לדלג לתוכן

אוניברסליזם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר אתאמינותהערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורתקישורים חיצונייםוהערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.
אנא עזרו לשפר אתאמינותהערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורתקישורים חיצונייםוהערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

אוניברסליזםאנגלית:Universalism;באופן מילולי: עוֹלָמִיּוּת, כלליוּת) הוא זרם בפילוסופיהמתחוםתורת המוסר,שלו אחיזה משמעותית במרבית ענפימדעי החברהובמיוחד בחינוךובמחשבה המדינית-חברתיתהמודרניתוכן בתאולוגיה.עיקר מהותו בעיסוק בתכונות והגדרותשאותן ניתן להחיל על כלל הפרטים.

האוניברסליזם מבקש לראות בכל בני האדםשווים,ללא גדרות וללא הבחנות של שוניתרבותי;וכראויים להאצלת כללימוסרוערכיםדומים, ובכך, עומד ביחס של ניגוד ישיר לפרטיקולריזם.כאסכולה פילוסופית וחברתית, המצדדת בהתעלמות מקטגוריותקיבוציות,האוניברסליזם מנוגד לרלטיביזם,ומקורב להומניזםבכך שהוא גורס כי כל בני-האדם באשר הם ראויים לכבודבאופן שווה. בין יתר הערכים שנחשבים כאוניברסליים נמניםאושר,חירות,צדקואחרים. עם זאת, מכיוון שהשיח האוניברסלי כולל שאלות הנוגעות לעצם טבע האדם ולהתפתחות התרבויות הנבדלות, נבחנות גם אתיקות כגזענותכבעלות היבטים אוניברסליים.

מציאותו של מוסר יחסי, או כזה שנמדד על סולםצו-המצפון האישי,נשללת על ידי האוניברסליסט.

סקירה רעיונית והיסטורית[עריכת קוד מקור|עריכה]

מקובל לראות אתתורת האידאותשלאפלטוןכמבשרת תורת האוניברסליזם. יש גם לציין שתורה זו מתקשרת לתורת האונטולוגיה (תורת היש) של אפלטון, לעניין היחס בין האידיאות לחומר המוחש. על פי אפלטון יש לומר שהאידיאות הן היש, ואילו החומר המוחש הוא השתקפות של האידיאה שמקבילה לו. הערכים האירופייםשליוו את יצירת המסגרות האקדמיותהראשונות בראשיתימי הבינייםגזרו משורש זה את המילהאוניברסיטהכמכילה את מכלול ההגדרות שאותן מצופה האדםלממש. בעת החדשה,היו אלה אנשיעידן האורותשנשאו את דגל האוניברסליזם במה שהגיע לשיאו במהפכה הצרפתית,שזיקקה את הרוח החדשה בסיסמה "חירות, שוויון, אחווה".תנועת הרומנטיקה,שבאה לאחר מכן, דחתה את האוניברסליזם בהעדיפה באופן מובהק את הייחוד האינדיבידואלישל כל פרט על-פני "אמתמשותפת "של סך-הפרטים, תוך האדרה של החד-פעמי, האותנטי שבאדם על חשבון האוניברסלי - המשותף לכולם. המגמות של המאותה-19וה-20קידמו את הלאומיות,ואף את הלאומנות,בד-בבד עם התאוריה המרקסיסטית;ושוב לא הייתה עוד עדנה רבה למסרים הרציונליסטייםשל ההגדרות הכלליות החלות על כלל היצורים[1]פוסט-מודרניזםחיזק והניף את דגלי הקהילתיות והייחודיות של תרבויות, של קבוצות ושל פרטים, כשהוא שולל את הגישה שלפיה כל בני האדם שווים בכמיהתם לשוויון זכויותולחופש ותחתיה עודד את מגמת יצירתן של אוטונומיות קהילתיות נבדלות, מתוךתובנהשאין דיןציוויליזציהאחת כמשנתה - ואין למערכת ערכים אחת עדיפות על אחרת; בכך מזוהות כיום הגישות הפוסט-מודרניות עםפלורליזם,אך גם עם פרטיקולריזם, המנוגד לתפיסה האוניברסליסטית.

