Okkultismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Evelyn de Morgan,The Love Potion,1903.

Okkultismielisalaoppitaisalatiedetarkoittaataikuudentai salaisten oppien avulla tavoiteltavaa tietoa tai tähän tietoon perustuvaauskonnollistataimystistäoppisuuntaa.[1]

Okkultismin määritelmä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Okkultismina voidaan pitää sellaista henkistä oppia ja toimintaa, jonka sisältöä tai menetelmiä ei ole päästetty yleiseen tietoon. Sanallaesoteerisuuson samankaltainen merkitys, ja usein niitä käytetään synonyymeina. Okkultismilla voidaan viitata mihin tahansa salassa harjoitettuun maagiseen tai yliluonnolliseen taitoon, kun taas esoteerinen sisältää ajatuksen erityisestä pelastavasta tiedosta (gnosis) tai yksilön sisäisestä muutoksesta (valaistuminen).[2]

Yleensä okkultismilla ymmärretään melko laveaa joukkoa oppeja ja menetelmiä, joiden avulla niiden harjoittajat yrittävät salatun tiedon ja taidon, esimerkiksimagian,avulla käyttää hyväkseenyliluonnollisiavoimia tai päästä yhteyteentuonpuoleisenkanssa. Perinteisesti okkulttista tietoa on voinut saadasalaseuroissatai jonkin mestarin oppilaana (eliadeptina), mutta nykyään aiheeseen on mahdollista tutustua myös okkulttisen kirjallisuuden avulla.

Erästeosofinenmääritelmä okkultismista on, että se on” erilaisista lähteistä koostuva maailmankuva, jonka jokainen sen harjoittaja itse kokoaa itselleen. Okkultisti pyrkii tutkimaan maailmaa yliaistillisin keinoin, sitten kun on kehittynyt luomansa maailmankuvan tavoitteiden mukaiseksi”.[3]

Alkemistisiahahmoja, jotkaNicholas Flamelmääräsi kaivertamaan hautaholviinsa. Vanhan kaiverruksen mukaan Grillot de Givryn teoksessaLe Musee des sorciers, mages et alchemists.

Okkultismin alku voidaan tieteen kannalta nähdä varhaisten metsästäjä-keräilijäkulttuurienšamanismissa,jossa šamaanin tiedot ja taidot siirtyivät suullisesti hänen oppilaalleen. Muinoin muun muassaegyptiläisiäpappeja jakaldealaisiamaagejaon pidetty salaisen tiedon haltijoina.Antiikinaikana etenkinennustaminenoli yleistä. Kirjoitetut tiedot periytyivätrenessanssinajan Eurooppaan pääosin arabialaisten tekstien kautta.[4]Näistä etenkin vuonna 1471 latinaksi käännettyCorpus Hermeticumvaikutti käsitykseen magianjumalallisuudesta,erotuksenakeskiajanmustaan magiaan.Vuonna 1492EspanjajaPortugalikarkottivatjuutalaisetmaasta, minkä seurauksena myös monet esoteeriset aatteet levisivät muualle Eurooppaan.

Kirkkosuhtautui okkultismiin, etenkinnoituuteenvälillä hyvinkin ankarasti, ja tämä ilmeni etenkin keskiajan jälkeennoitavainoina.Sen sijaanastrologisiasymboleja on sisällytetty myös osaksi varhaisiakirkkorakennuksia,ja muun muassaalkemiasäilyi pitkään hallitsijoiden suojeluksessa. Tieteen ja alkemian tiet erosivat lopullisesti vasta 1700-luvun loppupuolella.

1700-luvulla okkultismi teki Euroopassa uutta tuloaan muun muassaruusuristiläisyydenmuodossa, ja 1800-luvulla se tuli suuren yleisön ulottuville etenkinEliphas LévinjaH. P. Blavatskynteosten myötä. Tieteen kehittymisen myötä syntyi myös lukuisia okkulttiseen perinteeseen pohjautuvia käsityksiä, joista suuri osa on myöhemmin luokiteltunäennäistieteiksi.

