Tamponi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OB-merkkinen, pienen vuodon tamponi muovikääreessään, ei asetinta. Pituudeksi mitattu 5 cm.
Poikkileikkaus tamponin sijainnista.
Tamponi pahvisella asettimella.
Edellisen osat irrallaan.
Anustamponeja anaali-inkontinenssista kärsiville.

Tamponionemättimensisään asetettava, imukykyisestä materiaalista valmistettukuukautissuoja,joka imee itseensäkuukautisvuodon.

Tamponin ydin on yleensäviskoosia,ja se on verhoiltu muovista taipolyesteristävalmistetulla pintakerroksella[1].Myös puuvillaisia tamponeita valmistetaan[2].Ytimen materiaali on valkaistu esimerkiksikloorilla,hapellataivetyperoksidilla.

Tamponeissa on poistamista helpottava naru sekä joskus myös asetin.

Ilmeisesti erilaisista materiaaleista valmistettuja tamponeja on ollut olemassa jo tuhansia vuosia, mutta poistonarulla ja asettimella varustetun tamponinpatentoiyhdysvaltalainen tohtoriEarle Haasvuonna 1931.[3]

Yhä useammat naiset etsivät vaihtoehtoja kertakäyttöisille tamponeille ja kuukautissiteille esimerkiksi terveydellisistä, ympäristö-, taloudellisuus- tai käytännön syistä. Suosittuja vaihtoehtoja ovat ympäristöystävällisestä, valkaisemattomasta (ja useingeenimuuntelemattomasta) puuvillasta tai joskusluonnonmukaisestapuuvillasta valmistetut tamponit, pestävät kankaiset kuukautissiteet, luonnon pesusienestä valmistetut tamponit sekäkuukautiskupit.[4]

Asetintamponi usein helpottaa käyttöä varsinkin tottumattomilla käyttäjillä. Asetin toimii hieman ruiskun tavoin, ja koostuu kahdesta osasta – sisemmästä ja ulommasta asetinputkesta. Asetin voidaan valmistaa joko muovista tai kartongista.

Muovisella asettimella varustetut tamponit vievät vähemmän tilaa ja mahtuvat kokonaisuudessaan jopa kämmenen sisälle, sillä vasta juuri ennen asettamista ne vedetään täyteen mittaansa. Osa naisista on sitä mieltä, että muovista asetinta on helpompi käyttää kuin pahvista, sillä sen pää on pyöristetty ja itse asetin liukuvampi.

Tamponia tai asettimen osia ei saa huuhtoa alas WC-pöntöstä, koska tamponit voivat kerääntyä putkien mutkiin ja lopulta aiheuttaa tukoksen.[5]

Tamponišokki eli tamponin aiheuttama toksinen šokkioireyhtymä (engl.TSS) on harvinainen, mutta vaarallinen tila, joka johtuu siitä, ettäemättimentavanomainenbakteerikantaalkaa tuottaa myrkkyjä verenkiertoon. TSS on vakava sairaus, johon voi kuolla ja osalta siihen sairastuneista joudutaan amputoimaan kaikki raajat[6].

Tamponishokin oireita voivat olla muun muassakuume,ripulija huimauksen tunne. Lääkärit eivät aina osaa diagnosoida TSS:ää[7].

Šokin riskin pienentämiseksi kannattaa käyttää vuotoon nähden mahdollisimman pienellä imukyvyllä varustettua tamponia, eikä tamponia pidä käyttäävalkovuodonimemiseen. Samaa tamponia ei tule käyttää myöskään kuutta-kahdeksaa tuntia pidempään. Suositeltu vaihtoväli on 4–8 tuntia. Tamponishokki saattaa silti ilmaantua, vaikka vaihtaisi tamponin jopa kahden tunnin välein[6].

  1. MISTÄ TAMPONIT ON TEHTY? | obobtampons.fi.Viitattu 21.4.2024.
  2. Vuokkoset Organic Tampon NormalVuokkoset.4.11.2021. Viitattu 21.4.2024.
  3. The History of Tampons[vanhentunut linkki]
  4. Anna pimppisi hengittää – tässä tulevat ympäristöä ja terveyttä suosivat kuukautissuojatyle.fi.Viitattu 6.11.2019.
  5. http:// hsy.fi/vesi/ohjeet_ja_esitteet/pyttyetiketti/Sivut/default.aspx(Arkistoitu– Internet Archive)
  6. abShocking TRUE Story: “I Lost Both Of My Legs Because Of A Tampon” (Health Warning) - Lauren Wasser.https:// youtube /watch?v=NB4jZCxRkTw
  7. Alex Hodor-Lee:Lauren Wasser, the girl with the golden legs, is waging war on Big TamponDocument Journal.22.1.2021. Viitattu 21.4.2024.(englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]