לדלג לתוכן

מודרניזם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

מודרניזםבמובן התרבותיוההיסטורימוגדר, בדרך כלל, כסגנונות האמנותייםוהספרותייםהחדשים שהתפתחו בעשורים שלפנימלחמת העולם הראשונה,כאשראמניםהתמרדוכנגד הנורמות של סוףהמאה ה־19בתחומים אלה, בניסיון להציג את מה שהם חשבו כתמונה אמיתית יותר מבחינהרגשיתשל מה שאנשים באמתחושביםומרגישים.

יש שמחלקים אתהמאה ה-20לשתי תקופות, המודרניתוהפוסטמודרנית,ואילו אחרים רואים את שתיהן כשני חלקים של תקופה ארוכה יותר. ערך זה יתמקד בסגנונות האמנותיים והספרותיים שהתפתחו בסוף המאה ה־19 ובתחילת המאה ה־20.ראו גםמודרניות,לפרספקטיבה חברתית ותרבותית עבור אותה תקופה, וכן ראו גםפוסטמודרניזם.

"בדיוק כמו שהקדמונים שאבו את השראתם האמנותית מעולם הטבע... כך אנו צריכים לשאוב את שלנו מהסביבההמתועשתשאנו יצרנו "(אנטוניו סנט'אליה,"מניפסט של אדריכלות עתידנית" (1914)).

התנועה המודרנית התפתחה בסוףהמאה ה-19,והייתה מושרשת ברעיון שלפיו צורות "מסורתיות" שלאמנות,ספרות,ארגוןחברתיוחיי היום-יוםנעשו מיושנות, ולפיכך יש צורך להיפטר מצורות אלה ולהמציא את התרבותמחדש. המודרניזם תמך ברעיון של בחינה מחדש של כל היבט של הקיום, ממסחרועדפילוסופיה,כשהמטרה היא למצוא את הדברים המונעים התקדמות, ולהחליף אותם בדרכים חדשות, ולפיכך טובות יותר. תמציתה של התנועה המודרנית היא בטענה כי המציאויות החדשות של המאה ה-20 הן קבועות ואימננטיות,וכי על בני אדם לשנות את ראיית העולם שלהם על מנת להבין כי מה שחדש הוא גם טוב ויפה.

מקדימים למודרניזם[עריכת קוד מקור|עריכה]

החצי הראשון שלהמאה ה-19באירופההתאפיין בסדרה שלמלחמותומהפכותסוערות, שבסיומם התגבשו לסדרה של רעיונות ודוקטרינותהמזוהים כרומנטיציזם,שהתמקד בחוויה הסובייקטיבית האישית, העליונות של ה "טבע" כנושא הראוי לאמנות, הרחבות מהפכניות או רדיקליות של ההתבטאות והחירותהאישית. עד לאמצע המאה הופיעה סינתזה של רעיונות אלה תחת שמות שונים והייתה מושרשת ברעיון שמה ש "אמיתי" חשוב יותר מהסובייקטיבי. ביטויים להלך רוח זה ניתן לראות ב "ריאלפוליטיק"שלאוטו פון ביסמרק,רעיונות פילוסופיים כמו הפוזיטיביזםונורמות תרבותיות שהיום מתוארות על ידי המונח "ויקטוריאניות".

גרעין הסינתזה היה בחשיבות שלמוסדות,הנחות משותפות ומסגרות התייחסות. אלה נסמכו על נורמותדתיותנוצריות,על נורמות מדעיות שנמצאו בפיזיקההקלאסית ועל דוקטרינות שטענו כי תיאור של המציאות החיצונית אפשרי מנקודת מבט אובייקטיבית. מבקרי תרבות והיסטוריונים קוראים לדוקטרינות אלהריאליזם,אם כי מונח זה אינו אוניברסלי. בפילוסופיה,התנועות הרציונליסטיותוהפוזיטביסטיותביססו את העליונות של ההיגיון והשיטה.

כנגד מגמה זו, עמדו כמה רעיונות. חלקם היו המשכים ישירים של אסכולות רומנטיות, כמו התנועות האגרריותותנועות התחייה באמנות הפלסטית ובשירה(לדוגמה, האחווה הפרה-רפאליטיתוהפילוסוףג'ון ראסקין). הרציונליזםאף הוא משך תגובות מאנטי רציונליסטים בתחום הפילוסופיה. במיוחד, הראייה הדיאלקטית של התרבות וההיסטוריה שלהגלהביאה לתגובות מפרידריך ניטשהומסרן קירקגור,שהיה מבשר האקזיסטנציאליזם.כל התגובות האלה יחד אתגרו כל רעיון של ביטחון ושלמות שניתן היה למצוא בתרבותהיסטוריה,או בהיגיון הטהור.

משנות ה-70 שלהמאה ה-19והלאה, ההבנה כי ניתן לראות בהיסטוריה ובתרבות התקדמות מתמדת, וכי ההתקדמות מחויבת מבחינה פנימית, אותגרה יותר ויותר. כותבים כמווגנרוהנריק איבסןבוקרו על הביקורת שלהם כלפי התרבות של אותו הזמן, והם הזהירו כי "התקדמות" מתמדת מביאה לבידוד גובר וליצירתם של יחידים המנותקים מהחברהומאנשים אחרים. יותר ויותר עלתה הטענה כי לא רק שהערכים של האמןוהחברה שונים הם זה מזה, אלה גם שהחברה מנוגדת להתקדמות עצמה, וכי לא ניתן להביא להתקדמות במצב שהיא כרגע. כמו כן, נוצרו דעות חדשות בפילוסופיה שהתנגדו לאופטימיזםהקודם. כתיבתו שלשופנהאוארתויגה כ "פסימיסטית" בשל הרעיון שלה של "שלילת הרצון", רעיון שיידחה וייקלט גם יחד במחשבתם של הוגים מאוחרים יותר כמו ניטשה.

שניים מההוגים שוברי המוסכמות היודרוויןבביולוגיהומרקסבמדע המדינה.תאוריית האבולוציהעל ידיברירה טבעיתשל דרווין חתרה תחת הביטחון הדתי של הציבור, ותחת התחושה של המיוחדות האנושית בקרב האליטה.הרעיון כי בני אדם פועלים בשל דחפים הדומים לאלה שלבעלי החייםהנמוכים, הייתה קשה ליישוב עם הרעיון של רוחניות אצילה. קרל מרקס הציג גרסה פוליטית של אותה בעיה: בעיות בסדר הכלכליאינן זמניות תוצאה של אנשים מושחתים או של תנאים חולפים, אלא הן תוצאה של סתירות פנימיות בשיטה הקפיטליסטית.שני ההוגים יצמיחו בהמשך אסכולות שתהיינה מרכזיות בביסוס המודרניזם.

