לדלג לתוכן

דיוויזיית הפאנצר אס אס הראשונה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דיוויזיית האס אס הראשונה
סמל הדיוויזיה
סמל הדיוויזיה
Meine Ehre heißt Treue
(נאמנות היא הכבוד שלי)
פרטים
כינוי Leibstandarte
('שומרי הראש')
מדינה גרמניה הנאציתגרמניה הנאציתגרמניה הנאצית
שיוך אס אסאס אסאס אס
סוג דיוויזיה
בסיס האם Royal Prussian Main Cadet Instituteעריכת הנתון בוויקינתונים
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 9 בנובמבר19238 במאי1945(21 שנים)
מלחמות

סיפוח אוסטריהוצ'כוסלובקיה

מלחמת העולם השנייה
המערכה בפולין
המערכה על צרפת
קרב קורסק
הפלישה לנורמנדי
הקרב על הבליטה
פיקוד
מפקד נוכחי יוזף דיטריךעריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דיוויזיית האס אס הראשונה(או בשמה המלאדיוויזיית הלייבשטנדרטה ס "ס אדולף היטלרגרמנית:SS-Panzerdivision "Leibstandarte SS Adolf Hitler") הייתהדיוויזייתואפן אס אסמשוריינתאשר שירתה בצבא גרמניה הנאצית,במהלךמלחמת העולם השנייה.הדיוויזיה הוקמה בספטמבר1933כרגימנטשומרי הראששלאדולף היטלר(לייבשטנדרטה הוא מונח בגרמניתעתיקה שפירושו הוא "שומרי ראש של מנהיג" ). ב-1939הפך הרגימנט ליחידה נפרדת של הוואפן אס אס, בהמשך הפך הרגימנט לדיוויזיית שריון.

חיילי הדיוויזיה ביצעו פשעי מלחמה רבים, במערב המפורסם שבהם הואטבח מלמדי,אך הדיוויזיה רצחה גם שבויים רבים בחזית המזרחית.

לפני מלחמת העולם השנייה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

לאחר מספר גלגולים של יחידת שומרי ראשו של היטלר, הקיםהיינריך הימלראת היחידה "לייבשטנדרטה אס אס אדולף היטלר" בתחילת1934כאשר מפקדה היהזפ דיטריך.היחידה לקחה חלק בליל הסכינים הארוכותב-30 ביוני1934, כאשר היחידה הייתה אחראית לחיסול בכירי האס אה,כוללארנסט רהם,סמוך לעירמינכן. האס אס,וכך גם יחידת הלייבשטנדרטה, היה בעל תנאי גיוס גבוהים. רק אלו שהיואריםבמידה מספקת, בעלי כושר גופני מצוין וחדורי האידאולוגיה הנאציתיכלו להתגייס לארגון.

הלייבשטנדרטה לקחה חלק בפעולותיה התוקפניות שלגרמניה הנאציתלפני מלחמת העולם. היחידה השתתפה בכיבושו מחדש שלחבל הסאר(1935) והייתה בראש הכוחות הגרמניים שצעדו לתוךאוסטריהבאנשלוס(1938). במרץ1939נכנסה הלייבשטנדרטה לבוהמיהומוראביהוכך נוסדהפרוטקטורט של בוהמיה ומוראביה.עד 1939 היחידה הייתה בגודלרגימנטהכולל כוחותחי "ר,הנדסהותותחנים

היחידה גם לקחה חלק במצעד הצבאי שהיה חלק מאירועייום ההולדת ה-50 של היטלר.

מלחמת העולם השנייה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

קרבות ראשונים

[עריכת קוד מקור|עריכה]

במערכה בפוליןצורפה הלייבשטנדרטה לדיווזית החי "ר ה-17 של הוורמאכט.היחידה לחמה בדרוםפוליןבקרבות עזים נגדחיל הפרשיםהפולני כדי למנוע את איגוף הכוחות הפולשים. לאחר מכן הועברה היחידה לאזורורשהשם כיתרה את הכוחות הפולנים שניסו להימלט. במהלך הלחימה הרגה הלייבשטנדרטה 50 יהודים בבלונדי ובגורוו. לחימת הלייבשטנדרטה הייתה יעילה במהלך המערכה אך שירותה הושהה בשל האבדות הגבוהות שספגה.

ב-1940הורחבה היחידה וכללה גם כוחות חי "ר ממוכן משלה וסוללת תותחי סערשטאג סימן 3.הלייבשטנדרטה השתתפה בכיבוש הולנד והייתה בחוד החנית של הכוחות הפולשים ונפגשה עם הפאלשירמייגרשלקורט שטודנט.לאחר הפלישה הורחבה הלייבשטנדרטה לחטיבה.

לאחר כישלוןהקרב על בריטניה,ב-1941הועברה הלייבשטנדרטה לבלקן(המערכה בבלקנים), שם נלחמה כנגד הצבא היווני וכוחות הקהילייה הבריטית. לאור הצלחתה המרשימה של החטיבה בבלקנים, הימלר הרחיב את החטיבה והפך אותה ל "דיוויזיית האס אס הממוכנת לייבשטנדרטה אס אס אדולף היטלר". על אף השם, היחידה הפכה רק לחטיבה מתוגברת ורק במהלך הלחימה בברית המועצות הורחבה לדיוויזיה.

ברית המועצות ואיטליה

[עריכת קוד מקור|עריכה]
טנקיפאנצר 4של הדיוויזיה ברוסיה,מרץ1943.

בראשית הפלישה הגרמנית לברית המועצות (מבצע ברברוסהצורפה הלייבשטנדרטה לקבוצת ארמיות צפון.מאוחר יותר השתתפה היחידה בכיבושאומןוקייבולקחה חלק בקרב המגננה ברוסטוב על הדוןבנובמבר 1941. לאחר כיבוש רוסטוב בפעם השנייה על ידי הגרמנים ביולי1942הוצאה היחידה מפעילות מבצעית בשל האבדות הרבות שספגה והועברה לצרפתלצורך התארגנות מחדש. במהלך שהותה בצרפת הורחבה היחידה לדיוויזייתפאנצרגרנדיר.באביב 1943 היא הוחזרה לפעילות בחזית המזרחית, השתתפה בקרב חרקוב השלישי,במהלכו טבחה במאות אזרחים.

לאחר זאת לקחה חלק מרכזי בקרב קורסקביולי1943שם נכשלה חרוצות ואיבדה 474 מחייליה.

אבני נגףעל חוף האגם במקום בו טובעו הגופות

לאורהדחתו של מוסוליני מהשלטון באיטליהופלישת בעלות הברית לסיציליההועברה הדיוויזיה לאיטליה כדי להתכונן לאפשרות של פלישה של בעלות הברית למדינה. ב-8 באוגוסטהגיעה הלייבשטנדרטה לנהר הפווקיבלה הוראה לפרק את היחידות האיטלקיות באזור מנשקן. ההוראה התבצעה כמעט ללא התנגדות. ה-OKWהיה מודאג מדיווחים על כך שהארמייההאיטלקית ה-14 מתארגנת בפיימונטהליד הגבול הצרפתי, בכוונה לעבור לצד בעלות הברית. כוח של הדיוויזיה בראשותיואכים פייפרנשלח לפרק את הארמייה מנשקה. בעקבות סירובם של האיטלקים להתפרק מנשקם, אילץ אותם פייפר להיכנע ולמסור את נשקם לאחר קרב קצר. הלייבשטנדרטה עסקה גם בפעילות נגד הפרטיזניםהאיטלקים בצפון איטליהוברצח יהודים בטבח אגם מאג'ורהבו טבחו חיילי הדיוויזיה 56 יהודים. באופן חריג היה מעשה הטבח בניגוד לפקודות שקיבלו החיילים ולכן, על מנת להעלים עדויות, הטביעו את גופותיהם באגם, הגופות נשטפו לחוף השווייצרי של האגם ומעשה הפשע התגלה.

מהלך פעילותה של הדיוויזיה באיטליה היא הפכה לדיוויזיית שריון מלאה.

המצב בחזית המזרחית הלך והחמיר וכתוצאה מכך הוחלט להחזיר לשם את הדיוויזיה. באמצענובמבר1943היא הגיעה לז'יטומירוהשתתפה בהתקפת נגד מוצלחת של קבוצת ארמיות דרום באזור זה. בינואר1944עוטר מפקד גדוד הפאנצר ה-101,מיכאל ויטמןצלב האבירים של צלב הברזל עם עלי אלון וחרבותעל כך שעצר מתקפה של בריגדת טנקים סובייטית שלמה.

בפברואר1944,לאחר ששני קורפוסים גרמניים כותרו על ידי הצבא האדום בכיס קורסון,צורפה הלייבשטנדרטה לכוחות שניסו לפרוץ את טבעת הכיתור הסובייטית. למרות הישגים התחלתיים לא הצליח כוח החילוץ לחבור לכוחות המכותרים בשל תנאי השטח הקשים והתנגדות חזקה של ארבעה קורפוסים משוריינים סובייטים. בסופו של דבר הצליחו חלק מהכוחות הנצורים לפרוץ את טבעת הכיתור הסובייטית ב-17 בפברואר ולחבור לכוח החילוץ באזור נהר הגנילוי טיקיץ'. שרידי הדיוויזיה, 41 קצינים ו-1,188 חיילים, הועברו לבלגיהלצורך מנוחה ולהתארגנות מחדש וב-25 באפרילהגיעו לשיא כוחם.

