לדלג לתוכן

אס אס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אס אס
Schutzstaffel
סמל האס אס
סמל האס אס
דגל הארגון
דגל הארגון
נאמנות היא הכבוד שלי(אנ')
מידע כללי
מדינה רפובליקת ויימאר,גרמניה הנאציתעריכת הנתון בוויקינתונים
תחום שיפוט גרמניה הנאציתגרמניה הנאציתגרמניה הנאצית
אירופה הכבושה הגרמנית
סוכנות אם המפלגה הנאצית
סוכנות בת ואפן אס אס
יחידות גולגולת המת
משטרת הביטחון
אס דה
משטרת הסדר
תאריך הקמה 4 באפריל1925עריכת הנתון בוויקינתונים
סוכנות קודמת אס אה
דיוויזיית הפאנצר אס אס הראשונה
תאריך פירוק 10 באוקטובר1945עריכת הנתון בוויקינתונים
ראש הראשון:יוליוס שרק
הרביעי:היינריך הימלר(1929–1945)
האחרון:קרל האנקה
מנהל יוליוס שרקעריכת הנתון בוויקינתונים
מטה מרכזי ברליןעריכת הנתון בוויקינתונים
עובדים 800,000 (1944)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

האֶס אֶס,קיצור המילה הגרמניתSchutzstaffel?‏ -שׁוּצְשְׁטָאפֶל(חיל ההגנה, אופלוגות המגן), הוא הכינוי שבו מוכר ארגון ההגנה והמודיעין שלהמפלגה הנאצית,"חיל ההגנה", על פיראשי התיבותבגרמנית.

האס אס הוקם כיחידת שומרי ראש שלאדולף היטלרבשם "לייבשטנדרטה אדולף היטלר" (Leibstandarte Adolf Hitler). בהמשך, יחידה זו התפתחה לדיוויזיה שלמה בשם זה שתפקידה היה שמירת האנשים נושאי המשרות הנאצים. תחת הנהגתו שלהיינריך הימלר,בשנים1929עד1945(מועד פירוקו לאחר תבוסתגרמניה הנאצית) גדל הארגון, שהחל כגוף קטן, צבאי למחצה, והפך לאחד מהארגונים הגדולים והחזקים ברייך השלישינאציםראו באס אס יחידת עילית,המשמר הפרטוריאנישל המפלגה. אנשי האס אס נבחרו על פי העקרונות שלטוהר הגזעועל פי נאמנות ללא תנאי לפיהררולמפלגה הנאצית. עד1944הייתה ההצטרפות לאס אס על בסיס התנדבותי, אך עם היחלשות כוחה הצבאי של גרמניה הוחל בגיוס אקראי מבין כלל האוכלוסייה, לעיתים מבני 18 ומטה. כמו כן צורפו ליחידות החמושות של הארגון מתנדבים מארצות אירופה הכבושות.

הזרוע הצבאית של האס אס,ואפן אס אס,התפתחה להיות צבא גרמני שני, בנוסף לוורמאכט,הצבא הגרמני. לוואפן אס אס יצאו מוניטין של לוחמים פנאטיים ואכזריים מאד; יחידות ואפן אס אס סייעו בחיסול ההתנגדות היהודית במרד גטו ורשהבאפריל1943ורצחושבויי מלחמהאמריקניים במחנה ליד העירמלמדי(Malmedy) במהלךקרב הארדניםב-1944.

האס אס נבדל מהצבא הגרמני, מהמפלגה הנאצית וממנגנון הפקידות הרשמי על ידידרגות,תגיםומדיםייחודיים לארגון.

במקביל להשתלטותה הבלעדית של המפלגה הנאצית על הכוח הפוליטי בגרמניה, "נשאבו" יותר ויותר תפקידי מפתח בממשל הגרמני – כמו מערכתאכיפת החוק– לשליטת האס אס והפכו לחלק מהארגון; במקביל, הפכו חלקים מתוך האס אס לגופים ממשלתייםדה פקטו.כדי לשמור על כוחה הפוליטי של המפלגה הנאצית ניתנה לאס אס הסמכות להקים ולהפעיל גופים שלמשטרה חשאיתגסטפווהסיפ "ו;משמעותה של סמכות זו הייתה למעשה העמדת האס אס מעל החוק.

האס אס היה גם מכשיר להטלת פחד ואימה במהלךהשואה.מנהיג האס אס, היינריך הימלר, היה אחד מיוזמיהפתרון הסופי.בסיוע גדודים מהצבא הסדיר, יחידות האיינזצגרופן(עוצבות המבצע) של האס אס רצחו יותר ממיליון אזרחים, רובם יהודים, באזורים שלברית המועצותשנכבשו על ידי הנאצים במלחמת העולם השנייה.האס אס היה אחראי להקמתם ולהפעלתם שלמחנות ריכוזומחנות השמדה,שבהם הומתו מיליוני כלואים כתוצאה מהשמדה מכוונת, מהרעבה, מהתעללות ומניסויים רפואייםוכחלק ממדיניות מכוונת שלטיהור אתני.אחרי מלחמת העולם השנייה הכריזו השופטים במשפטי נירנברגעל האס אס כארגון פשע, אחראי על יישום וביצוע מדיניות גזענית שלרצח עםוביצועפשעי מלחמהופשעים נגד האנושות.