קלוד מונה:קתדרלת רואן,ציור אימפרסיוניסטי מ-1893

בתחום האמנותוהספרות,לשני רעיונות שמקורם בצרפתתהיה השפעה מיוחדת. הראשון הוא האימפרסיוניזם,אסכולה שלציורשהתמקדה בתחילה על היצירה במציאות הרגילה במקום בסטודיו של האמן. הם טענו כי בני אדם אינם רואים חפצים, אלא את האורעצמו. האסכולה התפתחה, ולמרות מחלוקות פנימיות בעלות משמעות בקרב המנהיגים של התנועה, נעשתה למשפיעה ביותר. בתחילה נדחתה האמנות מזרם זה מהתערוכה המסחרית החשובה ביותר של אותו הזמן –סלון פריזקיסרנפוליון השלישימימן את "סלון המסורבים" שהציג את הציורים שנדחו על ידי הסלון בפריז. בעוד שחלק מהציורים היו של ציירים נחותים יותר בסגנונות הסטנדרטיים, יצירתו שלמאנהמשכה תשומת לב רבה, ופתחה את הדרך המסחרית בפני התנועה.

האסכולה השנייה הייתה הסימבוליזם,שאופיין באמונה שהשפההיא סימבולית מטבעה, וכי השירהוהכתיבהצריכות ללכת אחר ההקשר הישיר של הקולוהטקסטורה שהמיליםיוצרות. המשוררסטאפן מלארמהיהיה בעל חשיבות משמעותית לתנועה המודרנית העתידית.

באותה זמן פעלו כוחותחברתיים,פוליטייםוכלכלייםשישמשו לבסוף כבסיס לאמנות ולחשיבהשונה באופן רדיקלי.

העיקר מבין אלו היה התיעוש,שיצר מבנים כמומגדל אייפלוארמון הבדולח,ששברו את כל ההגבלות הקודמות על גובהן של יצירות מעשה ידי אדם, ובאותו זמן יצרו סביבהעירוניתשונה באופן רדיקלי. העיור התעשייתי, והאפשרויות שנוצרו על ידי הראייה המדעיתהחדשה, יהיו גורמים חשובים בשינויים העתידיים שירעידו את יסודותיה של התרבות האירופית, שבנקודה זו ראתה את עצמה כממשיכת קו התפתחות והתקדמות ברור מאז הרנסאנס.

את עומקם של השינויים ניתן לראות מכך שדיסצפלינות רבות מתארות את התקופה שלפני המאה ה-20 שלהן כ "קלאסית", לדוגמה בפיזיקהכלכלה,ובאמנויות כגוןבלט.

תחילתו של המודרניזם: 1890–1910[עריכת קוד מקור|עריכה]

ניתן לתאר את תחילתה של התנועה כדחייה של המסורת, וכנטייה לגשת לבעיות בפרספקטיבהחדשה המבוססת על רעיונות וטכניקות קיימות. כך,גוסטב מאהלרהחשיב את עצמו כמלחין "מודרני", וגוסטב פלובראמר, במשפט מפורסם, כי "הכרחי להיות מודרני לחלוטין בטעמך". הדחייה של המסורת על ידיהתנועה האימפרסיוניסטיתעושה אותה לאחת מהתנועות הראשונות שניתן לראות אותה במבט לאחור כתנועה מודרנית. בספרות, לתנועה הסימבוליסטיתתהיה השפעה עצומה על ההתפתחות של המודרניזם, בשל התמקדותה בתחושה.מההיבט הפילוסופי, נטישת המסורת של פרידריך ניטשה וזיגמונד פרוידהעניקה בסיס חשוב להתקדמותה העתידית של התנועה: להתחיל שוב מהעקרונות הראשוניים, ועזיבת ההגדרות והשיטות הישנות. הגל הראשון של התנועה נותר בדרך כלל בתוך מסגרת נורמות ההצגה שלהמאה ה-19;פעמים רבות, המשתתפים בו החשיבו את עצמם כרפורמטורים ולא כמהפכנים.

מתחילת העשור האחרון של המאה ה־19, החל קו מחשבה הטוען כי יש לדחות את הנורמות הישנות לחלוטין, במקום להסתפק בשינוי הידע הקודם לאור טכניקות חדשות. התנועה באמנות הקבילה להתפתחויות כגוןתורת היחסותבפיזיקה;החיבור החדש ביןמנוע הבעירה הפנימיתוהתעשייה,ועלייתם שלמדעי החברהבמדיניות הציבורית.בחמש עשרה השנים הראשונות של המאה ה־20, סדרה שלסופרים,הוגים ואמנים ניתקו את הקשר עם הצורות המסורתיות של ארגון הספרות, הציור,והמוזיקה– שוב, במקביל לשינויים בשיטות הארגוניות בתחומים אחרים. הטענה הייתה כי אם מהות המציאות עצמה אינה ברורה, וההגבלות שהיו נתונות על הפעילות האנושית נופלות, אז גם על האמנות להשתנות באופן רדיקלי.

זיגמונד פרוידהציע ראייה של העצמיות כדבר סובייקטיבי, שמורכב מתת-מודעבעל דחפים ראשוניים והגבלות שכנגד, וקרל יונגאיחד את דוקטרינת תת־ההכרה של פרויד עם אמונה במהות הטבעית של האדם, לתורה שבה התת-ההכרה הקולקטיביתמלאה בדגמים בסיסיים שהמוחנלחם בהם או מאמץ אותם. רעיונות אלה עמדו כנגד ההבנה שהדחפים של בני אדם לשבירת נורמות חברתיות הם תוצאה של ילדותיות או של בורות, ובמקום זה טענו כי הם הכרחיים לטבע האדם, רעיון שהתאים לתורת דרווין של האדם כחיה.

באותו הזמן וכמעט באותו המקום כמו פרויד,פרידריך ניטשהדגל בפילוסופיהתהליכית, שבה תהליכים וכוחות, במיוחד ה "רצון לכוח", היו חשובים יותר מעובדות או דברים. גם כתביו שלאנרי ברגסוןנעשו משפיעים יותר ויותר, וגם הוא דגל ב "כוח החיים" כנגד המושגים הסטטיים של המציאות. המאחד בין כל כותבים אלה היה חוסר האמון הרומנטי בפוזיטיביזםובביטחון העצמי הוויקטוריאני. תחת זאת הם דגלו בתהליכי מחשבה אי־רציונליים (או, במקרה של פרויד, ניסו להסבירם) דרך הפריזמה של הרציונליות וההוליזם.כיוון זה היה קשור למגמה כללית של התהפכות הטרנד בן מאה השנים של מחשבה במושגים הוליסטיים, שתכלול התעניינות גוברת במסתורי, "כוח החיים".

