Risti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ristiä symbolina. KatsoRisti (täsmennyssivu)sanan muista merkityksistä.
Latinalainen risti
Venäläinen risti eli kahdeksanpäätyinen ortodoksinen risti
Kuusipäätyinen ortodoksinen risti

Ristiongeometrinenkuvio, joka koostuu kahdestaviivasta,jotka leikkaavat toisensa 90°kulmassaniin että toinen tai kumpikin viivoista jakaantuu kahteen osaan.

Risti on yksi vanhimmista ihmisten käyttämistäsymboleistalähde?,ja se on eri muodoissaan useanuskonnontunnuksena.

Uskonnollisessa käytössä kahdesta hirrestä tehdyn ristin muoto juontaa alkunsa muinaisestaKaldeasta,jossa sitä käytettiinTammuz-jumalan vertauskuvana. Symbolia käytettiin myös muun muassa Egyptissä.[1]

Erityisestikristinuskokäyttääristiä tunnuksenaan.Kristinuskossakrusifiksieli risti, josta riippuuJeesuksenruumis, kuvaaKristuksenkärsimyksiä. Avoin risti taas on toivon symboli, sillä se muistuttaa kristinuskon keskeisestä opista,Jeesuksen ylösnousemuksestajaTaivaaseenastumisesta.Pohjoismaiden ristiliputviittaavat kristinuskoon. Joissain yhteyksissä, etenkin hautakivissä ja kuolinilmoituksissa, risti merkitään henkilön kuolinpäivän edelle.

Risti tieteellisessä tekstissä merkitsee yleisimmin alaviitettä, mutta esimerkiksibiologiassamyös sukupuuttoon kuolluttaeliölajiatai-ryhmääjamatematiikassalineaarisen operaattorin Hermiten konjugaattia.

Risti merkkinä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
  1. W. E. Vine: "Vines Expository Dictionary of Old and New Testament", hakusanaCross

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Tämäheraldiikkaanliittyvä artikkeli ontynkä.Voit auttaa Wikipediaalaajentamallaartikkelia.