Marseille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaupungista. Muita merkityksiä on lueteltutäsmennyssivulla.
Marseille
(Ville de Marseille)
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Marseille

Koordinaatit:43°17′51″N,05°22′52″E

Valtio Ranska
Alue Provence-Alpit-Riviera
Departementti Bouches-du-Rhône
Perustettu 600 eaa.
Hallinto
– Pormestari Michèle Rubirola(EELV)
Pinta-ala
– Kokonaispinta-ala 241 km²
Korkeus 0–640 m
Väkiluku (2012) 852 516
Väestötiheys 3 487 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Kesäaika UTC+2
Postinumero 13001–13016
Suuntanumero(t) 0491 ja 0496
Motto: Actibus immensis urbs fulget Massiliensis
Lähteet:[1]= Väkiluku







Marseille[maʁsɛj] on kaupunkiRhônejoensuullaEtelä-RanskassaVälimerenrannalla. Sen asukasluku on noin 852 516 (2012)[1]ja esikaupunkialueet mukaan luettuina noin 1,5 miljoonaa. Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki ja sen metropolialue Ranskan kolmanneksi suurin. Marseille on myösBouches-du-RhônendepartementinjaProvence-Alpit-Rivieranalueen (région) pääkaupunki. Kaupunki on huomattava turistikohde ja toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2013.[2]

Marseillessa on yli 50 km rantaviivaa. Se koostuu 16 kunnallishallintoalueesta ja 111 kaupunginosasta (quartiers). KaupunginLe Panier-kukkulan päällä on Ranskan vanhin ja samanniminen kortteli. Kaupungin itäosassa sijaitsevatcalanqueteli jyrkät kalkkikivikalliot, jotka ovat rauhoitettua aluetta ja kaupungin tärkeimpiä turistikohteita. Marseillessa sijaitsee vuonna 1893 rakennettuLa Major-katedraali sekä pyhiinvaelluskirkkoNotre-Dame de la Gardevuodelta 1864. Marignanessa sijaitseeMarseille-Provencen kansainvälinen lentoasema.

Pääartikkeli:Antiikin Massalia

Marseille on yksi Ranskan vanhimmista kaupungeista. Se perustettiinkreikkalaisenasiirtokuntana nimeltäMassalianoin vuonna 600 eaa. Perustajat tulivatJoonianFokaiasta.Kaupungin seutu oli alun perinliguurienaluetta. Antiikin aikainen kaupunki sijaitsi Marseillen nykyisen vanhankaupungin paikalla luonnonsatamalahden eli nykyisenMarseillen vanhan sataman(Vieux Port) lahden pohjoispuolella. Siitä on säilynyt suhteellisen vähän jäänteitä, sillä myöhempi kaupunki on aina sijainnut samalla paikalla.[3][4]Tärkeinarkeologinenalue tunnetaan nimellä Jardin des Vestiges.[5]

Antiikin Massalianraunioita nykyisessä Jardin des Vestiges -puistossa.

Massalia oli pitkäänGalliankreikkalaisen kulttuurin pääkaupunki. Se oli merkittävä kauppa- ja merenkulkukaupunki, joka perusti lukuisia omia siirtokuntia Gallian etelärannikolle jaIberiaan.Sieltä oli kotoisin myös kuuluisa tutkimusretkeilijäPytheas.Massalia liittoutui 200-luvulla eaa.Roomankanssa liguureja jaKarthagoavastaan.Julius Caesarinjoukot valtasivat sisällissodassaPompeiuksenpuolella olleen kaupungin vuonna 49 eaa. pitkänMassalian piirityksenjälkeen. Ajan kuluessa kaupunki kehittyi tavalliseksi roomalaiseksi kaupungiksi. Roomalaiset tunsivat sen nimelläMassilia.[3][4]

Château d’If.

Myöhempi historia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen kaupungin nimiMarseilleperustuu kaupungin latinankielisen nimen myöhäis-/kansanlatinalaiseen muotoonMarsilia.[6]Keskiajalla Marseille oli ajoittain itsenäinen, mutta Ranska valloitti kaupungin vuonna 1481. Ensimmäinenyliopistoperustettiin vuonna 1409.

Marseillessa on konepaja- ja koneteollisuutta, telakoita, öljynjalostamo sekä Ranskan tärkein ja Välimeren suurinsatama,Marseillen satama.Satama oli vuonna 2011 rahtimäärältään Euroopan kuudenneksi suurin kauppasatama.[7]

1970- ja 1980-luvun kriisivuosien jälkeen, jolloin kaupungin asukasluku väheni miljoonasta 800 000:een, Ranskan valtio, Marseillen kaupunki,Provence-Alpit-Rivieranalue sekäBouches-du-Rhônendepartementti päättivät vuonna 1995 aloittaaEuroméditerranée-projektin. Sen päämäärä on yhdistääEurooppajaVälimerisekä tehdä Marseillesta Välimeren pääkaupunki. Projekti perustuu kaupungin kunnostamiseen ja sen taloudelliseen kehitykseen. Rakennustyöt käsittävät alueitaSaint-Charles,La Joliette,Belle de Mai,Saint-JeanjaArencja jatkuvat aina vuoteen 2050 asti.