דיוקן שלפיקאסושציירחואן גריסב-1912, בסגנון קוביסטי

מתוך המפגש הזה שלאידיאליםמהרומנטיציזם,וניסיון למצוא דרך שבה הידע יוכל להסביר את מה שעדיין לא נודע, בא הגל הראשון של יצירות, שאף שמחבריהן ראו אותן כהמשכים של הכיוונים הקיימים של האמנות, הפרו את ההסכם הלא כתוב שאמנים היו המפרשים והנציגים של התרבות והרעיונות הבורגניים.ראויים לציון בין יצירות אלה הסיום הא־טונאלילרביעיית המיתריםהשנייה שלארנולד שנברגב-1906,הציורים האבסטרקטייםשלוסילי קנדינסקימ-1903,יסודה של קבוצת הBlue Rider במינכן,ועלייתו של הקוביזםביצירתם שלפיקאסווז'ורז' בראקב-1908.

משפיעות ביותר על גל זה של המודרניזם היו התאוריות של פרויד, שטענו כי לנפשיש מבנה בסיסי וקבוע, וכי החוויה הסובייקטיבית היא תוצר של השפעות הדדיות בין חלקי הנפש. לפי פרויד, כל המציאות הסובייקטיבית הייתה מבוססת על פועלם של דחפים ואינסטינקטים בסיסיים, שדרכם בעולם החיצוני נקלט. טענה זו היוותה התנתקות ממסורת העבר, שבו חשבו כי ניתן לחוש את המציאות החיצונית והמוחלטת, לדוגמה בדוקטרינת ה "טאבולה ראסה"שלג'ון לוק.

אולם התנועה המודרנית לא הוגדרה רק על ידי האוונגרדשלה, אלא אף בנטייה רפורמטיבית בתוך הנורמות והתנועות האמנותיות הקיימות. ניתן למצוא את החיפוש הזה אחר הפשטה של הביטוי ביצירתו שלג'וזף קונראד.הלחצים של התקשורת,התנועה וההתפתחות המדעיתהמהירה גרמו ליתרונות לסגנונותאדריכלייםשהיו קלים יותר לבנייה ופחות מקושטים, ולכתיבהשהייתה קצרה, ברורה וקלה יותר לקריאה.עלייתו של הקולנועוה "סרט הנע" בעשור הראשון של המאה ה-20העניקה לתנועה המודרנית צורת אמנות שהייתה מיוחדת לה, ששוב הדגישה את הצורך להמשיך את המסורת הפרוגרסיבית של סוף המאה ה-19, גם אם דבר זה סתר את הנורמות המקובלות.

גל זה של התנועה המודרנית ניסה להגדיר מחדש צורות אמנות שונות באופן רדיקלי. מאורות בולטים בענף הספרותי של תנועה זו כוללים אתוירג'יניה וולף,ג'יימס ג'ויס,ת. ס. אליוט,עזרא פאונד,ואלאס סטיבנס,גיום אפולינר,ג'וזף קונראד,מרסל פרוסט,גרטרוד שטיין,וינדהם לואיס,מריאן מור,ויליאם קרלוס ויליאמספרנץ קפקא.מלחינים כמוארנולד שנברגואיגור סטרווינסקיייצגו את המודרניזם במוזיקה.אמנים כמוגוסטב קלימט,פיקאסו,אנרי מאטיס,מונדריאן,והסוריאלסטיםייצגו את האמנויות החזותיותאדריכליםומעצביםכמולה קורבוזיה,ולטר גרופיוסמיס ון דר רוהההביאו את הרעיונות המודרניים לחיי העירהיומיומיים. כמה דמויות מחוץ למודרניזם האמנותי הושפעו על ידיו; לדוגמה,ג'ון מיינארד קיינסהיה חברה של וולף וכותבים אחרים מקבוצת בלומסבורי.

התפרצות המודרניזם: 1910–1930[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערבמלחמת העולם הראשונה,מתח וחוסר נוחות גוברים בתוך הסדר החברתי הביאו לפריצות בסדר זה – דבר שניתן היה לראות במהפכה הרוסיתשל1905,התעמולה הגוברת של מפלגות "רדיקליות", וכמות גדולה של יצירות שפישטו באופן רדיקלי או שדחו לגמרי את הנוהג הקיים. ב־1913,איגור סטרווינסקי,כשהוא עובד יחד עםסרגיי דיאגילבוהבלט רוס,הלחין את "פולחן האביב" לבלטשהציגקרבן אדם,וציירים צעירים כמופבלו פיקאסוואנרי מאטיסאך החלו לזעזע את האמנות בדחייתם את הפרספקטיבההמסורתית כצורה לבניית ציורים – צעד שהאימפרסיוניסטים, ואפילוסזאן,לא לקחו.

התפתחות זו החלה לתת משמעות חדשה למושג "מודרניזם". גרעינה הייתה אימוץ הפירור וההפרעה, וההליכה מעבר לריאליזםבספרות ובאמנות, והשינוי הדרמטי של הטונליותבמוזיקה. במאה ה־19, אמנים נטו להאמין ב "התקדמות", אם כי תוכנה של המילה היה מגוון ביותר, ובחשיבות של תרומת חיובית של האמן לחברה. כך, לדוגמה, סופרים כמוצ'ארלס דיקנסולב טולסטוי,ציירים כמוטרנר,ומוזיקאים כמובראהמסלא היו "רדיקליים" או "בוהמיים",אלא חברים מוערכים בחברה, שיצרו אמנות שהוסיפה לחברה, גם אם היא ביקרה אותה לפעמים. המודרניזם ראה יותר ויותר את הצורות המסורתיות כמפריעות להתקדמות, ולכן האמן עוצב מחדש כמהפכן, כשהוא הורס ולא מלמד.