הארגון הראשוני

[עריכת קוד מקור|עריכה]

את ארגון האס אס הקים ב-1923יוליוס שרק,ידיד קרוב שלאדולף היטלר,כמחלקה של ארגון האס אה(SA), פלוגות הסער של המפלגה הנאצית, שהיו מורכבות בעיקר מבריונים ומובטלים. מטרת המחלקה החדשה הייתה להיות משמר אישי של היטלר ושל בכירי המפלגה בהפגנות, עצרות, ואירועים ציבוריים אחרים, וכן כדי לשמור על פגישות המפלגה. המפקד הראשון של האס אס היהאמיל מוריס(Emil Maurice), והיחידה נודעה בתחילה כ "משמר הסגל" (Stabswache); המחלקה מנתה בתחילתה 8 אנשים, והיא עוצבה לפי הדגם שלבריגדת ארהארדט,אחת היחידות המפורסמות של הפרייקור,מיליציותימניות קיצוניות שהיו מורכבות מיוצאי הצבא הגרמני במלחמת העולם הראשונהופעלו בגרמניה ובמזרח אירופה אחרי המלחמה, עד אמצע שנות העשרים בערך.

לאחר כישלוןהפוטששל המפלגה הנאצית במרתף הבירה במינכןבנובמבר1923הוצאו ה-Stabswache והאס אה מחוץ לחוק. הדבר לא הפריע להמשך פעילותו, אך ללא התרחבות ניכרת. ב-1925הוקם ה-Stabswache מחדש כ - Stosstrupp Adolf Hitler (פלוגות סער, יחידות מחץ) - המשמר האישי של היטלר בפעילויות של המפלגה הנאצית. מפקדו החדש של האס אס היה יוזף ברכטולד, שטבע את סיסמת הנאמנות להיטלר: "נאמנות עד מוות", סיסמה שהפכה לעקרון יסוד באס אס. עוד באותה שנה הורחבה היחידה שוב לרמה ארצית, והוענק לה השם Schutzstaffel. משימתו של האס אס החדש נקבעה כהגנה על קבוצת בכירים במפלגה הנאצית בכל רחבי גרמניה.

ההתפתחות תחת פיקודו של היינריך הימלר

[עריכת קוד מקור|עריכה]
קבוצה של קציני אס אס.היינריך הימלרבשורה הראשונה. מסומן בעיגול -ריינהרד היידריך.התמונה באדיבות בית לוחמי הגטאות

בין 1925 ל-1929נחשב האס אס רק כגדודשל האס אה, ומנה לא יותר מ-280 איש. ב-6 בינואר1929 מינה היטלר אתהיינריך הימלרלמפקד האס אס והעניק לו את התואר "רייכספיהרר-ס" ס "(Reichsführer-SS, מפקד האס אס בכל הרייך). לקראת סוף1932מנה האס אס 52,000 חברים; עד סוף שנת1933היו חברים בארגון יותר מ-209,000 איש.

בהסכמתו שלהיטלר,הרחיבהימלר,יחד עם יד ימינוריינהרד היידריך,את כוחו, גודלו וסמכותו של הארגון. ב-1931הורה הימלר להיידריך לבנות שירות מודיעין בתוך הארגון, שירות הביטחון (Sicherheitsdienst או SD,אס דה). תפקיד ה-SD הוגדר כאיתור אויבי המפלגה ומעקב אחריהם. כמו כן הוקמו משרדים נוספים באס אס: משרד האחראי על טוהר הגזע של חברי האס אס, ומשרד האחראי על התיישבות - (SS - Rasse und Siedlungshauptamt - RUSHA). משרד זה נועד לעסוק בטוהר הגזע של אנשי האס אס ובהטמעת הנושא, וכן בהכנת התיישבותם של אנשי האס אס באזורים חקלאיים.

האצולה החדשה של גרמניה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

האס אס נועד להיות שכבת האצולההחדשה של גרמניה הנאצית. תוכניתו של הימלר להרחבת הארגון התבססה על חיקוי ארגונים היסטוריים שונים, כגוןמסדר הישועים,הטמפלרים,ו "שחורי החולצות"- קבוצהפשיסטיתאיטלקית.חברי הארגון עברו סינון קפדני, וחיו במערכת ייחודית של טקסים, סמלים ועקרונות שיצרו תחושה של ארגון נבחרים מעם.

על מנת לבסס את מעמדו והכשרתו של האס אס הקים אדולף הימלר מתקני הכשרה שנקראו "בתי ספר ליונקרי אס אס",שאימנו קציני אס אס.

הימלר יצר לארגון מערכתמדיםייחודית, מערכתדרגותמשלו, ושיטת ארגון ייחודית. האס אס יצר מבנה ארגוני שהיה, למעשה, מעין מדינה בתוך מדינה, ונועד ליצור שליטה מוחלטת של המפלגה על גרמניה ועל כל הרייך השלישי המתהווה.

