Venäjän kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän kieli
Oma nimi русский язык (russki jazyk)
Muu nimi venäjä
Tiedot
Alue Venäjäja useat muut entisetneuvostotasavallat,Israel
Virallinen kieli Venäjä
Kazakstan
KirgisiaKirgisia
Valko-Venäjä
Moldova
järjestöt:
Itsenäisten valtioiden yhteisöItsenäisten valtioiden yhteisö
Yhdistyneet kansakunnat
osittain tunnustetut valtiot:
Abhasia
Etelä-Ossetia
tunnustamattomat alueet:
Donetskin kansantasavallan lippuDonetskin kansantasavalta
Luhanskin kansantasavallan lippuLuhanskin kansantasavalta
Transnistria
Puhujia arviolta 275 000 000, äidinkielenään 165 000 000
Sija 8.
Kirjaimisto kyrillinen
Kielenhuolto Venäjän tiedeakatemia[1]
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta indoeurooppalaiset kielet
Kieliryhmä slaavilaiset kielet
itäslaavilaiset kielet
Kielikoodit
ISO 639-1 ru
ISO 639-2 rus
ISO 639-3 RUS
Venäjän kielen levinneisyys. Tummansininen: Venäjä virallisena kielenä, vihreä: venäjän kieltä puhutaan yleisesti
Venäjän kielen osaaminen EU-maissa

Venäjän kieli(ру́сский язы́к,russki jazykRu-russkiy jizyk.ogg[ˈru.skʲij jɪ.ˈzɨk](ohje)) kuuluuitäslaavilaisiinkieliin, joihin kuuluvat myösukraina,valkovenäjäjaruteeni.Venäjää puhuu arviolta 275 miljoonaa ihmistä, joistaäidinkielenäännoin 165 miljoonaa. Venäjää kirjoitetaankyrillisin kirjaimin.Venäjän kieltä tutkivakielitieteenala onrusistiikka[2].

Venäjä onVenäjänvirallinen kieli ja sillä on virallinen asema myösKazakstanissa,KirgisiassajaValko-Venäjällä.Venäjää puhutaan paljon muuallakinItsenäisten valtioiden yhteisönmaissa sekä muun muassaMongoliassa.Venäjä on yksiYhdistyneiden kansakuntienkuudesta virallisesta kielestä. Venäjä oli aiemminde factoNeuvostoliitonvirallinen kieli. Venäjä on maailman kahdeksanneksi puhutuin kieli.[Mustajoki 1]

Venäjä oli vuosina 1900–1917 (sortovuosina) yksiSuomen virallisista kielistäSuomen suuriruhtinaskunnan aikoina.[3]Vuonna 2021 Suomessa asui 87 552 henkilöä eli 1,6 prosenttia väestöstä, joiden äidinkieleksi on rekisteröity venäjä, joka kuuluu puhutuimpiin vieraskieliin Suomessa.[4]Venäjästä on myöslainautunut joitakin sanoja suomen kieleen.Esimerkiksi jokapäiväisessä käytössä voi löytyä lainasanoja, muun muassakapakka(<кабак[kabak]),ikkuna(< окно, [akno]) tai slangisanamesta'paikka' (<место,[mʲesta]).Itämurteissatunnetaan myös sanatvannajapalttoo.Venäjää opetetaan valinnaisena osassa Suomen kouluissa[5].

Venäjää puhuu äidinkielenään noin 161,7 miljoonaa ihmistä, joista Venäjällä asuu 137 miljoonaa.[6]Toisena kielenä sillä on lisäksi 110 miljoonaa puhujaa.[6]Se on Venäjän lisäksi virallinen kieliKazakstanissa,KirgisiassajaValko-VenäjälläsekäAbhasian,Etelä-OssetianjaTransnistrianseparatistialueilla.Kielellä on alueellisen virallisen kielen asema Etelä- jaItä-Ukrainassa.Tadžikistanissavenäjällä on virallisen kansojen välisen kommunikointikielen asema.Baltian maissa(Latviassa 37 % jaVirossa30 % asukkaista) jaIsraelissa(15 % asukkaista) asuu huomattavat venäjänkieliset vähemmistöt. Lisäksi sitä puhutaan yleisesti vieraana kielenäAzerbaidžanissa,UzbekistanissajaMongoliassa.lähde?

