לדלג לתוכן

אל-אנדלוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אל-אנדלוס(אזור)
الأندلس Al-Ándalus
מדינה/טריטוריה ח'ליפות אומיה, אמירות קורדובה, חליפות קורדובה, אל-מוואחידון, ממלכת גרנדה, מוראביטון, taifa (first period), taifa (second period), taifa (third period), ספרד, פורטוגל
שפה רשמית ערביתעריכת הנתון בוויקינתונים
על שם wilayah of Al-Ándalusעריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך נטישה 2 בינואר1492עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 37°N4°W/ 37°N 4°W/37; -4
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אַל-אַנְדָלוּסערבית:الأندلسספרדית:Al-Ándalus) ידוע גם בשמותספרד המוסלמית,איבריה המוסלמית,אואיבריה האסלאמית,הוא שמו של האזור בחצי האי האיברישהיה תחת שליטה מוסלמית בין711עד1492,וכן שמו של המרחב התרבותי הערבי-מוסלמי שהתקיים באותה העת באזור זה. בתקופה המוקדמת השתרעה אל-אנדלוס על רובו של חצי האי, שבו שוכנות היוםפורטוגלוספרד,ואף הגיעה לחלקים בדרום צרפת של היום; עם התקדמות הרקונקסטההנוצרית, הלכו והתכווצו גבולותיה של אל-אנדלוס, שנדחקה לדרום חצי-האי (סביב אזוראנדלוסיההמודרנית), ומשם לגבולות הצרים שלממלכת גרנדה.כניעתה של גרנדה למלכים הקתוליים ב-1492 מסמלת את קיצה של אל-אנדלוס.

הכיבוש המוסלמי[עריכת קוד מקור|עריכה]

לאחר מותו של המלך הוויזיגותיויטיזה החלה בממלכה הוויזיגותיתמלחמת ירושה בין המלך הנבחררודריקלבין בניו של המלך המנוח. בערך באותה עת הושלם הכיבוש המוסלמי שלצפון אפריקה.מושל צפון אפריקה מוסא אבן נוסייר ביקש לנצל את חולשתם של הוויזיגותים ולפלוש לחצי האי האיברי. ב-711 מינה את מושלטנג'ירהברבריטאריק בן זיאדלמפקד כוח הפלישה, שמנה 7,000 חיילים בלבד. המוסלמים נחלו הצלחה מהירה: המלך רודריק נהרג בקרב גואדאלטהבאותה שנה, ועד מהרהטולדווקורדובהנפלו בידי המוסלמים. תוך כחמש שנים, בסיוע כוח תגבורתערביבראשותו של מוסא עצמו, השתלטו כמעט על כל חצי האי, כאשר ברוב האזורים הנוצרים נכנעו ללא קרב. המוסלמים חצו אתהרי הפירנאיםלאזורצרפתשל היום ואף כבשו אתנרבון,אך נבלמו ב-732בקרב טור(שנערך דווקא בפואטייה) מול כוחות הפרנקיםבראשותו שלקרל מרטל(הפטיש).

תקופת בית אומיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

המוסלמים כינו את האזור אל-אנדלוס, אולי על שם הוונדליםשישבו באזור כמה מאות קודם לכן. בין השנים714ו-756הייתה אל-אנדלוס מחוז בח'ליפות אומיה,ונשלטה בידי הוואלי (המושל) של צפון אפריקה. בתחילה הייתה עיר הבירהסביליה,וכעבור זמן קצר עברה לקורדובה.

תקופה זו התאפיינה בסכסוכים פנימיים בין המוסלמים, הן בין משפחות האצולה הערביות לבין עצמן והן בין הערבים לבין הברברים,שחשו מופלים לרעה. המרד הברברי דוכא בסיוע כוחותסוריים.בתום המרד הסורים נשארו בספרד ותרמו עוד לחוסר היציבות הפוליטית. הסכסוכים בין המוסלמים הקלו על התהוותו של מוקד ההתנגדות הנוצרי בהרים הקנטברייםשבצפוןספרד,שם הקיםפלאיואת ממלכתאסטוריאס(אף כי לא ברור אם הוא בעצמו כיהן כמלך). מלבד הנוצרים שבממלכה זו נותרו תחת השלטון המוסלמי נוצרים רבים שכונומוזערבים.ניצחונו של פלאיו על המוסלמים בקרב קובאדונגה(722) נחשב לניצחון הנוצרי הראשון, ומסמל את תחילתה של הרקונקיסטה,כיבושו ההדרגתי של חצי האי מידי המוסלמים, שהושלם באופן סופי רק ב-1492.

אמירות קורדובה[עריכת קוד מקור|עריכה]

המסגד של קורדובה.התחיל לבנותועבד א-רחמן הראשוןב-784.הושלם כקתדרלה במאה ה-13. חלק מהאדריכלות המורית

בשנת750עברה הח'ליפותהמוסלמית מבית אומיה לידיבית עבאס.עבד א-רחמן,אחד מבני אומיה, ברח מדמשקומינה את עצמו לאמיר(נסיך) של אל-אנדלוס (שלט בין השנים756788). משמעות התואר שלקח לעצמו הייתה שאל-אנדלוס הפכה לישות עצמאית, אם כי כפופה להלכה לח'ליף בבגדאד.