ערך מורחב –מדי וסמלי האס אס
סמל גולגולת המת של האס אס, ה - Totenkopf

לפני1932לבשו חברי האס אס את מדי האס אההחומים, בתוספתעניבהשחורה וכובע מצחייהשחור, ועליו סמל ה- Totenkopf,גולגולתהמת. ב-1932 הוחלפו גם המדיםלצבע שחור, ומאוחר יותר, לפנימלחמת העולם השנייה,נוספו מדים בצבע אפור-שדה (feldgrau) בעיצוב שלהוגו בוס.מכאן היו ידועים אנשי האס אס כ "חולצות השחורות", לעומת אנשי האס-אה "החולצות החומות". בנוסף, הם גם ענדו את סמלהעיט הנאציואת סמל האס־אס – זוג "ברקים" מאונכים מקבילים, ᛋᛋ.

לא רק ההופעה החיצונית ייחדה את אנשי האס אס. חבריו היו טיפוסים שונים לגמרי מאספסוף האס אה. התגייסו וגויסו אליו אנשים בעלי כישורים ואינטליגנציהמקרב שכבות וזרמים שונים בעם הגרמני, שהתאימו לאידיאל "הגזע הארי"הנאצי וסלדו מרפובליקת ויימארוממה שהיא מייצגת. חברי האס אס היו צריכים להוכיח "טוהר גזע "(קציני האס אס היו צריכים להוכיח את מוצאם הארי לפחות עד שנת1700), והיו צריכים לעמוד במבחנים לא רק לגבי מוצאם אלא גם לעמוד בסטנדרטים של הופעה, אופי ונאמנות פוליטית.

אנשי האס אס התקבלו לארגון בטקס מעין דתי, ששולבו בו סמלים גרמניים עתיקים, מיתוסיםפגנייםואלמנטיםמיליטריסטיים;המיסטיקה שיצרו סמלים אלו הייתה דומיננטית באתוסשל הארגון, וכך למשל נהגו טקסיעלייה לרגללאתרים הקשורים למסדר הטבטוני.אנשי האס אס הוכשרו באימון צבאי למחצה תחת משטר מיוחד של משמעת קשה, והקפידו על סדר, הופעה והתנהגות; המוטו של הארגון היה "נאמנות היא כבודי" (בגרמנית: Meine Ehre heißt Treue), סיסמה שהייתה חרוטה על הפגיון שניתן לקצינים.

אנשי הארגון היו כפופים למשטר מעיןמונרכי,שהכתיב הוראות בשאלות של כבוד, נאמנות וכללי התנהגות. העיקרון השולט בארגון היה ה- Führerprinzip,עקרון המנהיגות,שמשמעו הייתה אחריות כלפי מעלה בשרשרת ההיררכיתשל הארגון, וקבלת הסמכות של האחראים כלפי מטה באותו מבנה. עיקרון זה היה נכון בכל המפלגה הנאצית, וזכה להעצמה רבה באס אס.

כך הפכו אנשי האס אס ל "יחידה המובחרת" של המפלגה הנאצית. הציבור הגרמניהעריץ את המשמעת של האס-אס, במיוחד לאחר השוואה לאנשי האס-אה, שביצעו מעשי אלימות אקראיים.

עם התרחבותו של האס אס היה צורך לארגנו במבנה היררכי. בבסיס הארגון עמדה כיתה (Schartrupp), מעליהמחלקה(Sturm),פלוגה(Sturmbann), וגדוד(Standarte). בסוף 1932 אוחדו הגדודים לשלוחות (Abschnitte). מאוחר יותר נוצרו גם מסגרות שלחטיבה(בריגדה) ויחידות נוספות לפי הצורך, עד לרמה שלדיוויזיותשריון. באותה חלוקה השתמשו גם לדרגות - בתוספת הסיומת "פיהרר" ולפי הצורך קידומת כמו אונטר (תת-) או אובר (רב-), למשל,אוברשטורמבאנפיהרר.במקביל, השתמשו באס-אס גם בדרגות צבאיות - גנרל, קולונל, מאיור (רב-סרן) ועוד.

עלייה לשלטון וביסוס מעמד האס אס

[עריכת קוד מקור|עריכה]

חיסול האס אה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

עםעליית הנאצים לשלטון,בראשית1933,הציב לעצמו הימלר שתי מטרות עיקריות: חיסול כל התנגדות למשטר החדש, והשתלטות עלהמשטרה בגרמניה,מהלך שנועד לתת לאס אס שליטה מלאה על הנעשה במדינה. כחלק ממהלך זה תכנן הימלר גם הקמתמחנות ריכוז,שבהם ירוכזו מתנגדי המשטר. עליית האס אס החלה ב-30 ביוני1934,ב "ליל הסכינים הארוכות",שבו חוסלה מנהיגותהאס אהובראשה מנהיג האס אה,ארנסט רהם.אירוע זה חיסל, למעשה, את האס אה, והפך את האס אס מזרוע של האס אה לגוף עצמאי ולזרוע הקרבית היחידה שלהמפלגה הנאצית;העומד בראש האס אס, הימלר, הפך כנראה לאדם החזק בגרמניה, מלבד היטלר עצמו.

