לדלג לתוכן

מיילדות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

מיילדוּת(אויילוּד) היא תחוםהתמחותברפואההמתמקד בטיפול באישה בעת ההיריוןלידהומשכב הלידה.התחום כולל מעקב אחר האישה ההרה, פתולוגיה בהיריון, סיבוכים בהיריון, הערכת מצב העובר, ניהול הלידה, מצבי חירום בלידה ועוד.

תחומי העיסוק[עריכת קוד מקור|עריכה]

בדיקות סקר בהיריון[עריכת קוד מקור|עריכה]

סרטוניםדימותתלת-ממדי שלעמוד השדרהשל העובר, בסריקה בשבוע ה-19 להיריון
ערך מורחב –בדיקות סקר בהיריון

בדיקות סקר בהיריוןנועדו להעריך הריונות בסיכון כלומר הריונות שבהם העובר,האם או התינוקשייוולד הם בסיכון לתחלואה או לתמותה. קיימות מספר דרכים ובדיקות, טרם ההיריון, במהלך ההיריון ובמהלך הלידה עצמה, שמטרתן להצביע על סיכונים אפשריים בהיריון.

הערכה פרה-נטליתכוללת בחינה של כל ההיסטוריה הרפואית הקודמת של האם, משום שישנןמחלות כרוניותרבות אשר מסבכות את ההיריון. מחלות אלו כוללותיתר לחץ דם,מחלות כליה, מחלות לב וריאה,אנמיה חרמשית,סרטן,מחלות שלבלוטת התריס,אפילפסיה,מחלותכבדומערכת העיכולועוד. בפרט נבחנות לידות קודמות וההפלות של האישה, אם ישנן. נבדקת גם היסטוריה משפחתית מפורטת ולברר האם קיימים במשפחה מקרים של מחלות המועברות באופן תורשתי, כגוןטאי זקס,ציסטיק פיברוזיסועוד. בדיקות גנטיות מקיפות יבוצעו כאשר בין שני בני הזוג קיימת קרבה משפחתית.

במהלך ההריון או קודם לו ניתן לערוךבדיקות סקר גנטיות,לאיתור נשאות סמויה לפגמים גנטיים.בדיקות במהלך ההיריון וטרום הלידה כוללותתבחין משולש,מבחנים להערכתלידה מוקדמת,בדיקתמוניטור עוברי,בדיקות להערכתבשלותעוברית, סקר לסוכרת הריוניתועוד רבות.

הערכת העוברמתבצעת באמצעותבדיקת אולטרה סאונד להיריון,בדיקת שקיפות עורפית,דיקור מי שפיר,בדיקתסיסי שליה,הערכת תנועות העובר,פרופיל ביופיזיקליותבחינים נוספים.

הוצאת יילוד מרחם אמו בניתוח קיסרי

לידה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –לידה

הלידה היא באופן כללי תהליך טבעי ובטוח; למרות זאת, לעיתים מתרחשים סיבוכים במהלך הלידה:

  • כשיש התחלת לידה ורוצים לזרז אותה, ניתן להיעזר במכשירריק(ואקום), כלומר מכשיר המובא אל ראשו של התינוק, יוצר ריק (בעזרת משאבה) ושואב את התינוק אל מחוץ לתעלת הלידה.
  • במקרה שאין אפשרות להוציא את התינוק בדרך הרגילה, מבצעים לעיתיםניתוח קיסרילהוצאת התינוק.
  • סיבוכים כלליים כתוצאה מתרופות(משככי כאבים,למשל),הרדמהותהליכים רפואיים נוספים המבוצעים לעיתים בעת הלידה.
  • לידת עכוז
  • מצוקה עוברית,מצב שבו לפי הנתונים שיש לרופא,העובר אינו מקבל מספיקחמצןברחם.

