Salernon maihinnousu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salernon maihinnousu
Operaatio Avalanche
OsaItalian taistelujatoisessa maailmansodassa
Yhdysvaltalaista tykistöä siirretään maihin saksalaistykistön tulituksen alla
Yhdysvaltalaista tykistöä siirretään maihin saksalaistykistön tulituksen alla
Päivämäärä:

9.18. syyskuuta1943

Paikka:

Salerno,Italia

Lopputulos:

Liittoutuneiden voitto

Osapuolet

Liittoutuneet:
Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Puola

Saksa

Salernon maihinnousueliOperaatio AvalancheoliliittoutuneidenkenraaliHarold Alexanderinjohtaman 15. armeijaryhmänmaihinnousuItaliaan3. syyskuuta 1943toisessa maailmansodassa.Armeijaryhmään kuuluivat kenraaliluutnanttiMark ClarkinjohtamaYhdysvaltain 5. armeijaja kenraaliBernard Montgomerynjohtamabrittiläinen 8. armeija.Operaatiota edelsiSisilian maihinnousuja sitä seurannut saaren valtaus. Pääosa joukoista nousi maihin Salernossa operaatio Avalanchessa ja sitä tukivat kaksi pienempää maihinnousua Calabriaan (operaatio Baytown) ja Tarantoon (operaatio Slapstick).

Liittoutuneiden suunnitelma

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Afrikan sotatoimienpäätyttyäakselivaltainjoukkojen antautumiseen liittoutuneiden sodanjohdolla oli erimielisyyttä siitä, missä sotatoimia jatkettaisiin.Winston Churchillhalusi irrottaa Italian sodasta, mitä hän kutsui kevyeksi iskuksi akselivaltain vyön alle. Sodan kansansuosio Italiassa oli romahtanut ja Churchill uskoi maihinnousun seurauksena Italian luopuvan sodasta ja sitenVälimerenalueen rauhoittuvan ja siten mahdollistavan liittoutuneille vapaan kulkemisen. Tämä vapauttaisi laivaston kalustoaLähi-idänjaTyynenmeren sotatoimiinsekä mahdollistaisi toimitusten lisäämisenNeuvostoliittoon.Lisäksi hyökkäys Italiaan sitoisisaksalaistenjoukkoja pitäen ne poissaitärintamalta,mikä osaltaan loisi kuvanJosif Stalininvaatimasta toisesta rintamasta.

KenraaliGeorge Marshallsekä pääosaYhdysvaltainylintä johtoa halusi välttää operaatiota, joka voisi viivästyttäämaihinnousuaEurooppaan.Maihinnoususta oli keskusteltu ja sen suunnittelu oli aloitettu vuonna 1942 ja se toteutuiNormandian maihinnousuna(operaatio Overlord) kesällä 1944. Kun selvisi, ettei suurimittaista maihinnousua kyettäisi toteuttamaan vuonna 1943 sovittiin maihinnoususta Sisiliaan ilman sitoutumista jatko-operaatioihin.Franklin D. Rooseveltja Churchill kuitenkin pitivät tarpeellisena sotatoimien jatkamista suunnitelmien välillä, jotta voitiin sitoa akselivaltain joukot taisteluun. Linjanvetoa jatkettiin Trident-kokouksessaWashingtonissatoukokuussa, mutta vasta heinäkuun lopulla Sisilian maihinnousun osoittaudutta menestykseksi saatiin päätösBenito Mussolininkukistamisesta.

Sisilian maihinnousu heinäkuussa 1943 onnistui, vaikka runsaasti akselivaltain joukkoja pääsikin vetäytymään mantereelle. Heinäkuun lopulla Mussolini syöstiin vallasta ja uusi hallitus aloitti rauhan neuvottelut liittoutuneiden kanssa. Pikaisen maihinnousun uskottiin nopeuttavan ja helpottavan Italian irtautumista sodasta ja lopulta tuottavan nopean voiton saksalaisista, jotka jäisivät saarroksiin vihamieliseen maahan. Italian ja Saksan joukkojen vastarinta kuitenkin yllätti liittoutuneet ja sotatoimet alueella jatkuivatBerliinin antauduttua.Lisäksi liittoutuneet joutuivat huoltamaan valtaamillaan alueilla olleen siviiliväestön.