ההשתלטות על המשטרה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

בגרמניה שלרפובליקת ויימארהוקמה משטרה פוליטית, שתפקידה היה להגן על החוקה מפני התקפות שמקורן במניעים פוליטיים. למשטרה זו היו מחלקות במדינות השונות. המחלקה בפרוסיההפכה להיות הגסטפו(GESTAPO - GEheime StaatsPOlizei - משטרת המדינה החשאית), החל מ-1933,ביוזמתו שלהרמן גרינג,שהיה שר הפנים במדינה.

הימלר התמנה כמפקד משטרתמינכןבמרץ 1933, ובאותו חודש הקים אתמחנה הריכוזהראשון,דכאו.עד אמצע1934השתלט האס אס על כל גופי המשטרה הפוליטית בגרמניה; הימלר מינה את מפקדו הראשון של מחנה דכאו,תיאודור אייקה(Theodor Eicke), כמפקד כל מחנות הריכוז ומשמרות האס אס.


ערך מורחב –משטרה בגרמניה הנאצית

עד1936השתלט הימלר על כל גופי המשטרה בגרמניה, והחל בתהליך של מיזוג כל הגופים הללו לגוף ענק יחיד, חיל הגנת המדינה (Staatsschutzkorps) - תהליך שלא הושלם מעולם. ב-17 ביוני1936 הוענק להימלר התואר "רייכספיהרר סס וראש המשטרה הגרמנית", כמבטא מהלך זה. כל גופי המשטרה הפוליטית אוחדו לתוך הגסטפו, והאס אס השתלט על גופי המשטרה האחרים בגרמניה:משטרת הפלילים,קריפ "ו(KRIPO),משטרת הסדר,אורפ "ו(ORPO) (שנוצרה ממיזוג הז'נדרמריהומשטרת המגן), ומשטרת הביטחון,סיפ "ו(SIPO).

הגסטפווהקריפו אוחדו במשטרת הביטחון תחת פיקוד היידריך (שהפך בכך למספר שניים באס אס, מכיוון שפיקד גם על האס דה). משטרת המגן והז'נדרמריה אוחדו במשטרת הסדר בפיקודקורט דליגה.רשמית נותרו שני ארגונים אלה תחתמשרד הפנים,אך למעשה נשלטו על ידי האס אס והימלר בראשו (שבכל מקרה היה גם שר הפנים).

איחוד המשטרה הפך אותה מגוף של שירות המדינה וסיוע לאזרח לגוף שהיה למעשה זרוע של המשטר הנאצי, הפועלת על פי רצונו של המנהיג הנאצי.

קורבנות האס אס במחנה הריכוז דכאו

הרחבת מנגנון המודיעין ויצירת מחנות הריכוז

[עריכת קוד מקור|עריכה]

כבר ב-1931 הקים ריינהרד היידריך את האס דה, כמנגנון מודיעין פנימי. עד 1934 השתלט האס דה על כל פעילות המודיעין בתוך המפלגה הנאצית; ב-1938הפך האס דה באופן רשמי לגוףבמשרד הפנים הגרמני.ב-1939מוזגו האס דה ומשטרת הביטחון,סיפ "ו,לגוף חדש, המשרד הראשי לביטחון הרייך (Reichssicherheitshauptamt, RSHA).

האס אס הקיםמחנות ריכוזלכליאת מי שהוגדרו "מתנגדי משטר". מחנות הריכוז היו באחריות "המשרד למשק ומנהל", שהיה אחראי גם על ענייני מנהלה, כלכלה ותחזוקה באס אס. שמירת המחנות הופקדה בידייחידת גולגולת המת(טוטנקופפ-פרבנדה, SS-Totenkopfverbände), שהיו בפיקודו של תיאודור אייקה. לוחמי יחידות אלו היו האכזריים והקשוחים שבאנשי האס אס; הם אומנו במשמעת ובאכזריותוקיבלו הכשרה קרבית. לימים הפכו אנשי יחידות אלו לחלק מהיחידות הצבאיות של האס אס, ה "ואפן אס אס"(Waffen-SS,האס אס החמוש), ויצרו את ההדיוויזיה ה-3 של האס אס,דיוויזיית גולגולת המת (SS-Panzerdivision Totenkopf).

השליטה על המשטרה, גופי המודיעין ומחנות ריכוז אפשרו לאס אס שליטה מלאה על ביטחון הפנים של גרמניה, שליטה שממנה נהנה הארגון עד סוף המלחמה. האס אס לא רק שלט ארגונית ומבצעית בגופים השונים שחלשו על תחום זה; הארגון לא היה כפוף לשום ביקורת מכל סוג - משפטית, מינהלית, חוקתית או אחרת. האס אס יצר למעשה גוף שלטוני מלא, שהתחרה באופן מלא בגוף השלטוני הרשמי. ב-1939 אף הוקמה רשת בתי-משפט של האס אס שנתנה סמכות חוקית לפעילותו, ולמעשה השלימה את עקיפת החוק הקיים.