Nykyvenäjän aakkosetperustuvat suurelta osin vuoden 1708 kyrilliseen kirjaimistoon, ja niissä on 33 kirjainta:

А
/a/
Б
/b/
В
/v/
Г
/ɡ/
Д
/d/
Е
/je/
Ё
/jo/
Ж
/ʐ/
З
/z/
И
/i/
Й
/j/
К
/k/
Л
/l/
М
/m/
Н
/n/
О
/o/
П
/p/
Р
/r/
С
/s/
Т
/t/
У
/u/
Ф
/f/
Х
/h/
Ц
/ts/
Ч
/tɕ/
Ш
/ʂ/
Щ
/ɕː/
Ъ
/-/
Ы
/ɨ/
Ь
/ʲ/
Э
/e/
Ю
/ju/
Я
/ja/

Monet eivät käytäЁ-kirjainta vaan kirjoittavat senЕ:nä.kenen mukaan?

Äännejärjestelmä

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli:Venäjän äänneoppi

Venäjän kielessä on 42foneemia:37konsonanttiaja viisi tai kuusivokaalia(/a/,/e/,/i/,/o/ja/u/;/ɨ/voidaan laskea omaksi foneemikseen tai/i/:nallofoniksi). Konsonanttifoneemien suuri määrä johtuu siitä, että monilla konsonanteilla on erilliseksi foneemiksi laskettavaliudentunutvastineensa. Liudentuminen tarkoittaa kielen nousemista kitalakea kohtij-mäiseen asentoon, jolloin konsonantti ääntyy ikään kuin heleämpänä kuin liudentumaton parinsa. Lisäksi äänteiden/t/ja/d/liudentuneet vastineet ovat selvästiaffrikoituneet,jolloin ne kuuluvat[tsʲ]ja[dzʲ].Liudentuneet konsonantit on taulukossa kuvattu korotetullaj:llä.

Venäjän konsonantit ja puolivokaali
bilabiaalit labiodentaalit dentaalit/alveolaarit palatoalveolaarit palataalit velaarit
soinnittomat klusiilit p, pʲ t, tʲ k, kʲ
soinnilliset klusiilit b, bʲ d, dʲ g, gʲ
affrikaatat ts
soinnittomat frikatiivit f, fʲ s, sʲ ʂ, ɕː x, xʲ
soinnilliset frikatiivit v, vʲ z, zʲ ʐ, ʑ:
nasaalit m, mʲ n, nʲ
lateraalit ɫ, lʲ
tremulantit r, rʲ
puolivokaalit j

Tavunalussa vokaalitЕ,Ё,И,ЮjaЯäännetään/j/-alkuisina (esim.Еäännetään[je],Ё[jo]jaЯyleensä[ji],painollisena[ja]). Konsonantin jälkeen ne eivät äänny/j/-alkuisina vaan ilmaisevat, että konsonantti on liudentunut. Sanan lopussa konsonantti liudennetaan kirjoittamalla sen jälkeen pehmeä merkkiЬ.

Pehmeän merkin ja kovan merkinЪtarkoituksena on lisäksi toimia tavuerottimena ilmaisemassa, että seuraavaЕ,Ё,И,ЮtaiЯääntyy poikkeuksellisesti/j/-alkuisena. Esimerkiksi nimiТатьянаkoostuu tavuistaТать-я-на[tʌtʲˈja.nʌ];ilman pehmeää merkkiä tavutus olisi*Та-тя-на,missäтяäännettäisiin liudentuneena, ja ääntämys olisi[tʌ.tʲa.nʌ].Kova merkki estää lisäksi edeltävän konsonantin liudentumisen: vrt. esim.сесть[ˈsʲesʲtʲ]jaсъесть[ˈsjesʲtʲ].Kova merkki on suhteellisen harvinainen nykyvenäjässä. Sen laajemmasta käytöstä luovuttiin 1900-luvun alussa, koska se ei useimmissa tapauksissa antanut mitään uutta tietoa lukijalle.

