לדלג לתוכן

טריסטן ואיזולדה (אופרה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טריסטן ואיזולדה
Tristan und Isolde
מילות השירים ריכרד וגנר
מבוסס על טריסטן
מוזיקה ריכרד וגנר
סוגה אופרה
הצגת בכורה 10 ביוני1865
שפה גרמנית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
טריסטאן ואיזולדה, ציור מאתג'ון ויליאם ווטרהאוס,(1916)

טריסטן ואיזולדהגרמנית:Tristan und Isolde) היאאופרהבשלוש מערכות מאתריכרד וגנראשר כתב גם את הלברית.עלילת האופרה מבוססת בעיקר על סיפור האגדה הרומנטיתמןהמאה ה-12"טריסטן"מאתגוטפריד פון שטרסבורג,שהיה מגדולי המשוררים הגרמניים בימי הביניים.העבודה על היצירה נמשכה בין השנים 1857–1859, והיא הוצגה לראשונה ב-10 ביוני 1865 במינכןבניצוחו שלהנס פון בילוב.

ביצירתו את האופרה, הושפע וגנר במיוחד מספרו של הפילוסוףארתור שופנהאואר"העולם כרצון וכדימוי"(Die Welt als Wille und Vorstellung), אך גם מהרומן שניהל עם המשוררתמתילדה ווסנדונק(אנ').

האופרה טריסטן ואיזולדה נחשבת כאחד משיאי יצירתו האופראית של וגנר, בעיקר בשל השימוש הנרחב שעשה ברעיונות מוזיקליים חדשניים שלכרומטיות,עמימות טונאליתהשעייה הרמונית.משכך, היא השפיעה באופן משמעותי גם על יצירותיהם שלמלחיניםרבים במוזיקה הקלאסיתהמערבית ושימשה השראה רבה בעבודותיהם שלגוסטב מאהלרריכרד שטראוסועוד. אחרים לעומת זאת, אפיינו את יצירתם כעומדת בניגוד לזו של וגנר ובהםקלוד דביסי,מוריס ראוולואיגור סטרווינסקי. טריסטן ואיזולדה מסמלת את הנסיגה מהלחנה בסגנון ההרמוניוהטונליהמקובל, וככזו שהניחה את היסודות למוזיקה הקלאסית של המאה ה-20.

כתב היד של היצירה שמור במוזיאון ריכרד וגנר בביירוית.

היסטוריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

בשנת 1849 נאלץ וגנר לעזוב את משרתו כמנצחהאופרה של דרזדןבשלצו מעצרשהוצא נגדו בגין תמיכתו בהתקוממות שנערכה בעיר כנגדממלכת סקסוניה.הוא עזב את אשתו וברח לציריךשם פגש בשנת 1852 את סוחר המשיאוטו ווסנדונק שהפך במהרה לתומך ומממן שלו למשך מספר שנים. בתקופה זו הושפע וגנר מאוד מתנועתהרומנטיזם הגרמניומשירת ימי הבינייםהגרמאניתשחוותה אז "גילוי מחדש". וגנר העיד על עצמו כי בהשפעתהרומנטיזםוכתבי שופנהאואר ביקש ליצור חוויה בעלת ביטויאקסטטישלרגשות.

בשנת 1854 השלים את טיוטת הליברית של טריסטן ואיזולדה על פי כתביו של פון שטרסבורג אך רק באוגוסט 1857 החל בבניית היצירה האופראית. לצורך כך עבר להתגורר בבית כפרי באחוזתו של ווסנדונק ובמקביל ניהל רומן עם אשתו ושילב באופן בלתי מקובל אצלו, שניים משיריה ביצירתו. ביולי 1858 נאלץ וגנר להעתיק שוב את מגוריו לוונציהלאחר שהרומן הסודי שניהל התגלה והמשיך שם בכתיבת האופרה. במרץ 1859 נאלץ וגנר, שעדיין נחשב כמבוקש נמלט, להעתיק שוב את מגוריו והפעם ללוצרןשם השלים באוגוסט 1859 את כתיבת היצירה.

