לדלג לתוכן

יידיש

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יידיש / אידיש
ייִדיש / אידיש
מדינות
ארצות הבריתארצות הבריתארצות הברית
מדינותאירופה
ישראלישראלישראל
קהילות יהודיות רבות בעולם
אזורים מזרח אירופהותפוצתה
דוברים 1,500,000~
שפת אם 1,500,000~[1][א]
כתב אלפבית עברי
משפחה

הודו-אירופית

גרמאנית
גרמאנית מערבית
גרמאנית עלית
יידיש
לאום

המחוז היהודי האוטונומיהמחוז היהודי האוטונומיהמחוז היהודי האוטונומישברוסיה
שפת מיעוט מוכרת
פוליןפוליןפולין
רומניהרומניהרומניה
הולנדהולנדהולנד
שוודיהשוודיהשוודיה
רוסיהרוסיהרוסיה

אוקראינהאוקראינהאוקראינה
בוסניה והרצגובינהבוסניה והרצגובינהבוסניה והרצגובינה
בלארוסבלארוסבלארוס
מוסד ייוו "א,ליגה למען יידיש
קוד שפה yiעריכת הנתון בוויקינתונים
קוד ISO 639-1 yiעריכת הנתון בוויקינתונים
קוד ISO 639-2 yidעריכת הנתון בוויקינתונים
קוד ISO 639-3 yidעריכת הנתון בוויקינתונים
ראו גם שפהכתברשימת שפות
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ייִדִישׁאואידיש(כנראה קיצור שלייִדיש-דײַטש– "יהודית-גרמנית"), בעברית נקראת לפעמים גםאִידִית,היאשפה יהודיתהשייכת למשפחת השפות הגרמאניותונכתבת באותיות האלפבית העברי.יידיש היא השפה הגרמאנית המודרנית היחידה שאינה נכתבת בכתבלטיני.

בימי הביניים נקראה לרובעברי-טייטש(לעיתים:עברי-דײַטשאו בראשי תיבות:ע "ט) אולשון אשכנז,ולמןתקופת ההשכלהז'רגון(בכתיב יידי: זשאַרגאָן), מושג שביטא זלזול בשפה. רוב אוצר המילים היידי הוא ממקורות גרמאניים, בין 20% ל-30% אחוז מהמילים הן ממקורותעברייםוארמיים,והנותר ממקורות סלאבייםורומאניים.

מאז התיישבותם בתחומי גרמניה במאה ה-9,שימשה הגרמנית-יהודית כשפתם העיקרית שלהאשכנזים,ונותרה כזו גם עםהגירתם מזרחה של רבים מהם.מסוףהמאה ה-18,בעקבות האמנציפציהוההשתלבות הגוברת בחברה הכללית, זנחו יהודי מרכז ומערב אירופה את היידיש. במזרח אירופה לעומת זאת התרחשה בשלהיהמאה ה-19פריחה של תרבות יידיש,שכחלק מראייתה כשפה יהודית לאומית (בדומה לשפות לאומיות של כ-200 קבוצות אתניות שונות שאיכלסו את האימפריה הצארית), התלוו לה ניסיונותלתַקְנֵן את השפהבהתבסס על הניבים המקומיים; בתקופה זו גם החל השימוש השיטתי בשם 'יידיש'. התרבות היידית הוסיפה לשגשג בברית המועצותפוליןובקרב המהגרים היהודים בארצות הבריתעד לאחרמלחמת העולם השנייה.השואה,התערות הדור הצעיר ורדיפות סטליןהביאו את תרבות היידיש לסף ההכחדה. בתנועה הציונית,שקידמה אתתחיית העבריתכשפה בלעדית,הייתה היידיש סמללגלותיות.כיום היא משמשת כשפה יומיומית בחלקים מסוימים של החברה החרדית,בעיקר אצלחסידים,ועודנה מדוברת בקרב יהודים יוצאי מזרח אירופה, בעיקר מבוגרים. היידיש זוכה לעניין גם בקרב צעירים ואקדמאים שוחרי פולקלור והיסטוריה אשכנזית.

היסטוריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

"גוּט טַק אִים בְּטַגְֿא שְ וַיר דִּיש מַחֲזֹור אִין בֵּיתֿ הַכְּנֶסֶתֿ טְרַגְֿא" (יום טוב יהא לנושא מחזור זה לבית הכנסת): המשפט המתוארך העתיק ביותר בניב היהודי-גרמני, מתוךמחזור ורמייזא,1272.

במאות התשיעית והעשירית,לכל המאוחר, החלו היהודים להקים קהילות גדולות ב "אימפריה הרומית הקדושה".יהודים מצרפתומצפוןאיטליההתיישבו באלזסובאזורחבל הריין,זנחו את הניבהצרפתי-יהודיוהאיטלקי-יהודיוקיבלו את השפה הגרמניתהעתיקה (המילים הארכאיות ביותר ביידיש, כמו "אָהְרְן/דאווענען",[4]'להתפלל', "בענטשען", 'לברך',[5]ו "טשולנט",[6]מקורן לפי ההשערה באותם ניביםרומאניים). בתהליך דומה לזה שבו התפתחושפות יהודיותאחרות, סתגרנותה שלהקהילה היהודיתועירוב מילים מלשון הקודשומהניבים הקודמים, אפשרו היווצרותדיאלקטהמיוחד לה ונבדל מזה בו השתמשו הנוצרים.

מימי הבינייםהמאוחרים, במאה ה-13,ועד ראשיתתקופת ההשכלה,הייתה היודיש-דייטש שפת הדיבור העיקרית, ולעיתים קרובות היחידה, בקרב רוב יהודי אשכנז, ומשל כך בקרב רוב היהודים.[7]בסביבות המאה ה-13 החלה הגירה למזרח אירופה, שבה דוברושפות סלאביות.היידיש קיבלה שם סממנים של שפה נפרדת לחלוטין, במקום דיאלקט של הגרמנית כפי שנותרה במערב. באותה תקופה, קהילות בבוהמיה,מוראביהופולין,שדיברו יהודית-סלאבית או "כנענית",אימצו בהדרגה את שפת האשכנזים.כך התחולל בידול בין שתי קבוצות ניבים – יידיש מזרחית שקיבלה השפעות מקומיות ויידיש מערבית שנשתיירה במרחב הלשוני הגרמאני.