Okkultismi nykyään

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Okkultismin perinne eli pitkään suppeissa alakulttuureissa, kutenspiritualismissa,antroposofiassa,teosofiassajaparapsykologiassa,mutta viime vuosikymmeninä kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut.[5]

1900-luvulla syntyneistä okkulttisista liikkeistä tunnetuimpia ovatwicca-uskonto jasatanismi,ja nykyään myös monet vanhemmat salatieteet, kuten astrologia, ovat suosittuja. Nykyinen okkultismi sisältää oppeja melko laajalta alueelta, mutta suuri osa okkultismin käsitteistä on kaikille okkulttisille suuntauksille yhteisiä.New Age-liikkeen esoteeris-okkultistinen perinne on saanut vaikutteita muun muassauusgnostilaisuudesta.Länsimaiseen okkultismiin vaikuttaneita tunnettuja teoksia ovat esimerkiksiCorpus Hermeticum,Kuningas Salomon avain,Mutus liber,De occulta philosophia,Atalanta fugiensja kabbalistienZohar.

Salaisten oppien ja menetelmien katsotaan usein okkultistien piirissä, esimerkiksi teosofiassa, olevan jumalallista alkuperää ja paljon ihmiskunnan historiaa vanhempaa tietoa. Etenkin useissa okkulttisissa salaseuroissa painotetaan okkulttisen tiedon tärkeyttä ja totuusarvoa sillä, että se on säilynyt pienessä piirissä muuttumattomana ja muilta varjeltuna sukupolvelta toiselle.

Okkulttisia oppeja

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Okkulttisia oppeja niiden harjoittajat nimittävät usein myöshermeettisiksitaiesoteerisiksitieteiksi. Okkultismiin liittyviä käsityksiä ja oppeja ovat muun muassaspiritualismi,okkulttinensymboliikkajakabbala.Länsimainen okkultismi on saanut paljon vaikutteitateosofisesta liikkeestä,jonka vaikutuksesta siihen ovat vakiintuneet käsitykset ihmisen sisäisen olemuksen monikerroksisuudesta,karmasta,jälleensyntymisestäja henkisestä kehityksestä. Okkultismissa käytetään hyväksi myösmatematiikkaajageometriaa.Muun muassaalkuluvut,piijaympyrän neliöiminenovat olleet okkultistien mielenkiinnon kohteina yhtä lailla kuin tieteenkin. Esoteerisuus korostaa pääsyä salaiseen pelastavaan tietoon elignosikseen.Se voi koostua yleisesti tunnetuista symbolisista järjestelmistä kuten astrologia, kabbala taitarot.Niiden lisäksi on olemassa salaisia tai vihkiytymättömiltä varjeltuja tekniikoita, kutensisäinen alkemiataiteurgia.

Perinteisesti länsimaiseen okkultismiin on luettu kuuluvaksi neljä okkulttista tiedettä: astrologia,numerologia,alkemia ja magia. Itämaiseen okkultismiin kuuluvat muun muassa mystiikka,joogafilosofia,Yijing(Wade-Giles:I ching) jafengshui.Heprealainennumerologia eligematriasekä tarot kuuluvat myös okkulttisiin menetelmiin.

Okkulttiset periaatteet

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Okkultisti pyrkii tutkimaan todellisuutta tai vaikuttamaan siihen okkulttisten periaatteiden kautta, joita okkulttisissa tieteissä ovat esimerkiksi” samanlainen parantaa samanlaista” (homeopatia),” niin ylhäällä kuin alhaalla” (magia) tai ajatus kaikkeuden perusvoimista eliprinsiipeistä,joiden fyysisiä vastaavuuksia voidaan etsiä ja käyttää hyväksi halutun vaikutuksen aikaansaamiseksiilmiömaailmassa.

