לדלג לתוכן

תפקודים ניהוליים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

תפקודים ניהולייםאופונקציות ניהוליות(Executive Function) הם תהליכי השליטה הקוגניטיבייםהגבוהים של האדם (cognitive control)[1],האחראים על היכולת ליזום, להתמיד, לעכב, לווסת, להבחין ולשנות[2],ומעורבים ביכולת הקשב וזיכרון העבודה.התפקודים הניהוליים אחראים במידה רבה עלויסות רגשיועל תפקוד חברתי ולימודי[2].הם מאפשרים לאדם לנהל ולכוון את מעשיו בהתאם למטרותיו, ולנהל את שאיפותיו וקשריו החברתיים[3].

באופן כללי התפקודים הניהוליים פועלים באופן לאמודע,על כן לא ניתן לשלוט בהם באופןרצוני[4]. מבחינהמוחית,האונה המצחיתהיא האחראית על התפקודים הניהוליים, כאשרקליפת המוח הקדם-מצחית(Pre-frontal Cortex) היא חלק חיוני במיוחד לפעולתם של התפקודים הניהוליים והשליטה הקוגניטיבית[2][3].מצבים נוירולוגים מסוימים פוגעים ומחלישים את היכולת הניהולית, בראשםהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות(ADHD) ואוטיזם.

חשיבות[עריכת קוד מקור|עריכה]

המושג תפקודים ניהוליים משמש לתיאור הדרך הדינמית שבה התפקודים הקוגניטיביים השונים של המוח מנוהלים באופן מתמיד, כך שיאפשרו להתמודד באופן יעיל מול דרישות החיים המשתנות מרגע אחד למשנהו[4]. תפקודים ניהוליים חיוניים לצורךתכנוןוקבלת החלטות,מודעות עצמית, איתור ותיקון טעויות,למידהשל מצבים חדשים או פעולות חדשות ופתרון בעיות, התמודדות מול מצבים מסוכנים או מסובכים, התגברות על הרגל מושרש היטב או התנגדות לפיתוי,והבחנה בין טפל לעיקר[2]. כמו כן, הם מאפשרים לאדם לפתחשליטה עצמית,לווסת את יצריו ורגשותיו, ויכולת לדחיית סיפוקיםמידיים לצורך הגשמת מטרות ארוכות טווח, תוך מודעות לזמן.

בנוסף, התפקודים הניהוליים מקושרים לאינטליגנציה זורמת[5],אשר על פיאינטליגנציה גבישית ונוזליתמהווה חלק מגורם gשל האינטליגנציההכללית.

בהתאם לכך, לתפקודים הניהוליים יש חשיבות רבה להצלחה האקדמיתולפיתוח המקצועישל האדם, וכן וליכולתו והצלחתו החברתית ולמניעת התנהגות חברתית בלתי-הולמת[6]. באופן כללי, ליכולות הניהוליות של מעלה-מטה יש חשיבות רבה בעידן המידע, משום שהן חיוניות לשמירה על נתיבי קריירה מאתגרים, כמו גם לצורך ביצוע מטלות יום יומיות בסיסיות, כמו דאגה למצב הבריאותי והפיננסי של האדם[7].

יכולות המושפעות מתפקודים ניהוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

התפקודים הניהוליים כוללים את יכולת התכנון ופתרון הבעיות. בתמונהספורטאיתשוקלת את צעדיה הבאים במהלךתחרותטיפוס קירות.

המונח תפקודים ניהוליים מתייחס לאוסף רחב של תפקודים שכליים ולכן אינו מיוצג על ידיהתנהגותבודדת[2]. תפקודים ניהוליים אחראים על יכולת לתכנון ופתרון בעיות,תהליכי בקרה,עכבהוויסות, בחירתמידעחושירלוונטי,זיכרון עבודהמילולי וחזותי, יכולת תכנון והתארגנות,גמישות מחשבתית, חשיבה מופשטת, רכישת כללים, יוזמה של פעולות ועכבה על פעולות, הכנת תגובה, קשב מתמשך, סריקה חזותית, קשב סלקטיבי, התגברות על הרגל, שליטה במסיחים ועוד [2]. עם זאת, שמירה על הקשב והעוררות אינה נחשבת לאחת מהפונקציות הניהוליות[8].