במאה ה-16הפכה לשון אשכנז משפה מדוברת (כמעט) בלבד לשפה כתובה, כאשר טקסטים יידיים מן המאה ה-16 נמצאו בגניזת קהיר.[8]בגניזה בקהיר נמצא גם המכתב העתיק ביותר ביידיש[9]בין רחל זוסמן, אלמנה זקנה שהתגוררה בירושלים, לבנה משה, שהתיישב עם משפחתו בקהיר לרגל עסקיו. עם הפיכתה שלפוליןלמרכז יהודי גדול, גדל הפער בין הניבים המזרחיים למערביים. בקרב דוברי הראשונים שימשו עד המאה ה-19 פירושים ארכאיים לחומשולסידור בשפת הכתב הישנה, המערבית, שנותרה כלשון ספרותית. 'עברי-טייטש' זו הלכה ונעשתה לא-מובנת למקומיים, אם כי הוסיפה לשמש בפירושים לספרות הדתית עד השואה.[10]תנועת ההשכלהבגרמניה דחתה בנחרצות את הניב היהודי הבלול, או "הז'רגון", ורצתה להשתמש בעברית ובגרמנית "טהורות". סביב מתן האמנציפציהבמערב אירופה,חלה ירידה חדה בשימוש ביידיש במערב, כמעט עד הכחדה, אף שהשפעות ומילים ייחודיות נותרו עד שלב מאוחר מאוד באזורים מבודדים בשווייץובוואריה.רק בהונגריהנותרו כיסים שהוסיפו להשתמש ביידיש מערבית במידה ניכרת יחסית. הדיאלקטים המזרחיים שרדו ואף שגשגו, שכן רוב דובריהם התגוררו באזורים כפריים בתחום המושב,פולין הקונגרסאיתוגליציה,הרחק מהערים. בתנאים כאלה, הדרישה לצריכת תרבות לא יכלה להיענות על ידיספרותועיתונות בלשונות העמים; היעדר חינוך ממשלתי בקנה-מידה מספק מנע מהניב היהודי להיכחד ומדובריו לאמץ שפות חדשות. בהמשך, תנועות פוליטיות (בעיקר סוציאליסטיות) שביקשו להפיץ את מסרן בקרב ההמונים נאלצו גם הן לפנות לשימוש בו.

כרזת תעמולה נגד החינוך המסורתי בחדרובעד בתי-הספר הממשלתיים: (משמאל) "החדר מוביל לרוכלות, בית-המדרש ושנאת עמים..." (מימין) "בית-הספר הסובייטי מוביל למפעל, לאדמה ולאחוות עמים". המילים "חדר", "שנאה" ו "אחדות" מאויתות באופן פונטי "כיידער", "סינע" ו "אכדעס", לפי האורתוגרפיה שנועדה לעקור את הרכיב העברי מן היידיש.

הראשון שביקשלהעניק ללשון היהודית מעמד של שפה בפני עצמההיהיהושע מרדכי ליפשיץ,אבי הלקסיקוגרפיההיידית. הוא היה אף חלוץ השימוש השיטתי בשם 'יידיש' (אחד מבין רבים עד אז, לצד "עברי-טייטש", "לשון אשכנז", "יודיש-דייטש" וכולי) שהפך בידיו לכינוי לשפה התקנית שניסה ליצור על בסיס הניב היהודי בווהלין.אחרים המשיכו בדרכו. בסוף המאה ה-19 החלה פריחה תרבותית שלספרות,תיאטרון,עיתונות ועם המצאת הקולנוע, גםקולנוע יידיש.היצירה בשפה חבקה את כל גוני הקשת ביהדות מזרח אירופהובקרב המהגרים שיצאו ממנה ליתר היבשת ומעבר לים. ב-1898, בעיירהמיר,פתח נח מישקובסקי את בית-הספר הראשון המתועד שהורה ביידיש (בניגוד לדיגלוסיהבתלמודי התורה, בהם שימש הניב העממי כעזר בלימודלשון הקודש). ב-1908 הוכרזה היידיש בוועידת צ'רנוביץכ "אחת השפות הלאומיות של העם", בניגוד לתביעת רבים מן היידישיסטים להצהיר עליה כ "שפה הלאומית היחידה". על אף ניסיונות בלשנים ואינטלקטואלים לתקנן שפה יידית אחידה, הדבר מעולם לא צלח. מערכת ההגאים והניב שליהדות ליטאאמנם נחשבו ליוקרתיים ביותר והתקבלו כפופולריים וכנחשבים בספרות, אך במקביל דווקא ההגייה הדרום-מזרחית בגבול אוקראינה-רומניה הייתה הנפוצה בתיאטרון (ולכן הנשמעת ביותר). הניב הנפוץ ביותר בקרב קהל הדוברים, אל מול שתיהן, היה הפולני.

בין מלחמות העולםקיבלה השפה הכרה רשמית במדינות שונות. בברית המועצותהייתה יידיש לשונו המוכרזת של הלאום היהודי הסובייטי בין המלחמות, וב-1928הוקםהאזור היהודי האוטונומיבבירוביג'ן,בו עודה משמשת כשפה רשמית. באותה תקופה ברית המועצות תמכה בהקמת איגודי עובדים דוברי יידיש, וסייעה במימון אלפי מועדוני יידיש ברחבי המדינה.[11]בפולין, במדינות הבלטיות וברומניה הוקמו רשתות בתי-ספר כמוציש "א,שלימדו רבבות ילדים ביידיש תקנית, בעוד שבברית המועצות ב-1930 1,100 בתי-ספר הורו בלשון. גם באמריקה התקיימה פעילות תרבותית וחינוכית ענפה בין המהגרים: ב-1935 פעלו בארצות הברית וקנדה294 בתי-ספר בשפה.[12]ב-1939 דיברו ביידיש כ-11 מיליון איש, כ-60% מיהודי העולם.