Venäjässä on leksikaalinensanapaino,joka joskus muuttuu jopa saman sanan taivutusmuotojen välillä. Jos sanassa on vain yksi vokaali, tämä vokaali on painollinen. Jos sanassa on useampia vokaaleja, niistä aina yksi on painollinen. Sitä, mikä vokaali on painollinen, ei merkitä mitenkään, paitsi oppi- ja sanakirjoissa, minkä seurauksena useampivokaalisten sanojen ääntämystä ei useimmiten voi päätellä pelkän kirjoitetun muodon perusteella.

Kuten englannissa, venäjässä on paljon painottomien vokaalien redusoitumista. Venäjässä tähän on olemassa suhteellisen pätevät säännöt. Painottomien tavujen vokaalit eivät ainoastaan sentralisoidu, vaan kirjaimetO,ЕjaЯmuuttuvat äänteeltään toisiksi kardinaalivokaaleiksi. Painollinenoääntyy suomen kielen tavoin pyöreänä, kun taas painotonoei ole pyöreä vaana-mainen vokaali[ʌ],kuten sanassaмолоко[mʌ.ɫʌˈko].SamoinЕjaЯmuuttuvat painottominaИ-äänteeksi (joka vastaa käytännössä suomeni-kirjainta).Eei kuitenkaan usein muutu sanan lopussa ollessaan. Eri murteissa reduktio tapahtuu hieman eri tavalla. Translitteroinnissa reduktiota ei oteta huomioon, joten sanojen translitteroitu muoto ei vastaa venäläisten käyttämää ääntämisasua. Esimerkiksi sanassaTolstoiensimmäinenoäännetääna:na, koska paino on jälkimmäiselläo:lla.

Translitterointi

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Venäjää kirjoitetaan kyrillisillä aakkosilla, joten haluttaessa ilmaista venäläisiä nimiälatinalaisin kirjaimin,nimet ontranslitteroitava.Järjestelmiä on useita. Niin sanotussa tieteellisessä translitteraatiossa (standardi ISO 9:1995) kirjaimilla on yksikäsitteinen vastaavuus. Suomessa yleensä käytetyssä kaavassa (Virittäjä, 1977 ja SFS 4900) merkitään kirjaimia kansainvälisen standardin mukaisesti, mutta suomalaiseen kirjoitustapaan sopivin merkein.

Translitterointi ei täsmällisesti vastaa lausuntatapaa. Kirjain Ы vastaa äännettä [ɨ], joka ei ole suomen [y], vaikka se sitä muistuttaakin. Kirjaimen ääntäminen on lähempänä suomen i:tä kuin y:tä. Hölliä vokaaleja on yksi: Э eli niin sanottu lyhyt E on avonainen [ɛ]. Й eli niin sanottu lyhyt I on konsonantti [j].

Translitteraatio
А Б В Г Д Е Ё Ж З

И

Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш

Щ

Ъ Ы Ь Э Ю Я
а б в г д е ё ж з

и

й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш

щ

ъ ы ь э ю я
a b v g d

e

ë ž z

i

j k l m n o p r s t u f h

c

č š ŝ (vanhentunut šč) y

è

û (ju) â (ja)
a b v g d e (je) jo (o) ž z i i (j) k l m n o p r s t u f h ts š štš y e ju ja

Venäjän sävelkulku eliintonaatioon suomen vastaavaa monipuolisempi, elisävelkorkeusnousee ja laskee puhuttaessa. Intonaatio voi erottaaväitelauseenkysymyslauseesta, kuten seuraavassa esimerkissä:Ты позвонил папе.(Ty pozvonil pape.) 'Sinä soitit isälle.', vrt.Ты позвонил папе?(Ty pozvonil pape?) 'Soititko sinä isälle?'.