Palais Longchamp.

Marseillen satama on kaupungin tunnetuin nähtävyys. Sen eteläpuolella 150 m:n korkeudella sijaitsee pyhiinvaelluskirkkoNotre-Dame-de-la-Garde.Sataman vastakkaisella puolella levittäytyyLe Panier’nvanhakaupunki. Satamasta alkaa myös kaupungin pääkatu,La Canebière,jonka toisessa päässä kohoaa uusgoottilaistyylinen kirkkoSaint-Vincent-De-Paul.Kirkko sijaitsee Stalingradin aukiolla, josta alkaa upea Longchampin bulevardi. Katu päättyy samannimiseen 1800-luvulla rakennettuunLe Palais de Longchamp-palatsiin, joka nykyään toimii kuvataidemuseona. Muita tunnettuja katuja ovatRue de Paradis,Rue de RomesekäAvenue du Prado,joka johtaa kaupungin suosituimmille rannoille.

Notre-Dame de la Garde

Kaupungin itäosassa sijaitsevatcalanqueteli jyrkät merenlahdet. Yli 500 m korkeat valkoiset kalliorotkot päätyvät äkkijyrkästi mereen muodostaen merenlahtia, joihin voi tutustua parhaiten veneellä. Marseillesta itään kohtiCassis’nkaupunkia alkaa noin 20 km pitkä ja karu rantaviiva. Ensimmäisinä ovat vuorossa merenlahdet Sormiou ja Morgiou, joiden pienet kalastajakylät ovat vailla sähköä tai juoksevaa vettä. Seuraavaksi tulevat Sugiton, Cassis ja lopuksi En-Vau, joka on merenlahdista kaunein ja vaikuttavin.

Calanquenäkymä Callelonguen satamassa

Muita nähtävyyksiä ovat pittoreski satamakyläL’EstaqueLänsi-Marseillessa luonnonvaraisine rantoineen sekä saaret If ja Frioul noin 15 minuutin venematkan päässä pääsatamasta. Ifin saarella sijaitseeMonte Cristontarinasta tuttu linnaChâteau d’If,joka rakennettiin vuonna 1531. Laivoja saarille lähtee pääsatamasta päivittäin.

Marseille’ta on teoksissaan käsitellyt paljon muun muassa kaupungista kotoisin oleva kirjailija ja elokuvaohjaajaMarcel PagnolniinMarseille-trilogiassaan,kolmen Vieux port -satamaan sijoittuvan elokuvan sarjassaan kuin omaelämäkerrallisissa kirjoissaan.

Alexandre Dumas vanhemmankirjoittamassa historiallisessa seikkailuromaanissaMonte-Criston kreivissäkirjan päähenkilö seikkailee Marseillessa.

Vuonna 2013 Marseille oliEuroopan kulttuuripääkaupunkiyhdessäSlovakianKošicenkanssa.[8]

JalkapallojoukkueOlympique de Marseillepelaa Ranskan pääsarjassa. Helmikuussa kaupungissa järjestetäänOpen 13-niminen miesten tennisturnaus.

  1. ab13055-MarseillePopulations légales 2006.Insee. Viitattu 31.7.2009.
  2. Tällaisia ovat Euroopan uudet kulttuuripääkaupungit(Arkistoitu– Internet Archive)Ilta-Sanomatmatkailu 24.1.2013, tallennettu 24.1.2013
  3. abHansen, Mogens Herman & Nielsen, Thomas Heine:” 3. Massalia”,An Inventory of Archaic and Classical Poleis.An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation. Oxford: Oxford University Press, 2004.ISBN 0-19-814099-1.
  4. abStillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.):” MASSALIA or Massilia (Marseille) Bouches-du-Rhône, France”,The Princeton Encyclopedia of Classical Sites.Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976.Teoksen verkkoversio.(englanniksi)
  5. The Jardin des VestigesMarseille Tourisme.Viitattu 13.12.2021.
  6. Smith, William:” Massilia”,Dictionary of Greek and Roman Geography.Boston: Little, Brown and Company, 1854.Teoksen verkkoversio.(englanniksi)
  7. Port of Rotterdam: Port statistics 2009 - 2010 - 2011Port of Rotterdam, portofrotterdam.Arkistoitu3.1.2013. Viitattu 26.12.2012.(englanniksi)
  8. Vesalainen, Suvi:Vuosituhantinen Marseille avautuu25.10.2012. Yle Uutiset. Viitattu 25.10.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]