Rinnakkaisliitäntä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tulostinliitäntää. Käsitteestä yleisesti on artikkelirinnakkaismuotoinen tiedonsiirto.
25-nastainen rinnakkaisportti (DB-25) oli ennen USB:n yleistymistä yleisin kirjoittimen liitäntä henkilökohtaisissa tietokoneissa.
Centronics-kaapelin tulostimen puoleinen liitin.

Rinnakkaisliitäntä(myös:Centronics-portti,kirjoitinportti,LPT) on nykyään jo vanhentunuttietokoneidenoheislaiteliitäntä,joka on kehitettytulostimille.Myöhemmin porttia käytettiin myös muille oheislaitteille kutenkuvanlukijoilletaiZip-asemille.Rinnakkaisporttia ja siihen liitettävää vastakappaletta, "dongelia", on käytetty myös teollisuusohjelmistojen ja suosittujen pelien fyysisessäkopiosuojauksessa.Rinnakkaisporttia hyödynnettiin myös digitaalisen äänen toistossa (Covox Speech Thing) ja tiedostonsiirtoonLaplink-ohjelman ja muiden vastaavien ja PLIP-protokollan avulla.

Rinnakkaisportin vaihtoehtoinen nimi Centronics-portti viittaaCentronics Data Computer Corporation-yhtiöön, joka otti liittimen ensimmäisenä käyttöön valmistamassaan matriisikirjoittimessa Model 101 vuonna 1970. Kytkennän kehittivätAn Wang,Robert Howard ja Prentice RobinsonWang Laboratories-yhtiössä. Vuonna 1981IBMvalitsi liittimen henkilökohtaisen tietokoneensa tulostinportiksi.Dataproducts-yhtiö esitteli Centronics-liitännästä poikkeavan standardinsa DD-50 tai M-50 (Winchester-liitin), jonka tulostimen puoleisessa päässä oli 37-nastainen DC-37. Dataproductsin liitäntä oli yleinensuurtietokoneissa.

Alkuperäinen Centronics-standardin mukainen rinnakkaisliitäntä oli yksisuuntainen, muttaPS/2-tietokoneessa siirryttiin kaksisuuntaiseen tiedonsiirtoon, jota määritteleeIEEE 1284-standardi. Alkuperäisen Centronics-standardin mukainen rinnakkaisportti kykeni siirtämään dataa 150kilotavuasekunnissa, mutta uudemmat ECP- ja EPP-tiloja hyödyntävät portit pystyivät siirtämään dataa 400 kilotavusta kahteen megatavuun sekunnissa. NykyäänUSB- taiFireWire-liitäntä on huomattavasti nopeampana ja monikäyttöisempänä korvannut rinnakkaisliitännän.[1]

  1. Lähteinen, Olavi; Pietikäinen, Ville; Kosonen, Harri:Uusi PC-tekniikan käsikirja,s. 269–294. (6. painos) Helsinki Media Erikoislehdet, 2000 (1997).ISBN 951-832-015-9.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]