Kuva venäjänkielisestä kirjasta

Venäjässä on yksikössä kolmesukua:maskuliini, feminiini ja neutri.Substantiiviensuku on yleensä nähtävissä sanan päätteestä lukuun ottamatta lähinnä pehmeään merkkiin loppuvia sanoja. Tyypillisesti konsonanttiin päättyvät sanat ovat maskuliineja,- ja-päätteiset feminiinejä sekä-,- ja-päätteiset neutreja. Kuitenkin esimerkiksi- ja-päätteiset miespuolista henkilöä tarkoittavat substantiivit ovat maskuliineja. Pehmeään merkkiin (ь) päättyvät sanat voivat olla joko maskuliineja tai feminiinejä. Maskuliinisten pehmeään merkkiin päättyvien substantiivien genetiivi onя-loppuinen, esimerkiksi медведь, genetiivissä медведя. Feminiinisten pehmeään merkkiin päättyvien substantiivien genetiivi taas onи-loppuinen, esimerkiksiлюбовь,genetiivissäлюбви.Kaikki substantiivit, joiden perusmuoto päättyy johonkin kirjaimista tai kirjainyhdistelmistä-знь,-сть,-сь,-вь,-бь,-пь,-шь,-жь,-чьtai-щь,ovat feminiinejä (poikkeuksia:голубь’kyyhkynen’ jaгость’vieras’ ovat maskuliineja).

Substantiivit taipuvat yksikössä ja monikossa kuudessa sijassa:

  1. nominatiivi
  2. genetiivi
  3. datiivi
  4. akkusatiivi
  5. instrumentaali
  6. prepositionaali

Prepositionaalia käytetään vainprepositioidenkanssa. Prepositiotоjaприjärjestyvät aina prepositionaalilla. Prepositiotвjaнаjärjestyvät prepositionaalilla silloin, kun ne ilmaisevat paikallaan oloa: esimerkiksiв Москве’Moskovassa’,на столе’pöydällä’. Kun samojen prepositioiden kanssa käytetään akkusatiivia, ne puolestaan ilmaisevat suuntaa: esimerkiksiв Москву’Moskovaan’,на стол’pöydälle’.

Suvuista huolimatta venäjän kielessä ei käytetä lainkaan artikkelisanoja. Adjektiivit ja monet pronominit taipuvat tai määräytyvät kuitenkin pääsanan suvun mukaan, esimerkiksiТа красивая девочка,ta krasivaja devotška,'tuo kaunis tyttö' jaТой красивой девочке,toi krasivoj devotške,'tuolle kauniille tytölle'.

Pääosin nykyvenäjästä kadonnutvokatiivion säilynyt fraasinomaisesti uskonnollisessa kielenkäytössä:Бог,bog,'jumala' jaБоже!,Bože!,'Jumala!'.

Adjektiivittaipuvat pääsanansa sukua, lukua ja sijaa noudatellen.Monikossasukuja ei erotella. Useimmilla venäjän adjektiiveilla on normaalin niin sanotun pitkän muodon lisäksi myös niin sanottu lyhyt muoto (великий/велик,'suuri, mahtava'). Sitä voidaan käyttää vain predikatiivina, eikä se taivu sijoissa mutta suvussa ja luvussa kylläkin. Lyhyillä muodoilla on joissakin tapauksissa kieliopillinen tai tyylillinen lisämerkitys. Lyhyellä muodolla voidaan esimerkiksi ilmaista ominaisuuden väliaikaisuutta.

Venäjän verbitaivutus on säännöllistä: lähes kaikkiverbitkuuluvat jompaankumpaan kahdesta taivutusluokasta, epäsäännöllisiä verbejä on laskentatavasta riippuen seitsemän tai kahdeksan.