לאחר השלמתה הציע וגנר להציג את עבודתו למספר בתי אופרה אך זו התגלתה כקשה מאוד לביצוע, ולא הצליחה להגיע לידי מימוש על ידם גם לאחר מספר רב של ניסיונות הפקה. לאחר שבאופרה שלוינהנעשו למעלה מ-70 חזרות בין השנים 1862–1864 טריסטן ואיזולדה טרם הוצגה. הצגת הבכורהנערכה לבסוף רק ביוני 1865 בתיאטרון הלאומי במינכן לאחר שוגנר הפך לחביבו שללודוויג השני, מלך בוואריהשהשקיע משאבים כספיים רבים בהפקת האופרה. בחודש יולי 1865 לאחר ארבע הופעות בלבד, נפטר הזמר שגילם את טריסטן, עובדה שעוררה שמועות כי מותו קשור במאמץ שנדרש ממנו לצורך התפקיד. בעקבות מותו, נקלעה גם אשתו שגילמה את איזולדה למשבר נפשי וחדלה מלהופיע עוד.

בתחילת המאה ה-20, נהנתה יצירה זו, כמו יצירות אחרות של וגנר, ממקום מרכזי בחיי הרוח והתרבות של מינכן.[1]

השפעה מוזיקלית[עריכת קוד מקור|עריכה]

האופרה טריסטן ואיזולדה נחשבת לאבן דרך בהתפתחות המוזיקה הקלאסית המערבית וזאת בשל השימוש החדשני שעשה וגנר במגוון רחב ויחודי שלסולמות כרומטיים,הרמוניהופוליפוניהאקורדהראשון ביצירה המכונה "אקורד טריסטן"מסמל באופן ברור את המעבר מהרמוניה טונאליתמסורתית לאקורד דיסוננטי.


 {
 \new PianoStaff <<
 \new Staff <<
 \new Voice \relative c'' {
 \clef treble \key a \minor \time 6/8
 \voiceOne \partial8 r8 R2. \once \override NoteHead.color = #red gis4.->(~ gis4 a8 ais8-> b4~ b8) r r
 }
 \new Voice \relative c' {
 \override DynamicLineSpanner.staff-padding = #4.5
 \once \override DynamicText.X-offset = #-5
 \voiceTwo \partial8 a\pp( f'4.~\< f4 e8 \once \override NoteHead.color = #red dis2.)(\> d!4.)~\p d8 r r
 }
 >>
 \new Staff <<
 \relative c {
 \clef bass \key a \minor \time 6/8
 \partial8 r8 R2. \once \override NoteHead.color = #red <f b>2.( <e gis>4.)~ <e gis>8 r r
 }
 >>
 >> }
השמעת הקטע

האופרה ידועה בשל המגוון הרחב והבלתי מקובל עד לאותו הזמן של פרקטיקה הרמונית כמו למשל השימוש התכוף בשני אקורדים רצופים שלטריטון,וכן השימוש בהשהייה הרמוניתלצורך יצירת מתח הנובע מחשיפת המאזין לסדרה בלתי נגמרת שלקדנצות.בעוד שהשימוש בכלים הרמוניים אלה החל כבר אצל מלחינים בתקופת הרנסאנס,הרי שוגנר היה מבין הראשונים לשלב אותם לכל אורך היצירה.

הטונאליות והצבעוניות המוזיקלית של וגנר השפיעו כאמור על התפתחות המוזיקה המערבית ובין היתר על המוזיקה בסרטי הקולנוע. כך למשל בסרטו שלאלפרד היצקוקורטיגומורגשת השפעה רבה של קינת המוות המפורסמת מתוך האופרה (Liebestod)

עלילה[עריכת קוד מקור|עריכה]

מערכה ראשונה[עריכת קוד מקור|עריכה]

