Siikaniemi (Viipuri)

Wikipediasta
(Ohjattu sivultaTervaniemi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Entistä Siikaniemeä kuvattuna Viipurin linnan tornista vuonna 2014.

Siikaniemioli yksiViipurinvanhoista suomalaisista kaupunginosista. Se sijaitsiLinnasaarenkaakkoisosassa kaupungin vanhan keskustan länsipuolella. Siikaniemi käsittiPyhän Annan kruununlinnoituksen ympäristöineen sekä Linnasaaresta kaakkoon työntyvän kapean Tervaniemen.

Siikaniemi (kesk.) ja Tervaniemi (ylh. oik.) 1930-luvun ilmakuvassa.

Viipurin asutus levisi Siikaniemen alueelle jo 1500-luvun puolivälin jälkeen ja noin 1570 erotettiinViipurin maa- ja kaupunkiseurakunnastaomaksi seurakunnakseen Viipurin linnan ja Siikaniemen seurakunta. Oman kirkkoherran se sai vuonna 1581. Siikaniemessa oli ilmeisesti kirkko jo varhaisessa vaiheessa, mutta sellaisen se sai viimeistään vuonna 1664.[1]Samalla vuosisadalla Siikaniemen alueelle laadittiin myös ensimmäinen asemakaava.

Pietari Suurijoukkoineen nousi maihin TervaniemessäSuureen Pohjan sotaankuuluneenViipurin piirityksenyhteydessä vuonna 1710. Piiritys oli Siikaniemen kannalta tuhoisa, sillä suurin osa sen rakennuskannasta tuhoutui. Samalla paloi myös Siikaniemen kirkko ja seurakunta lopetti toimintansa.[1]Kaupungin siirryttyäVenäjän keisarikunnanhaltuun, alettiin Siikaniemeen 1730-luvulla rakentamaanPyhän Annan kruununatunnettua linnoitusta, joka oli suunnattu lännestä tulevaa uhkaa vastaan. Tervaniemi ja valtaosa Siikaniemestä muuttui sotilasalueeksi, joka rakennettiin täyteen erilaisia linnoitteita, ruutikellareita ja kasarmirakennuksia. Linnasaaren läpi meni ViipuristaTurkuunjohtanutSuuri rantatie,jonka kulku Siikaniemessä järjestettiin Pyhän Annan kruunun porttien kautta aina 1860-luvulle asti. Siikaniemen pohjoisimman osan kautta linjattuPietarin ratavalmistui 1870. Vuonna 1912 aloittiin Viipurissaraitiovaunuliikenne,sen yksi linja kiersi myös Siikanimen kautta viereiseenNeitsytniemenkaupunginosaan.

Suomen itsenäistyttyä Siikaniemi jäi edelleen suurimmalta osaltaan sotilasalueeksi, jossa toimivat muun muassaAsevarikko 2,Huoltorykmentinesikunta sekä Viipurin Komendanttivirasto. Vuonna 1921 Tervaniemeen perustettiin tukikohtaIlmavoimienvesilentokoneille.Toinen vastaava aloitti toimintansa noin 10 kilometriä Viipurin lounaispuolella sijaitsevassaTurkinsaaressa.[2]Siikaniemeen sijoitettuLento-osasto IVoli nykyisenLapin Lennostonedeltäjä ja se toimi Tervaniemessä vuoteen 1936 saakka.[3]

Vuoden 1930 väestönlaskennassa Siikaniemessä oli 315 asukasta, joista 281 olisuomenkielisiä,31ruotsinkielisiäja 3 muunkielisiä.[4]

Rakennuksia ja muita kohteita

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Mendtin talo.

Siikaniemen torin ympäristö

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Venäjän vallan ajan Siikaniemi oli lähinnä sotilasaluetta ja sen rakennuskanta koostui suurimmaksi osaksi erilaisista armeijan rakennuksista. Keskustaan johtavanLinnansillankupeessa onPietarin aukio(ent. Pyhän Annan tori ja Siikaniemen tori), jonka ympäristössä sijaitsevat Siikaniemen merkittävimmät rakennukset. Torin länsilaidalla on niin sanottu Mendtin talo, joka valmistui sotilastaloksi vuonna 1847 arkkitehtiErnst Lohrmanninsuunnittelemana. Myöhemmin sen tiloissa toimi Viipurin Komendanttivirasto. Muita entisen Siikaniemen torin läheisyydessä sijaitsevia rakennuksia ovat muun muassa 1840-luvulla valmistunut kauppias C. G. Cloubergin talo Haminanportinkadun varrella, kivinen esikuntarakennus vuodelta 1873 sekä 1776 valmistunut päävartio, jonka suunnitteli arkkitehtiKarl Johann Spekle.Hänen käsialaansa on myös samana vuonna rakennettuViipurin päävartio,joka sijaitsee keskustassaTorkkeli Knuutinpojan torinlaidalla.

Tervaniemeä ja keskellä maakunta-arkiston rakennus.

Tervaniemen kärki luovutettiin 1870-luvullaViipurin Purjehdusseuranhaltuun ja vuonna 1891 sinne rakennettiin arkkitehtiGerhard Sohlberginsuunnittelema paviljonki. Vuosina 1933–1934 pursipaviljongin eteläpuolella oleva uimaranta kunnostettiin uimalaitokseksi kaupunginarkkitehtiUno Ullberginsuunnitelmien mukaan. Paikalle rakennettiin pukuhuone- ja pesutilojen lisäksi muun muassa aallonmurtaja sekä hyppytorni ja katsomoita.

Tervaniemen koillisosassa sijaitsivat makasiineja täyteen rakennettu tavarasatama sekä Tervaniemen puisto, jonne alettiin vuonna 1914 rakentamaan venäläistä varuskuntakirkkoa. Työ keskeytyi ensimmäisen maailmansodan syttymisen vuoksi, mutta harjakorkeuteen jäänyttä kirkkorakennusta käytettiin myöhemmin hyödyksi Uno Ullbergin piirtämänViipurin maakunta-arkistonrakentamisessa, joka valmistui 1934. Nykyään sen tiloissa toimiiLeningradin alueenViipurin sivuarkisto. Tervaniemen puiston pohjoispää sijaitsee entisen Siikanimen torin vieressä. Venäläiset pystyttivät paikalle Pietari Suuren patsaan vuonna 1910 Viipurin valloituksen 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Suomen itsenäistymisen jälkeen se poistettiin ja tilalle pystytettiin vuonna 1927Gunnar FinnenveistosItsenäisyyden leijona.Finnen teos puolestaan korvattiinNeuvostoliitonaikana jälleen Pietari Suuren patsaalla, joka on puistossa edelleen.

  1. abViipurin linnan ja Siikaniemen seurakuntaSuomen Sukututkimusseura. Viitattu 10.11.2014.
  2. Turkinsaari – osa ilmavoimiemme historiaa(Arkistoitu– Internet Archive) Karjalan Liitto. Viitattu 10.11.2014.
  3. Lapin Lennostolla on pitkät perinteet(Arkistoitu– Internet Archive) Ilmavoimat. Viitattu 10.11.2014.
  4. Viipurin väestölaskenta marraskuun 27 p. 1930: Taululiitteitä(PDF)(sivut 26–27)Suomen virallinen tilasto 6: Väestötilastoa 71:3.Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria: Tilastollinen päätoimisto. Viitattu 8.11.2014.