במקביל לעלייתה ממעמד של ניב עממי לשפה תקנית, כבר טרםהשואההייתה במגמת היחלשות מואצת לטובת הרוסית, האנגלית, הפולנית ואפילו העברית, עקב טמיעה לשונית נרחבת. לדוגמה, ב-1897 הכריזו 97% מיהודי רוסיה על היידיש כשפת אמם, ב-1926 עשו זאת רק 70.4% מיהודי ברית המועצות,ובמפקד 1939 ירד השיעור ל-39.7% בלבד. אפילו בפולין, עם האפליה הקשה ומיעוט ההגירה לערים ששימרו את היהודים כמיעוט אתני מובחן מאוד, רק 53% מתלמידי התיכון הצהירו על היידיש כשפת אם ב-1937.[13]במחצית השנייה שלהמאה ה-20חלה ירידה דרסטית בשימוש בשפה, לאחר השמדת מיליונים מדובריה בשואה, דיכוי והתבוללות היהודים הסובייטים תחת שלטוןסטלין,האמריקניזציה של הדור השני למהגרים בארצות הברית ומדיניות השפה הרשמית והלא-רשמית במדינת ישראל,שראתה ביידיש את אויבת העבריתוהציונותושפה גלותית לא-רצויה. בטרם הנסיגה הבריטית,גדוד מגיני השפהערך הפגנות אלימות נגד סרטים והופעות ביידיש. בישראל העצמאית אומצה בתחילה על ידי הצנזורה מדיניות שהתירה לאמנים אורחים להשתמש ביידיש בתנאי שיוסיפו קטעים בעברית, ושאפשרה למהגרים להופיע בשפה במשך שנה בלבד לאחר הגעתם. בשנות ה-60 וה-70 נרגע האקלים התרבותי וחדלה ההתנגדות האידאולוגית ליידיש, ונעשו אף מאמצים רשמיים לשמרה.[14]

כיום יידיש מדוברת במידה כלשהי, לפי הערכות, בפי יותר ממיליון איש כאשר רובםיהודים חרדיםבעיקרחסידים.בישראל היו, נכון ל-1986,215,000 דוברים. ב-2007,על פי נתונים ממשלתיים חלקיים, עמד מספר דוברי היידיש בארצות הברית על כ-160,000.[15]באופן בלעדי למעשה, הגידול בדוברי השפה מתרחש בקרבחרדיםבישראל, ארצות הברית ואירופה, כמעט אך ורק חלק מהחסידיםובניהיישוב הישן.[16]בקרב קבוצות אלו יידיש היא השפה המרכזית, ובבתי הספרלבנותמתקיימים בה הלימודים בלעדית. התפוצה של חרדים דוברי-יידיש, בייחוד מחסידויות דרומיות בהונגריה וגליציה, הפכה את הניבים שלהן לדומיננטיים לעומת הליטאיים שנחלשו מאוד.[17]הדיאלקט היידיהמשמש בחסידות סאטמרהוא כנראה המדובר ביותר בתחילתהמאה ה-21.[18]

ניבים היסטוריים[עריכת קוד מקור|עריכה]

מפת ניבים מקורבת.

הבלשןאוריאל ויינרייךחילק את המרחב דובר הלשון לארבעקבוצות ניביםבסיסיות, הנבדלות זו מזו באופני ההגייה כמו גם באוצר המילים; כל אחת הושפעה מהשפות המקומיות והקבילה להגייה של לשון הקודש.הגבולות ביניהן לא היו קשיחים והתקיימו אזורי תפר. הארבע הן:[19]

  1. מערבית:דוברה במקור בגרמניה ובסמוך לה, ועד להתפתחות העצמאית של הניבים המזרחיים החל מן המאה ה-16 שימשה בפי כל האשכנזים. גם המערבית התחלקה לשלושה דיאלקטים עיקריים: צפוני, בהולנדובצפון גרמניה; מרכזי, בגרמניה התיכונה; ודרומי, באלזס לורן,שווייץודרום גרמניה. גוון ביניים של הדרומי שרר בבוהמיה,מוראביהומערב הונגריה.[20]השימוש בניבים המערביים הצטמצם מאוד בשלהיהמאה ה-18והמאה ה-19, כמעט עד כדי הכחדה, כשרוב דובריהם זנחום לטובתגרמניתתקנית.עד אותה עת הייתה היידיש המערבית גם השפה הספרותית (בעיקר עבור נשים ואחרים שחסרו ידיעה בעברית), וכתבים שהודפסו בה במרכז אירופהנקראו הרחק במזרח. סממניה הבולטים כללו הגייה של החולםהמלא כ "אאוּ" –היינריך היינהתעתק את "לכה דודי"כ-Lecha Daudi, ורש "ר הירשתעתק "תורה" כ-Thauroh – ובמילים שמוצאן מגרמנית, של ה-au וה-ei גם יחד כ "אַה" ארוכה: "פלייש" כ "פלאש", ו "לאופן/לויפן" כ "לאפן."[21]היא הייתה גם נקייה ממרכיבים סלאביים, הנפוצים בניבים האחרים: כך, לדוגמה, 'סבא' ו'סבתא' נקראו "האַרְלֶלע" ו "פְראַלֶלע", במקום הסלאביזמים "זַיידֶע" ו "בָּאבֶּע".
  2. תיכונה:דוברה בפוליןגופא ובגליציההמערבית. אף הניב במזרח סלובקיה, מזרח הונגריה ורותניה הקרפטיתנחשבת לשייך אליה, אם כי שטחים אלה הם גם אזורי מעבר לקבוצה המערבית. סממניה הבולטים של התיכונה כוללים הגייה של השורוקלחיריק: "קוּגל" נהגהקיגלועוד.[22]עוד מאפיין בקרב חלק מהניבים התיכוניים היא ההגייה של הצירי/ey כ "אַיי", ובמקומות שה "אַיי" מופיע במקור הוא הופך לתנועה פתוחהמוארכת (ארייןמבוטא "אַרַאַן"(AraanאוArān) וכו'). ניב זה מכונה כיום באופן רווח "הברה חסידית".
  3. צפון-מזרחית:דוברה במדינות הבלטיותבלארוסובחלקים מצפון פולין ומצפוןאוקראינה.זהו מבטאה שליהדות ליטאההיסטורית, ובין סממניו הידועים נמנים הטשטוש בין שי "ן לסמ" ך ( "פלייש" – "פלייס" וכו') והגיית oy כ-ey: "תורה" נהגית כ "תּוֹירֶה" לרוב אך כ "תֵּיירֶה" בליטאית. מערכת התנועות הזו שימשה כבסיס להגייה הספרותית המזרח-אירופית, המקובלת כתקנית על ידי מכוןייווא.[23]
  4. דרום-מזרחית:שימשה במזרח אוקראינהגליציה המזרחיתוברומניה, כוללבוקובינה,בסרביהומולדובה.הגייה זו נבדלת מהתיכונה בכך שהיא שומרת על ה-ey וה-u כבמקור, ושונה מהצפון-מזרחית בכך שהקמץ נהגה כ-u ולא כ-o ברוב המקרים.