דוגמה לכיוון זה ניתן למצוא בפוטוריזם.ב־1909פורסם מניפסט לאמנות פוטוריסטית ב "לה פיגארו",ובמהירות הצטרפה אליו קבוצה של אמנים:פיליפו תומאזו מארינטי,ג'אקומו בלה,אומברטו בוצ'וני,קארלו קארה,לואיג'י רוסולווג'ינו סבריני.אמנות ועצומות כאלה נוסחו על הדגם של "המניפסט הקומוניסטי"של המאה הקודמת, ומטרתם הייתה לעורר ולמשוך תומכים, כשהם מבטאים רעיונות ועקרונות. אולם הפוטוריזם הושפע רבות על ידיברגסוןוניטשה,ויש לראות בו חלק ממגמה כללית שלרציונליזציהמודרניסטית של ההתפוררות. ב־1913 הכריז עזרא פאונד בבית התה של המוזאון הבריטי על הקמת האימג'יזם.ב־1914 ערך את האנתולוגיה האימג'יסטית הראשונה, שבה עמד על משקל טבעי בשיר ולאו דווקא משקל קבוע, מינימליזם שירי שבו אין מילה שאינה נחוצה והימנעות משמות תואר. ב־1915 פרש מהתנועה שהוציאה מדי שנהאנתולוגיהבעריכת איימי לואל. פאונד, שהכריז על עצמו כוורציסיסטקרא לאימג'יזם שאחריו איימיג'יזם בלעג, על שם איימי לואל. ב־1917 האנתולוגיות פסקו לצאת, בשל המלחמה.

הפילוסופיה והיצירה המודרניסטית עדיין הובנו כחלק מסוים בלבד מהתנועה החברתית הכללית. אמנים כמוקלימט,פול סזאן,מאהלרוריכרד שטראוסהיו ה "מודרניסטים האיומים" – שמעו עליהם יותר מששמעו אותם. פולמוסים התומכים בציור גאומטרי אואבסטרקטיהוגבלו לכתבי עת "קטנים" (כמו ה־New Age בממלכה המאוחדת), בעלי תפוצה זעירה.פרימיטיביזםופסימיזםמודרניסטי נידונו, אך לא ראו אותם כנציגים של המיינסטרים האדווארדי,שנטה יותר לכיוון של אמונה ויקטוריאנית בהתקדמות ולאופטימיזםליברלי.

אולםמלחמת העולם הראשונהוהאירועים שאחריה הביאו להפרעות העמוקות שוויקטוריאניים כמובראהמסדאגו מהם, ואוונגרדיסטים אהדו.

קודם כל, הכישלון המדהים של הסטאטוס קווהקודם היה ברור למדי לדור שהיה עד למיליונים נלחמים על חתיכותאדמה– לפני המלחמה,נטען כי איש לא ילחם מלחמה שכזו, מכיוון שהמחיר גבוה מדי. שנית, היה ברור כי תקופת המכונותהחלה, ומלחמה ממוכנת הייתה למציאות קיימת. לבסוף, הטראומה הקשה של המלחמה התאימה לשתי הטענות המרכזיות של התנועה המודרנית: הריאליזם פשט את הרגל כאשר הוא פגש אתמלחמת החפירות,שנראתה כהזויה לחלוטין – כפי שהודגם בספריםכמו "במערב אין כל חדש"שלאריך מריה רמארק.מעבר לכך, המחשבה כיהמין האנושימתקדם מבחינהמוסריותנראתה מגוחכת לנוכח הטבח חסר ההיגיון של "המלחמה הגדולה". מלחמת העולם הראשונה חיברה בין הרציונליות הגאומטריתהקשוחה והמכניסטית של הטכנולוגיהעם אי-הרציונליות הסיוטית של המיתוס.

כך, בשנות ה־20 ובמידה גוברת לאחר מכן, המודרניזם שהיה טעמם של יחידים לפני המלחמה, החל להגדיר את התקופה. היו שינויים קטנים אך חשובים מהתקופה הקודמת: בתחילה, התנועה הייתה של יחידים שהיו חלק מהממסד, או רצו להצטרף אליו. אך במידה גוברת הטון היה של יחידים שמנסים להחליף את המדרגהישן בחדש, המבוסס על רעיונות, נורמות ושיטות חדשות. המודרניזם באירופהבוטא בתנועות ביקורתיות כמו הדאדא,ואז בתנועות קונסטרוקטיביות כמו הסוריאליזם,כמו גם תנועות קטנות יותר כמוקבוצת בלומסברי.כל אחד מה "מודרניזמים" האלה, כפי שהיו שתייגו אותם באותו זמן, הדגיש שיטות חדשות על מנת להשיג תוצאות חדשות. שוב האימפרסיוניזםהיה הראשון: כשהוא מתנתק מהרעיון של אסכולותלאומיות,אמנים וסופרים אימצו רעיונות של תנועות בינלאומיות.סוריאליזם,קוביזם,באוהאוסולניניזםהם כולם דוגמאות של תנועות שמצאו את תומכיהם הרחק מעבר לבסיס הגאוגרפיהמקורי שלהם.

תערוכות,תיאטרון,קולנוע,ספריםומבניםכולם שימשו לחזק בעיני הציבור את הרעיון שהעולם משתנה – ורעיון זה לפעמים פגש בהתנגדות עוינת. ירקו על ציורים, מהומות אורגנו בפתיחה של יצירות, וכמה דמויותפוליטיותאף הוקיעו את המודרניזם כקשור לחוסרמוסריות.יחד עם זאת, שנות העשרים נודעו כ "תקופת הג'אז",והציבור אימץ את התקדמויות הטכנולוגיה:מכוניות,תחבורה אוויריתוטלפון.הטענה של המודרניסטים הייתה כי התקדמויות אלה מחייבות את האנשים לשנות לא רק את הרגליהם אלא גם את החוש האסתטיהבסיסי שלהם.

עד שנות ה־30, למודרניזם כבר היה מקום של כבוד בממסד, כולל בממסד האמנותי והפוליטי.

באופן אירוני, כאשר המודרניזם התקבל הוא כבר השתנה בעצמו. הייתה ריאקציה כללית בשנות העשרים כנגד המודרניזם המוקדם מלפני1918,שהדגיש את ההמשכיות מהעבר יחד עם ההתנגדות לו, וכנגד אותם היבטים של התקופה שנראו מלאכותיים, אי-רציונליים או רגשניים באופן מוגזם. התקופה שלאחר המלחמה, בתחילה, נטתה או לשיטה או לניהיליזם,והתנועה המאפיינת אותה ביותר היא הדאדא.

מכיוון שגם רציונליות וגם אי-רציונליות היו נוכחות בכל התנועות הגדולות, כותבים מסוימים התקיפו את השיגעון של המודרניזם החדש, בעוד אחרים תיארו אותו כחסרנשמהומכניסטי. המודרניסטים, מצידם, התקיפו את השיגעון של שליחת מיליוני צעירים למותם במלחמה,ואת השקר של הנורמות האמנותיות שלא יכלו לתאר את המציאות הרגשית של החיים במאה ה־20.