פעילויות נוספות

[עריכת קוד מקור|עריכה]

האס אס השקיע רבות באינדוקטרינציהובתעמולה,כדי לקדם רעיונות נאציים; הימלר ראה בכך מטרה עיקרית של האס אס, ואחד מהמשרדים הראשיים של הארגון, לשכתו של ס "ס אוברגרופנפיהרר ד" ראוגוסט הייסמאייר(August Heissmeier) היה ממונה על קידום מטרה זו. משרד זה קידם פעילויות תרבות ומדע בנושא, בקרב תלמידים וסטודנטים, ואף השקיע במחקר היסטורי וארכאולוגי כדי לחשוף את התרבות הגרמנית הפרה-נוצרית. האס אס הקים בתי ספר לקצונה, שבהם הוכשרו נערים לשירות כקציני אס אס; חלק גדול מהצוערים היו חניכי תנועתהנוער ההיטלראי(היטלר יוגנד).

דוגמה קיצונית להיותו של האס אס מעין אצולה מתהווה, בעיניו של הימלר, הייתה בפרויקט הלבנסבורן(Lebensborn), מילולית - "מעין החיים". פרויקט זה נועד לעודד ילודה של ילדים "טהורי גזע", שאבותיהם היו אנשי אס אס, ואמותיהם בדרך כלל נערות ונשים צעירות, בנות האגף הנשי בהיטלר יוגנד. הימלר גרס, שיש לעשות הכול כדי לעודד ילודה: גורמים והסברה למניעת הריוןהופסקו, ונעשה מאמץ רב למנועהפלות;האס אס עודד נשים אלו להיכנס להריון מאנשי אס אס, בתוך או מחוץ למסגרת הנישואין. האבות שוחררו מכל אחריות מוסרית או אחרת להריון, ואילו אגודת לבנסבורן סייעה לנשים אלו, תמכה בהן ועודדה אותן ללדת את ילדיהן. עם פרוץ המלחמה, התרחב המושג עד כדי חטיפת ילדים מהאזורים שנכבשו על ידי גרמניה ומסירתם לאימוץכפוי בגרמניה; כך אירע לילדי הכפרלידיצה,שנמחק מעל פני האדמה כתגובה להריגת היידריך בידיפרטיזניםצ'כיים.כ-80% מאותם ילדים מעולם לא הוחזרו לבתיהם.

מלחמת העולם השנייה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

האס אס הגיע לשיאו בזמן מלחמת העולם השנייה. די היה בשמו ובמוניטין המאיים שיצא לארגון, מוניטין של אלימות קרה, יעילה ומאיימת, כדי להכות בפחדלב כל אדם.היטלרנתן לאס אס סמכות שיפוטית על כלמחנות הריכוזבארצות הכבושות ואיפשר להם להשגיח על השליטה היומיומית במדינות, שנכבשו על ידיגרמניהבזמן המלחמה. כך השלים האס אס את הפיכתו מגוף מפלגתי קטן לארגון מסועף ששולח זרועות לכל תחום ואזור בו גרמניה נמצאת, ולמרות קשיי המלחמה, מהווה מכשיר רב עוצמה בשמירה על הדיקטטורהויישום הנאציזם.

הכנות לקראת המלחמה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

עוצבות המבצע, האיינזצגרופן(Einsatzgruppen), הוקמו ב-1939 לקראת המלחמה הממשמשת ובאה. יחידות אלו היו תחת אחריות משטרת הביטחון (סיפ "ו) ושירות הביטחון (ס" ד). יחידות אלו נועדו לנוע בעקבות הצבא הגרמני, ולטפל במי שהוגדרו "אויבי הרייך" באזורים שייכבשו. יחידות אלו הופעלו על פי הנחיותיו של היידריך באיגרת הבזק:הן סייעו באכיפתהטלאי הצהוב,בהקמת מועצות היהודים, היודנראט,ביצירת הגטאות,ועוד.

האס אס האזורי אורגן מחדש, והועמד בפיקוד מנהיגים בכירים של אס אס ומשטרה (Höherer SS und Polizeiführer), שהיו נציגיו של הימלר בכל מחוז. המשרד לגזע והתיישבות הורחב, כדי לפעול לאריזציה ונאציפיקציהשל השטחים שייכבשו. משטרת הביטחון ושירות הביטחון אוחדו לגוף ענק יחיד שריכז את כל הפעילות הפוליטית של האס אס, "המשרד הראשי לביטחון הרייך"(נודע בראשי התיבותRSHA) בפיקודו של היידריך.

