לדלג לתוכן

ג'וזף פריסטלי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'וזף פריסטלי
Joseph Priestley
לידה 26 במרץ1733
Birstall,הממלכה המאוחדתעריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 6 בפברואר1804(בגיל 70)
נורת'מברלנד,ארצות הבריתעריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי כימיה,פיזיקה
מקום מגורים אנגליה
מקום קבורה בית הקברות ריברויועריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים בית הספר בטליעריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • עמית האקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים
  • מדליית קופלי(1772)
  • עמית החברה המלכותיתעריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג מרי פריסטלי(23 ביוני 176217 בספטמבר 1796)עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים הנרי פריסטלי, ויליאם פריסטלי, גוזף פריסטלי, שרה פריסטליעריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
מחקרים בנושאיחשמל,אופטיקהוהרכב האוויר
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'וזף פריסטליאנגלית:Joseph Priestley;‏13 במרץ17336 בפברואר1804) היהכומר,פילוסוףוכימאיאנגלי.ידוע כמי שגילה את היסודחמצן.

ג'וזף פריסטלי נולד ב-1733בכפר באזוריורקשיירבאנגליה.הוא היה הבכור מבין ששת ילדיו של יונס, יצרן צמר. כדי להקל על אמו, נשלח, בגיל שנה, לבית סבו. לאחר פטירתה, בגיל שש, חזר לבית אביו. בגיל תשע נישא אביו בשנית, והוא אומץ על ידי אחות אביו.

כנער, למד פריסטלילטינית,יווניתועברית,וכבר בגיל 16 לימד אנשי דת לקרוא את התנ "ךבעברית. הוא חלה בשחפתואז למד גםצרפתיתואיטלקיתכדי שיוכל לעסוק במסחר,אך חזר ללימודידת.בנוסף למד נגינה בחליל.הוא הוכשר לכמורה בקבוצה נוצרית שנפרדה מהכנסייה האנגליקנית.

בגיל 22 החל לנהל קהילה בכנסייה בנידהם(Nidham), אך עזב אחרי 3 שנים. כעבור שלוש שנים פתח בית-ספר בננטטוויץ(Nantwitch) שבצ'שייר.היו לו 30 תלמידים ו-6 תלמידות, והוא לימד אותם בשיטות חדשניות. הוא כתב ספרידקדוק,עודדכתיבה יוצרתואף לימדניסוייםבמדע.

בגיל 29 נישא לאחות של תלמידו, בתו של בעל מכרות ברזל עשיר. אחרי שנה החל לעסוק בהוראת שפות באקדמיה בוורינגטון,שם החל לפרוח בחברת צעירים אינטלקטואלים נוספים. הוא האמין בחופש בחינוך ובפוליטיקה, ועודד את תלמידיו לשאול שאלות. הוא פיתח את לימודי ההיסטוריהדקדוקחוקכלכלהומדע המדינה- מאה שנה לפני שנכנסו לתוכניות הלימודים באנגליה. הוא גם תמך ברעיון הנהגת חינוך חינם לכל האנגלים.

ב-1767,אחרי הולדת שני ילדיו, נקלע לקשיים כספיים כמורה,וחזר לנהל כנסייה בלידס.אז החל לעסוק בשכנוע, כתיבה והרצאות עלישוכאדם, ניהול כנסיות בצורה דמוקרטית על ידי אנשים פשוטים, ועוד. בתקופה זו ספג ביקורת חריפה מאנשיכמורהקתוליםכמו גם מחילונים.

בתקופה זו המשיך פריסטלי לעסוק במדע, והתעניין בגזיםובאוויר.הוא הצליח לאסוף את הגז ממבשלת בירהסמוכה לדירתו, להמס אותו במים וליצורמשקה מוגזטעים, שטען שהוא יעיל גם נגד מחלת הצפדינה.כך המציא את המשקאות המוגזים.

ב-1772גילה לראשונה את הגזחמצן דו-חנקני( "גז צחוק" ). באותה שנה זכה גם במדליית קופלי.

בהמשך קיבל תפקיד כמורה, ספרן ומלווה לרוזן משלבורן.בתקופה זו המשיך לערוך ניסויים, ללמוד ולהיפגש עם פילוסופים בלונדון.ב-17741777פרסם את ששת הכרכים של ספרו "ניסויים ותצפיות בסוגים שונים של אוויר", אותו הקדיש לדוכס.

כשלא מצא מי שיצייר את מכשיריו, למד לצייר בפרספקטיבהבעצמו, ואף כתב על כך ספר. זה גם הביא אותו לכתוב וללמוד על "הראייה, האור והצבע". בכתביו תיאר את כל מה שחווה בדיוק בחושים, את הצלחותיו וכישלונותיו לפרטים, כמו למשל כשניסה לשמר בשר בעזרת תחמוצתחנקן,ולאכלו אחרי חצי שנה.

ב-1774נפגש פריסטלי בצרפתעםלבואזיה,כשליווה את אדונו, שם כנראה נתן ללבואזיה את הרעיון על קיומו של גז המועיל לנשימה, שלבואזיה העניק לו את השםחמצןוערך בו ניסויים רבים. הוא בילה גם זמן רב עם ידידובנג'מין פרנקלין,ועודד אותו לכתוב ספר על תופעותחשמל.לאורך חייו המקצועיים עד יומו האחרון תמך פריסטלי בתורת הפלוגיסטון.בשל כך היה שרוי בוויכוח מתמיד עם לבואזיה אשר הוביל את המהפיכה הכימית לפיה תהליכי השרפהנובעים מתהליכי חימצון[1].פרסטלי הדגיש את הגישה הניסויית בכימיה, גישה שפותחה על ידיפרנסיס בייקוןבעוד שלבואזיה דבק בגישה התיאורית המחפשת מסגרת המאחדת את כל המושגים תחת פרדיגמה אחת מבית מדרשו שלרנה דקארט.

לצד גישתו המדעית ביחס לחקר הגזים אימץ פרסטלי גישה חברתית, שעלתה בקנה אחד עם הגישה המדעית. לפי תפיסתו בני המעמדות הנמוכים, שמהם הגיע, התנגדו להיררכיה הכנסייתית, והעדיפו גישה המדגישה את חשיבות פועלו של האדם ואחריותו לקשרים עם האל ועם החברה[1].בדרך דומה העריך פריסטלי כי חלקיקי החומר הם בעלי מהות כמעט רוחנית. לדעתו חלקיקי החומר אינם פסיביים וטבועים בהם כוחות שהם מפעילים זה על זה. גישתו הפוליטית של פרסטלי הובילה אותו לתמוך בכוחות שקידמו אתהמהפכה הצרפתית.תמיכה זו עוררה התנגדות בארצו והוא נאלץ להגר לארצות הברית, שבה בילה את העשור האחרון לחייו. פריסטלי זכה לקבלת פנים אוהדת בארצות הברית והוצע לו לכהן כפרופסור לכימיה באוניברסיטת פנסילבניה.אך, הוא העדיף להתגורר בסביבה כפרית. בחירתו שלתומאס ג'פרסון,שהיה אחד ממעריציו, לנשיא ארצות הברית אפשרה לפרסטלי לסיים את חייו בסביבה אוהדת ותומכת.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  1. ^12מיכאל חיות,ההיסטוריה של הכימיה,האוניברסיטה המשודרת,משרד הביטחון – ההוצאה לאור,1996