הצד הרציונלי של המודרניזם היה צעד לאחור לכיוון שליטה והגבלה עצמית, ולדחף להתאחד שוב עם החברה. דוגמאות לגישה כזו כוללים את סגנון ההלחנההנאו-קלאסישלאיגור סטרווינסקי,"הסגנון הבינלאומי"של הבאוהאוס,הא-טונאליות שלארנולד שנברג,והאובייקטיביות החדשה בציור הגרמני.באותו זמן, הרצון להפתח מביקורת חברתית לסדר נגדי, מצא את ביטוי בלידתה של האקונומטריה,ובעלייתן של אגודות ששאפו לשנותלאומיםעל פי קוויםמדעיים,ופעמים רבותסוציאליסטיים.הניצחונות שלהמהפכה הרוסית,שהדגישה, לפחות בדיבורים, את החיים האנושיים והתכנון רציונלי, הובילו אנשים רבים להאמין ש "ראיתי את העתיד, והוא פועל".

אולם יש לזכור כי המושגים והתנועות האלה היו פעמים רבות בתחרות זו עם זו, ואף במאבק גלוי. בתוך המודרניזם היו ויכוחים על החשיבות של הציבור, היחס בין האמנות לקהלה, והתפקיד של האמנות בחברה. אין לראות את המודרניזם כארגון מסודר, אלא כסדרת תגובות למצב כפי שהובן אז, וכניסיון לחלץ מתוכו עקרונות אוניברסליים. בסופו של דבר המדע והרציונליות המדעית, פעמים רבות על פי מודלים שלנאורות המאה ה-18,הובנו כמקור הלוגיקהוהיציבות, ואילו הדחפים הפרימיטיביים המינייםוהתת הכרתיים,יחד עם התוצאות המוזרות של הטכנולוגיה,הובנו כחומר הרגשיהבסיסי. משני קטבים אלה, מודרניסטים החלו לעצב ראיית עולם חדשה שתקיף את כל תחומי החיים, ותבטא כל דבר מ "צרחה ועד צחוק".

הדור השני של המודרניזם: 1930–1945[עריכת קוד מקור|עריכה]

עד שנת1930המודרניזם כבר נעשה לחלק מהתרבות הפופולרית עם "עידן הג'אז"והעיורהמתגבר של האוכלוסייה,הוא החל לאתגר באופן שיטתי את הרעיונותוהאמנות הקודמת, ופנו אליו כמקור לרעיונות שאיתם אפשר יהיה להתמודד עם האתגרים החדשים. למודרניזם בתקופה זו כבר היה ייצוג באקדמיה,והוא פיתח תאוריה בעלת הכרה עצמית. המודרניזם של שנות השלושים התמקד יותר ויותר על המציאות שלתרבות פופולריתהמנותקת מזו הגבוהה,ובעלת קיום עצמאי, בעיקר של צריכה המונית. רעיונות מודרניים באמנות חדרו לפרסומותוללוגואים.הלוגו המפורסם של האנדרגראונדהלונדוניהוא דוגמה מוקדמת לצורך בסמליםחזותיים ברורים וקלים לזיהוי.

עוד השפעה משמעותית בתקופה זו היה המרקסיזם.לאחר המגמה הפרימיטיביסטית/אי-רציונלית של המודרניזם שלפני המלחמה, שעבור מודרניסטים רבים לא התקשר להעדפות פוליטיות כלשהן, והנאו-קלאסיזםשל שנות ה-20, כפי שיוצג על ידית "ס אליוטואיגור סטרווינסקי– שדחתה את פתרונות פופולריים לבעיות מודרניות – עלייתו של הפאשיזם,השפל הכלכלי הגדול,והמלחמה בפתח עזרו לעשות את הדור לרדקילי יותר.המהפכה הרוסיתהייתה הקטליזטורשחיבר בין רדיקליזם פוליטי ואוטופייניזם,בעל ביטויים פוליטיים של ממש.ברטולט ברכט,אודן,והפילוסופיםאנטוניו גראמשיוולטר בנימיןהם אולי הדוגמאות הבולטות ביותר למרקסיזם מודרני. תנועה זו לעבר השמאלהרדיקלי לא הייתה אוניברסלית ואף לא הגדירה את התקופה. אין סיבה מיוחדת לראות את המודרניזם כ "שמאלני" דווקא, ולמעשה מודרניסטים רבים היו מה "ימין"(לדוגמה,וינדהם לואיס,ויליאם בטלר ייטס,ארנולד שנברג,ת. ס. אליוט,עזרא פאונד,ועוד רבים).

אחד מהשינויים הבולטים ביותר בתקופה זו היה החדירה של הייצור המודרני לחיים היומיומיים – החשמלטלפוןוהמכונית,והצורך לעבוד איתם, לתקן אותם ולחיות איתם, שיצר את הצורך בחיים חברתיים ומנהגים שונים וחדשים. התנועה המפריעה והמפוררת, שרק מעט הכירו בשנות ה־80 שלהמאה ה־19,היו עתה לנחלת הרבים. מהירות התקשורתשהייתה שמורה לברוקריםבשוקי המניותקודם לכן, הפכה לחלק מחיי המשפחה.המודרניזם הוביל לחקירה של המיניותוהקשרים הבסיסיים שלהמשפחה הגרעינית.המתחים הפרוידיאניים של המיניות הילדותית ושל גידול הילדיםנעשו לקשים יותר, מכיוון שלאנשים היו פחות ילדים, ולכן קשר חזק יותר עם כל ילד: התאוריה נעשתה לפרקטית ואף לפופולרית.

מודרניזם לאחר מלחמת העולם השנייה (1945– )[עריכת קוד מקור|עריכה]

אנשים פעמים רבות לומדים דברים מההיסטוריהשהם מרגישים כי אחרים היו צריכים ללמוד מהניסיון, וכך גם עשו המודרניסטים שלאחר המלחמה.גרמניה הנאציתתוארה כ "שארית האחרונה של הרומנטיציזם",והתוצאה של קשר אי-רציונלי עם המדינה. התפוררותה שלאירופההפוליטית לקחה עימה הרבה מצורות החיים המסורתיות שהיוכוחכנגד אימוץ הכלכלההממוכנת, והיה צורך עצום בבנייה מחדש, והרגשה כי הכול צריך להיבנות שוב מהיסוד.