תוכניות האס אס

[עריכת קוד מקור|עריכה]

עם תחילת המלחמה גדל האס אס מאוד, והגיע עד כדי 250,000 איש. האס אס שאף לתפוס מקום מרכזיברייך השלישיהמתהווה. השטחים הנרחבים שנכבשו בתחילת המלחמה סיפקו לארגון הזדמנות פז להגשים את שאיפות הארגון:הימלרמינה את מפקדי האס אס האזוריים (ה-Höherer SS und Polizeiführer), כדי שיעשו הכול כדי להגשים את המטרות הגזעניות, הצבאיות, הכלכליות והמינהליות של הארגון. תוך תחרות עזה מול השלטונות האזרחיים והצבאיים במקום, עשו מנהיגי האס אס הכול כדי להגשים מטרות אלו, ואכן הצליחו בכך מאוד, במיוחד במזרח אירופה.

על פי סיכום עם הפיקוד העליון של הורמאכט,ה-OKW,היה האס אס אחראי על "השקטת" השטחים שנכבשו, מאחורי הקו הראשון. הכוונה הייתה לא רק למלחמה בפרטיזניםותנועות התנגדות, אלא גם להשלטת משטר של אימה, ולניצול כלכלי של הארצות הכבושות, תוך שיעבוד התושבים הסלאביים והתייחסות אליהם כעבדים, והשמדת אויבים אמיתיים או מדומים בממדים חסרי תקדים.

ב-1939 הוענק להימלר התואר "נציב הרייך לחיזוק הגרמניות" (Reichskomissar für die Festigung deutschen volkstums), זאת מעבר לתוארו כרייכספיהרר אס אס.במסגרת תפקידו זה הגה הימלר תוכניות ענק ליישוב השטחים העצומים שכבשה גרמניה, תוכניות שהאס אס אמור היה ליישם. במסגרת תוכניות אלו התכוונו הגרמנים להגלות מיליונים מהתושבים הסלאביםלסיביר,ואילו מיעוט מהם אמור היה לעבור "גרמניזציה".כל שטחן של פולין ושלאוקראינהאמור היה להיות מיושב על ידי גרמנים ופולקסדויטשה- פולנים ממוצא גרמני.

האס אס התכוון להקים רשת של יישובים במזרח אירופה, שבהם יישבואיכריםגרמניים, יחד עם פולקסדויטשה ומתנדבים בני הארצות השכנות, שיעברו גרמניזציה. משימה זו הוטלה על אחד ממשרדיו הראשיים של האס אס (ראו להלן) - המשרד הראשי למרכזי הפולקסדויטשה, בראשות ס "סאובר-גרופנפיהררורנר לורנץ (Werner Lorenz).

האס אס כלל בתוכניתו גם אתמערב אירופה:נורווגיה,דנמרק,הולנדובלגיהנחשבו לארצות שיהוו חלק בלתי נפרד מהרייך העתידי, וכמאגר כוח אדם נוסף ליישובמרחב המחיהבמזרח, הלבנסראום (Lebensraum). בארצות הללו הרחיב האס אס את תפקידו מעבר לסיוע לשלטונות הכיבוש:המשרד הראשי של האס אס,בראשות גוטלוב ברגר, ניסה לבנות בסיס פוליטי לתמיכה ושיתוף פעולה עם גרמניה, וזאת בשיתוף עם תנועות אוהדות מקומיות.

ארגון פנימי - משרדים ראשיים ושליטה בשטח

[עריכת קוד מקור|עריכה]

הימלר ניהל את האס אס כאחוזהפיאודלית;הבסיס היה נאמנות קציניו אליו ואל היטלר, על פי "עקרון הפיהרר" (שהוזכר לעיל). ואולם, בין גופי האס אס שררה לא אחת תחרות קשה. ב-1942הושלם ארגון האס אס ב-12 "משרדים ראשיים" (Ämter או Amtsgruppe). בראש כל משרד עמד קצין בדרגה הבכירה ביותר, אס אס אוברגרופנפיהרר (המקבילה לדרגתגנרל.אלו היו משרדי האס אס הראשיים (חלקם הוזכרו לעיל):

  1. המשרד הראשי של נציב הרייך לחיזוק הלאום הגרמני;בראשותאולריך גריפלט
  2. משרד הרווחה הראשי לגרמנים אתניים;בראשותורנר לורנץ.
  3. לשכות אוברגרופנפיהרר היסמייר; בראשות ד "ראוגוסט הייסמאייר.
  4. המשרד הראשי למשק ומנהל;בראשותאוסוולד פוהל.משרד זה היה אחראי על מינהל חיילי האס אס ועל כלכלתם. בנוסף, גילם בתוכו את אחת הסתירות הפנימיות הקשות של האס אס: משרד זה היה אחראי על מחנות הריכוז, בהם נרצחו המוני יהודים, אך גם על ניצולם הכלכלי, כלומר על שמירתם בחיים כעובדי כפייה. סתירה זו התגברה לקראת שנת 1944, עם החרפת מצבה של גרמניה במלחמה, כאשר גבר הצורך בניצולם של העובדים לצורכי המאמץ המלחמתי המוגבר.
  5. המשרד הראשי למשטרת הסדר(המשטרה במדים); בראשותקורט דליגה.
  6. המשרד הראשי לביטחון הרייך(RSHA); בתחילה היה בראשותריינהרד היידריך,עד שנהרג על ידיפרטיזניםצ'כייםב-27 במאי1942.לאחר מכן נוהל על ידיארנסט קלטנברונר
  7. המשרד הראשי לסגל האס אס;בראשותמקסימיליין פון-הרף
  8. המשרד הראשי לשיפוט של האס אס;בראשותפרנץ ברייטהאופט
  9. המשרד הראשי להנהגת האס אס;בראשותהנס יוטנר.בתוך משרד זה פעלמשרד הקומנדו של הוואפן אס-אסשהיה ממונה על "יחידות גולגולת המת", ועם התקדמות המלחמה גם על הוואפן אס אס, שהתפתח מיחידות אלה (ראו להלן).
  10. המשרד הראשי לגזע והתיישבות;בראשותריכרד הילדברנט
  11. המשרד הראשי של האס אס;בראשותגוטלוב ברגר
  12. המטה האישי של הרייכספיהרר אס אס,הימלר;בראשותקרל וולף