Verbeillä on kolme tapaluokkaa:

  1. indikatiivi
  2. konditionaali
  3. imperatiivi

Indikatiivissa erotetaan kolme aikamuotoa:

  1. futuuri
  2. preesens
  3. preteriti

Preesensissä ja preteritissä voidaan verbeistä muodostaa tietyin rajoituksin sekä aktiivin ja passiivin partisiipit. Partisiipit taipuvat adjektiivien tavoin pääsanansa mukaan suvussa, luvussa ja sijoissa. Venäjän kielessä on olemassa myös gerundeja: imperfektiivisen ja perfektiivisen aspektin gerundit (käytetään myös hieman harhaanjohtavia nimityksiä gerundin preesens ja preteriti).

Venäjän verbeille ominainen piirre on kahden aspektimuodon olemassaolo. Perfektiivinen aspekti kuvaa loppuun suoritettua toimintaa ja imperfektiivinen aspekti päättymätöntä tai toistuvaa toimintaa. Useimmilla verbeillä on sekä perfektiivinen että imperfektiivinen aspektipari. Aspektiparit voidaan muodostaa joko etuliitteellä (звонить/позвонить,zvonit/pozvonit,'soittaa puhelimella'), taivutusvartalon muutoksella (употреблять/употребить,upotrebit/upotrbljat,'käyttää') tai ne voivat olla täysin erivartaloisia (класть/положить,klast/položit,'laittaa, asettaa'). Venäjän kielessä on olemassa myös yksiaspektisia (verbistä olemassa vain yksi aspektimuoto; imperfektia tantum eli vain imperfektiivinen aspekti tai perfektia tantum eli vain perfektiivinen aspekti) ja kaksiaspektisia (samaa verbimuotoa voidaan käyttää molempien aspektien merkityksessä) verbejä.

Aspektien lisäksi venäjän verbeille on luonteenomaista runsaahko etuliitteiden käyttö. Liitteitä on parisenkymmentä, ja niillä voidaan osoittaa esimerkiksi liikkeen suuntaa (sisään, ulos, pois, luo, jne.). Yhdellä etuliitteellä voi olla useita eri merkityksiä eri kantaverbien yhteydessä. Etuliitteitä esiintyy niin konkreettisissa kuin abstrakteissakin verbeissä.

Perfektiivisillä verbeillä ei ole preesensiä, ainoastaan preteriti ja futuuri. Futuureja kielessä on kaksi, yksinkertainen ja monimutkainen. Yksinkertainen on verbin perfektiivisen aspektin futuuri, eli indikatiivimuoto I. Monimutkainen futuuri muodostetaan sananбыть,byt,'olla' avulla. Preesensissä ei käytetä yleensä lainkaan olla-verbiä, esimerkiksi "minä olen opiskelija" sanotaan venäjäksiя студент(ja student) (mies),я студентка(ja studentka) (nainen).

Erityisen ryhmän muodostavat liikeverbit, jotka nimensä mukaisesti kuvaavat liikkumista. Liikeverbeillä ei ole aspektiparia, vaan niiden verbiparit kuvaavat yhteen tai moneen suuntaan kulkevaa liikettä, esimerkiksiидти,idti,'kävellä yhteen suuntaan' jaходить,hodit,'kulkea kävellen, kuljeskella'. Saadessaan etuliitteen liikeverbeillä tulee aspekti.

»Все люди рождаются свободными и равными в своем достоинстве и правах. Они наделены разумом и совестью и должны поступать в отношении друг друга в духе братства.
(Vse ljudi roždajutsja svobodnymi i ravnymi v svojem dostoinstve i pravah. Oni nadeleny razumom i sovestju i dolžny postupat v otnošenii drug druga v duhe bratstva.)»

Suomeksi:
»Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.»

(YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 1. artikla)[7]

Aleksandr Puškininpatsas.