התקופה מאופיינת לעיתים כ "מודרניזם גבוה", ומצד אחד בתקופה זו אמנים חקרו באופן הרחב ביותר, ויש שיאמרו הקיצוני ביותר, את התוצאות של הרעיונות המודרניסטיים – לדוגמהסוריאליזםואקספרסיוניזם אבסטרקטי, ובאותו זמן עיצוב אבסטרקטי – במוצריצריכה,אדריכלות,ביגודוריהוטנהיו לנורמה. הכובעיםהגבוהים, השמלות והסלסולים של התקופות הקודמות הושלכו הצידה, או השתמשו בהם רק במקרים מיוחדים. ההתרחבות של רשת הרכבותוהכבישים,כוח העבודה שזרם לערים,ותוכניות הבניה העצומות שהיו מחויבות בשל הצורך לשלוט לעצב את הכלכלה החדשה, פירושם היה שהחברות שלאירופה,ארצות הבריתויפןנדחפו לעולם מודרני ומודרניסטי.

ההתנגשות של הרגשות הפופולריים עם רעיונות גבוהים הביאה לדיונים רבים בתוך המודרניזם. מאבק זה, שתמיד היה קיים, נעשה לחשוב יותר, כאשר מצד אחד הצורך באליטותממוקצעות וידע מקצועי יותר ויותר דחפו לצורות ה "טהורות" יותר של המודרניזם, ואילו הייצור ההמוני, שידורי הרדיווהטלוויזיההביאו לתרבות פופולרית שגם אם היא התייחסה לצורת חיים ויקטוריאנית מדומיינת, הייתה מושרשת ברעיונות החדשים באופן עמוק.

המודרניזם עצמו החל להגיע לסדרה של נקודות משבר כשההנחה שהתקדמות אמנותית ופילוסופית מקבילה להתקדמות טכנולוגית נעשתה בעייתית יותר ויותר לאמנים רבים. דוגמה אחת מהמוזיקההיא המוזיקה הסריאליסטית שלפייר בולז– הוא חש כי פרמטיזציה טהורה לא מספיקה על מנת ליצור את מגוון הצליליםשאנשים מוצאים כמהנה. חברוג'ון קייג'טען כי אםמוזיקה סריאליתנשמעת רנדומלית לאנשים, מדוע לא להשתמש בתהליכים רנדומליים על מנת ליצור מוזיקה? דוגמה נוספת מהציור אפשר לראות בגבול האקספרסיוניזם האבסטרקטי והמינימליזםבציור – אם הדבר שחשוב הוא ההצגה, מדוע לשים כל כך הרבה צבע על הבד?

לאמנים מסוימים, אתגרים אלה נענו על ידי החייאה מחדש, הרחבה וחידוש של העקרונות של המודרניזם כמהפכה מתמדת, שהסביבה החדשה שיצרה עוד יותר חופש וליבריזציה הייתה הזמנה להתנסות אמנותית נוספת, ולשיטת ישירות יותר של יצירה. דוגמאות ליצירה כזו ניתן למצוא אצלוילם דה קונינגואצלפולר פוטר,שכציירים חיפשו אמצעים אקספרסיוניסטיים יותר ויותר של הצגה. לאחרים, פירוש הדבר היה נטישת ה "לחץ" של המודרניזם, לדוגמה השינוי בסגנון של המלחיןלוקס פוס.לאמנים צעירים אחרים, לא היה כל קונפליקט, אלא פשוט אישור לפעול בצורה המתאימה ביותר לחוש הביטוי הפנימי שלהם – רעיון שהודגם בידיאנדי וורהול.בספרות,דור הביטהביא שפה חדשה עם יצירת ספרים ושירים שאופיינו על ידי כתיבה חופשית ואסוציאטיבית, בשפת דיבור, אשר כותביה כותבים את כל אשר על דעתם ונמנעים מלערוך תיקונים בטקסט (הטכניקה החד-טיוטתית) ונוקטים בגישה אנטי ממסדית. כן גם, תנועת האבסורדשהציגה את חוסר המשמעות בקיומו של האדם עם ספריו שלאלבר קאמיומחזותיו שלסמואל בקט.

הבנת המשמעות של זרמים אלה מגוונת. לאחדים, הרגיעה בהתקדמות וברציונליות מייצגים בגידה במודרניזם, ולאחרים, שלהם מודרני ועכשווי הם שמות נרדפים או לפחות קרובים, זה פשוט היה מודרניזם בצורה אחרת. חלוקה זו בין הרואים את המודרניות כאופן מסוים של תגובה למצב לבין אלה שמרגישים כי המודרניזם פירושו פשוט "רלוונטי לעכשיו", בוטאה בוויכוחים לגבי איזהמוזיקהלכלול בתוכניות, איזו אמנות להציג בגלריותואיך לחלק את ההיסטוריהלתקופות.

קבלת המודרניזם והוויכוח עליו[עריכת קוד מקור|עריכה]

הצד השנוי במחלוקת ביותר בתנועה המודרנית היה, ועדיין, בדחייתו את המסורת, בארגון ובחוויה של היצירה. אם יש רעיון בסיסי של המודרניזם, הוא כי הקיום הרוחני צריך להתאים ללחצים החיצוניים, וכי על האמנות והפעילות האנושית להיות מעוצבים לעשות זאת. דחייה זו של המסורת כללה גם את הדחייה של ציפיות קונבנציונליות: לפיכך המודרניזם פעמים רבות מדגיש אתחופש הביטוי,ניסויים,רדיקליזםפרימיטיביזם.בצורות אמנות רבות פירוש הדבר היה לזעזע ולהרחיק את הקהל על ידי אפקטים ביזאריים ולא צפויים. מכאן מגיעים הרכבי המוטיביםהמוזרים והמטרידים של הסוריאליזם,או השימוש בדיסוננס קיצוני במוזיקהמודרניסטית. בספרות פירוש הדבר הוא אי-השימוש בעלילה ובדמויות ברומנים,או יצירתשירהלא מובנת.

מודרניסטים רבים האמינו כי על ידי דחיית המסורת הם יוכלו לגלות צורות שונות ורדיקליות ליצור אמנות. שנברג חשב, כי על ידי התעלמות מההרמוניההטונאליתהמסורתית, השיטה המדרגיתשארגנה את יצירות האמנות למשך לפחות מאה וחמישים שנה, הוא גילה צורה חדשה לגמרי לארגןקול,המבוססת על שורות של שנים עשרתווים.דבר זה הוביל למה שידוע כמוזיקה סריאלית. אמנים אבסטרקטיים, שהמודלים שלהם היו האימפרסיוניסטים,למשלפול סזאןואדוורד מונק,החלו עם ההנחה כיצבעוצורה הם המאפיינים ההכרחיים של האמנות, ולא תיאור של העולם הטבעי.וסילי קנדינסקי,פייט מונדריאןקזימיר מלביץ',וכן אמנים פחות ידועים כמופולר פוטר,חשבו שיש צורך להגדיר מחדש את האמנות כסידורים שלצבעטהור. השימוש בצילום,שהוביל לכך כי הפונקציה הייצוגית של האמנות החזותית נעשתה ללא רלוונטית, השפיעה מאוד על היבט זה של המודרניזם. אמנים אלה גם האמינו כי בכך שהם לא מייצגים חפצים חומריים הם עוזרים לאמנות לעבור משלב חומרני לשלב רוחני.