במהלך המלחמה התמוטט הארגון האזורי של האס אס, שהיה בידי מפקדי אס אס אזוריים. השליטה בשטח הייתה בידי המפקדים המקומיים, ללא שליטה מלאה של המטה הראשי, או עם מידת שליטה מוגבלת. המפקדים האזוריים פעלו תוך תחרות עזה מול שלטונות הכיבוש האזרחיים והצבאיים, והגשימו באכזריות את המדיניות הנאצית, כיוזמה אישית וכחלק מהמדיניות הכללית של גרמניה הנאצית, בתמיכת זרועותיו השונות של האס אס. יש הטוענים[1],כי מצב זה של ריבוי זרועות ומפקדים, הפועלים בתחרות זה מול זה תוך נאמנות פיאודלית עיוורת לגורמים שמעליהם, הם אלה שהולידו אתהפתרון הסופי,ולאו דווקא המדיניות המכוונת של הימלר (שאלה הפונקציונליזם ואינטנציונליזםבתחום שנויה במחלוקת).

ערך מורחב –ואפן אס אס

ב-17 במרץ1933 הקיםיוזף (זף) דיטריך,בהוראתו הישירה של היטלר, יחידה בשם "משמר הראש – אדולף היטלר" (Leibstandarte – Adolf Hitler), שנועדה לשמש כמשמר ראש, ומשמר טקסי לפני בנייני המפלגה. יחידה זו, יחד עם יחידות נוספות בשם "יחידות הכוננות הפוליטית" (Politische Bereitschaft) השתתפו בליל הסכינים הארוכות;היכולת המרשימה שהפגינו יחידות אלו עוררה את הימלר לתכנן כוח צבאי משלו, שכונה "כוח הכוננות" (Verfügungstruppe). יחידה זו כללה שלוש חטיבות, שהיו אמורות להיות כפופות לצבא הגרמני, הרייכסווהר,שהפך להיות הורמאכטבהמשך. יחידות אלו אמורות היו להיות יחידות עילית: היו בהם מתנדבים בלבד, שלהם הועיד הימלר אימון טוב יותר מהאימון הצבאי הרגיל וציוד משובח יותר, ובמקביל הם היו אמורים להיות בעלי נאמנות גבוהה יותר, ונעדרי הטקסיות המיושנת שאפיינה אז את הצבא הגרמני.

ראשי הצבא הגרמני חשו מיד כי קיומו של כוח צבאי נפרד מהצבא הוא איום על הצבא. הם דרשו פיקוח מלא על הכוח החדש המתהווה, והדבר הוביל למאבקי כוח בלתי פוסקים בין האס אס לצבא. עד תחילת המלחמה הצליחו ראשי ה-OKW,המטה הכללי הגרמני, למנוע את גידולו של כוח הכוננות (בתחילת המלחמה מנה הכוח לא יותר מ-23,000 איש, כולל אנשי יחידות גולגולת המת), ואולם, הם נאלצו לקבל את עצם קיומו של כוח זה ככוח עצמאי מקביל לצבא; ב-17 באוגוסט1938קיבל היטלר את עמדתו של הימלר, וקבע את עצמאותו של הוואפן אס אס. השם "ואפן אס אס" - האס אס החמוש - ניתן רק כשנה לאחר מכן, עם פרוץ המלחמה, ועם יצירתן של שלוש הדיוויזיות הראשונות של הוואפן אס אס: הדיוויזיה השנייה, דאס רייך (SS-Division Das Reich); הדיוויזיה השלישית, דיוויזיית גולגולת המת (SS-Division Totenkopf); ודיוויזיה נוספת שהורכבה מכוחות המשטרה ונקראה דיוויזיית המשטרה (SS-Polizei Panzergrenadierdivision) - דיוויזיה זו אוחדה לוואפן אס אס רשמית רק ב-1942.יחידת העילית, משמר הראש של היטלר, ה-Leibstandandarte Adolph Hitler, יצרה מאוחר יותר את הדיוויזיה שהוגדרה כדיוויזיית האס אס מס' 1, בעלת אותו שם.