תפקודים ניהוליים יכולים לנבא את התפקוד האקדמי שלילדיםבכיתותהראשונות שלבית ספר יסודיטוב יותר ממדידהשלמנת משכל[9].

שלבים מרכזיים בתהליכי השליטה הקוגניטיבית של התפקודים הניהוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

התפקודים הניהוליים מאפשרים התנהגות גמישה, שבאה לידי ביטוי ביכולת לבחור פעולה המתאימה לא רק למידע החושי שמתקבל ברגע מסוים, אלא גם למצב ולהקשר שבו הוא נקלט[10]. בהתאם לכך, שלושת ההיבטים המרכזיים של התפקודים הניהוליים הם:שמירת הסףבין מערכת החישה למערכת הקוגניטיבית (gating), שימור והנגשה של מידע חדש וישן לעיבוד (maintaining), העברה של ההתנהגות הנבחרת למערכות המוטוריות (relaying)[3].

קולטני החישהקולטיםבאופן מתמיד אתאנרגיותהגירוי התואמות שלהם ומספקים כמויות עצומות שלמידעאודות הסביבה[11].עם זאת, בעקבותצווארי בקבוקבחשיבה האנושית היכולת של האדם לעבד את כל המידע שהוא מקבל היא מוגבלת[11].בהתאם לכך, שליטה קוגניטיבית מוצלחת מתחילה בייצוג של הגירויים הרלוונטיים מהסביבה[3]. זו הסיבה לכך שהשלב הראשון של התפקודים הניהוליים הוא פעולת שמירת הסף (gating), הכוללת סינון של גירוים רלוונטיים להתנהגות מתוך הקלטהחושי[3]. הזיכרון החושימחזיק את המידע חושי לפרק זמן שיספיק כדי לשים אליו לב. לכל אחד מהחושים יש מנגנון אחסון ייחודי לו, המופצץ כל הזמן בשפע של מידע חדש, שרובו אינו זוכה לתשומת לב ולכן נמוג[12].במסגרת תהליך זה, הזיכרון החושי משמש כשלב ראשון במסלולהקידודשל מידע לזיכרון. תפקידו הוא לאפשר די זמן לעיבוד המידעהחושי הראשוני (הגירוי הקרוב), כדי שהמערכת הקוגניטיביתתוכל לבחור אלו פרטים מתוכו יש להעביר לעיבודיםנוספים, למערכות הזיכרון המתקדמות יותר, לתהליכיקבלת החלטותולמנגנוני תכנון התגובה[13].

בשלב הבא המידע החדש מהזיכרון החושי, עוברעיבודבקליפת המוח הקדם-מצחית, אשר משלבת אותו עם מידע קיים מהזיכרון לטווח ארוך[3]. לצורך כך יש חשיבות רבה לשימור ותחזוקה (maintaining) של מידעמנמוניקיוהקשרי בזיכרון העבודה[3]. זיכרון עבודהמאפשר לאדם להחזיק מידע במודעותולהשתמש בו כדי להנחות את אופן פעולתו[14]. למעשה, היכולת ליצור ולשמרחוט מחשבהפנימי ללא תלות במציאותהחיצונית, משחררת את האדם מהמגבלות של תגובה לאירועיםסביבתייםמידיים בלבד[15]. לכן זיכרון העבודה מהווה גורם חיוני לתפקודים ניהוליים כמו תכנון[14].

לאחר שהמידע מתוך הקלט החושי הוערך בהתאם להקשר ולניסיון העבר, יש לתכן את התגובה המוטורית המתאימה ולהוציא אותה אל הפועל[3]. בהתאם לכך, השלב הבא הוא העברה (relaying) של המידע לאזורים קדם מוטוריים, כהכנה לתגובה ההתנהגותית[3].קליפת המוח הקדם-מוטוריתהיא חלק מקליפת המוחשנמצא באונה המצחית.היא ממוקמת בקדמתהאזור המוטורי העיקריושולטת עליו, כך שיש לה השפעה ישירה על ההתנהגות[16].

