לדלג לתוכן

ניחוש

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דגמי חימר של כבד, המאה ה-19 עד המאה ה-18 לפני הספירה, נמצאו בארמון במארי.

ניחושהוא ניסיון ללמוד על העתיד באמצעים לא רציונליים.

במזרח התיכון הקדום

[עריכת קוד מקור|עריכה]

אנשים בימי קדםהאמינו כיאותותנושאים מסר אלוהי מן האליםשלהם, והיו זקוקים למישהו שיפרש עבורם אותות אלו.

אותות אלה כללותופעות טבעשעלולות לנבא עלאסון(למשלליקוי חמהאוליקוי לבנה), התנהגותם שלבעלי חיים,בעיקר בדרכם להיות מוקרבים, לידות חריגות של בעלי חיים ובני אדם. לשם פירוש תופעות אלו היו בעלי מקצוע מלומדים שנעזרו בספריםבמטרה לפרש את הסימנים האלה.

הנחשים היו משתמשים בעזרים טבעיים (קראו בכוכביםתופעות מטאורולוגיות,בתצורות קרקע, בשמן צף על גבי מים, בעשןקטורת,בזרימת מים ובמעוף הציפורים) באיברים של בעלי חיים (בעיקרכבדשלכבש) ובעזרים מלאכותיים, למשל, מודל חימר של כבד כבשים, התשובות לשאלה היו בדרך כלל תשובות של "כן" או "לא".

ניתוחי המצב של חלק מהנחשים נרשמו על לוחות ונמצאו בחפירות ארכאולוגיות. דגמי חימר של כבדי כבש נמצאו בחפירות באוגרית,חצור,מגידוועוד.

מנחשים, בדומה לאסטרולוגים,הסתמכו על ידע קדום שנרשם והיה גלוי לציבור, וזאת להבדיל מנביאיםשהתנבאו על סמך התגלות.[דרוש מקור]

ערך מורחב –ניחוש (יהדות)

החוק המקראישהכיר נחשים, אסר על הסתייעות בהם:”לֹא תְנַחֲשׁוּ, וְלֹא תְעוֹנֵנוּ.”(ויקרא י "ט כו).אולם התנ "ך מזכיר מספר פעמים שהפרקטיקה הזו הייתה מקובלת, למשלעל מנשה מלך יהודה נאמר:”והעביר מנשה את בנו באש ועונן ונחש ועשה אוב וידענים הרבה לעשות הרע בעיני יהוה להכעיס”(מלכים ב' כ "א ו).

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאניחושבוויקישיתוף