Saksalaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksalaiset
Deutsche
Väkiluku 80–160 miljoonaa
Merkittävät asuinalueet
Saksa75 miljoonaa
Yhdysvallat44,8 miljoonaa[1]
Brasilia12 miljoonaa[2]
Itävalta7,25 miljoonaa
Sveitsi4,7 miljoonaa
Kanada3 miljoonaa
NeuvostoliittoentinenNeuvostoliitto1 miljoona
Australia750 000
Chile700 000[3]
Alankomaat380 000[4]
Unkari300 000
Namibia150 000
Puola150 000
Romania60 000
Kielet saksa
Uskonnot katolisuus,protestantismi
Sukulaiskansat germaanisia kieliäpuhuvat kansat

Saksalaiset(saks.die Deutschen) ovatgermaanista kieltäpuhuva kansa, jonka kooksi lasketaan määritelmästä riippuen noin80–160 miljoonaa.

Saksalaisuus muodostuu ensisijaisestisaksankielisyydestäjaSaksan liittotasavaltaankohdistuvasta samastumisesta. Saksan liittotasavallan ulkopuolella elää saksankielisiä tai saksalaistaustaisia ihmisiä, jotka joskus samaistuvat saksalaisiin. Saksankieliset ovat enemmistönä myösItävallassa,Sveitsissäja niiden välissä sijaitsevassaLiechtensteinissa.Saksankielisiä vähemmistöjä on myösEtelä-Tanskassa,ItaliaankuuluvassaEtelä-Tirolissasekä itäisessäBelgiassa.

Saksalaisten historia

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Saksankieliset väestöt elivät keskiajalta lähtien monien eri kokoisten valtioiden alueelle hajautuneina. Kulttuuri- ja murre-erot olivat ja ovat yhä suuret. Saksalaisten keskuudessa kulkee myös katolisten ja protestanttien uskontoraja.Hansanja muun kaupan myötä saksankielinen asutus levisiItämerenrannikoille (baltiansaksalaiset). Eri puolillaKeski-Eurooppaakaupunkien kauppiaat olivat saksankielisiä. EsimerkiksiTransilvaniaanmuutti merkittävä määrä saksalaisia. Suuri määrä saksalaisia siirtyi myös viljelemään maataVenäjällesaksalaissyntyisen keisarinnaKatariina Suurenpyynnöstä. Heidän jälkeläisiään kutsutaanVolgan saksalaisiksi(saks. Wolgadeutsche).

Kun saksalainen nationalismi voimistui 1800-luvulla, esiintyi ristiriitaisia näkemyksiä siitä, mitä ihmisryhmiä saksalaiset-käsitteen alle voitaisiin sulkea. Jotkut esimerkiksi lukivat saksalaisten joukkoonhollantilaiset,koska näiden puhuma kieli oli lähellä saksaa. Vuonna 1871 perustettuSaksan keisarikuntamiellettiin saksalaiseksi kansallisvaltioksi. Keisarillisen Saksan ja sitä seuranneiden saksalaisten kansallisvaltioiden ulkopuolelle on kuitenkin jäänyt merkittäviä saksankielisiä tai saksalaistaustaisia ihmisryhmiä.

Osa näistä ryhmistä pitää tai on pitänyt itseään saksalaisina. Euroopan alueella tällaisista ryhmistä suurin ovatitävaltalaiset.Itävaltalaisen identiteetin suhde saksalaisiin kansallisvaltioihin on vaihdellut. Ennentoista maailmansotaasuurin osa itävaltalaisista katsoi olevansa saksalaisia, mutta Itävallan perustamisen yhteydessä sitä kiellettiin liittymästä Saksaan.Natsi-SaksanItävallan-liittämisenja hävityn sodan jälkeen tilanne kuitenkin muuttui, ja itävaltalaiset alkoivat kokea enemmissä määrin olevansa oma erillinen kansansa.Sveitsinsaksalaiset ja saksaa puhuvat ihmiset kokevat muodostavansa oman, saksankielisen ominaiskulttuurinsa.AlsacenjaLorrainen(saks. Elsass) jaLothringen) saksankielisen väestön edustajat ovat identiteetiltään olleet usein pikemminkin ranskalaisia kuin saksalaisia.

Edellä mainittujen ohella monissa muissakin valtioissa on asunut ja asuu ihmisiä, joiden juuret ovat saksankielisten ihmisten historiallisissa muuttoliikkeissä, ja joiden keskuudessa saksan kieli on saattanut säilyä näihin päiviin saakka. EsimerkiksiBaltiaanja moniinItä-Euroopanmaihin syntyi saksalaista asutusta jokeskiajalla.

Saksalaisia väestöryhmiä eri maissa

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]