בניין סיגראם

מודרניסטים אחרים, בעיקר אלה שעסקו בעיצוב,היו בעלי דעות פרגמטיות יותר. דעתם שלאדריכליםומעצבים מודרניסטיים הייתה כי הטכנולוגיההחדשה עשתה את סגנונות הבניה הישנים ללא רלוונטיים.לה קורבוזיהחשב כי על בניינים לתפקד כ "מכונותשחיים בהן ", כמו מכוניות, שהוא ראה כ" מכונות שנוסעים בהן ". בדיוק כמו שהמכוניתהחליפה את הסוס,כך גם העיצוב המודרני צריך לדחות את הסגנונות הישנים שהגיעו מיוון העתיקהאו מימי הביניים.כשהם הולכים אחר האסתטיקההממוכנת הזו, מעצבים מודרניסטיים באופן טיפוסי דוחים מוטיבים קישוטיים בעיצוב, ומעדיפים להדגיש את החומרים שהם משתמשים בהם ואת הצורות הגאומטריותהטהורות שמרכיבות את המבנה.גורד השחקים,כגוןבניין סיגראםשלמיס ון דר רוההבניו יורק(19561958) נהיה לארכיטיפ של המבנה המודרני. עיצוב מודרניסטי של בתים ורהיטים גם הדגיש את הפשטות והבהירות של הצורה ואת העדר הבלגן.המודרניזם היפך את היחס שהיה נהוג במאה ה-19בין מבני ציבור למבנים פרטיים: במאה ה־19, מבנים ציבוריים התרחבו באופן מאוזן מסיבות טכניות, ואילו המבנים הפרטיים היו יותר מאונכים – על מנת להכניס יותר מרחב פרטי בשטח קטן יותר. ואילו ובמאה ה-20, מבני הציבור קיבלו אוריינטציה מאונכת, ומבנים פרטיים אורגנו באופן מאוזן. היבטים רבים של העיצוב המודרניסטי עדיין קיימים במיינסטרים של אדריכלות עכשווית.

באמנויות אחרות, שיקולים פרגמטיים כאלה היו פחות משמעותיים. בספרותובאמנותהחזותית מודרניסטים מסוימים ניסו להתריס בציפיות בעיקר כדי לעשות את אמנותם לחיה יותר, או כדי להכריח את הקהל לאתגר את ההנחות המוקדמות שלהם. היבט זה של המודרניזם נראה פעמים רבות כתגובה למה שנחשב "תרבות הצריכה".בעוד שרוב היצרנים מנסים לייצר מוצרים שניתן יהיה לשווקם על ידי כך שהם פונים אל ההעדפות וההטיות של הצרכנים, המודרניסטים בתקופה זו דחו את היחס הצרכני הזה על מנת לחתור תחת החשיבה הקונוונציונלית. מבקר האמנותקלמנט גרינברגדגל בתאוריה זו של המודרניזם בספרו "אוונגרדוקיטש".גרינברג תייג את המוצרים של התרבות הצרכנית כ" קיטש ", כיוון שעיצובם מכוון ליצור את המשיכה הגבוהה ביותר, כשכל דבר שגורם לקשיים מוסר. עבור גרינברג, מודרניזם הגיב כנגד ההתפתחות של תרבות צרכנית שמתבטאת במוזיקה צרכנית פופולרית,הוליוודפרסום.גרינברג קישר זאת עם הדחייה המהפכנית של הקפיטליזם.

מודרניסטים רבים לא ראו עצמם כחלק מתרבות מהפכנית – ככזו שכוללת מהפכנותפוליטית.אולם, רבים מהם מחו כנגד הפוליטיקה הקונוונציונלית כמו גם כנגד המוסכמות האמנותיות, בשל דעתם שלמהפכההכרתיתיש חשיבות רבה יותר מאשר שינוי המבנים הפוליטיים. מודרניסטים רבים ראו עצמם כא-פוליטיים ומתעניינים רק במהפכנות בתחום שלהם. אחרים, כמות "ס אליוט,דחו את התרבות הפופולרית ההמונית מעמדה שמרנית. ניתן אף לטעון כי המודרניזם בספרות ובאמנות פעל על מנת לשמר תרבות אליטיסטית ששללה את רוב האוכלוסייה.

בשל הדגש ששם המודרניזם על חרות וביטוי אישי, אמנים רבים הסתבכו עםמשטרים טוטליטריים,שרבים מהם ראו את המסורתיות באמנות כסמך חשוב לעוצמתם הפוליטית. שתיים מהדוגמאות הידועות ביותר הם הדחייתו של המודרניזם על ידי הממשל הסובייטיעל רקע טענות שלאליטיזם;והממשל הנאצי,שטען כי הואנרקיסיסטיוחסר הגיון, וגם "יהודי"או" כושי ". הנאצים הציגו ציורים מודרניסטיים לצד יצירות שלחולי נפשבתערוכה ששמה היה "אמנות דגנרטית". האשמות של "פורמליזם"היו עשויים להוביל לסיום הקריירה של האמן, או גרוע מכך. מסיבות אלו, מודרניסטים רבים בתקופה שלאחר המלחמה הרגישו כי הם המגן החשוב ביותר כנגד הטוטליטריות, ה"קנריתבמכרההפחם",כשדיכויים בידי הממשלהאו קבוצה בעלתכוחאחרת היוותה אזהרה כי חירויות אישיות מאוימות.

למעשה, המודרניזם פרח בעיקר בחברות צרכניות/קפטילסטיות,למרות העובדה שרבים מתומכיו דחו את התרבות הצרכנית כשלעצמה. אולם, מודרניזם גבוה החל להתאחד עם תרבות צרכנית לאחרמלחמת העולם השנייה,בעיקר בשנות השישים. בממלכה המאוחדת,תת-תרבות צעירה אף קראה לעצמה "המודרניים", שבדרך כלל קוצר שמה ל "מודס". במוזיקה פופולרית,בוב דילןאיחד בין מסורות מוזיקה עממיות לטקסטים מודרניסטיים, כשהוא מאמץ טכניקות ספרותיות מאליוט ואחרים. גם להקתהביטלסהתפתחה באופן דומה, ואף יצרה אפקטים מוזיקליים מודרניים באלבומיהםהמאוחרים, כמו א-טונאליזציה. מוזיקאים כמופרנק זאפהוקפטן ביפהארטהוכיחו כי הם ניסויים אף יותר. בנוסף לכך, אמני ג'אז ידועים החלו לפנות לעבר סגנון חופשי שמושפע גם הוא מן המהפכות המודרניות ומיישם את הא טונאליה עם אמנים כמואורנט קולמן,אלברט איילרוג'ון קולטריין.אמצעים מודרניסטיים החלו להופיע במיינסטרים של התרבות הפופולרית, כאשר צורות מפושטות ומעוצבות החלו להיות פופולריות יותר, כשהם לעיתים קשורות ל "עידן החלל"ולהיי-טקעתידני.

