לדלג לתוכן

זהות מגדרית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טרנסג'נדריותטרנסג'נדריות
ערך זה הוא חלק מסדרת ערכים
בנושאזהות מגדרית
עוד בנושא
פורטל להט "ב

זהות מגדריתהיא תחושת ההזדהות האישית של הפרט עם אחת מקטגוריות המגדר– שיכולה להיותגבר,אישה,איפשהו באמצע, שילוב של שניהם אואף אחד מהם.[1][2][3]זהות מגדרית יכולה להתאים לזוויגשל אדם ולייעוד המגדרישניתן לו בזמן הלידה, ויכולה להיות שונה ממנו. בכל החברות האנושיות קיימות קטגוריות של זהות מגדרית, וקטגוריות אלה יכולות לשמש כבסיס לזהות החברתית של האדם ביחס לחברים אחרים בחברה. המונח זהות מגדרית יכול להתייחס גם לזהות שאותה מייחסים אחרים לפרט על בסיס ציפיותיהם מתפקידי מגדרשמפגין הפרט (מגדר מיוחס).

המחקר המדעי מראה כי זהות המגדר איננה דבר שנבחר באופן מודע; רוב הזכרים אכן מזדהים לבסוף כגברים ורוב הנקבות כנשים, אך לא תמיד. תופעות כאלה של התפתחות מגדרית שונה, הולידו מחקר מדעי שלם אודות האטיולוגיהשל זהויותמגדר,נושא אשר עד כה ידע מחלוקות חריפות מאוד בקהילה המדעית,שאחת הידועות בהן היא הפולמוס סביבמקרה דייוויד ריימר.לעיתים אלו החשים אי-הלימה בין זהותם המגדרית לבין גופם, חשיםדיספוריה מגדריתוחלקם מבקשים לעבור הליך להתאמה מגדרית,כדי להתאים את גופם לתחושתם הנפשית. מומחים רבים מאמינים שגורמיםביולוגייםכגון השפעות גנטיות ורמות הורמונים ברחם,יחד עם חוויות מוקדמות וחוויות בגיל הנעורים או בבגרות עשויים כולם לתרום להתפתחות הזהות המגדרית.[4]

אטיולוגיה – מבט תאורטי[עריכת קוד מקור|עריכה]

האטיולוגיהלהיווצרות הזהות המגדרית, באדם ובכמה מינים נוספים, איננה מובנת מאליה: קורה לעיתים שזכרים צעירים (בשנים הראשונות לחיים) מזדהים כבנות, וההפך. כך למשל, בנים צעירים עשויים לטעון באופן עקבי כי הם למעשה "בת" ולדרוש מהוריהם לקנות להם בובות שעל פי ניתוח סטטיסטי נפוצות יותר בקרב בנות, לנסות ללבוש ביגוד הנתפס בתרבות כ "נשי", כגון שמלות,בתרבות המערבית(לרוב של האם או אחות/אחיות) ולבקש לשחק דמות נשית במשחקי סימבוליים או משחקי תפקידים בקרב ילדים, וכן ההפך. שכיחות התנהגות זו, הנקראתנון קונפורמיות מגדרית בילדים(Childhood gender nonconformity) אינה גבוהה, וכתופעה היא נדירה יחסית. תופעה זו נחקרת אקדמית מזה שנים רבות, בעיקר בדיסיפלינות שלביולוגיה,מדעי המוח,פסיכולוגיה,ולעיתים גםחינוך.מסיבה זו קיים שיח אקדמי ענף (אם כי צנוע יחסית לתחומים אקדמיים אחרים) העוסק באטיולוגיה של זהויותמגדרבאדם. להלן יוסבר על העמדה הנוכחית בקרבהקהילה המדעיתבהקשר זה.

בעבר שלטו שתי גישות עיקריות הבאות להסביר כיצד מתהווה זהותו המגדרית של אדם. כיום מקובלת גישה שלישית שהיא שילוב של השתיים. הגישות מכילות מודלים שונים, אך רוב המודלים משתי הגישות הראשונות, ננטשו לטובת השלישית, מתוקף הממצאים המדעיים שהניב שיתוף הפעולה ביןדיסציפלינותשונות, במטרה להבין את האטיולוגיה של זהות המגדר באדם.

קונסטרוקציוניסטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

גישה זו מבוססת בלבד על רעיוןקונסטרוקציוניסטיפונדמנטלישזהות המגדר מתעצבת אך ורק על ידיסוציאליזציהוהיא תוצר שלהבניה חברתית.גישה זו הביאה למספר מקרים טרגיים, כדוגמתדייוויד רימר,ולמעשה הופרכה[דרוש מקור][מפני ש...]על ידי ראיות סותרות כגון קיום תופעת הטרנסקסואליותשמתחילה, ברוב המקרים, בגיל הינקות, וכוללת התנגדות אקטיבית מצד הילד לתכתיבים המגדריים של הוריו (Childhood gender nonconformity), התנגדות שלרוב הולכת ומתחזקת במהלך השנים, בסתר או בגלוי. כמו כן, מחקריםנוירוביולוגייםמוקדמים, דוגמת אלו שלרוג'ר גורסקיודיק שוואבעל ההשפעה הקדם-לידתית של ההורמוןטסטוסטרוןבפרט, ואנדרוגניםבכלל, על ההתמיינות המוחית.גישה זו אומצה על ידי קבוצותפמיניסטיותפוסט-סטרוקטורליסטיותשלשיטתן מגדר, ואספקטים פסיכו-סוציאליים רבים נוספים, הם תוצאה של הבניה גרידא.

רדוקציוניסטית[עריכת קוד מקור|עריכה]

הגישה הרדוקציוניסטית היא גישהדטרמניסטית,המבוססת על הרעיון שעיקר ההשפעה על יניקת המגדר של היילוד היאהורמונלית(חשיפה להורמונים בשלבים מסוימים בהיריון), וכי לגורמים פסיכוסוציאליים בתר-היריוניים יש השפעה מזערית אם בכלל. ביקורת מרכזית על התאוריה היא העובדה שזהות המגדר עצמה היא אכן רכיב חברתי מובנה, שכן היא איננה הומוגנית בכל התרבויות (ואף אינה בינארית במספר חברות, כפי שנראה להלן). חוסר ההומוגניות מתבטא למשל בעובדה שבחברה אחת, שמקובלת בה בינאריות מגדרית, דברים מסוימים יכולים להיתפס כ "נשיים", בעוד שבחברה אחרת, גם היא בינארית מגדרית, אותם דברים אינם נתפסים כ "נשיים". אין הוכחה חד-משמעית לתאוריה הרדוקציוניסטית, שכן הקשר בין הורמונים לזהות מגדרית אינו ליניארי, משום שזהות מגדרית היאהבנייהולא, למשל,קומפלקס כימי,ועל כן היא אינה מושפעת מהורמונים באופן ישיר אלא עקיף – להורמונים בהחלט יש השפעה על כיוון המוח ל "יניקתה" של זהות מגדר מסוימת מן הסביבה החברתית, אך זהות המגדר עצמה, לרבדיה, אינה מיוצגת על ידיהורמוןמסוים כי אם בזכרונות מוקדמים עליהם מתבססים זכרונות מאוחרים יותר, או במובן פסיכולוגי יותר, סכמה מאוד בסיסית עליה מונחות סכמות אחרות.

היווצרות הזהות המגדרית באדם[עריכת קוד מקור|עריכה]

על פי מרבית החוקרים העוסקים בתחום, הזהות המגדרית מתעצבת לפני ובמהלך הלידה, עד להתגבשותה הסופית-לכאורה לא יאוחר מגיל 18 חודשים ככלל; החל מהשפעותביוכימיותכגוןהורמונאליותאוטרטוגניותבשלב החייםהפרי-נטאלי(כלומר, הקדם-לידתי), וכלה בשלב החיים האפי-נטאלי (כלומר הבתר-לידתי) שלאחריו, לפי אחת הדעות, מתרחש תהליך של "השלמה פסיכוסוציאלית"[א]הנמשך על פי רוב עד סביבות גיל 18 חודשים לערך.

רוב התינוקות גדלים ומזדהים עם הקטגוריות המגדריות התואמות את תפקודם ההורמונלי. לרוב, אך לא תמיד, התפקוד ההורמונלי תלוי בכרומוזומי המין, כלומר בגנטיקה הזכרית או הנקבית של התינוקות.[ב]אולם, ההזדהות עם הקטגוריות המגדריות כפופה לזהויות המגדר המקובלות בתרבות הספציפית.

התגבשות הזהות המגדרית בהתאם למערכת מגדרית[עריכת קוד מקור|עריכה]

ניתן להגדיר מערכת מגדרית כסך זהויות המגדר המקובלות בתרבות נתונה (או בהגדרה צרה יותר, בחברה נתונה) מבחינה לשונית ותרבותית. בתרבות המערבית, למשל, מערכת זו היא בינארית וכוללת את זהות המגדר הגברית (masculine) והנשית (feminine), אך בתרבויות אחרות, כגון האינדונזיתהתאילנדית,שבט הנבאחו,או אצל ילידי האיסמואה,המערכת המגדרית מאורגנת בצורה מעט שונה – בחלק מהתרבויות קיימות שלוש זהויות מגדר חברתיות ואף יותר. בשלב ההשלמה הפסיכוסוציאלי, שהוא ההקשר המגדרי שלהיקשרות,סוציאליזציהולמידה מסוגים שונים (על בסיסהתשתית הביולוגיתהמכווינה אדם לזהות מגדר נתונה), נרקמים קשרים בסיסיים מאוד למגדר ההולם את הגוף, נלמדיםתפקידי המגדרהמתאימים הבסיסיים ביותר, ונרכש הבסיס ההתנהגותי להם. תהליך זה בכללותו מכונה תהליך כמו-הטבעתי (Imprinting-like process),[ג]שבו נרכשת זהות המגדר בצורתה הבסיסית ביותר, ומשם עליה להתפתח בהקשריה המשניים.

יציבות הזהות המגדרית ככלל[עריכת קוד מקור|עריכה]

הכלל המקובל בקרב חוקרים הוא שמרגע שהתהליך הושלם, לא אמור להתרחש שינוי או "היפוך" של ממש בזהותו המגדרית של אדם, והגמישות המוחית בהקשר האלמנטרי שלה באופן כללי נסתיימה, מלבד שינויים משניים בהקשרה; כך למשל ילד בן שלוש המתנהג באופן ההתנהגות המקובל עבור בנות בגילו, לא ימשיך להתנהג כך בחלוף השנים, אלא יתפתח לפי אופן ההתנהגות המקובל עבור בני מגדרו בגיל מאוחר יותר. רוב[6]הילדים החוויםדיספוריה מגדרית בילדותלא יאובחנו בדיספוריה מגדריתבהגיעם לבגרות. הפסיכיאטר רפרטי כתב שבעוד שההתנהגות הנוגעת למגדר (ביטוי מגדרי) יכולה להשתנות עקבסטריאוטיפיםאו הזדהות שלהם עם אנשים שונים בחייהם, התחושה של זהות פנימית לפיה אדם הוא אישה, גבר, משהו באמצע או משהו אחר – זהות מגדרית מגובשת היא דבר שלא ניתן לשנות.[7]מצב זה שזהות המגדר נקבעת ואינה משתנה בהמשך החיים (אלא רק מקבלת ביטויים משניים שונים בכל גיל וגיל) אינו נתפס כעובדה בקרב חלק מהחוקרים, כי אם כ "כלל", שיש מי שסוטים ממנו במהלך המסלול ההתפתחותי של חייהם. הבולט בין חוקרים אלה הוא הפסיכולוגריי בלנשרד.בלנשרד והדומים לו טוענים שיש אנשים שמתוקף היסטוריה התפתחותית ייחודית, כן ישתנו בהקשר זה בגיל ההתבגרות, או בבגרות, בשל שילוב של נטייה ספציפית לפרפיליהעםפטישיזם טרנסווסטי.גם הפסיכואנליטיקןאריק אריקסוןדיבר על תופעה דומה של בלבול זהויות (שעשויה לכלול בלבול מגדרי) האופיינית לגיל העשרה (משבר זהות), וכן, הזכירו אפשרות זו גם הפסיכולוגג'ון מאניוהפסיכולוגית אנקה ארהרדט.[8]

מאני וארהרדט המשילו את התפתחות הזהות המגדרית, לפחות כאשר היא נעשית על פי הכלל והסדר המתואר לעיל – להתפתחות שפת האם והמבטא: שפת האם כקטגוריית-על בהקשר הפסיכו-לינגוויסטיהפרטי, היא בדרך כלל יחידה, ואלו המבטאפרגמטיקה,התחביר, ונגזרות אחרות של מאפיין אנושי זו, המשתדרגות עם השנים; אך שפת-אם, או "שפה עיקרית", לרוב יש רק אחת, ומסלול התפתחותי זה, דומה, על פי מאני וארהרדט, לזה של זהות המגדר.[9]עם זאת, רוב ממצאיו של מאני שנויים במחלוקת, והוא אף נחשף מזייף ממצאי מחקר על מטופלו דייוויד ריימר.

עם כל האמור לעיל, נכון לשנת 2018, לא ידוע בבירור באיזו מידה האטיולוגיה של זהות מגדר מושפעת מגורמים ביוכימיים (פרינטאליים, ובפרט אפי-נטאליים) ומסיבה זו כיום צומצם מחקר זה בהיקפו למשל להסקת מידע ממחקרי אורך, מחקרי תצפית בסביבה טבעית בבעלי חיים והסקה והיקש לוגי.