Okkulttiset symbolit

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Okkultismissa yleisesti käytettyjä tunnuksia ovatkolmio,neliöjaympyräsekä näiden erilaiset muunnelmat ja niitä vastaavat luvut. Numero7on okkultismissa kuten monissa uskonnoissakinpyhäluku. Sen katsotaan muodostuvan kahdesta osasta, 4 + 3 = 7, jolloin luku neljä edustaa fyysisyyttä, maata jaelementtejä,ja kolme henkisyyttä ja jumalallisuutta. Myöspentagrammia,Daavidin tähteä,silmääjaswastikaakäytetään paljon.

Eläinradan merkkienlisäksi käytetään myös muita eläinsymboleita, kutenkotka,lohikäärmesekäkäärme,joka yleensä onviisaudenvertauskuva. Muinaisilta egyptiläisiltä nykyiseen okkultismiin on lainautunutankheli silmukkaristi ja kabbalisteiltatetragrammatoneli jumalan nelikirjaiminen nimi. Kaikilla symboleilla voi kuitenkin olla useita eri merkityksiä, jotka eivät helposti avaudu asiaan perehtymättömälle. Länsimaisten okkultistien mukaan symboleja voidaan tulkita seitsemän eri” avaimen” avulla.

1900-luvun tunnettuja okkultisteja

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  • Walker, Charles:The Encyclopedia of Secret Knowledge.Limited Editions, 1995.ISBN 0-09-181113-9.(englanniksi)
  1. salatiedesalaisten keinojen ja menojen, magian t. salaoppien avulla tavoiteltava tieto; tähän tietoon perustuva uskonto t. (uskonnollis-)mystinen oppisuunta, okkultismi.”.”okkultismiselittämättömien ja yliluonnollisten ilmiöiden tai voimien tutkimus, salatiede, salaoppi; sen harjoittaminen..”Kielitoimiston sanakirja.Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004.ISBN 952-5446-11-5.
  2. Länsimainen esoteerinen perinne ja new ageUskonnot.fi.Päivitetty 6.6.2007. Uskonnot Suomessa -hanke.Arkistoitu2.2.2024. Viitattu 2.2.2024.
  3. Teosofia.et(Arkistoitu– Internet Archive)
  4. humnet.ucla.edu.(englanniksi)
  5. Heino, Harri:Mihin Suomi tänään uskoo.Helsinki: WSOY, 1997 (2. painos 2002).ISBN 951-0-27265-5.
  • Blavatsky, Helena Petrovna:Käytännöllinen okkultismi.Suomentanut Timo Nurminen. Korjattu painos Blavatsky-looshi ry:n vuonna 1973 julkaisemasta painoksesta. Helsinki: Biokustannus: Blavatsky-looshi, 2001.ISBN 952-5132-32-3.
  • Brander, Boris & Bäckström, Janne & Huhtala, Atte (toim.):Salatieteiden Suomi. Esoteerinen ja okkultti Turku.Helsinki: Like, 2024.ISBN 978-951-147-780-8.
  • Ervast, Pekka:Nostradamus ja Cagliostro. Ranskalaista okkultismia.Pohjautuu Helsingissä 1924 ja 1927 pidettyihin esitelmäsarjoihin. Toimittanut Uuno Pore. 2. painos (1. painos 1961). Helsinki: Ruusu-Ristin kirjallisuusseura, 2003.ISBN 952-9603-36-3.
  • Häkkinen, Perttu & Iitti, Vesa:Valonkantajat. Välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä.Helsinki: Like, 2015.ISBN 978-952-01-1158-8.
  • Kontou, Tatiana & Willburn, Sarah (toim.):The Ashgate Research Companion to Nineteenth-Century Spiritualism and the Occult.Farnham: Ashgate, 2012.ISBN 978-0-7456-6912-8.(englanniksi)
  • Leskelä-Kärki, Maarit & Harmainen, Antti (toim.):Uuden etsijät. Salatieteiden ja okkultismin suomalainen kulttuurihistoria 1880–1930.Helsinki: Teos, 2021.ISBN 978-952-363-186-1.
  • Mahlamäki, Tiina & Kokkinen, Nina (toim.):Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa.Tampere: Vastapaino, 2020.ISBN 978-951-768-782-9.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]