ההבדל בין תפקודים ניהוליים לתפקודים מוחיים ספציפיים[עריכת קוד מקור|עריכה]

התפקודים הניהוליים מתייחסים להיבטים שונים המעורבים בניהול התפקודים הקוגניטיביים של המוח[4][17].הפונקציות הניהוליות אחראיות על אופטימיזציה של תהליכים משניים נמוכים יותר[1]על ידיתעדוף,ויסות ואינטגרציה שלהם במהלך פעולתם[2][4].מכאן, שהן לא התפקודים המוחיים עצמם (כמו זיכרון ושפה), אלא הן אלו אשר מעצבות את התפקודים השכליים[2]. מסיבה זו ניתן למדוד את הפונקציות הניהוליות רק באופן עקיף על ידי מדידת התפקודים שהם אחראים עליהם ולא ישירות[2]. הדבר גורם לכך שקשה לאתר בעיות בפונקציות הניהוליות במסגרת אבחון או מחקר מעבדתי[2].

מנגנונים פיזיולוגיים ועצביים[עריכת קוד מקור|עריכה]

חלוקה לאזורים באונה המצחית - ההתנהגות המבוססת על קליפת המוח הקדם-מצחית היא המתוחכמת ביותר. היא מכילה את קליפת המוח הקדם-מצחית הדורסו-לטראלית אשר מעורבת בתפקודים הניהוליים.

התפקודים הניהוליים הם תכונה אינטגרטיבית גבוהה שלהמוח הקדמיועל כן אינה יכולה להשתייך רק לאזור מוחי, גן או חומר נירולוגי בודד[18].יש להם אופיביזוריוהם נתמכים על ידי מערכות מורכבות המפוזרות בין אזורים שונים של המוח[4].

אזורים מוחיים ומערכות עצביות[עריכת קוד מקור|עריכה]

ההתפתחותשל תפקודים ניהוליים בגילאי הילדותקשורה להתפתחות שלהאונה המצחיתוהקשרים שלה לאזורים אחרים במערכת העצבים[9].

בכל ההיררכיה התפקודית של המוחיש למבנים עצביים גישה ישירה לשפעולשלהמערכת המוטורית,אך ההתנהגות המבוססת עלקליפת המוח הקדם-מצחית(הנמצאת באונה המצחית) היא המתוחכמת ביותר[19],שכן היא מעורבת בתפקודים מחשבתיים גבוהים[20].היא מכילה חלק מהמערכות המורכבות המעורבות בתפקודים הניהוליים[4]ומשמשת כמרכז של השליטה הקוגניטיבית והתפקודים הניהוליים[10].

קליפת המוח הקדם-מצחית הדורסו-לטראלית,הנמצאת בקליפת המוח הקדם-מצחית, מעורבת בתפקודים ניהוליים[19].היא מגבשת תוכניות ואסטרטגיותעבורהתנהגותההולמת מצב מסוים ומנחה את המעגלים המוטוריים להוציא אל הפועל את תוצרי החישובים שלה[19].

האמיגדלההיא אזוררגשימרכזי והיא עוסקת באינטגרציה והפצתמידעלאזורים רבים במוח, ביניהם גם אזורים התומכים בתפקודים קוגניטיביים[21].היא מכילה חלק מהמנגנונים החיוניים לתפקודים הניהוליים[4].

התצורה הרשתיתאשר ממלאת תפקיד חשוב בשליטה על מנגנונים הקשורים לעוררותושינה[22],חיונית להיבטים מסוימים של התפקודים הניהוליים[4].

המוח הקטןמעורב בחלק מההיבטים של התפקודים הניהוליים[4]. הוא לוקח חלק בהפעלה שלתנועותמוטוריותעל ידימערכת השריריםובתהליך הלמידהשלהן עד לשלב של רכישת מיומנותאוטומטית[23].

מוליכים עצביים[עריכת קוד מקור|עריכה]

הסינפסהמאפשרת מעבר של אותות מתאי עצב במערכת העצבים אל תאי המטרה שלהם.

אותותשלקלטופלטנעים ברחבי המערכות המעורבות בתפקודים ניהוליים על ידידחפים עצבייםמהירים, אשר מסוגלים לקשר ביניהן בפחות ממילישנייה[4]. התנועה של אותות אלו תלויה בתהליך ההעברה הסינפטיתשלמוליכים עצבייםביןתאי העצב[4].

