Wuchangin kansannousu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinan tasavallan perustaminen.

Wuchangin kansannousu(yksink.:Khởi nghĩa Vũ Xương;perint.:Khởi nghĩa Vũ Xương;pinyin:Wǔchāng Qǐyì) aloitti 10. lokakuuta 1911KiinanQing-dynastiankaataneenXinhai-vallankumouksenja johtiKiinan tasavallanperustamiseen.[1][2]

Qing-dynastia modernisoiarmeijaansa1900-luvunalussa käyttäen modernisoidusta armeijakunnasta nimeä "Uusi armeija".Wuchanginkaupunki (osa nykyistäWuhania)Hubeinprovinssissa oli uuden armeijan aseiden suurin valmistuspaikka. Monet uuden armeijan upseerit ja sotilaat olivat kiinnostuneetTongmenghui-puolueen vallankumouksellisesta ideologiasta, moni kuului myös vallankumouksellisiin järjestöihin. Nämä opintopiirit olivat kirjoittaneet vallankumousideoistaan myös Tongmenghui-puolueelle, mutta se ei ottanut niitä vakavissaan.

Kansannousu alkoi vahingossa. Tasavaltalaiset opintopiirit olivat tehneetpommeja,joista yksi vahingossa räjähti. Poliisi alkoi tutkia asiaa ja löysi uuteen armeijaan kuuluvien tasavaltalaisten luetteloita. Tällöin tasavaltalaisille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa kapina heti tai saada kuolemantuomio. Koska suurin osa armeijakunnasta oli lähtenyt tukahduttamaanSichuaninlakkoja, provinssinhallinto ja armeijan komentaja joutuivat paniikkiin ja pakenivat paikalta. Kapinalliset ottivat haltuunsa ammusvarastot ja rahavarat.

Kapinalliset valitsivat johtajakseenLi Yuanhongin,sillä tämä oli useimpia muita vanhempi ja arvovaltaisempi henkilö. Hän onnistuikin neuvottelemaan maakunnan perustuslailliset kannattajikseen. Muuallakin maakuntaneuvostoja julistautui itsenäisiksi.

Tongmenghui ja senYhdysvalloissaulkokiinalaisiarekrytoimassa ollut johtajaSun Zhongshan(Sun Yat-sen) halusi osalliseksi kapinaan luettuaan siitä sanomalehdistä. He lähtivät organisoimaan kapinaliikkeitä muualla maassa.

Qing-dynastian katsottiin yleisesti menettäneentaivaan mandaattinsa.Kiinassa perinteisesti ajatellaan taivaan mandaatin menetyksen ja vallan vaihtumisen merkkeinä toimivan luonnononnettomuudet, kutenmaanjäristyksetjatulvat,sekäkorruptiojakapinat.Vuonna 1911Jangtse-jokitulvi, ja kapina lähti liikkeelle Jangtsen läheltä. Tulvassa kuoli noin 100 000 ihmistä.

Qing-dynastia joutui neuvottelemaan pitkään ja lupaamaan merkittäviä myönnytyksiäYuan Shikaille,jotta tämä lähtisi johtamaan kapinan kukistamista. Viivyttelyn ansiosta kapinalliset ehtivät julistaa väliaikaishallituksen syntyneeksi. Kuukauden kuluessaKiinan tasavaltaoli julistettu syntyneeksi. Yuan Shikai ei kapinaa kukistaessaan edennyt Wuchangiin saakka vaan pysähtyi neuvottelemaan, mikä tiesi Qing-dynastian loppua.

Kiinan tasavallassa eliTaiwanillalokakuun kymmenettä päivää juhlistetaankaksoiskymmenennen päivänäja se on kansallinen juhlapäivä.

  1. Wuchang Uprising - Leading to the Collapse of the Qing Dynasty and the Establishment of the Republic of Chinacultural-china.Arkistoitu15.3.2016. Viitattu 22.4.2016.(englanniksi)
  2. Wuchang Uprising2014. George Washington University Libraries.Arkistoitu26.4.2015. Viitattu 22.4.2016.(englanniksi)