Operaatio alkoi 9. syyskuuta ilman ilmapommituksia ja laivaston tulivalmistelua. Alueen puolustuksesta vastasiSaksan 16. panssaridivisioonankomentajakenraalimajuriRudolf Sieckenius,joka oli muodostanut joukoistaan neljä taisteluosastoa. Dönemanin ryhmä oliSalernonitäpuolella, Stempelin ryhmä oliPontecagnanonjaBattipaglianvälillä, Holteyn ryhmä oli reservinäPersanossaja von Doeringin ryhmäAlbanellastaRutinoon.

Maihinnoussutbrittiläinen X armeijakunta,koostuibrittiläisistä46.ja56. divisioonastasekäYhdysvaltainRanger ja Britanniankommandoista.Rangerit eivät kohdanneet vastarintaa jaHMS Ledburyntykkien tukemana valtasivat heille määrätyn vuoren laen.No. 2 CommandojaNo. 41 Commandoeivät myöskään kohdanneet vastarintaa vallatessaanLa Molinan solanläpäisevän SalernostaNapoliinjohtavan tien hallitsevat maastonkohdat.

Maihinnousseet divisioonat kokivat lujaa vastarintaa ja joutuivat laivatykistön tukemana taistelemaan itselleen jalansijan rannalta.Paestumissaensi kertaa taistelussa olevatYhdysvaltain 36. jalkaväkidivisioonan141. ja 142. rykmentit saivat kovan vastaanoton. Ensin mainittu lyötiin hajalle ja se ei kyennyt saavuttamaan tavoitteitaan ja jälkimmäinen kykeni etenemään saatuaan apua 143. rykmentiltä.

Ensimmäisen taistelupäivän iltaan mennessä X armeijakunta oli vallannut noin 8–11 kilometrin sillanpään, vaikka 56. divisioona olikin jäänyt tavoitteistaan.Saksan XIV panssariarmeijakunnankomentajaHermann Balckmääräsipanssaridivisioona Hermann Göringinja15. panssarikrenätööridivisioonanosallistumaan taisteluihin. LisäksiLXXVI panssariarmeijakunnan29. panssarikrenatööridivisioonamäärättiin Salernoon.

Tilanne 11.9. iltana Salernon sillanpäässä.

Liittoutuneet yrittivät laajentaa seuraavat kolme vuorokauttasillanpäätäänja saksalaiset estää sen sekä suojata vastahyökkäykseen koottavia joukkojaan. 12. syyskuuta X armeijakunta ryhmittyi puolustukseen vastaanottaakseen odottamansa saksalaisten vastahyökkäyksen.

Seuraavana aamuna alkoi vastahyökkäys. Herman Göring -divisioona hyökkäsi liittoutuneiden pohjoiseen sivustaan, mutta varsinainen isku tehtiin brittiläisen X jaYhdysvaltain VI armeijakuntiensaumaan Battipagliasta kohti merta olevalle linjalle painopisteen ollessa VI armeijakunnan kaistalla.Saksan 36. jalkaväkidivisioonavaltasiAltavillan,mutta heidät lyötiin myöhemmin takaisin pimeän tultua. Taisteluosastot Kleine Limburg ja Krüger iskivätPersanoontyöntäen tieltään 157. jalkaväkirykmentin ja tuhoten 143. rykmentin II pataljoonan.

Saksalaisten hyökkäys pysähtyi Caloren aukealla laivaston ja tykistön tukiessa pikaisesti kasattua puolustusryhmitystä. Yhdysvaltain joukkojen vastahyökkäys, jota täydensi alueelle tuotu82. maahanlaskudivisioona.14. syyskuuta iltana puolustus saatiin pitämään ja kriisi oli ohi.

Saksan 16. panssaridivisioona ja 29. panssarikrenatööridivisioona ryhmittyivät 15. syyskuuta puolustukseen, mikä samalla päätti niiden Paestrumille aiheuttaman uhan. Samana päivänä Kesselring raportoi liittoutuneiden ilmaylivoiman ja laivaston tuen estäneen LXXVI panssariarmeijakunnan etenemisen ja ryhmittymisen puolustukseen. XIV panssariarmeijakunnan saavutukset ratkaisisivatSaksan 10. armeijanmenestyksen tai sitten armeijan tulisi vetäytyä.

16. syyskuuta saksalaiset XIV armeijakunta saavutti paikallista menestystä, mutta läpimurto jäi saavuttamatta. Seuraavana päivänä saksalaiset aloittivat irtautumisvalmistelut ja joukot irtautuivat 18.–19. syyskuuta ryhmittyen puolustukseenVolturnojoelle.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli:en:Allied invasion of Italy#Salerno landings