המוליך העצבידופמיןחיוני לשליטה על הפעילות הקוגניטיבית בקליפת המוח הקדם-מצחית[3]. בהתאם לכך, יש לו תפקיד חיוני בתפקודים הניהוליים[24][25]. הוא מעורב בכל השלבים של השליטה הקוגניטיבית - משמירת הסף, שימור המידע והעברתו הלאה[3]. הדופמין מווסת את הקלט החושי המגיע לקליפת המוח הקדם-מצחית באופן ישיר, כך שרק המידע הרלוונטי להתנהגות יאוחסן ברשתות הקדם מצחיות[3]. בעקבות זאת גירויים בולטים וגירויים רלוונטיים להתנהגות אשר נמצאים בסביבה החיצונית של האדם, גורמים לעלייה ברמת הדופמין בקליפת המוח הקדם-מצחית[3].הדופמין יכול לשלוט גם ברמת הרגישות של קליפת המוח הקדם-מצחית למידע חושי מסוג מסוים[3].

הקשר בין רמות הדופמין לבין התפקודים הניהוליים אינו ליניארי. זאת משום שהפעילות הטונית (tonic) של המוליך העצבי דופמין מווסתת את קליפת המוח הקדם מצחית ואת התפקודים הקוגניטיביים שהיא אחראית עליהם, כמו: זיכרון העבודה, הקשב הסלקטיבי והתפקודים הניהוליים, ביחס של צורת U הפוכה[26].כלומר, התפקוד המיטבי מתרחש ברמות בינוניות או מתונות של דופמין טוני, בעוד שרמות גבוהות או נמוכות מידי של הדופמין הטוני פוגעות בתפקודים אלו[27][26].

פגיעה בתפקודים ניהוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ערך מורחב –ליקוי בתפקודים הניהוליים

התפקודים הניהוליים אינם ניתנים לשליטהמכוונתומודעת. לכן פגיעה בהם יכולה להוביל לפגיעה ביכולת הניהול והתפעול של מגוון תפקודים קוגניטיביים, באופן שאינו מושפע מרצונושל האדם להפעיל אותם בדרך ובזמן המתאימים[4]. מבחינה התנהגותית, פגיעה בתפקודים הניהוליים יכולה לבוא לידי ביטוי בשכחנות יחד עם קשיים בתכנון ותיאום מטלות יום יומיות, כמו התארגנות לקראת יציאה לבית הספר או לעבודה[28]. בהתאם לכך, ליקויים בתפקודים ניהוליים עלולים להוביל להישגים אקדמייםנמוכים בקרב ילדים ומבוגרים ולפגוע בתפקוד החברתי והתעסוקתי[2]. עם זאת, פגיעה בתפקודים הניהוליים אינה בהכרח קשורה לאינטליגנציהשל האדם. זאת משום שאדם מסוים יכול להיות מבריק ולהפגיןרמת משכלגבוהה במבחנים מתוקננים, בזמן שהוא סובל מהנמכה בתפקודים הניהוליים[4].

גורמים[עריכת קוד מקור|עריכה]

משום שהתפקודים הניהוליים הם יכולת אינטגרטיבית גבוהה שלהמוח הקדמי,בכל סוג של פגיעה בתפקודים אלו יכולים להיות מעורבים גורמים מרובים[18].

פגיעה בתפקודים ניהוליים יכולה להיגרם כתוצאה מהפרעה נוירו-התפתחותית,כמוהפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות(ADHD)[29]שההנמכה בתפקודים ניהוליים היא מאפיין מרכזי שלה[6][18][30][31][32]. למעשה, התסמינים של הפרעת קשב, כוללים פגיעה ביכולתהוויסותמלמעלה-למטהשלהמערכת הפרונטליתעל הקשבוההתנהגות[27]. זוהי דוגמה למצב שבו הפגיעה בתפקודים ניהוליים אינה קשורה לרמת המשכל ויכולה להתקיים גם בקרב אנשים בעלי אינטליגנציה גבוהה מאוד[4].

היבטים רגשיים[עריכת קוד מקור|עריכה]

חרדהפוגעת ביכולת להתרכז ולתכנן[2]. לחרדה יש השפעה על התפקודים הניהוליים ובעיקר על זיכרון עבודה והתארגנות[2]. בדומה לכך, גםדיכאוןקשור לירידה בזיכרון ופגיעה בתפקודים הניהוליים[2].