בנוסף לקבוצות ניבים אלה, יש וריאנטים מקומיים שהתפתחו מחוץ לאירופה. דוגמה בולטת היא לשון הדיבור ביישוב הישןבארץ ישראל, שכללה מילים רבות שנשאלו מערבית(כמו "חלאקה"במקום" אפשערן "לתספורת הראשונה לבן זכר) ועדיין משמשת בירושליםובבית שמש.ישנה גם היינגליששצצה ספונטנית בקרב הקהילות בארצות דוברות-האנגלית.

הגיית השפה וכתיבתה[עריכת קוד מקור|עריכה]

יידיש נכתבת, בדפוסובכתב ידאלפבית העברישפות יהודיותאחרות. ההבדל העיקרי בין האופן בו נכתבת היידיש לאופן שבו נכתבת העבריתהוא בשימוש באותיות 'אעוי' כאותיות ניקוד, בהשאלה מהאופן בו שימשו בתעתיק שמות זרים בספרות הרבנית. אותיות הניקוד הן חלק אינטגרלי מהמילה ואין להשמיטן בכתיבה.

הגרסה המקובלת כתקנית, ה "כּלל־שפּראַך" ( "השפה הכללית" ) או "ייווא־ײִדיש" ( "יידיש בנוסח מכוןייווא"), היא המשכה של הלשון הספרותית הגבוהה שהייתה מקובלת במזרח אירופהבין מלחמות העולם,שנקבעה על פי הניב המדובר בין יהודי ליטא. תקניה וסדריה נקבעים על ידי מכון ייווא, והיא נלמדת באוניברסיטאות. רוב דוברי היידיש כיום הם חסידים, שאינם משתמשים כלל ב "כלל-שפראך". אין עיסוק של ממש בתקנון הלשון (הכתובה וקל וחומר המדוברת) בעולם החסידי, והיא מגוונת ומשתנה מחצר לחצר ומפרסום לפרסום.[24]

כּלל־שפּראַך: נקודות חשובות והבדלים:

  • װ (צװיי װאָװן, שתיו "וים) – /v/
  • האות 'ב' נהגית בהגייתה הדגושה, אלא אם מקורה בעברית או ארמית אז שׂמים מעליה סימן 'רפה' 'בֿ'. מקרה הפוך הוא האות 'כ' הנהגית בהגייתה הרפה ורק במילים שמקורן בעברית וארמית בהגייתה הדגושה, בשביל הצליל /k/ משתמשים ב'ק'.
  • האות 'פ' נהגית בהגייתה הרפה אם מעליה סימן רפה 'פֿ' ובהגייתה הדגושה אם היא דגושה 'פּ'.
  • במקרים בהם יש מקום לדו-משמעות, נהוג להוסיף חיריק או שורוק:
    • ייִ – /ji/
    • װוּ – /vu/ (ניתן למצוא גם װאו)
    • וּװ – /uv/ (ניתן למצוא גם ואװ)
    • וּױ /uoy/ (ניתן למצוא גם ואױ)
    • װוֹי /voy/ (ניתן למצוא גם ללא ניקוד כלל, װױ וגם װאױ)
  • באותיות 'בֿ, ח, כּ, שׂ, תֿ ו-תּ' נהוג להשתמש רק במילים עבריות או ארמיות, שאותן נהוג לכתוב בכתיב המסורה.
  • מילים עבריות נשמרות בצורתן. בתקופה הסובייטית, כחלק מהמאבק בדת המסורתית ובציונות שנתפשו כריאקציוניות, נעשה ניסיון לעקור את הרכיב העברי ולתקנן איות פונטי (מן ההברה האשכנזית) של המילים. כך, למשל, שמו של הסופר שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם נכתב שאָלעמ אַלײכעמ, והמילה שַׁבָּתֿ נכתבה שאַבעס.

עיצורים[עריכת קוד מקור|עריכה]

העיצורים
הסימון
הגרפי
תעתיקIPA הערך הפונטי
א ʔ נהגית כהגייה ישראלית, או שאינה נהגית כלל
בּ b נהגית כהגייה ישראלית רגילה
גּ g
דּ d
דזש ʤ נהגית כהגיית גימ "ל גרושה
ה h נהגית כהגייה ישראלית רגילה
װ v נהגית כהגיית בי "ת רפה
ז z נהגית כהגייה ישראלית רגילה
זש ʒ נהגית כהגיית זי "ן גרושה
ח x נהגית כהגיית כ "ף רפה; השימוש באות זו ביידיש נדיר, בעיקר בשמות פרטיים ובשמות ערים
ט t נהגית כהגייה ישראלית רגילה
טש ʧ נהגית כהגיית צד "י גרושה
י j נהגית כהגייה ישראלית רגילה
כ, כֿ, ך x
ל l~ʎ~ɫ נהגית כהגייה ישראלית רגילה, או כיו "ד עיצורית ~ למ" ד[ב]
מ m נהגית כהגייה ישראלית רגילה
נ n,ŋ~m נהגית כהגייה ישראלית רגילה; הנו "ן הסופית נהגית כשני אלופונים נוספים[דרוש מקור]
ס s נהגות כהגייה ישראלית רגילה
פּ p
פ, פֿ, ף f
צ ʦ
ק k
ר ʁ~ʀ
ש ʃ