תקופת שלטונו של עבד א-רחמן הייתה רצופת מאבקים, תחילה מול תומכי בית עבאס ואחר כך מול קבוצות של ברברים וערבים. ניסיונות המרד דוכאו ביד קשה. עבד א-רחמן הוריש לבנו הישאם (هشام) הראשון (788796) אמירות ששרר בה שקט יחסי. הישאם לחם בניסיונות הפלישה של הנוצרים ואף הנהיג מסע עונשין לתוך צרפת. הוא השליט באל-אנדלוס את שיטת ההלכה המאלכיתהמחמירה.

אל-חכם (الحكم,796822), בנו של הישאם, התמודד לראשונה מול התקוממויות של הנוצרים שהתאסלמו (מוּוַלַדוּן בערבית,או Muladíes בספרדית). אלה מחו על כך שהשלטון התרכז רק בידי הערבים מבית אומיה. מרידות אלה, בעריםסרגוסה,טולדוומרידה,דוכאו בסיוע צבא שכירי חרב שהורכב מברברים ומעבדים אירופאים, וכך התאפשר לעבד א-רחמן השני(822–852), בנו של אל-חכם ויורשו, לפתח את המנהל הציבורי, את הכלכלה ואת האמנות באמירות, ולהקים ערים אחדות, ביניהןמורסיהומדריד.הוא עסק גם בדיכוי מרידות ובמלחמות בנורמניםובאסטוריאס.

בזמן שלטונו של בנו מוחמד הראשון (852886) התגברו הנטיות הבדלניות בגבולות אל-אנדלוס: טולדו, סרגוסה ואקסטרמדורההכריזו על עצמן כישויות עצמאיות. בשנת879התחיל המרד הגדול של המוולדון של אל-אנדלוס, בהנהגתו של עומר אבן חפסון. המרד נמשך בתקופת בנו אלמוּנד'יר (المنذر, 886–888) ולאחר מכן גם בתקופת עבד אללה (888–912). המוולדון השתלטו על חלקים גדולים מאנדלוסיה, ובשיא המרד האמיר שלט רק בסביבה קטנה של קורדובה.

ח'ליפות קורדובה[עריכת קוד מקור|עריכה]

בשנת913עלה לכס האמירות נכדו של עבד אללה,עבד א-רחמן השלישי(912961). הוא הצליח לאחד מחדש את האמירות המתפוררת ולהכפיף למרותו את השליטים המקומיים שצצו בזמן קודמיו. ב-928הכניע את עומר אבן חפסון במצודתו בבובסטרו (Bobastro). ב-929הכריז על עצמו ח'ליף, ובכך התנער מהסמכות הסמלית של הח'ליף מבגדאד. הוא עשה זאת בין היתר כדי להפגין את התנגדותו לשאיפותיהם של הפאטימים,שהתהדרו אף הם בתואר ח'ליף, לספח את אל-אנדלוס לתחום שלטונם. במקביל כבש אתמלייהואתסאוטהבצפון אפריקה, וניהל מלחמות עם הנוצרים בצפון. תקופתו של עבד א-רחמן השלישי נחשבת לתור הזהב של אל-אנדלוס, הן מבחינת הכוח הצבאי והן מבחינת התרבות והאמנות; קורדובה הייתה העיר הגדולה באירופה (אולי חוץ מקונסטנטינופול), עם 100,000 תושבים. מחוץ לקורדובה הוקמה עיר ארמונות חדשה בשםמדינת א-זהרא(مدينة الزهراء) כדי לפאר את שמו של הח'ליף.

השגשוג התרבותי נמשך בתקופתו של אל-חכם השני (961976), בנו של עבד א-רחמן השלישי. הוא בנה את הספרייה הגדולה במערב, בת 400,000 כרכים, ששימשה גם כמרכז תרגום של הקלאסיקות היווניות והלטיניות לערבית. במקביל שמר על עוצמתה הצבאית של אל-אנדלוס, ובלם את התקפות הנורמנים. תקופתו התאפיינה בהאצלת סמכויות גוברת והולכת לווזירולראשי הצבא.

בנו הישאם השני (9761013,למעט תקופה בין1009ל-1010), שירש את החליפות בגיל 10, לא זכה כלל לשלוט למעשה; הוא שימש כסמל חסר סמכויות, בעוד השלטון המעשי היה בידיו שלאל-מנסור(المنصور, כינויו של מחמד בן אבי עאמר, محمد بن أبي عامر), הווזיר הראשי (חאגִ'ב, حاجب). אל-מנסור (9811002) הקדיש את מיטב זמנו ואת מיסי החליפות למסעות ג'יהאד נגד הנוצרים (למעלה מחמישים, לפי אחד המניינים). השטחים שכבש לא נותרו ברשות המוסלמים זמן רב, שכן לאחר מותו פרצה מלחמת אזרחים בין תומכיו של החליף לבין משפחתו של אל-מנסור. תקופת האנרכיה באל-אנדלוס, שידועה בשם פִתְנָה (فتنة), הביאה בשנת1031לנפילתו של החליף האחרון, הישאם השלישי, ולהתפוררות החליפות למספר רב של ממלכות קטנות (ממלכות טאיפה).

