Tuomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee puulajia. Tuomi on myös etu- ja sukunimi, jota käsitellään sivuillaTuomi (nimi)(etunimi) jaTuomi (sukunimi).
Tuomi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen[1]

Suomessa: Elinvoimainen[2]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: AitotumaisetEucarya
Kunta: KasvitPlantae
Alakunta: PutkilokasvitTracheobionta
Kaari: SiemenkasvitSpermatophyta
Alakaari: KoppisiemenisetMagnoliophytina
Luokka: KaksisirkkaisetMagnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: RuusukasvitRosaceae
Suku: TuometPrunus
Laji: padus
Kaksiosainen nimi

Prunus padus
L.

Katso myös

Tuomi Wikispeciesissä
Tuomi Commonsissa

Tuomielimetsätuomielilehtotuomi(Prunus padus) onruusukasveihinkuuluvalehtipuu,jota esiintyy luonnonvaraisena Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Aasiassa. Suomessa tuomi onPirkanmaanmaakuntakasvi.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Tarhamehiläinen(Apis mellifera) laskeutumassa tuomenkukkaan

Tuomi on 3–12 metrin korkuinen pensas tai monirunkoinen puu. Hyvällä kasvupaikalla se voi kehittää selvän päärungon, joka tekee kasvista selkeämmin puun näköisen[3].Korkkihuokosia sisältävä kuori on tummanruskea tai tummanpunainen, vanhemmiten tummanharmaa. Kuori ja puuaines maistuvat karvaalta[4]ja erittävät voimakasta hajua, jonka aiheuttaa myrkyllinenamygdaliini(C20H27NO11,CAS-numero29883-15-6). 5–10 senttimetrin mittaisetlehtilavatovat soikeita ja sahalaitaisia.[5]

Tuomi kukkii touko-kesäkuun vaihteessa lehtien puhjettua. Sen viisiteräiset kukat ovat valkoisia, tuoksuvia, niissä on ruusumainenteriöja ne muodostavat 12 kukanterttumaisiakukintoja.Myöhemmin niistä kehittyy tummansinisiä tai mustia, pieniäluumarjoja.[5]

Tuomi kasvaaEuraasianboreaalisen vyöhykkeenviljavilla mailla. Puuta tavataan myösBritanniassa,Ranskassa,PortugalinjaEspanjanvuoristoalueilla,AtlasvuorillajaBalkanin niemimaanpohjoisosissa[3].Idässä tuomen levinneisyysalue ulottuuSiperianarovyöhykkeelle jaKaukasiaan.

Tuomen marjoja

Keskiajalla tuomea käytettiin lääketieteellisiin tarkoituksiin ja sen kuoren uskottiin oveen asetettuna torjuvanruttoa.Metsänhoidossatuomi raivataan yleensä tärkeämpien puulajien tieltä.[6]Koristekasvikäyttöön on jalostettu lajike purppuratuomi (Prunus padus'Colorata'), jonka kukat ovat vaaleanpunaiset ja lehdet punertavat.[7]Tuomen marjoista voidaan valmistaa likööriä tai mehua.[3]Tuomenpuuainestaon käytetty hevosen länkivaljaidenluokkipuunajapuusepänteollisuudessa[8].

Tuholaisia ja kasvitauteja

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Tuomen tunnetuin tuholainen ontuomenkehrääjäkoi(Yponomeuta evonymellus), mutta myöstuomikirva(Rhopalosiphon padi) on taloudellisesti haitallinen tuhohyönteinen.Loissienistätuomen lehtiin aiheuttaa sinipunaisia laikkujakuusentuomiruoste(Thekopsora areolata) sekä puun marjasatoa vähentääTaphrina pruni-niminen loissieni tehden marjat sitkeiksi, ruskeiksi, luuttomiksi ja siemenittömiksi pusseiksi. Tuomenlahottajistatunnetuimpia ovatkarvavyökääpä(Trametes hirsuta),nukkavyökääpä(Trametes pubescens),punakääpä(Pycnoporus cinnabarinus) sekäokrakääpä(Hapalopilus rutilans) ja harvinaisempiapähkinäorvakka(Granulocystis flabelliradiata)lähde tarkemmin?sekävuotikankääpä(Antrodiella americana), joka edellyttääruskovuotikan(Hymenochaete tabacina) edeltävää läsnäoloa[9].

  1. Rhodes, L. & Maxted, N.:Prunus padusIUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2.2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.7.2019.(englanniksi)
  2. Lehtotuomi - Prunus padus Arviointi 2019punainenkirja.laji.fi.2019. Viitattu 23.4.2024.
  3. abcPiia Urpelainen:Metsätuomi (Prunus padus)2007. Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos. Viitattu 10.8.2007.
  4. Skogssällskapet:Tuomi,Prunus padus2002. Metsä vastaa. Viitattu 10. 8.2007.
  5. abLuontoPortti: Tuomi (Prunus padus)luontoportti.Viitattu 2.7.2020.
  6. Leinonen, Matti, Nyberg, Teuvo & Veistola, Simo:Koulun biologia: Metsät ja suot,s. 157. Otava, 2007.
  7. Pentti Alanko:Puut ja pensaat.Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1988.ISBN 951-30-6967-2.
  8. Hannula, Mandi & Wiherheimo, Alli (toim.):” Kotiteollisuuden raaka-aineet”,Emännän tietokirja II, uudistettu laitos, Katto–Nauris,s. 772. WSOY, 1953.
  9. Niemelä, Tuomo:Suomen käävät,s. 16,180,363–371. Helsinki: Norrlinia, 2016.ISBN 978-951-51-2434-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]