אינטרנציונליזם[עריכת קוד מקור|עריכה]

ההיבט הפוליטי-כלכלי של אוניברסליזם מתון עשוי להיותאינטרנציונליזם- שהיא שיטה שדוגלת בהרחבת שיתוף-הפעולה הכלכליוהמדיני ביןמדינות,תוך יתרון לכל הצדדים. האינטרנציונליסטים מחזיקים באמונה כי על מדינות לשתף פעולה זו עם זו כיוון שערכם של האינטרסים ההדדיים וארוכי-הטווח שלהן גדול מזה של המטרות האינדיבידואליות וקצרות-הטווח של כל אחת מהן. מנגד ניצביםפטריוטיזםשוביניסטיאך באותה עת - גם חסידי הגלובליזציההקיצונית, שלכאורה מבטלת את ערכה וייחודה של כל מדינה; מבחינה זו אינטרנציונליזם הוא ניסיון לפשר בין הגלובליזם לאינדיבידואליזם, כשהוא מושתת על ההכרה ב "שִוויון-חרף-שוני" ועל כבוד למורשתן הלאומית של אומות.

אוניברסליזם מול רב-תרבותיות[עריכת קוד מקור|עריכה]

בעוד שהאוניברסליזם מניח כי אנשים בכל החברות שואפים לאמץ את האידיאלים והפרקטיקות של המתבונן, הרי שהגישות הרב-תרבותיותבמערבבוחרות לאפשר לכל קבוצה לשמר את מושגי השונות והזהותשלה. שתי הגישות ההומניסטיות שונות זו מזו, אולם חוקרים לא מעטים מוצאים[2]את הרב-תרבותיות משתלבת לא-פעם על רצף אחד עם האוניברסליזם, ואף משלימה אותו. כך, על הציר בין אוניברסליזםליברליהמבקש לעצב עולם נאור ובין רב-תרבותיות - שהיא הייצוג המובהק של התפיסה המהופכת לכאורה, זו הרלטיביסטיתוהפרטיקולריסטית, מוצבים היום רבים מהנושאים המעסיקים את החברה ההומניסטית, כגון שאלותפמיניסטיות,פדגוגיותומגדריות.

תפישות אוניברסליות מול תפישות פרטיקולריסטיות[עריכת קוד מקור|עריכה]

גישות פילוסופיות מנוגדות. האחת דוגלת באינדיבידואליזם והשנייה בקבוצות. כלומר, בגישות הכוללת את כל החברה ואת כל הפרטים בה. בגדול, ההבחנה משמשת לדיונים – Particular – בחשיבות הפרט בנושא מוסר – האם צריך להתייחס לפרט או לחברה.

הקשר המטאפיזי[עריכת קוד מקור|עריכה]

המטאפיזיקהמבחינה באוניברסל כתכונהאו אפיון שמשותף לדברים נפרדים. כלומר, אוניברסלים הם ישויות או פרמטרים שניתנים להדגמה חוזרת ונשנית על מקרים/משתנים ספציפיים רבים – כך, אם ישנם, לדוגמה, שני כיסאותירוקיםבחדר, הרי ששניהם חולקים "יְרוּקוּת", כלומר את תכונת הצבעהירוק. תכונה משותפת זו תיקרא "אוניברסל", בהיותה נתון שבאפשרותו לחול על דברים / מקרים רבים. חוקרים מחלקים את המושגים לשלושה פרמטרים עיקריים: "סוג" (למשל: יונק), "סגולה" (למשל: קצר; חזק), ו "יחס" (למשל: אבא של...; על-יד...), שהם כולם כאחד טיפוסים שונים של אוניברסל[3].

שיקוף של האוניברסליזם בדתות שונות[עריכת קוד מקור|עריכה]

התאולוגיה האוניברסליסטית מתייחסת למושגים ורעיונות (דתייםופילוסופיים) שיכולים לחול על 'הכל'. הנצרותגורסת כי כל בני האדםייגאלובבוא-יומם ויימחלו מולאלוהים;בודהיזם,זרם המהאיאנהמתאפיין בגישתו שלפיה כל יחיד מגלם את טבע הבודהה,גם כאן הביטוי האוניברסליסטי הוא ה "גאולה הכללית".

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^עקרון 'העולם הפדרטיבי' בא לידי ביטוי אצלמרטין בובר,שדגל בחבירה של קבוצות-השתייכות שיתופיות אלו עם אלו על בסיס זיקות דומות - לכדי בריתות שיתרחבו בהדרגה; בקרב פילוסופים ומחנכיםנטעןכי כזאת הייתהההתיישבות השיתופיתבארץ ישראל בעשורים הראשונים של המאה העשרים.
  2. ^הנרייט דהאן כלב,לדוגמה, בחיבור "מיגדר ומזרח",אילן גור זאב,ב "רב-תרבותיות וחינוך בישראל" ואחרים.
  3. ^מייקל ג'. לוקס, "The Problem of Universals", מתוך Metaphysics: Contemporary Readings, Michael J. Loux (ed.), N.Y.: Routledge‏,2001.