החזית המערבית

[עריכת קוד מקור|עריכה]
חייליו של פייפר בדרך למלמדי

לאחרהפלישה לנורמנדי(יוני1944) הוצבה הלייבשטנדרטה בצפון נהר הסןכדי למנוע אפשרות של נחיתה מצדבעלות הבריתבאזור. במהלך הלחימה בצפון צרפת כותרה הדיוויזיה יחד עם כוחות אחרים על ידי כוחות אמריקנים, קנדים ופולנים אך הצליחה להיחלץ מן הכיתור. בסך הכל בעת הלחימה בצפון צרפת הדיוויזיה הייתה בעלת שיעור אבדות גבוה: 5,000 אבדות.

הלייבשטנדרטה השתתפה בקרב הארדניםבדצמבר1944.קרב זה היה למעשה רצונו של היטלר להכות בבעלות הברית המערביות ולהוכיח כי גרמניה אינה מנוצחת. הלייבשטנדרטה, יחידת העילית של הוורמאכט, תחת פיקודו שלוילהלם מונקההייתה לחוד החנית של הכוחות הגרמניים שתקפו באזור הארדנים.בשל שיעור האבדות הגבוה של הלייבשטנדרטה צורפו אליה חיילים מאומנים צעירים במיוחד. בנוסף, המשבר הכלכלי שפקד את הרייך אילץ את הדיוויזיה ללחום עם מלאי קטן של דלק והכוחות נזקקו למלאי דלק שאמורים להישבות מידי בעלות הברית. כאשר הקרב החל, מונקה שלח את הקולונל הטוב ביותר שלו,יואכים פייפרוהרגימנטשלו, שכונהצוות קרב פייפר,לעמוד בראש הכוחות התוקפים ב-16 בדצמבר.

במהלך התקדמותו של פייפר אירעטבח מלמדישגרם לזעזוע בדעת הקהל בארצות הברית. בטבח נורו 86שבוייםאמריקנים בידי חייליו של פייפר. למרות ההתקדמות המרשימה של פייפר, הוא נותר ללא תגבורת ואספקה מנותק מהכוחות הגרמניים. פייפר החליט ב-23 בדצמברלסגת לקווי המוצא. ב-1 בינואר1945הורה המטה הגרמני להמשיך במתקפה אך הכוחות האמריקנים היו מוכנים לה. ב-27 בינוארהסתיים הקרב עם תבוסת הגרמנים.

קרבות אחרונים

[עריכת קוד מקור|עריכה]

כשהיא סובלת מאבדות, דיוויזיית הלייבשטנדרטה הועברה לחזית המזרחית פעם נוספת. הפעם היא לקחה חלק בקרב בלטוןבהונגריהבמרץ1945,המתקפה הגרמנית האחרונה במלחמה. ההתקפה נכשלה והדיוויזיה נסוגה לעמדות הגנתיות בווינהכדי להגן עליה מפניהצבא האדום.פורסמה באותם ימים "פקודת הסרט". אדולף היטלר הוציא פקודה זו כיוון שחשב שחייליו לא לחמו "כפי שהמצב דרש" והורה לשים סרט לחרפה על חיילי היחידה. זפ דיטריך, נמנע מביצוע פקודה זו. ב-20 באפרילהדיוויזיה עברה לפלנסבורגשבצפון גרמניה, שם נכנעה לכוחות הבריטים ב-2 במאי.

הדיוויזיה ביצעה פשעי מלחמה במהלך כל הלחימה בחזית המזרחית, בין ינואר למרץ 1943 רצחה הדיוויזיה אלפי שבויי מלחמה רוסיים בחרקוב[1]וכמו כן אתהטבח באגם מאג'ורה.

אך אולי המפורסם בפשעי המלחמה של הדיוויזיה היה הטבח במלמדיבו רצחו חילי הדיוויזיה 86 חילי צבא ארצות הברית שנפלו בשבי בשדה מושלג במהלךהמתקפה בארדנים.

גופות הנרצחים בידי חילי הוואפן אס אס כפי שנתגלו בידי חילי ארצות הברית

הטבח שהיה פרקטיקה מקובלת בידי חילי הוואפן אס אס בחזית המזרח היה פשע המלחמה הראשון שהופנה כלפי חילי ארצות הברית זעזע את חילי ומפקדי צבא ארצות הברית והביא למעשי נקמה בחילי האס אס[2].

מפקדי הדיוויזיה

[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  • Williamson, Gordon,The Waffen-SS (1): 1. to 5. Divisions,Oxford:Osprey Publishing,2003.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
  1. ^Chris M.V. Madsen,Kurt Meyer on Trial: A Documentary Record.(עמ' 6), academia.edu, ‏2007
  2. ^נקמה מאוחרת, האמריקאים לא שכחו,באתר רגעים היסטוריים