לדלג לתוכן

מצודת אנטוניה

מצודת אנטוניה
מצודת אנטוניה. דגם ירושלים בתקופת בית המקדש השני המצוי במוזיאון ישראל, בתוספת אילוסטרציה על פי היצמדות לדברי יוספוס – גובה המגדל הדרום-מזרחי
מצודת אנטוניה. דגם ירושלים בתקופת בית המקדש השני המצוי במוזיאון ישראל,בתוספת אילוסטרציה על פי היצמדות לדברי יוספוס – גובה המגדל הדרום-מזרחי
היסטוריה
תקופות התקופה הרומית בארץ ישראלעריכת הנתון בוויקינתונים
נבנה 37 לפנה״סעריכת הנתון בוויקינתונים
אתר ארכאולוגי
מצב הרוסעריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום
מדינה ישראלעריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 31°46′48″N35°14′03″E/ 31.780094444444°N 35.234302777778°E/31.780094444444; 35.234302777778
(למפת ירושלים העתיקה רגילה)
מצודת אנטוניה
מצודת אנטוניה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

לחצו כדי להקטין חזרה
הסטיו המלכותיבית המקדש השניהר הביתארמון הורדוס בירושליםבריכת השילוחמצודת אנטוניהרחוב עולי הרגליםהעיר העליונההעיר התחתונהבית זיתא
לדף הקובץ
תמונה אינטראקטיבית (לחצו להסבר)‏

מפתירושליםבשלהיתקופת בית שני(על פיאייל מירון(עורך מדעי),מקדש בלהבות,מכון מגלי "ם,הוצאת מגיד). למידע על מקום, לחצו עליו


מצודת אנטוניה ושער טדי– השער הצפוני של בית המקדש. דגם ירושלים בתקופת בית המקדש השני המצוי במוזיאון ישראל

מצודת אנטוניההיאמצודהמתקופת הבית השנישהקיםהורדוסבירושלים.

במקורות ההיסטוריים[עריכת קוד מקור|עריכה]

בשנת35 לפנה "סבנההורדוסאת המצודה, על בסיס מצודה קיימת בשם "מצודת בריס" או "מצודת הבירה" שהייתה קיימת כנראה כבר מתקופתשיבת ציון.המצודה נבנתה בקצהו הצפון מערבי שלהר הבית.למצודה היוקירותחיצוניים גבוהים, והיא דמתה כולה למגדלשבארבעת קצותיו ארבעה מגדלים. אולמות תת-קרקעיים חיברו את המצודה להר הבית. גובה המגדלים 50אמה(כ-25 מטרים) פרט למגדל הדרום מזרחי שגובהו כשבעים אמה (כ-35 מטרים).[1]המצודה נקראה על שם פטרונו הפוליטי של הורדוס –מרקוס אנטוניוס.חשיבותה של המצודה במקום גבוה השולט על הר הבית מוצאת את ביטויה במילים שליוספוס פלביוס:”בית המקדש שלט על העיר, מבצר אנטוניה שלט על בית המקדש ומי שהחזיק בעמדה זו שלט על שלושתם”. יוספוס מתאר את המצודה במילים אלו:

בשטחה ובתוכנית בניינה דמתה המצודה מבית לארמון מלכים, כי נחלקה לחדרים רבים למיניהם, שונים במראיהם ובתכונתם, לאולמים ולבתי מרחץ ולחצרות רחבות ידיים למחנה הצבא, עד כי נמצא בה כל טוב חמדות העיר והדר בית מלכות.

המצודה שימשה את הרומאים להשגיח על אזור הר הבית, ושהה בהחיל מצברומאי.

יש המזהים את המצודה כמקום בו נשפטישו,ולפיכך כתחנה הראשונה בארבע עשרה תחנות הצלב שמהן מורכבת הוויה דולורוזה,היא "דרך הייסורים" שעבר ישו ממשפטו ועד לקבורתו. על פי אלו, "מרצפת האבנים" או ה "גובתא" המוזכרת בבשורה על-פי יוחנןבברית החדשה(”וַיְהִי כִּשְׁמֹעַ פִּילָטוֹס אֶת־הַדָּבָר הַזֶּה הוֹצִיא אֶת־יֵשׁוּעַ וַיֵּשֶׁב עַל־כִּסֵּא הַמִשְׁפָּט בַּמָּקוֹם הַנִּקְרָא רִצְפָה וּבִלְשׁוֹנָם גַּבְּתָא”)[2]היא מצודת אנטוניה.

בימיהמרד הגדול,בשנת66,כאשר ניסה הנציבהעריץגסיוס פלורוסלהגיע להר הבית עם חייליו, על מנתלבזוזאתאוצרות המקדש– אחד ממעשי המרד הראשונים היה הריסת האולמות התת-קרקעיים המובילים מן האנטוניה להר הבית. בהמשך הלחימה, התבצרו חיילים רומאים במצודת אנטוניה. המתקוממים, בהנהגתאלעזר בן חנניה,צרועל מצודת אנטוניה, והצליחו לבסוף לכובשה, לאחר שהרומאים שנמצאו בה נכנעו. לאחר שהניחו הרומאים את נשקם הם נרצחו על ידי המורדים, פרט למפקדם מטיליוס, שהתחייב להתגייר.

בשנת70,בעתהמצור על ירושלים,כבשו הרומאים את מצודת אנטוניה, ופרצו דרכה להר הבית.טיטוסציווה להרוס את כל הבניינים במתחם הבירה, על מנת לפלס דרך רחבה להר הבית.

זיהוי[עריכת קוד מקור|עריכה]

מצפון לפינה הצפונית מערבית של מבנה הר הבית נחשפו בעבר כמה שרידי בנייה מרשימים שזוהו בטעות בידי כמה חוקרים ונתקבלו במסורת הנוצריםכשייכים למבנה מצודת אנטוניה. עיקר השרידים נחשף בשנות ה-60 שלהמאה ה-19,בעת הקמתמנזר האחיות ציוןשבו הם משולבים כיום. השריד הבולט ביותר הקשור למצודת אנטוניה הוא גוש סלע חצוב שמידותיו 45X120 מטר, המתנשא לגובה של כמה מטרים מעל לפינה הצפונית מערבית של מתחם הר הבית. על מצוקו הדרומי בנויבית הספר אל-עומריה.מצפון לו, בשטח מנזר האחיות ציון מצויהבריכת הסטרותיון,שמתיאורו של יוספוס[3]ניתן להסיק שהייתה מצויה בחפיר מצפון למצודת אנטוניה. החוקרים מסכימים כי כמה שרידי בנייה מרשימים שבעבר שויכו בטעות למצודת אנטוניה שייכים לתקופתאיליה קפיטולינה:ריצוף האבן המכונה ליתוסטרטוס,קמרונותהקירוי של בריכת הסטרותיון שהריצוף מונח עליהם, וקשת אקה הומו.

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאמצודת אנטוניהבוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^מלחמת היהודים, ספר ה', פסקאות 247-238.
  2. ^הברית החדשה,הבשורה על-פי יוחנן,פרק י "ט,פסוק 13.
  3. ^מלחמת היהודים ה, יא, ד.