איתור קשיים בתפקודים ניהוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

קשיים בתפקודים ניהוליים ניתנים לאיתור כבר בגן ונשארים לרוב עמידים במשך שנים[2]. קיים קושי לאתר ליקויים בתפקודים ניהוליים בקרב אנשיםמחונניםבעליאינטליגנציהגבוהה, משום שהם מוצאים דרכים רבות יותר כדי לחפות על הכשלים, וכך קשה יותר למדוד את הקשיים שלהם[2].

פיתוח תפקודים ניהוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ישנם תפקודים ניהוליים הניתנים לשיפור[2].

אימון אישיהוא תהליך שמערב בין היתר גם פיתוח של תפקודים ניהוליים. זאת משום שהאימון האישי עושה שימוש במרכיבקוגניטיביכדי לסייע למתאמן לפתחמודעותלאופן שבו הוא משנה את התנהגותו[33]. מאמנים משתמשים בסוג מסוים של שאלות על מנת להדגים למתאמנים שימוש יעיל בתפקודים ניהוליים ולמען חילוץ רעיונות המתאמנים, תוך כדי פיתוח היכולת שלהם להבהיר את מטרותיהם,לתכנןולפעול להשגתן בכוחות עצמם[6][34].

ישנן שיטות טיפוליות כמו העשרה אינסטרומנטלית אשר מתמקדות בשיפור ופיתוח תפקודים ניהוליים. בנוסף, ניתן לאמן חלק מהתפקודים הניהוליים דרך שימוש בספרי ילדיםכמואיפה אפי?,שבהם לצורך איתור דמות המטרה באיוריםיש צורך להפעיל סריקה חזותית שיטתית, שליטה במסיחים, תשומת לב לפרטים ועוד.

ראו גם[עריכת קוד מקור|עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור|עריכה]

ויקישיתוףמדיה וקבצים בנושאתפקודים ניהולייםבוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור|עריכה]