איזולדה שאמורה להנשא למארקה מלךקורנוולוהמשרתת שלה, מועברות בספינתו של האבירטריסטן לחצרו של המלך. היא חשה נלעגת ומתפללת לטביעתה של הספינה בים. זעמה מופנה בעיקר כלפי טריסטן, האביר הממונה על הובלתה ליעד והיא דורשת לשוחח עימו. טריסטן מסרב, ומזכיר לה כי הרג את ארוסה. איזולדה מספרת למשרתת כי ריפאה והצילה ממוות אדם זר שהרג את ארוסה, ולאחר מכן התברר לה כי מדובר בטריסטן. היא ניסתה להרוג אותו בחרבו אך הוא הביט לתוך עיניה והיא לא מצאה בליבה את הכוחות לכך. טריסטן הורשה לעזוב עם הבטחה שלא יחזור יותר. למרות זאת בגד בהבטחתו וחזר בשליחותו של דודו, המלך, על מנת לקחת את איזולדה לחתונה. איזולדה מכינהשיקויודורשת מטריסטן לשתות עמה במטרה לכפר על בגידתו. השיקוי שאמור לגרום למות שניהם, מתגלה כשיקוי אהבה שנרקח על ידי המשרתת.

מערכה שנייה[עריכת קוד מקור|עריכה]

המלך מארקה יוצא למסעצידלילי. איזולדה נשארת בטירה, מכבהלפידבוער כסימן לטריסטן שיצטרף אליה. המשרתת מזהירה אותה כי אחד מאבירי המלך, מלוט חברו של טריסטן, חושד בקשר שבינה לבין טריסטן אך היא מתעלמת. זוג הנאהבים, טריסטן ואיזולדה נפגשים בחשאי ומצהירים על אהבתם. טריסטן מצר על אור היום שלא מאפשר להם לממש את אהבתם באופן גלוי, וטוען כי רק בלילה הארוך של המוות יוכלו להתאחד לנצח. זוג הנאהבים אינו שועה לאזהרותיה של המשרתת כי אור היום עולה. באור, מתגלה זוג הנאהבים החבוק לעיני המלך. הבגידה המשולשת מתגלה: טריסטן בוגד במלך, האביר מלוט בוגד בחברו טריסטן, ואיזולדה בוגדת בחובתה. טריסטן ומלוט נלחמים וטריסטן מניח ליריבו לפצוע אותו קשה.

מערכה שלישית[עריכת קוד מקור|עריכה]

טריסטן הגוסס מועבר לטירתו בבריטני.רועהמשמיע תרועתאבלוידידו של טריסטן אומר כי רק איזולדה יכולה לרפאו. הרועה מבטיח כי ישמיע תרועת שמחה עם הגיעה של ספינה. טריסטן מתעורר ומקונן על גורלו להיות שוב באור. ידידו מספר לו כי איזולדה בדרכה אליו. הוא שוקע בתרדמתכאשר ספינתה של איזולדה מגיעה. תרועת השמחה של הרועה נשמעת, טריסטן מתעורר, ובהתרגשותו הוא קורע את התחבושותמעל פצעיו. איזולדה מגיעה לפגוש את אהוב ליבה. טריסטן נופח את נשמתו כאשר שמה של אהובתו על שפתיו. איזולדה מתמוטטת לצידו של טריסטן כאשר ספינה נוספת מגיעה וממנה יורדים המלך, האביר מלוט והמשרתת. ידידו של טריסטן סבור כי הם הגיעו במטרה להרוג את טריסטן, מסתער על האביר מלוט. המלך מנסה להפריד ביניהם אך השניים הורגים זה את זה. המלך מבכה את מותו של טריסטן ומספר כי המשרתת גילתה לו את מעשהשיקוי האהבה,והגעתו היא במטרה לאפשר את האיחוד בין השניים. איזולדה מתעוררת מעלפונה, מספרת כי חזתה את חזרתו של טריסטן מהמתים, ומתה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאטריסטן ואיזולדהבוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^יוסף קרוק,תחת דגלן של שלוש מהפכות,תל אביב: מחברות לספרות, 1968, עמ' 298