לדלג לתוכן

פני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
3 פני בריטי מ-1962
פני ויקטוריאני
פני Maundy ויקטוריאני מכסף

פני (Penny)הואמטבעקטן בערכו הקיים (או שהיה קיים בעבר) במספר מדינות דוברותאנגליתפנישתי צורות ריבוי הנבדלות במשמעותן. "פנס" (Pence) היא צורת הריבוי הכללית, בעוד ש "פניז" (Pennies) הוא צורת הרבים של מטבע הפני עצמו. לדוגמה, חמישה פניז הם בהכרח חמישה מטבעות בני פני אחד, בעוד שחמישה פנס מבטאים אותו שווי כספי, אך ללא תלות בסוג המטבע או באופן התשלום (למשל מטבע בודד של חמישה פנס, או המחאה בשווי זהה). על הפני הבריטי בן זמננו מופיעה דיוקן המלכהאליזבת השנייהומצדו האחורישער מתרומם- סמלארמון וסטמינסטרוהפרלמנט הבריטי.

בממלכה המאוחדתפני הוא כיום החלק המאה שלליש "ט,או חמישית שלשילינג,אך לפני המעבר לשיטה העשרונית ב-1971 פני היה החלק ה-12 של שילינג והחלק ה-240 של ליש "ט. עד סוף המאה ה-18 הפני היה עשוי מסגסוגת שלכסף.מ-1797 ואילך הפני עשויארד,אך במהלך השנים הונפקו סטים במהדורות מיוחדות (Maundy Sets) אשר כללו פני מכסף סטרלינג.המהדורות הללו שימשו בטקס דתי שנערך מדי שנה.

מ-1993עשוי הפני הבריטיפלדהמצופהארד.השינוי בסוג הסגסוגת נועד להבטיח שאוטומטים מופעלי מטבעותיוכלו לזהות את המגנטיותשל המטבע. פני הוא כיום ההילך החוקיבעל הערך הנמוך ביותר, אך בעבר היו מטבעות של חצי פני (חצי הפני העשרוני בוטל כהילך חוקי ב-1984.חצי הפני הקדם-עשרוני בוטל עוד ב-1969) ושלפרד'ינגשערכו היה רבע פני (הנפקתו הופסקה ב-1956,הוא בוטל כהילך חוקי ב-1960). בימיויקטוריההוכנסו למחזור מטבעות בעריכים נמוכים אף יותר: חצי פרד'ינג, שליש פרד'ינג, ובמלטה,שהייתה מושבת חסות בריטית באותה תקופה, הונהג אף מטבע בשווי רבע פרד'ינג, כלומר החלק ה-3840 שלליש "ט[1].

פני במדינות שונות

[עריכת קוד מקור|עריכה]

בארצות הבריתובקנדהפני הוא כינוי עממי למטבע שלסנטאחד.הפני האמריקניהוא המטבע הראשון שהוטבע בארצות הברית והמטבע שמוטבע בכמות הרבה ביותר במדינה, בעוד שבקנדה הוצא המטבע הזה במאי 2012 מהמחזור. בארצות הבריתהמטבע עשוי מאבץ מצופה נחושת[2].

באירלנדפני היה החלק ה-100 של הלירה האירית(פונט), והיה בשימוש עד המעבר לאירוב-2002.כמו בממלכה המאוחדת, פני היה החלק ה-240 של הפונט לפני המעבר לשיטה העשרונית.

גם באוסטרליה,ניו זילנדודרום-אפריקההיו מטבעות של פני לפני החלפת הליש "ט במטבעות לאומיים עצמאיים שהותאמו לשיטה העשרונית, תהליך שראשיתו בדרום אפריקהב-1960.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור|עריכה]
ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאפניבוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור|עריכה]