דףקוראןמאל-אנדלוס מהמאה ה-12

פילוסופיה ותרבות יהודית[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –תור הזהב של יהודי ספרד

הסובלנות הדתית באל-אנדלוס הפכה אותה למרכז התרבותי של יהודי ספרד, ופעלו בה משוררים ופרשנים רבים, בהםיהודה הלויודונש בן לברט.בעיקר התפתחו בה לימודיפילוסופיה יהודית,והתקיימו בה דיונים רבים בין פילוסופים יהודים לבין אנשי דת מוסלמים(אנ').מוצא משפחתו של הרמב "םגם הוא מאל-אנדלוס, אם כי הם נמלטו למצריםכאשר היה בן 13 עקב רדיפותאל-מוואחידון.

אחרי החליפות[עריכת קוד מקור|עריכה]

מפה פוליטית של חצי האי האיברי, תקופתהטאיפותהראשונה,1030

המוראביטון[עריכת קוד מקור|עריכה]

מלכי הטאיפות היו עסוקים בסכסוכים פנימיים, ובינתיים הממלכות הנוצריות הלכו ונגסו בשטחן. בשנת1085כבשאלפונסו השישימלךלאוןוקסטיליהאת טולדו. מעט לאחר מכן ביקש שליט סביליה את עזרתו שליוסוף בן תאשפין,מנהיגם של המוראביטון,קבוצהבֶרְבֶריתמוסלמית שמרנית ששלטה ברוב צפון אפריקה. הוא חצה אתמצר גיברלטר,הביס את הנוצרים בקרב א-זלאקהוחזר לצפון אפריקה כדי לטפל בעניינים פנימיים. ב-1090שב לספרד, והפעם הפיל את מלכי הטאיפה מכיסאם וצירף את כל האזורים המוסלמיים לתחומי שלטונו. הוא עצר את התפשטות הנוצרים ואף כבש מידיהם ערים אחדות. יורשיו של בן תאשפין (שמת ב-1106) לא ניחנו ביכולת הארגון שלו, ועד מהרה שקעה האימפריה המוראביטית וכוחם של השליטים המקומיים עלה מחדש.

המוּוָחִידוּן[עריכת קוד מקור|עריכה]

במאה ה-12תפסו האל-מוואחידוןאת מקומם של המוראביטון בשלטון בצפון אפריקה. ב-1147פלשו תחת הנהגתו שלעבד אל-מואמיןלחצי האי האיברי וכבשו את סביליה, שהפכה לבירתם. ב-1172השתלט החליף המווחידי יוסוף הראשון עלממלכת ולנסיהומורסיה, שהייתה קודם לכן עצמאית תחת שלטונו של אבן מַרְדָנִיס, "המלך הזאב". בשנת1195הביס באלרקוס (Alarcos) את צבאו שלאלפונסו השמינימלךקסטיליה,ובשנים הבאות המשיכו המווחידון להנחיל תבוסות לממלכות הנוצריות המפוצלות והמסוכסכות. רק ב-1212הצליחו הנוצרים להתאחד, ופגשו את המווחידון בקרב המכריע בנבס דה טולוסה,שבו חוסל למעשה הצבא המווחידי והגיע קצה של החליפות המוסלמית האחרונה בחצי האי האיברי.

סופה של אל-אנדלוס[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –רקונקיסטה

האזור המוסלמי שהיה בשליטת המווחידון התפורר שוב לממלכות קטנות וחלשות (תקופת הטאיפות השלישית). ממלכת קסטיליה, בעיקר תחת שלטונו שלפרננדו השלישי,השתלטה בהדרגה על רוב שטחי אל-אנדלוס:קורדובהנכבשה ב-1236וסביליהב-1248;רקממלכת גרנדהנותרה מחוץ לתחומי הממלכה, במעמד של וסאלית. הניסיונות של שושלתבנו מריןלחדש את דריסת הרגל המוסלמית בחצי האי האיברי נבלמו בקרב סלאדו (Batalla del Salado) בשנת1340.ממלכת גרנדה, ששטחה הצטמצם והלך, המשיכה להתקיים באופן מבודד תחת שלטוןהשושלת הנסרית.ב-2 בינואר1492 סופחה גרנדה באופן סופי לממלכת ספרד, וכך הגיעה לקיצה הנוכחות הפוליטית המוסלמית בספרד.

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

  • ו. מונטגומרי ואט ופייר קאקיה,תולדות ספרד האסלאמית,תרגם עמנואל קופלביץ,הוצאת כרמל,ירושלים, 2017

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאאל-אנדלוסבוויקישיתוף