Sarvivalas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarvivalas
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen[1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: EläinkuntaAnimalia
Pääjakso: SelkäjänteisetChordata
Alajakso: SelkärankaisetVertebrata
Luokka: NisäkkäätMammalia
Lahko: ValaatCetacea
Heimo: SarvivalaatMonodontidae
Suku: Monodon
Laji: monoceros
Kaksiosainen nimi

Monodon monoceros
Linnaeus,1758

Sarvivalaan levinneisyys
Sarvivalaan levinneisyys
Katso myös

Sarvivalas Wikispeciesissä
Sarvivalas Commonsissa

Sarvivalas(Monodon monoceros) on pohjoisilla merialueilla, pääasiassapohjoisen napapiirinpohjoispuolella, elävävalaslaji.Se on sukunsa ainoa laji.Sarvivalaiden heimoonkaanei kuulu kuin kaksi lajia, sarvivalas jamaitovalas.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Sarvivalaan näkyvin tuntomerkki on koiraiden kierteinensyöksyhammas,joka voi kasvaa 2,7 metriä pitkäksi. Yleensä hampaan pituus on kuitenkin noin kaksi metriä. Hammas voi painaa jopa 10 kiloa, mikä on tehnyt sarvivalaasta halutun metsästyskohteen.Grönlannissaon myös pyydystetty sarvivalas, jolla oli kaksi syöksyhammasta.[2]

Sarvivalaan normaali pituus on 3,6 ja 6,2 metrin välillä, yleensä noin 4,7 metriä uroksilla ja 4 metriä naarailla. Urosten paino on 1,6 tonnia täysikasvuisena, naaraat painavat harvoin enemmän kuin 900 kiloa. Aikuiset sarvivalaat ovat väriltään ruskehtavia tai tummanharmaita. Niillä on pieniä pyöreitä läiskiä koko ruumiissaan. Värit vaalentuvat vuosien kuluessa.

Sarvivalaat voivat hyvissä olosuhteissa elää jopa yli 50 vuotta vanhoiksi.[3]Vankeudessa ne ovat eläneet vain 1–4 kuukautta rakennettuun ympäristöön sijoittamisen jälkeen, eikä lisääntymistä ole tapahtunut.lähde?

Levinneisyys ja elinympäristö

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Sarvivalaat elävätarktisella alueella.Eniten niitä on alueella, joka ylettyy itäisestäKanadastaläntiseenGrönlantiin.Suurin osa sarvivalaista eläänapapiirinpohjoispuolella ympäri vuoden. Ne elävät jäätiköiden lähellä ja napajäätiköiden avoimissa kohdissa.

Sarvivalaat ovatlaumaeläimiä,jotka elävät tyypillisesti 3–8 valaan laumoissa. Silloin kun ne muuttavat, laumoissa saattaa olla useita satoja tai tuhansia valaita. Sarvivalaiden pääasiallista ravintoa ovatkalat,mustekalatjaäyriäiset.Niiden ainoa luontainen vihollinen onmiekkavalas.Ei ole täyttä selvyyttä, mihin sarvivalas pitkää syöksyhammastaan käyttää. Yleisimmän teorian mukaan sillä on kuitenkin merkitystä vain urosvalaiden keskinäisessä kilpailussa.[4]

  1. Lowry, L., Laidre, K. & Reeves, R.:Monodon monocerosIUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.3.2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.1.2018.(englanniksi)
  2. Kalaallit Nunaata Radioa:Dobbelt-tandet narhval fanget i Kangersuatsiaq14.5.2007.(tanskaksi)
  3. Narwhal FactsWhale Facts.Viitattu 24.9.2016.(englanniksi)
  4. Silverman, H. B., Dunbar, M. J.: Aggressive tusk use by the narwhal (Monodon monoceros L.).Nature,6.3.1980, nro 284, s. 57–58. Lontoo: Macmillan Publishers Ltd. doi:10.1038/284057a0.Artikkelin verkkoversio.Viitattu 6.4.2012.(englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]