דיוויזיות הוואפן אס האס שובצו בחזיתות השונות על פי החלטת הצבא, אך היו כפופות בכל עניין אחר (כוח אדם, ציוד, שיפוט, וכדומה) לפיקוד העליון של האס אס. דבר זה יצר חיכוך בלתי פוסק מול הצבא, וגם תחרות בין המשרדים השונים של האס אס על השליטה בוואפן אס אס. אחד הוויכוחים הבולטים עם הצבא וגם בתוך הנהגת האס אס היה על גודלו של הוואפן אס אס; הדעה שגרסה שיש צורך להגדיל ככל האפשר את הוואפן אס אס היא זו שניצחה, אך מכיוון שלא היה די בכוח האדם הגרמני (מכיוון שהצבא מנע גיוס נרחב), נאלץ הוואפן אס אס לגייס יותר ויותר מבין הגרמנים שגרו מחוץ לגרמניה, הפולקסדויטשה, וגם בין עמים "גרמניים", כמוסקנדינביהוהולנד,ומאוחר יותר גם מצרפתאיטליה,ואף ממזרח אירופה.בשיא כוחו מנה הוואפן אס אס למעלה מ-40 דיוויזיות, ואולם אותן יחידות שגויסו מעמים לא גרמניים נחשבו נחותות יותר; לעומתן, דיוויזיות האס אס המובחרות (אותן שהוזכרו לעיל, וכן דיוויזיית האס אס החמישית, ויקינג) הוסבו לדיוויזיות שריון מעולות, PanzerDivision, ונלחמו במקומות הקשים ביותר כמעין "כיבוי שריפות" בעת משבר בחזית.

"היהודי האחרון בוויניצה"הוא כינויו של תצלום שצולם בסמוך לעיר ויניצה שבאוקראינה במהלך השואה, ובו מוצג היהודי האחרון מהעיר כשהוא כורע על ברכיו לפני קבר אחים עמוס בגופות יהודי ויניצה וחייל איינזצגרופן מכוון אקדח לראשו, רגע לפני הוצאתו להורג, בעוד נאצים מהוואפן אס אס (Waffen-SS) ושירות העבודה של הרייך (Reichsarbeitsdienst) מביטים במתרחש.

במהלך כל המלחמה ביצעו חיילי הואפן אס אס פשעי מלחמה הן כנגד אזרחים והן כנגד חילי בעלות הברית, בין פשעי המלחמה שזכו ל "פרסום" היוהטבח במלמדי,הטבח באורדור-סור גלןטבח בפוסה ארדיאטינה,טבח דיסטמו,טבח וויניצה,טבח וולה,הטבח במהלך מבצע קוטובוס,טבח מרזבוטוועוד.

האס אס הוסיף להיות המכשיר המרכזי בידיו של המשטר הנאצי לקיום שלטונו. באורח פרדוקסלי, ככל ששקע הרייך השלישי יותר ויותר, התהדקה והלכה אחיזת הברזל של האס אס בכל רחבי גרמניה ושטחי הכיבוש שלה. דיוויזיות הוואפן אס אס תפסו מקום גדל והולך במערכה הצבאית, ורדיפת מתנגדי השלטון הלכה וגברה.

לקראת סוף המלחמה, כאשר מפלת גרמניה הייתה ברורה, ביטל הימלר את ביצועהפתרון הסופיבתקווה להשתמש בכך כקלףמיקוחעםבעלות הברית,ואף האמין שיתנו לו לעמוד בראש גרמניה החדשה ולא יוציאוהו להורג. הוא אכן לא הוצא להורג - זמן קצר אחרי שנתפס, הצליח להתאבד באמצעות כמוסתציאנידשהחביא בפיו, בעוד שוביו מנסים להחיותו ללא הצלחה.

עוד בטרם תמה מלחמת העולם השנייה ברחה קבוצה של קציני אס אס לארגנטינהוהקימה שם רשת פליטים נאצים בשםODESSA(קיצור של Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen) שזרועותיה הגיעו לגרמניה, לשווייץאיטליהולוותיקן.הרשת פעלה מתוךבואנוס איירסועזרה לאדולף אייכמןיוזף מנגלהאריך פריבקהולפושעי מלחמה נאצים רבים אחרים למצוא מפלט באמריקה הלטינית.

ב-30 בספטמבר1946הכריזו השופטים במשפטי נירנברגעל ארגון האס אס כארגון פשע. השופטים חיזקו הכרזה זו בהצהרה: "האס אס שימש למטרות נפשעות, הכוללות את רדיפתם והוצאתם להורג של יהודים, ברוטליות ורצח במחנות הריכוז... והטיפול הלקוי בשבויי מלחמה". המשפט המשיך בהכרזה שהחשד בפשע דבק בכל מי "שהתקבל רשמית כחבר באס אס... ושנשאר כחבר בארגון גם כאשר ידע שהארגון משמש לביצוע מעשים שהוכרזו כנפשעים בסעיף 6 שלאמנת לונדון לפשעי מלחמה".

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאאס אסבוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  1. ^שלמה אהרונסוןמביא דעות אלו בערך 'ס "ס,אנציקלופדיה של השואה, כרך ד', עמ' 876