תנועות[עריכת קוד מקור|עריכה]

התנועות
הסימון
הגרפי
תעתיקIPA הערך הפונטי
אַ [a] נהגית כהגיית פתח
אָ [ɔ][u] נהגית כהגיית קמץ המקורית (שנשתמרה בפי האשכנזים והתימנים) בהגייה הליטאית. בחלק מההגיות הפולניות, רוסיות והחסידיות נהגה במקרים מסוימים כשורוק מודרני
ו, וּ [u]~‏[ʊ][i] נהגה כהגיית שורוק בהתאם להגיות האשכנזיות השונות כשורוק מודרני או כחיריק מודרני.
ױ ɔj נהגה כדיפתונגאוֹי
י [i] נהגה כהגיית חיריק
ע [ə]~‏[ɛ]~‏[] נהגה כהגיית סגול; לעיתים אף כצליל מקורב ל-iבמילה האנגלית in
ייִ ji מסומן חיריק כאשר יש מקום לדו-משמעות
ײ ɛj נהגה כדיפתונגאֵיובמקרים מסוימים בחלק מהניבים הפולנים והאחרים כאַיי
ײַ aj או ā נהגה כדיפתונג אַיי ובחלק מהניבים התיכוניים כתנועת פתח מוארכת

הערה: בשמות פרטיים ובשמות משפחה שולטים בערבוביה כללי יידיש וכללי העברית. זאת מפני ששמות פרטיים נכתבים בכתובותוגיטיןוישנן הלכות ברורות לגבי הכתיב הנכון בעברית. כדי לא להתנגש עם ההלכה הונהגו צורות כתיבה שונות בשמות ערים ושמות משפחה לדוגמה: שמות שמסתיימים ב-אֶ כמו פייגא נכתבות באל "ף ולא בעי" ן. הערים טשחויב וחעלםנכתבות בחי "ת.

היידיש היאשפה גרמאנית,וככזאת אין בההעיצורים הגרונייםשהיו בעברית הקדומה ואשר עדיין נשתמרו אצל חלק מיוצאי ארצות ערב. ההטעמה במילים היא לרוב בתחילת המילה, ובמילים מעבריתמלעילית,הקרויה לכן גם "הטעמה אשכנזית".

ביידיש ההיגוי שלת "ורפההוא כשלסמ "ך.לדוגמה, המילה ביידיש ל'אותיות' – 'אותיות', נהגית /ojsjes/, 'תּורה' נהגית /tojre/. את הדגש בת "ו יש נוהגים לכתוב.

תחביר[עריכת קוד מקור|עריכה]

התחביר ביידיש כמעט זהה לתחביר של השפה הגרמנית עם מספר שינויים שמקורם בעברית או בשפות סלאביות.

תרבות יידיש[עריכת קוד מקור|עריכה]

ספרות[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –ספרות יידיש

נהוג לחלק את ספרות היידיש לשלושה שלבים עיקריים: עתיקה (מהמאה ה-13עד שנת1780),משכיליתוחסידית(משנת 1780 ועד סוף המאה ה-19); ומודרנית(מן המחצית השנייה של המאה ה-19 ועד ימינו).

דף מהדוכוס הורנט.
תמונה זו מוצגת בוויקיפדיה בשימוש הוגן.
נשמחלהחליפה בתמונה חופשית.

האוסף המוקדם ביותר של ספרות הוא קובץ היצירות מ-1382 שנשמר בגניזה הקהיריתומכיל גם את היצירהדוכוס הורנט.ראשית הספרות היודיאו-גרמנית בתרגומיטקסטים דתייםופרשנות עליהם, דוגמת "צאינה וראינה".היוצר החשוב ביותר של הספרות העתיקה היהאליהו בחור,שתרגם סביב 1507 אתרומןהאבירים"בוויס מהמפטון"ליידיש כבָּבָא-בּוּך.זה היה הספר הלא-דתי הראשון שנדפס בה. ב-1595 יצא בוורונהעוד חיבור לא-דתי ידוע, "ספר הפרות" (קויא בוך(גר')), שהכיל סיפורי עם ומשלים, גסים בחלקם, והיה מאויר במלואו. הספר הותקף כלא-מוסרי. יצירה רבת-השפעה נוספת של הספרות העתיקה היא "מעשה בוך","ספר המעשיות "שנדפס בבזלב-1602ואיגד סיפורי מוסר ואגדות.נשיםחיברו ספרות יידיש עתיקה רק לעיתים רחוקות, אך אוספים אחדים שלתחינות(תפילותנשיותאישיות) נכתבו בידי נשים כגוןשרה בת-טובים.הטקסטים המוקדמים ביותר שנכתבו על ידי אישה ביידיש הם הספר "מנקת רבקה" ו "שמחת תורה ליד" מאתרבקה טיקטינרשחיה במאה ה-16.הטקסט המקיף ביותר פרי עטה של אישה מתקופה זו הוא זכרונותגליקל מהמלין.

בסוףהמאה ה-18עלתהתנועת החסידות,שהפיצה את משנתה ביידיש להמוני העם עם הביוגרפיות כמו "שבחי הבעל שם טוב"או אוספי משלים כ"סיפורי מעשיות"לרבינחמן מברסלב.תנועת ההשכלה,שפרחה במזרח אירופה במקביל, התנגדה לחסידות ואנשיה ראו בהאמונה טפלה.עםסופריםשניצלו את מלאכת הכתיבה כדי להציג בפירוט את עמדותיהם נמניםישראל אקסנפלד,ד "רשלמה אטינגרואייזיק מאיר דיק.אקסנפלד, חסיד ברסלב לשעבר, הוציא לאור רק חמש מיצירותיו. אטינגר היהמחזאי,ויצירתו "סערקעלע" היא עבודת התיאטרון היידית החשובה ביותר של ההשכלה. דיק חיברסיפורים קצרים,אשר נדפסו ונמכרו בעשרות אלפי עותקים. חשיבות פועלו להתפתחות ספרות היידיש כפולה: הן בכך שסייע לבסס קהל של קוראי יידיש, והן בתכני יצירתו כשלעצמם, הנוטים להיות דידקטיים.

