NAFTA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus
Perustettu 1994
Lakkautettu 2020
Tyyppi vapaakauppa-alue
Päämaja YhdysvallatWashington D.C.,Yhdysvallat
KanadaOttawa,Kanada
MeksikoMéxico,Meksiko
Jäsenet 3 jäsenvaltiota
Viralliset kielet espanja,ranska,englanti
Aiheesta muualla
nafta-sec-alena.org
NAFTAn allekirjoittamisseremonia

Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuseliNAFTA(engl.North American Free Trade Agreement[1],esp.Tratado de Libre Comercio de América del Norte,ransk.Accord de libre-échange nord-américain) oliKanadan,MeksikonjaYhdysvaltainvälinenvapaakauppasopimusja se oli voimassa 1.1.1994-30.6.2020. Sopimus oliEuroopan unionin sisämarkkinoidenkanssa pisimmälle kaupankäyntiä vapauttava sopimus koko maailmassa.

Vapaakauppasopimuksen korvaajaksi neuvoteltiinYhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimuseli USMCA (engl.United States–Mexico–Canada Agreement).[2]

Voimaan astuttuaan sopimus herätti paljon vastarintaa muun muassaalkuperäiskansojenjaympäristöaktivistiensekä -järjestöjen keskuudessa, ja Meksikossazapatistitnousivat välittömästi kapinaan.

Sopimusta on kritisoitu laajasti ympäri maailmaa. Muun muassa kanadalainen globalisaatiokriitikkoNaomi Kleinon arvostellut sopimusta erityisestiihmisoikeuksienpolkemisesta sekä köyhien ja rikkaiden välisten varallisuuserojen kasvattamisesta.[3]YhdysvaltalaisenTuftsin yliopistontekemän tutkimuksen mukaan Naftan ansiosta Meksikoon on syntynyt noin 700 000 uutta teollisuustyöpaikkaa samalla, kun noin kaksi miljoonaa maanviljelijää on jäänyt sopimuksen takia työttömiksi.[4]

  1. Lyhenneluettelo: NKotimaisten kielten keskus. Viitattu 29.10.2016.
  2. Yhdysvaltain senaatti sinetöi Pohjois-Amerikan kauppasopimuksen – demokraatit ja republikaanit olivat lähes yksimielisiäYle Uutiset.Viitattu 17.1.2020.
  3. Klein, Naomi:Vastarintaa ja vaihtoehtoja,s. 88, 96. WSOY. ISBN: 951-0-27949-8.
  4. NAFTA's Impact on Mexico(pdf)sierraclub.org.Arkistoitu31.12.2010. Viitattu 18.4.2011.(englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]