  1. ^12Aron, Adam R.; Dowson, Jonathon H.; Sahakian, Barbara J.; Robbins, Trevor W. (2003). Methylphenidate improves response inhibition in adults with attention-deficit/hyperactivity disorder.Biological Psychiatry, Vol 54(12), 1465-1468.
  2. ^1234567891011121314151617שי-קרין, נופר (2009). תפקודים ניהוליים (EF) - מה הקשר להפרעת קשב ולרכיבה על סוסים,באתרפסיכולוגיה עברית
  3. ^1234567891011121314Ott, T., & Nieder, A. (2019).Dopamine and cognitive control in prefrontal cortex.Trends in cognitive sciences
  4. ^1234567891011121314Brown, T. E. (2005). Attention deficit disorder: The unfocused mind in children and adults.Yale University Press.
  5. ^Huepe, D., Roca, M., Salas, N., Canales-Johnson, A., Rivera-Rei, Á., Zamorano, L., &... Ibañez, A. (2011). Fluid intelligence and psychosocial outcome: from logical problem solving to social adaptation. Plos One, 6(9), e24858
  6. ^123Field, S., Parker, D. R., Sawilowsky, S., & Rolands, L. (2013). Assessing the Impact of ADHD Coaching Services on University Students’ Learning Skills, Self-Regulation, and Well-Being. AHEADAssociation on, 26(1), 67-81.
  7. ^Arnsten, A. F., Wang, M. J., & Paspalas, C. D. (2012).Neuromodulation of thought: flexibilities and vulnerabilities in prefrontal cortical network synapses.Neuron, 76(1), 223-239
  8. ^אבישר, אלון (2010). מהו התפקוד הנוירו-פסיכולוגי הלקוי בהפרעת קשב וריכוז (ADHD)?מאתר פסיכולוגיה עברית
  9. ^12Calkins, Susan D. (Ed); Bell, Martha Ann (Ed), (2010). Child development at the intersection of emotion and cognition. Human brain development. Washington, DC, US: American Psychological Association
  10. ^12Ranganath, A., & Jacob, S. N. (2016).Doping the mind: dopaminergic modulation of prefrontal cortical cognition.The Neuroscientist, 22(6), 593-603
  11. ^12Coren, S., Ward, L. M., & Enns, J. T. (1999). Sensation and Perception. 5th. New York: Harcourt Brace College Publishers
  12. ^אלעד, א' (2005). הפסיכולוגיה של השקר ושיטות לחשיפתו. רמת גן: הוצאת אוניברסיטת בר-אילן.
  13. ^יונתן גושן־גוטשטיין ודן זכאי(2006).פסיכולוגיה קוגניטיבית - כרך א – זיכרון.רעננה: האוניברסיטה הפתוחה
  14. ^12Johnston, C., Mash, E. J., Miller, N., & Ninowski, J. E. (2012). Parenting in adults with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Clinical Psychology Review, 32, 215–228.
  15. ^Smallwood, J., Brown, K., Baird, B., & Schooler, J. W. (2012). Cooperation between the default mode network and the frontal–parietal network in the production of an internal train of thought. Brain research, 1428, 60-70.
  16. ^Neil R. Carlson, (2013). Physiology of Behavior. Boston: Pearson
  17. ^Stocco, A., Yamasaki, B., Natalenko, R., & Prat, C. S. (2014). Bilingual brain training: A neurobiological framework of how bilingual experience improves executive function.International Journal of Bilingualism, 18(1), 67-92
  18. ^123Tripp, G., & Wickens, J. R. (2009). Neurobiology of ADHD. Neuropharmacology,57(7), 579-589.
  19. ^123Dietrich, A. (2004). Neurocognitive mechanisms underlying the experience of flow. Consciousness and Cognition, 13(4), 746-761
  20. ^Madden, Gregory J. (Ed); Bickel, Warren K. (Ed), (2010). Impulsivity: The behavioral and neurological science of discounting. Washington, DC, US: American Psychological Association, xvi, 453 pp
  21. ^Passoa, L. (2009). On the relationship between emotion and cognition. Nature Reviews Neuroscience, 9(1), 148-158
  22. ^Mark R. Rosenzweig, Arnold L. Leiman, S. Marc Breedlove (1999). Biological psychology: an introduction to behavioral, cognitive, and clinical neuroscience. 2nd ed. Sunderland, Massachusetts: Sinauer Associates
  23. ^ישי-קרין, נ. (2005). דיסלקסיה, רכיבה על סוסים והצרבלום,באתר פסיכולוגיה עברית
  24. ^Cools, R., & D'Esposito, M. (2011). Inverted-U–Shaped Dopamine actions on human working memory and cognitive control. Biological psychiatry, 69(12), e113-e125
  25. ^Floresco, S. B., & Magyar, O. (2006). Mesocortical dopamine modulation of executive functions: Beyond working memory.Psychopharmacology, 188(4), 567-85
  26. ^12Schacht, J. P. (2016).COMT val158met moderation of dopaminergic drug effects on cognitive function: a critical review.The pharmacogenomics journal, 16(5), 430-438
  27. ^12Arnsten, A. F. (2011).Catecholamine influences on dorsolateral prefrontal cortical networks.Biological psychiatry, 69(12), e89-e99
  28. ^Tarver, J., Daley, D., & Sayal, K. (2014). Attention-deficit hyperactivity disorder ( ADHD): an updated review of the essential facts. Child: Care, Health & Development, 40(6), 762-774
  29. ^American Psychiatric Association - APA, (2013). DIAGNOSTIC AND STATISTICAL MANUAL OF MENTAL DISORDERS, FIFTH EDITION - DSM 5.
  30. ^Barkley, R. A., & Murphy, K. R. (2010). Impairment in occupational functioning and adult ADHD: the predictive utility of executive function (EF) ratings versus EF tests. Archives of Clinical Neuropsychology, 25(3), 157-173
  31. ^Hammerness, P., Fried, R., Petty, C., Meller, B., & Biederman, J. (2014). Assessment of cognitive domains during treatment with OROS methylphenidate in adolescents with ADHD. Child Neuropsychology, 20(3), 319-327.
  32. ^Kooij, J. J. S., Bijlenga, D., Salerno, L., Jaeschke, R., Bitter, I., Balázs, J.,... & Stes, S. (2019).Updated European Consensus Statement on diagnosis and treatment of adult ADHD.European Psychiatry, 56, 14-34
  33. ^Swartz, S. L., Prevatt, F., & Proctor, B. E. (2005). A coaching intervention for college students with Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Psychology In The Schools, 42(6), 647-656
  34. ^Parker, D. R., Hoffman, S., Sawilowsky, S., & Rolands, L. (2011). An Examination of the Effects of ADHD Coaching on University Students' Executive Functioning. Journal Of Postsecondary Education And Disability, 24(2), 115-132