ב-1863 פתחמנדלי מוכר ספריםאת העידן המודרני בספרות היידיש עם סיפורו הקצר "דאס קליינע מענשעלע", "האיש הקטן." זו הייתה תחילתה של יצירה ענפה בה. בדור שאחריו פעלו שני הקלאסיקונים האחרים בשפה,י "ל פרץושלום עליכם.אלו סללו את הדרך לשלום אש,ש. אנסקי,מלך ראוויטשורבים, רבים אחרים.יצחק בשביס-זינגרנותר יוצר חשוב גם לאחרהשואה,וזכה בפרס נובל ב-1978. כיום עדיין פועלת סצנה ספרותית חילונית ביידיש, גם אם היא פונה לקהלי קוראים מצומצמים, בציבור החרדי לעומת זאת יש שוק רחב של ספרות יידיש עכשווית "כשרה", עם ספרי ילדים, נוער, מבוגרים, עיתונים, מגזינים, ספרי קודש מתורגמים ועוד רבות.

עיתונות[עריכת קוד מקור|עריכה]

ה "דינשטאגישי קורנט",5 באוגוסט 1687.

עיתון יידי ראשון ראה אור באמסטרדםבשנים 1686 ל-1687. העיתון הופיע תחת השמות"דינשטאגישי קורנטין" ו "פרייטאגישי קורנטין",בהתאמה ליום בו הופיע בכל שבוע (שלישי ושישי, בהתאמה). בערך ב-1750 ניסה בנימין בן זלמן קרונבורג להדפיס שני עיתונים נוספים בנויוויד:מטרתו הייתה הפצת הגרמניתהתקנית בקרב היהודים, אך הוא לא שלט בה עדיין והגליונות הספורים הכילו מילים יידיות רבות. ב-1771 הודפס במשך שנה ה "דירנפורטער פריפילגירטע צייטונג" בדירנפורט הסמוכה לברסלאו.ב-1790, בימיהמהפכה הצרפתית,הדפיס המו "ל אברהם שפירא את ה" צייטונג "במץשבאלזס.[25]

העיתונותהיידית הגיעה לשיאה בפולין שבין מלחמות העולם.בשנת1935נמנו בוורשה,בירת פולין, 11 עיתונים יומיים ביידיש (בנוסף לשני יומונים יהודיים בפולניתושבועון בעברית), ותפוצתם הכוללת עמדה על 180 אלף עותקים ביום. שני העיתונים החשובים והמשפיעים ביותר ביידיש בתקופה ההיא היההײַנט(ביידיש: "היום" ) ומאָמענט(ביידיש: "רגע" ). שניהם יצאו לאור עד פרוץמלחמת העולם השנייהבספטמבר1939.ב "הײַנט" כתבו בכירי הכותבים היהודים באותה תקופה, בהם למשלעזריאל קרליבךעלה לארץערב המלחמה והקים מאוחר יותר את העיתון "מעריב".

ב-22 באפריל1897נוסד בניו יורקהעיתון היומי "פֿאָרווערטס"(באנגלית:Forward), שאחרי כמה שנים קשות, במהלכן כמעט נסגר, כפי שעלה בגורלם של עשרות נסיונות דומים אחרים, היה לאחד העיתונים הנפוצים בקרב יהודי ארצות הברית. הגם שהפארווערטס נוסד לטובת קידום סוציאליזם ברחוב היהודי ובארצות הברית בכלל, תרומתו להעמקת והצגת תרבות היידיש היתה עצומה, שכן הוא שימש כאכסניה לשורה ארוכה של יוצרים, המפורסם ביניהם היה יצחק בשביס זינגר. ב-1915 הגיעה תפוצת הפארווערטס לכ-200 אלף עותקים ביום, נתון שמשמעותו היתה שלפחות חצי מליון יהודים קראו בו. לצידו פעלו עוד כמה יומונים שנהנו גם הם מתפוצה ניכרת.[26]לאחר מלחמת העולם השנייה ירדה תפוצת עיתוני היידיש ביניהם הפארווערטס, ומשנות ה-80 רובו באנגלית ויש לו מוסף ביידיש. בנוסף יוצאים לאור העיתונים "דער אלגמיינער זשורנאל", "די צייטונג" הווילימסבורגי, והמגזינים"דער בליק", "דער צייטשריפט", "דער פלאם", "דער שׁטערן", "דער שפאקטיוו", "דאָס ייִדישע ליכט", "עונג שבת", "מעלות", "דער איד","דער בלאט"ועוד. בישראל יוצאים לאור המגזין"דאס אידישע ליכט";די ברכה אין שטובועוד בעיתוןהמבשר (יומון)מופיע ביום שישי עמוד חדשות שבועי ביידיש בשם "המבשר די וואך".

תיאטרון[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –תיאטרון יידיש
"אסתר, אדער די בעלאהנטע טוגענד" (אסתר, או המעלה שבאה על גמולה),מחזה פוריםמסורתי מפיורדא,בוואריה,1828.

תיאטרון היידיש התפתח ביהדות מזרח אירופהוהגיע לשיאו בתקופה של סוף המאה ה-19 ותחילתהמאה ה-20ונמשך עד לזמן קצר לפנימלחמת העולם השנייה.מרכזו היה ברוסיה, פולין ורומניה אך ניתן למצוא תיאטרון יידי מקצועי גם במערב בקרב תפוצת המהגרים, במיוחד בעירניו יורק.

תיאטרון היידיש הפך בעשורים של קיומו לתרבות תיאטרון שלמה ועשירה, ולה כותבים קנוניים כש. אנ-סקי,אברהם גולדפדןואיציק מאנגר,וכוכבי במה כדז'יגאן ושומאכר.גם לאחר השואה המשיכה היצירה. בישראל קםתיאטרון יידישפיל,ובמזרח אירופה וארצות הברית עדיין פועלות במות כמו ה "פולקסבינע","יידיש-רעפ""קולטור-ליגהבכתיב יידי: קולטור ליגע בניו יורק, לחסידים גם תיאטרון בשם "אונטערן"[27]בכתיב יידי: "אונטערן חבריא", ועוד.

