Paniikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paniikkielipakokauhuon usein jonkin asianpelostaseuraava kiihtynyt ja voimakkaan pelon hallitsematunnetila,jossa ihminen ei pysty toimimaan järkevästi. Paniikki syntyy usein siten, että jokin ärsyke laukaisee (aiheetta tai aiheesta) äärimmäistä hätää käsittelevät aivotoiminnot. Tällöin vereen erittyystressihormoniaerityisen paljon,sydämensyke kiihtyy, ja henkinen toiminta ohjautuu lähes täysinvaistotasollekeskittyen vaaratilanteesta selviytymiseen yksinkertaisia, myötäsyntyisiä vaistoja jarefleksejänoudattaen. Paniikki usein ruokkii itseään jonkin aikaa siten, että tietoisuuden eri osat lähettävät toisiltaan saamiaan vaaraan ja pelkoon liittyviä viestejä toisilleen. Tätä voisi vertauskuvallisesti kuvata siten, että pelon tunne ruokkii pelon ajatuksia, jotka taas ruokkivat pelon tunnetta.

Nykymaailmassa paniikin vallassa toiminta on kuitenkin usein pelon aiheuttaneeseen tilanteeseen nähden vääränlaista. Ihminen voi pelästyä paniikkiin asti esimerkiksi sosiaalista tilannetta, mutta tilanteeseen ei auta se, että toimii samoin, kuin miten vaistoihin on ohjelmoitu toimimaan alun perin paniikkia aiheuttaneissa tilanteissa, kutenpetoeläimentaihukkumisenuhkaamana. Päinvastoin sosiaalinen tilanne voi lähinnä vain mennä vaikeammaksi tämänkaltaisten varotoimien käynnistyessä. Tästä voi seuratanoidankehä,jossa paniikkioireet, kuten esimerkiksipunastuminen,koetaanhäpeällisiksitai noloiksi, jonka vuoksi ne saavat aikaan lisää paniikkia.

Huomatessaan reagoivansa paniikilla omaan paniikkiinsa voi ihminen alkaa pelätä paniikkia esimerkiksi sosiaalisessa tilanteessa. Tämä pelko voi itsessään pahentua paniikiksi asti, jolloin noidankehä käynnistyy. Mikäli paniikki syntyy jollekin henkilölle useasti jo paniikin itsensä pelkäämisestä, kyseessä onpaniikkihäiriö.

Alun perin paniikilla tarkoitettiinPan-jumalan säikäytyksen aiheuttamaa pelkoa.[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Tämälääketieteeseenliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.