המיזוג של הגרסאות הצרכניות והגבוהות של התרבות המודרניסטית הביאה לטרנספורמציה רדיקלית בתפיסת ה "מודרניזם". ראשית, עלה מכך כי תנועה שהתבססה של דחייה של המסורת נעשתה למסורת בעצמה. שנית, פירוש הדבר היה כי החלוקה הקודמת בין התרבות המודרניסטית האליטיסטית לבין התרבות ההמונית הצרכנית איבדה הרבה ממשמעותה. סופרים אחדים טענו כי המודרניזם נעשה כה ממוסד שהוא עתה "פוסט אוונגרד", וכי הוא איבד כוחו כתנועה מהפכנית. רבים ראו את הטרנספורמציה הזו כתחילתה של התקופה הידועה כפוסטמודרניזם.אחרים, כמו מבקר האמנות רוברט הוס, פוסטמודרניזם הוא המשך של המודרניזם.

אלמנט חשוב של המודרניזם היה הניכור,או של היחיד מעצמו, או מהחברה,או מהבסיס ה "טבעי" של הקיום. מסיבה זו קמו תנועות "אנטי-מודרניות" רבות, שמדגישות את ההוליזם,החיבור והרוחניות כתשובות או כמרפאלמודרניזם. תנועות כאלה רואות את המודרניזם כרדקציוניסטי, ולפיכך הוא אינו יכול לראות את ההשפעות של התנועה. מודרניסטים רבים הגיעו למסקנה זו, כמו למשל פול הינדמית' בפנייתו למיסטיקה.כותבים כמופול רייושרי רות',ב "יצירות תרבות",פרדריק טרנרב "תרבות של תקווה" ולסטר בראוןב "תוכנית ב'",ביטאו ביקורת כלפי הרעיון הבסיסי של המודרניזם עצמו: שהביטוי היצירתי האישי צריך להתאים למציאויות של הטכנולוגיה,ובמקום זה הדגישו כי על היצירתיותהאישית לעשות את חיי היומיום לאפשריים יותר מבחינהרגשית.

בתחומים מסוימים ההשפעות של המודרניזם התמידו לזמן ארוך יותר ובצורה משמעותית יותר. האמנות החזותית התנתקה באופן המוחלט ביותר מעברה. ברבות מערי הבירהבעולם קיימיםמוזיאוניםהמקודשים ל "אמנות מודרנית" לעומת "אמנות הרנסאנס",לדוגמה,המוזיאון לאמנות מודרניתבניו יורק(MoMA),גלריית טייטבלונדוןמרכז פומפידובפריז.גלריות כאלה (ועל פי רוב גם דעת הציבור) אינם מחלקים בין התקופות המודרניות לפוסט מודרניות, ורואה את שניהם כחלק מ "אמנות מודרנית".

מודרניזם מחוץ לעולם המערבי[עריכת קוד מקור|עריכה]

אם כי המודרניזם הוא תנועה מערבית, הוא הושפע והשפיע כל חברות אחרות. דוגמה אחת היא קליטת הסגנון היפניטעמותומך בכיוון המאוזן במבני מגורים, פונקציונליות, ושימוש בלוחות, כמו גם הצמצום והמינימליזםהסגנוני, והשימוש בקובמקום בקישוט על מנת ליצור סגנון. התרגומים של הספרותהיפנית והסיניתהראו לאמנים מערביים רבים כי קיימת מסורת ארוכה, רצופה ועקיבה שאינה מבוססת על הנורמות שהם רגילים אליה. אמנים כמווינסנט ואן גוךקיבלו השראה ישירות מהאמנויותשל יפן וסין, כמוהדפסי העץ.המגע הארוך שלעזרא פאונדעםשירהסינית, החל מ־1913,הביאה לתרגום שלו של חלק מ "לי פו",ולפרסוםהייקובאנגלית.

ספיגה זו שלפילוסופיהוסגנון מזרחי לא הייתה שטחית בלבד, וכללה גם בחינה מחדש של רעיונות מערביים כמו הנצרותמנקודת המבט של מושגים וערכים מזרחיים. מלחינים כמוגוסטב מאהלרוקלוד דביסי,משוררים כמוריינר מריה רילקהואדריכלים כמופרנק לויד רייטמצאו כולם היבטים של המסורות המזרחיות האמנותיות, שיתאימו לרעיונות שלהם.

באותו הזמן,סחר,מיכון ו "מודרניזציה", הכניסו את העולם הלא מערבי לסוג אחר של מהפכה. מעצמות מערביות כבשו או לחצו על תרבויות ומדינות שהיו קיימות למאות או אלפי שנים, והצורך במשאבים יצר מבני סחר וכוחחדשים. מדינות רבות הוכרחו להתמערב ולהפוך את הכלכלותוהצבאותשלהם למודרניות יותר. דבר זה הביא עמו מודרניזם מסוג אחר, שהיה מבוסס על האימוץ של צורות ונורמות מערביות על גבי מבנים קיימים. התוצאה הייתה התפרצות, שאם כי היא קשורה בבירור למודרניות ומודרניזם, לא הייתה אנטי-מערבית או פרו-מערבית בייחוד.

דוגמה אחת של דבר זה הוא דור של אדריכלים, אמנים וסופרים שלמדו במערב, אך חזרו לארצותיהם המקוריות על מנת ליצור שם, במסורת המודרניזם המתפתחת. מאקוואה קוניו, אדריכל מיפן, לדוגמה, למד בפריז,אך חזר לטוקיובשנות השלושים, ושם היה לתומך מוביל במודרניזם.

הגמלאן גונג קייבאר שלבאלי,מספק דוגמה של מודרניזם מוזיקלי מקורי, שמציג שינויים רדיקליים במקצבובדינמיקה,שהם מודרניים ביחס למוזיקה של באלי כמו שהמודרניזם האירופי הוא ביחס לתרבות המסורתית האירופית.

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]