קולנוע[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –קולנוע יידיש

סרטים אילמים שפנו לקהל היהודי והכילו כתוביות ביידיש הופקו עוד לפנימלחמת העולם הראשונהברוסיה ובארצות הברית. לאחריה פרח הקולנוע היידי באמריקה ופולין. הסרט המדבר הראשון יצא ב-1929 בניו יורק, והתעשייה שגשגה במשך תור זהב קצר בשנות ה-30. מלחמת העולם השנייה כמעט והביאה לחיסולו של קולנוע היידיש, אם כי סרטים בשפה הופקו גם אחריה.

יידיש כאידאולוגיה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –יידישיזם

יידישיזם מציין את הפיכת שפת היידיש למכלול תרבותי שלם, ובכלל זה אף אידאולוגיה מכוונת הדוגלת בטיפוח השפה והספרות היידיתלכלל תרבות או אףציוויליזציהמפותחת ועצמאית.

כאידאולוגיה מובחנת, מהווה היידישיזם צעד של העדפת התרבות היידית על פני התרבות העברית המקבילה כשפת התרבות היהודית הדומיננטית. בהקשר ההיסטורי של פיתוח היידישיזם, הוא כלל גם נימהאנטי דתיתשעיקרה הצבת הפולקלורהספרות היפה והאמנות של העם היהודי דובר היידיש כמוקד אלטרנטיבי המחליף את המוקד הדתי הישן בחייו הרוחניים של העם היהודי.

אידאולוגיה יידישיסטית פותחה בעיקר בעשורים הראשונים שלהמאה ה-20,והייתה קשורה בחוגים שלסוציאליסטיםיהודיים, חברים במפלגתהבונדוסופרי יידיש. האירוע המכונן המפורסם בהקשר זה הואועידת צ'רנוביץ(1908), שנועדה ללבן את בעיות השפה אך גם להצהיר על האידאולוגיה התרבותית שבמרכזה.יוסף קרוק,בעצמו יהודי חילוני בעל תפיסה לאומית-סוציאליסטית, שהיה מעורב ב "שלוש מהפכות" כפי שהוכתר ספר זכרונותיו (השלוש: הרוסית, הפולנית, היהודית), כתב בזכרונותיו על עימות בנושא מעמדה של היידיש שהתרחש בפולין ב-1907:

כמו בהרבה מקומות אחרים קמו גם בעירנו כל מיני "אגודות תרבות" ליגאליות. בין השאר הוקמה גם "אגודה להפצת השכלה". בהתאם לרוח הזמן נשאה אגודה זאת אופי מתקדם. רוב חברי האגודה היו אינטליגנטים יהודים, אשר ניהלו מדיניות מתבוללת קיצונית. אני החלטתי לצאת ל "קרב גנראלי" נגד האינטליגנטים היהודים המתבוללים הללו. הצענו שלספריה יש להכניס גם ספרים יהודיים, ולאולם־הקריאה — גם עתונים יהודיים. המתבוללים דחו את דרישותינו.

השתמשתי בכך כבסיס למאבקנו. נקראה אסיפה כללית יוצאת מן הכלל. שני הצדדים התכוננו אליה במרץ וגייסו את חבריהם. משונה היה שאל המחנה המתבולל הצטרפו גם הנציגים הבורגניים הרישמיים של הקהילה היהודית וכל מיני עסקנים פילאנטרופיים, נושאי דברים של הבורגנות היהודית הגדולה ושל הראדיקאליים־לעילא כביכול, החברים והאוהדים היהודים של שתי המפלגות הסוציאליסטיות הפולניות (המפלגה הסוציאליסטית הפולנית "פ.פ.ס." והמפלגה הסוציאל־דמוקראטית).

אני פתחתי קודם כל בדברי לעג על ה "ברית" הנוגעת ללב ממש, כיצד האינטליגנטים של הבורגנות הגדולה מתאחדים עם האגף הקיצוני של הפרוליטארים היהודיים כדי להחניק את התנועה היהודית הלאומית המתעוררת ולא לאפשר תחיה יהודית לאומית. בהיותי חמוש בנימוקים לא רק של "פולין הצעירה", כי אם גם בנסיוני ממערב אירופה, השמעתי אחת ההרצאות החריפות והממצות ביותר בנושא זה. שלושה ערבים נמשך הוויכוח. האולם והמסדרונות היו מלאים מפה־אל־פה ולבסוף הודיע הד "ר באטאביה הצעיר, שאם יכניסו לספריה" ספרי הז'ארגון ", הוא יעזוב את האגודה. המתנגדים שלנו הוכיחו בלי הרף, כי" הז'ארגון הוא איוולת וחוסר תרבות פראי, איזו אי־הבנה היסטורית שנגדה חייבים כל היסודות התרבותיים והמתקדמים־באמת, להילחם במלוא המרץ ". אני קרעתי את מסווה הצביעות מפניהם של הטוענים, כי" הספריה איננה לאומית ", ולפיכך אינה נזקקת לספרים יהודיים. הפולנים המתקדמים הצטרפו לרוב להצעתי. ואולם הם נימקו את הדבר ב" פילושמיות ". זה היה המאבק הגלוי הראשון, אשר המחנה הסוציאליסטי היהודי והתנועה הלאומית היהודית בכלל ניהלה בעיר.[28]

בין היידישיסטים האידאולוגיים ניתן למנות אתחיים ז'יטלובסקי,נתן בירנבויםוי "ל פרץ.