לאחר הלידה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –משכב לידה
יולדת ותינוקהּ, במדינתאודישהשבהודו

משכב הלידההוא תקופה של שישה שבועות שתחילתה עם סיום הלידה. בתקופה זו חוזר גוף היולדת, מבחינת רמת ההורמוניםוגודל הרחם, למצבו לפני ההיריון. התינוק מסתגל בתקופה זו לחיים מחוץ לרחם, שבהם עליו לנשום ולאכול בכוחות עצמו, ולא דרךחבל הטבור.ארגון הבריאות העולמימתאר תקופה זו כקריטית לבריאות היולדת והתינוק, שאינה זוכה לתשומת לב נאותה.[1]

בימים הראשונים (2–4 ימים) שלאחר הלידה ממשיכים היולדת והתינוק לשהות בבית היולדות, ונמצאים תחת מעקב רפואי. יש סיבוכים הנגרמים ליולדת כתוצאה מהלידה שהשפעתם ארוכת טווח, בהם צניחת אברי האגן (חולשת שרירי רצפת האגן) אודמם שלאחר לידה.תוצאה קיצונית של לידה היא מות היולדת כתוצאה מהלידה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –מיילדות במקרא
שתי מיילדות מסייעות ליולדת, איור מתחילתהמאה ה-16

באימפריה הרומיתהיה ידע לא מבוטל במיילדות.סורנוס מאפסוס,בןהמאה השנייהכתב ספר על מיילדוּת ששימש עדהמאה ה-16.ידע זה נמוג בימי הביניים.ספר ראשון באנגליתעל מיילדות, "The Birth of Mankynde", יצא לאור בשנת1544.[2]

לפניהמאה ה-18היה הטיפול באישה ההרה וביולדת נחלתן הבלעדית של נשים. האישה ההרה הזמינה ידידות קרובות ובנות משפחה על מנת שילוו אותה.מיילדוֹתטיפלו בכל שלבי הלידה. נוכחות של רופאים הייתה נדירה ביותר, והתרחשה רק כאשר אירע סיבוך חמור. השתתפות גבר בלידה נחשבה כפוגעת בצניעותהאישה. רופא גרמני, שבשנת1522התחפש לאישה כדי להיות נוכח בלידה,הועלה על המוקד.[2]

במאה ה-18 חלו התפתחויות בתחום המיילדות, ובפרט הבנת הפיזיולוגיהשל ההיריון והלידה. בסוף המאה ה-18 השיגו רופאים הבנה במבנה הרחםובשינויים שהוא עובר במהלך הלידה. כל אלה הביאו לכניסתם של גברים לתחום שקודם לכן היו בו רק נשים. נוסדובתי יולדותשחיזקו את אחיזתם של רופאים בתחום זה, שקודם לכן התאפיין בלידת ביתבסיוע מיילדת. בין הגברים הראשונים באותה תקופה יש להזכיר אתפרדריק ראוש,ההולנדי שאף הפך למפקח ולבוחן רפואי של המיילדות

במאה ה-19 נבלמה התפתחותו של תחום המיילדוּת, בעיקר עקב התנגדות של הממסד הרפואי, וקיפאון זה נמשך עד לשנות ה-80 של המאה ה-19.היה קשה ביותר לרכוש השכלה במיילדות ולזכות בהכרה כרופא. בשלהי המאה ה-19 החלה להתפתח התפיסה המודרנית של מיילדות, ונוכחות של רופא בלידה הפכה למקובלת. ברבות ממדינות אירופה הונהג רישוי של העיסוק במיילדות. התפתחות ההרדמהסללה את הדרך לשימוש בניתוח קיסרי.

עד לשנות ה-80 של המאה ה-18שיעורי תמותת יולדות בבתי היולדות היו גבוהים ביותר. הרופאאיגנץ זמלווייסשם לב שבלידת בית שיעורי התמותה מזיהום לידההיו נמוכים במידה ניכרת מאלה שבבתי היולדות. הוא גילה ב-1848שנטילת ידיים בחומרמחטאבבתי יולדות מקטינה מאוד את הידבקות היולדות באלח דם.שיטתו התקבלה בהונגריה, אך נתקלה בשמרנות במדינות אחרות, ורק כעבור שנים אחדות ניתן לה ביסוס תאורטי, בתאוריית מחלות מחיידקיםשללואי פסטר.

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאמיילדותבוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]