Pakkomuutto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fuaigh Mòr saariUlko-Hebrideillä,Skotlannissatyhjennettiin asukkaista vuonna1841.Monetskotitpakotettiin lähtemään kodeistaan ja kuljetettiin siirtolaisiksiKanadaanjaAustraliaan.

Pakkomuuttotarkoittaa ihmisten evakuointia tai olosuhteiden pakottamaamuuttoapoiskotoaantai kotiseudultaan. Pakkomuutto voi olla konfliktien, kehityksen tai katastrofien aiheuttamaa. Pakkomuuttajista tuleesiirtolaisiataipakolaisia.Pakkomuutto voi johtaaluvattomaan siirtolaisuuteenja luvaton siirtolaisuus pakkomuuttoon[1].Punaisen Ristinmukaan maailmassa on 72 miljoonaa pakkomuutettua.[2]

Maan sisäistä pakkomuuttoa kutsutaan hallinnollisesti väestön siirroksi. Kansainvälisessä oikeudessa väestönpakkosiirtoon kielletty, kun sen perusteena onetninen puhdistus.Pakkomuutto voi johtaadiasporaan.

Historiassa pakkomuutto on johtanut kansainvaelluksiin. Pakkomuutto on liittynyt siirtomaiden asuttamiseen, jossa pakkomuuttajia olivatsiirtovangitjaorjat.

Nykyaikana pakkomuuton on tehnyt näkyväksi pakolaisuus ja väestön siirtoihin liittyvät ihmisoikeuskysymykset sekä väestön toimeentuloon liittyvä muuttopaine erityisestiAfrikassa,Lähi-idässäsekä Etelä- ja Keski-Aasiassa.Tutkimuskohteeksi pakkomuutto on tullutsiirtolaisuustutkimuksenmyötä.

Konfliktien aiheuttama pakkomuuttoon perinteisesti liittynyt uskonnolliseen tai poliittiseensyrjintäänja sotiin. Palestiinalaisten pakkomuutto liittyi Israelin itsenäistymiseen. Somalien sotasiirtolaisuuden aiheutti sisällissota. Suomalaisista sotasiirtolaisista tunnetaan karjalainensiirtoväki.

Kehityksen aiheuttama pakkomuuttoliittyytaloudelliseen kehitykseen.Väestön siirtoja ovat vaatineet mm. tekojärvetvesivoimaajakasteluviljelyävarten sekäkaivostoiminta.Suomessa väestönsiirtoja toteutettiin mm. LapissaLokantekojärven alta.[3]

Katastrofien aiheuttama pakkomuuttoliittyy luonnonilmiöihin tai ihmisten toiminnan aiheuttamiin katastrofeihin.Vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristysaiheutti pakkomuuttoa laajalla alueella. Tsunamin seurauksenaCeyloninsaarella kalastajat pakkosiirrettiin rannikolta sisämaahan ja kalastuskylien tilalle rakennettiin uusia hotelleja. Ihmisen aiheuttamista tunnetuin onTšernobylin ydinvoimalaonnettomuus,jonka seurauksena asukkaat pakkosiirrettiin pois säteilyonnettomuuden saastuttamasta kaupungista.

  1. Lyytinen Eveliina (2006) Pakkomuuto globaaliongelmana. Pakkomuuton käsitteellistäminen ja pakkomuuttajaryhmien suojelun maantieteelliset diskurssit. Turun yliopiston maantieteen laitos. Turku.
  2. New Red Cross Red Crescent Report: Over 72 million forcibly displaced globally16.10.2012.Punainen Risti.Viitattu 8.12.2012.(englanniksi)
  3. Magga-Hetta, Tuula-Maija (2005) "Tuisku unhoituksen tuopi tullessaan" — Allasevakkonaisten kokemuksia kotiseutunsa hukuttamisesta. Lapin yliopisto.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]