הצבת היידיש כשפת התרבות הלאומית הרצויה נתקלה בהתנגדות עזה בארץ ישראלמצדם של מצדדיהחייאת הלשון העבריתכשפת הלאום היהודי. פרשה זו היא חלק ממלחמת השפות,ואת קורותיה ניתן למצוא בין דפי כתבי העת והעיתונים העבריים והיידיים של ראשיתהמאה ה-20.עם זאת, ערעורים על מעמדה הלאומי של היידיש נשמעו גם בתפוצות. כך, בתחילת שנות ה-20', התנהל מעל דפי הפארווערטס ויכוח בנושא, כשאל מול התומכים בהמשך טיפוח השפה (נזכיר כי העיתון יארח באופן קבוע את יצחק בשביס זינגר) ניצבו אלו שראו בשפה בסך הכל 'כלי תקשורת', והשוו אותה ל "רכבת" המאפשרת ליהודי מניו יורק לבקר את קרובו בפילדלפיה, מבלי שהוא הופך את הרכבת לאידיאולוגיה.[29]

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

אתרי עיתונים וכתבי עת ביידיש[עריכת קוד מקור|עריכה]

ביאורים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^קיימות הערכות שונות לגבי מספר הדוברים. חוקר היידיש האמריקאי פרופ' ניל ג'י. ג'ייקובס כתב ב-2005 כי מספרם של דוברי היידיש גדל וצריך להיות קרוב למיליון, בשל הילודה בקהילות חרדיות;[2]הבלשן הבריטי ג'ורג' ל. קמפבל ציין ב-2013 כי "בין מיליון לשני מיליון" תהיה הערכה סבירה.[3]
  2. ^כששרירי הלשון מתרחבים ביותר ונוגעים בחך קלות – כנראה השפעת ניבים משפות אירופיות.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^"יידיש מזרחית"ו"יידיש מערבית"באתר כתב-העת 'אתנולוג'.
  2. ^Yiddish: A Linguistic Introduction.Cambridge Uni. Press. עמ' 3.
  3. ^Compendium of the World's Languages,Routledge, 2013. עמ' 1801
  4. ^סיריל אסלנוב,אטימולוגיה רומאנית לפועל האידי דאַווענען,בתוך:אהרן ממן,שמואל פסברגויוחנן ברויאר(עורכים),שערי לשון: מחקרים בלשון העברית, בארמית ובלשונות היהודים מוגשים למשה בר־אשר,כרך ג', ירושלים: מוסד ביאליק, עמ' 244–258
  5. ^רוביק רוזנטל,נזיר עולם, ימי חשמנים, אפיפיורא וניפיורא,בלוג השפה העברית של מילון רב-מילים, 7 במרץ 2019
  6. ^מקס ויינריך,History of the Yiddish Language,הוצאת אוניברסיטת ייל,2008,עמ' 400
  7. ^תמיר גרנות,גלות ישראל בארץ ישראל: היידיש והמבטא האשכנזי בפסיקה ובהגות החרדית בזמננו,מים מדליו - ביטאון המכללה האקדמית לחינוך ע "ש ליפשיץ, כרך 18, ה'תשס" ז
  8. ^גניזת קהיר - היסטוריה של היום-יום,מה מכיל מכתב היידיש העתיק בעולם? בדיוק מה שהייתם מצפיםבלוג"הספרנים"שלהספרייה הלאומית,04.12.2017
  9. ^חיים לב,אותר מכתב היידיש העתיק בעולם,באתר ערוץ 7, ‏10.1.2018
  10. ^לדוגמה לע "ט במערב, ראומחזור בלשון אשכנזמאמסטרדם,תפ "א; לדוגמה לשימוש בע" ט במזרח ראו פירושמשלי יעקב להגדה של פסח,מאתהמגיד מדובנא.
  11. ^חן מלול,כך תרדימו אזרחים סוציאליסטיים קטנים ביידישבלוג"הספרנים"שלהספרייה הלאומית,25.10.2017
  12. ^David G. Roskies, Raising Secular Jews: Yiddish Schools and Their Periodicals for American Children, 1917–1950. הוצאת אוניברסיטת ברנדייס, 2016. עמ' 22.
  13. ^David E. Fishman, The Rise of Modern Yiddish Culture,‏, University of Pittsburgh Press, 2005. עמ' 84-85.
  14. ^Anat Helman‏. Becoming Israeli: National Ideals and Everyday Life in the 1950s.‏ Brandeis University Press, 2014. עמ' 40-44.
  15. ^Language Use in the United States: 2007, census.gov(הקישור אינו פעיל, 31.1.2022)
  16. ^הערש ביגלאייזן, "טאַטע-מאַמע, הגענו לבית שמש!",דווקא3, עמ' 28
  17. ^Yiddishבאנציקלופדיה יוו "א (למטה).
  18. ^Steffen Krogh, Yiddish and English in Contact: The Case of Haredi Satmar Yiddish
  19. ^Neil J. Jacobs.Yiddish.Cambridge University Press, 2005. עמ' 65.
  20. ^Alexander Beider, Origins of Yiddish Dialects, Oxford University Press, 2015. עמ' 62-65.
  21. ^Dovid Katz,Zentral Westjiddisch in Fürth,עמ' 25-26.
  22. ^Steffen Krogh.How Satmarish is Satmar Yiddish?Jiddistik Heute. Düsseldorf Uni. Press, עמ' 484.
  23. ^אלן נדלר,ליטוואקאנציקלופדיית ייִוואָ ליהודי מזרח אירופה(באנגלית).
  24. ^Benjamin Hary, Sarah Bunin Benor. Languages in Jewish Communities, Past and Present. דה גרויטר, 2018. עמ' 593.
  25. ^Periodicalsבאנציקלופדיה יודאיקה,מהדורת 1906. עוד על הקוראנט:Moushe's Choices: Was the Compositor of the Oldest Yiddish Newspaper a Creator or an Epigone?;The Short-lived Blossoming of the Yiddish Press in the Netherlands.
  26. ^אהוד מנור,עיתון למען האנושות - הפארווערטס: מהגרים, סוציאליזם ופוליטיקה יהודית בניו יורק, 1917-1890,תל אביב: הקבוץ המאוחד, 2008
  27. ^הערך "אונטערן",באתרהמכלול
  28. ^יוסף קרוק,תחת דגלן של שלוש מהפכות,תל אביב: מחברות לספרות, 1968, עמ' 379
  29. ^פארווערטס, 2.6.1921, עמ' 5.
  30. ^אתר למנויים בלבדמיכל זמיר,"נפלאות בעולם החדש": יידיש, שפה זמנית,באתרהארץ,10 במאי 2017