הסיבות למחקר אטיולוגי על התפתחות הזהות המגדרית[עריכת קוד מקור|עריכה]

מחקר אטיולוגי זה, כמו מחקרים אטיולוגיים אחרים בפסיכולוגיה התפתחותיתעלול לנבוע מסקרנותםשל פרטים שונים העוסקים בו בעיקר במטרה להבין מדוע קיימים אנשיםטרנסג'נדרים.ללא עניין זה, כפי הנראה מחקר זה היה מצומצם יותר בהיקפו, ונוגע בעיקר לפן הביולוגי של ההתפתחות, ופחות לפן המוחי-נפשי שלה. חוקרים בתחום זה הם מעטים יחסית והתקדמותו איטית.

עם זאת, אחת הביקורות כלפי חוקרים מסוימים העוסקים בנושא זה באופן עקבי היא שהם מבקשים להבין מהם הגורמים המדויקים לטרנסג'נדריות ואף להומוסקסואליות (שלרוב נקשרות בנון קונפורמיות מגדרית בילדים), במטרה למנוע אותן. מסיבה זו חוקרים מסוימים הואשמו בהטיה מחקרית,הומופוביהואףטרנספוביה,בפרט תוך הצבעה על מקרים של טראומות והתאבדויות של נבדקים אחדים שהשתתפו בניסויים כאלה והתרחשו לכאורה בעקבות השתתפות בהם. חוקרים כאלה עשויים לטעון כנגד ביקורות אלה כי חקירתם נובעת מסקרנות גרידא וכי זמן רב מדי ישבה האנושות בבורותבהקשר לנושאים אלה; עוד הם עשויים לטעון כי ביקורות כאלו נובעות מתסכולשחשים מבקרים מסוימים מעצם עבודתם וכי ההשלכה של ההתנגדות הסוציו-פוליטית לעבודתם המחקרית מעכבת את התהליך המדעיבכללותו. הפסיכולוגיםריי בלנשרדוג'יי מייקל ביילי(J. Michael Bailey), זכו לביקורת על שימוש בנומנקלטורה שהגיש בלנשרד, המתארת "3 סוגים" של נשים טרנסקסואליות, הנתפסת כנומנקלטורה בעייתית. הפסיכולוג קנת צוקר ספג ביקורת על ניסויים קוגניטיביים-ביהייביוריסטים שערך על ילדים נון-קונפורמיים מגדרית במטרה לחקור את האטיולוגיה של ביטויי הטרנסג'נדריות שלהם; האקטיביסטית הטרנסג'נדרית-טרנסקסואליתלין קונווייכינתה באחד ממאמריה את סדרת הניסויים האלה של צוקר "התעללות בילדים";צוקר מצידו האשים אותה בלשון הרעובפגיעה בשמו המקצועי ללא בסיס, ואיים בתביעה משפטית בדרישה להסיר את הדברים.

הלימה בין זוויג לזהות מגדרית מיוחסת[עריכת קוד מקור|עריכה]

אצל מרבית האנשים ישנה הלימה ביןהמין הביולוגישלהם לבין המגדר המיוחס להם מצד הסובבים אותם (ומכאן גם הלימה בין הזהות המגדרית שלהם למין הביולוגי שלהם). על פי הערכה, כ-3% מהאוכלוסייה חשים תחושת של חוסר התאמה (בעוצמות שונות) בין המין הביולוגי שלהם לבין זהותם המגדרית.[10]טרנסג'נדרהוא מונח הכולל קשת רחבה שלזהויותשקשורות לחוסר ההלימה ולהתנהגויותשאינן תואמות בין היות האדם זכר או נקבה, לבין התחושות המגדריות שלו או שלה.

לימודי מגדר[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –לימודי מגדר

זהות מגדרית הייתה מאז ומתמיד נושא לדיוןפילוסופי,ואף משמשת מושא מחקר מרכזי של הפסיכולוגיהמראשיתה. בעוד שהפסיכולוגיה חוקרת בעיקר את המכניזמים הנוגעים להתפתחות אישית בהקשר של זהות מגדר, תפקידי מגדר, ונטיות מגדריות, הרי שבעשורים האחרונים התפתח תחום מחקר חדש, "לימודי מגדר", המתמקד בהיבטים החברתיים והתרבותיים של הזהות המגדרית (בפרט שלנשים) אך פחות במכניזמים הללו. לימודי המגדר הם רב-תחומיים במהותם, משום שהם מבקשים לבחון את השפעתם של חלוקת התפקידים המגדרית, של זהויות מגדריות ושל ייצוגיהן על תחומי פעולה וידע שונים בחברות האנושיות. כיום פועלות במוסדות אקדמיים רבים ברחבי העולם מחלקות ללימודי מגדר, שמשלבות הוראה ופעילות מחקרית בתחומים שונים, בהםהיסטוריההיסטוריה של מגדר),סוציולוגיה,אנתרופולוגיה,משפטים,תולדות האמנותפסיכולוגיה, ומדע המדינה.