800-luvulla apostolitKyrillos ja Methodioskehittivät slaaveille kirjakielen erityisestikristinuskonlevittämiseksi,kirkkoslaavinKreikanThessalonikin alueeneteläslaavilaismurteen pohjalta. Kirkkoslaavia kirjoitettiin aluksiglagoliittisella kirjaimistolla,myöhemmin kyrillisellä.[8]Kyrillisen kirjaimiston kehitti luultavasti 900-luvulla Kyrilloksen oppilasKliment Ohridski.[Mustajoki 2]Kiovan Rusissakirkkoslaavia alettiin käyttää vuoden 998 tienoilla, kun ruhtinasVladimir Itekikristinuskostamaan virallisen uskonnon. Kirkkoslaavin kautta kieleen ilmaantui kreikkalaisia lainasanoja, ja myös kirkkoslaavin itsensä leksikaalinen vaikutus oli suuri. Venäjässä monet kirkkoslaavista lainatut sanat ovat säilyttäneet myös venäläisen vastineensa, ja sanapareilla on joko eri merkitys tai niitä käytetään eri stylistissa konteksteissa. Kansankieli alkoi vähitellen vaikuttaa Venäjän kirkkoslaaviin, joka sai yhä paikallisempia piirteitä. Esimerkiksi lakiteksteissä itäslaavilaiset piirteet olivat vallitsevina. Itäslaavilaiset kielet alkoivat erkaantua toisistaan 1300-luvulle tultaessa osittainmongolivallanaiheuttaman poliittisen hajanaisuuden takia. Mongolien ylivallan aikana sekakieliset tekstit jatkoivat yleistymistään, mutta 1300-luvun lopulla kirkkoslaavi alkoi uudestaanselvennäeteläslaavilaista vaikutusta ja erkani kansankielestä.[8]

Moskovan suuriruhtinaskunnanvahvistuessa 1400-luvulta alkaen sen kaupunkilaisväestön puhekielestä alkoi muotoutua kirjakielen perustaksi ja siitä tuli esimerkiksi valtionhallinnon kieli. Virallinen kieli alkoi kuitenkin vähitellen erkaantua tavallisen kansan venäjästä. Kirkkoslaavin käyttö väheni sen jäädessä enemmänkin kirkon ja osittain sivistyneistön kieleksi, jota alettiin jo pitää venäjästä erillisenä kielenä. Kirkkoslaavinkielisiä tekstejä esimerkiksi käännettiin jo venäjäksi. Länsimaiden vaikutuksesta Venäjällä pyrittiin luomaan kirkkoslaavinkielistä kirjallisuutta, mutta kieltä pidettiin tähän tarkoitukseen liian keinotekoisena, eikä venäjäksi löytynyt kirjallista traditiota, jonka päälle rakentaa. Poikkeuksenavanhauskoistenjohtaja esipappiAvvakumtosin kirjoitti omaelämäkertansa osittain kansankielellä, mutta kirkkopoliittisista syistä hänen tuotantonsa jäi vaille huomiota.[8]

Nykyvenäjän kirjakieli alkoi muotoutua 1700- ja 1800-luvuilla. Vuonna 1708Pietari Suuriotti maassa käyttöön yksinkertaisemman oikeinkirjoituksen ja samalla aakkosista poistettiin kaksi kirjainta. Lisäksi 1700-luvulla tiedemiesMihail Lomonosovkirjoitti venäjän kieliopin ja lisäksi muutakin tieteellistä kirjallisuutta venäjäksi ja loi näin perustan sille kirjakielelle, jota 1800-luvulla alettiin käyttää. Toinen merkittävästi kielen kehitykseen vaikuttanut kirjailija oliAleksandr Puškin,joka teoksissaan edelleen kavensi kirja- ja puhekielen välistä kuilua. 1700-luvulta alkaen kieleen alkoi virrata yhä enemmän lainasanoja Länsi-Euroopan kielistä, kirjailijaNikolai Karamzinansiosta erityisesti ranskasta. Seuraava suuri muutos kirjakielessä tapahtui vuonna 1918, kunoikeinkirjoitusta muutettiintoistaiseksi viimeisen kerran.[8]

