.0 was released in December 1987, coinciding with the launch of IBM's PS/2 Computer."
  5. Steven J. Vaughan-Nichols:Goodbye, Lotus 1-2-3zdnet.15.5.2013. Viitattu 14.8.2021.(englanniksi)
  6. O'Reilly, Managing NFS and NIS, 2nd Edition, Chapter 10. PC/NFS Clients docstore.mik.ua/orelly/networking_2ndEd/nfs/ch10_01.htm
  7. abcdThe 640 K Barrier,Jimmy Maher on April 14, 2017 in Digital Antiquaria, luettu 2017-04-22
  8. A look back at memory models in 16-bit MS-DOSdevblogs.microsoft.28.7.2020. Viitattu 11.12.2021.(englanniksi)
  9. https://github /microsoft/MS-DOS
  10. Petteri Pyyny:MS-DOS 4 on nyt avointa lähdekoodiaAfterDawn.25.4.2024. Viitattu 28.4.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]