להבדיל מלימודי פסיכולוגיה (למשל, לימודי תואר שני בפסיכולוגיה במחלקה למגדר ומיניות) שנלמדים במידה רבה מנקודת ראות שלנוירופסיכולוגיהופסיכואנליזה,לימודי המגדר נלמדים בעיקר מנקודת ראותפוסט-מודרניתופמיניסטית,דבר הגורר אחריו ביקורת ציבורית רחבה וטענות כי לימודים אלו הם יותר בגדר של תעמולה מאשר מדע חברתי ממשי.

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאזהות מגדריתבוויקישיתוף

ביאורים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^יש שיטענו שתהליך זה מובן פחות טוב, באופן כללי, מהתהליכים הביוכימיים הגורמים להתמיינות זכרית של מערכת הרבייה, ומכאן גם למבנה מוחי שונה קמעה, מבחינה מגדרית.
  2. ^להרחבה על מקרים יוצאים מן הכלל ראו למשלאינטרסקסואליותותסמונת אי רגישות מוחלטת לאנדרוגן– תסמונת CAIS. תסמונת זו היא דוגמה קלאסית לאינטרסקסואליות. היא מתאפיינת בכך שעובר שהוא זכר מבחינה גנטית (בעל כרומוזומי מין XY בתאי גופו) אינו רגיש לאנדרוגנים (הורמונים זכריים) שגופו מייצר, ולכן מתפתח בפועל כנקבה, מזוהה כנקבה ומגודל בהתאם כבת וגדל והופך לאישה לכל דבר ועניין. עם זאת, לנשים בעלות התסמונת איןמחזור חודשיוהן עקרות בשל היעדררחם,אך אינן יכולות לדעת על קיום הבעיה ללא בדיקה גנטית.[5](הקישור אינו פעיל, 8.12.2022)
  3. ^ההבדלים העיקריים בין הטבעה קלאסית כפי שתיארקונרד לורנץלבין תהליך כמו הטבעתי הנוגע לזהות המגדר הם: 1. זמן ההתרחשות – אצל קונרד לורנץ התהליך קרה מייד עם הבקיעה מהביצה ואילו כמו-הטבעה מגדרית מתרחשת מעט מאוחר מן הלידה (לא ידוע מתי בדיוק זה קורה או מה פרק הזמן המקסימלי, באופן כללי, בו זה יכול לקרות). 2. הטבעה כפי שקרתה אצל לורנץ, לרוב אינה מושפעת מגורמים הורמונליים משמעותיים בעוד שכמו-הטבעה מגדרית, בפירוש כן קשורה להם.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^Sexual Orientation and Gender Expression in Social Work Practice, edited by Deana F. Morrow and Lori Messinger (2006, ISBN0231501862), page 8: "Gender identity refers to an individual's personal sense of identity as masculine or feminine, or some combination thereof."
  2. ^Jason Rafferty, MD, MPHGender-Diverse & Transgender Children,HealthyChildren.org, American Academy of Pediatrics
  3. ^מה זה טרנסג׳נדר?,באתרמעברים לקשת הטרנסית
  4. ^Why are some people transgender?,APA.org website
  5. ^Growing Up Intersex Part 1, AIS-DSD Support Group Published on Sep 25, 2014, public channel at YouTube.com
  6. ^במחקרי עוקבהשונים נמצאו שיעורים של בין 61% ל-98%.ראו:Ristori, Jiska; Steensma, Thomas D. (2016-01-02). "Gender dysphoria in childhood".International Review of Psychiatry(באנגלית).28(1): 13–20.doi:10.3109/09540261.2015.1115754.ISSN0954-0261.PMID26754056.
  7. ^Jason Rafferty, פסיכיאטר ילדים,Gender Identity Development in Children,באתר healthychildren.org. האתרמצהירשמאמריו אושרו בידי האקדמיה האמריקאית לרופאי ילדים (AAP).
  8. ^Money, J & Anke. Erhardt, "Man & Woman, Boy & Girl", Johns hokins university press, 1972, ראו הקדמה, מהדורה ראשונה.
  9. ^מאני וארהרדט, 1972, מהדורה ראשונה, הקדמה.
  10. ^The Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association's,Standards Of Care For Gender Identity Disorders,Sixth Version. February, 2001