Neuvostoliiton aikana

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]

Venäjän kielen asemaNeuvostoliitossakieliperheen vanhimpana veljenä vahvistui 1930-luvulla.Venäjän imperiuminalueella käytettiin satoja kieliä ja murteita.Vallankumouksen jälkeen vuonna 1917Neuvostoliiton eri kansojen kieliä tuettiin muun muassa luomalla ja vahvistamalla niiden kirjakieltä: käytössä oli niin kyrillinen,latinalainenkuinarabialainenkin kirjaimisto.Vuoden 1937 jälkeen siirryttiin pääasiassa kyrilliseen kirjaimistoon. Samalla venäjän kielen asema muun muassa kouluopetuksessa vahvistui. Venäjän kielen asemaa perusteltiin sillä, että se oli kansojen perheen yhteinen viestinnän kieli. Koko Neuvostoliiton olemassaolon ajan venäjän kieli oli korkeimman opetuksen ja sivistyksen kieli. Venäjän kielen jatkuvasta vahvistumisesta kertoo muun muassa se, että 1960-luvulla lähes kaikki kouluopetus oli jo venäjänkielistä.[9]

  1. Mustajoki, Arto:Kevyt kosketus venäjän kieleen,s. 193–194. Gaudeamus, 2012.
  2. Mustajoki, Arto:Kevyt kosketus venäjän kieleen,s. 15. Gaudeamus, 2012.
  1. Russian Language InstituteRussian Academy of Sciences. Viitattu 3.3.2012.
  2. Kielitoimiston sanakirjakielitoimistonsanakirja.fi.Viitattu 9.11.2023.
  3. Finland - Independence, Sovereignty, Autonomy | Britannicabritannica.Viitattu 10.3.2024.(englanniksi)
  4. Väestö kielen mukaan 31.12Tilastokeskus. Viitattu 6.11.2022.
  5. Perustietoa kielivalinnoistasukol.fi.Viitattu 26.4.2023.
  6. abEthnologue: Russian(englanniksi)Viitattu 10.12.2013.
  7. Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusvaltuutetun toimisto
  8. abcdSaurio, Päivi: Poimintoja venäjän kielen historiasta (HY:n slavistiikan ja baltologian laitoksen opetusmoniste), Helsinki 2003
  9. Ekonen, Kirsti. Toim. Ekonen, Kirsti & Turoma, Sanna:” Luku 7. Stalinin varjossa 1930-1960. Neuvostokirjallisuus syntyy. Kirjallisuusinstituutio ja sosialistinen realismi. Venäjän kielen johtoasema”,Venäläisen kirjallisuuden historia,s. 486. Gaudeamus, 2015, 2. painos.ISBN 9789524953450.
  • Haapaniemi, Mira & Moijanen, Maisa & Muradjan, Kirsi:Tak ili kak? Venäläistä tapakulttuuria suomalaisille.3. uusittu ja täydennetty p.. Helsinki: Suomalais-venäläinen kauppakamariyhdistys, 2005.ISBN 952-99189-0-9.
  • Kahla, Martti & Mikkonen, Pirjo (toim.):Venäläisten henkilönnimien opas: Venäjän federaatiossa käytössä olevia etunimiä muunnoksineen ja sukunimiä.3. laajennettu laitos. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2005.ISBN 952-5446-13-1.
  • Mikkonen, Pirjo ym. (toim.):Venäjän federaation paikannimiä: Oikeinkirjoitus- ja painotusopas.Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006.ISBN 952-5446-18-2.
  • Mustajoki, Arto:Kevyt kosketus venäjän kieleen.Helsinki: Gaudeamus, 2012.ISBN 978-952-495-256-9.
  • Nikunlassi, Ahti:Johdatus venäjän kieleen ja sen tutkimukseen.Helsinki: Finn Lectura, 2002.ISBN 951-792-115-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa|muokkaa wikitekstiä]
Wikipedia
Wikipedia
VenäjänkielinenWikipedia,vapaa tietosanakirja